Šport

Divji preobrat in napet konec proti Atlanti za novo zmago Dallasa

New York, 11. 02. 2021 01.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
4

Atlanta je večji del srečanja držala v svojih rokah, toda Mavericksi so v zadnji četrtini z jurišem Tima Hardawaya mlajšega in Jalena Brunsona spremenili njegov potek. V napeti zadnji minuti so zdržali pritisk gostov in slavili za točko (118:117). Tekma pa je zaradi himne odmevala še pred prvim sodniškim žvižgom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še preden so Mavericksi in Hawksi sploh stopili na igrišče, je srečanje razgrelo družbena omrežja, saj so pri časniku The Athletic opazili, da v Dallasu pred začetkom tekem ne igrajo več himne, kar je običajno za tekme NBA. Vrenje je doseglo tudi ameriške osrednje medije: konservativna televizija Fox News je brž pograbila priliko in se spraševala, ali ameriška himna moti nekatere igralce, ob tem pa so v ozadju prikazovali predvsem fotografije Slovenca Luke Dončića, Srba Bobana Marjanovića in Latvijca Kristapsa Porzingisa (pozabili pa na Nemca Maxija Kleberja,  Avstralca Josha Greena in Kanadčana Dwighta Powlla – morda njihove države ne sodijo med tiste, ki jih je nekdanji republikanski predsednik Donald Trump označil za "usrane luknje"). Tako je z vrha NBA prišlo navodilo, da morajo vsi klubi tekme začeti s himno, čemur se je uklonil tudi lastnik Dallasa Mark Cuban. A ob tem je dal vedeti, da je šlo za načrtno dejanje, za del protestov proti rasni neenakosti v državi. Z njim naj bi namenoma hoteli sprožiti odzive in tudi na ta način skušali nadaljevati razpravo o razmerah v ZDA. 

Razmere na igrišču so se po spremenljivi igri v prvih treh četrtinah zasukale v korist domačega moštva, ki je na krilih 13 točk Hardawaya (skupaj 16 točk in skok) ter 11 točkah Brunsona (21 točk, 5 podaj, 4 skoki) v zadnji četrtini prevzelo in ohranilo vodstvo. Najboljši strelec je bil znova Dončić (28 točk, 10 podaj, 10 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi), ki je dosegel letošnji sedmi trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov). Po zadnjem žvižgu sodnikov je žogo zadovoljno vrgel čez igrišče, nato pa priznal, da je bil to znak olajšanja.

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Atlanta Hawks.

"Resnično sem si oddahnil, res sem bil srečen, ko so zgrešili (zadnji met). Sedaj smo na zmagovalni poti, šele začeli smo, vsako tekmo smo boljši." Pred srečanjem je sicer dejal, da ni zadovoljen s svojo igro, vprašanju, kaj ga moti, pa se je izognil z diplomatskim odgovorom, da je zadovoljen z zmago moštva: "Zmagali smo zadnje tri tekme, s tem sem zadovoljen." Po koncu je šel objet razburjenega Traeja Younga (25 točk, 15 podaj, 7 skokov, ukradena žoga, blokada), ki se je jezil nad sodniki, in znova pokazal, da sta kljub medsebojnim primerjavam in tekmovanju ohranila prijateljski odnos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Young v drugem polčasu ni bil pri metu, zato pa je domače mučil John Collins (33 točk, podaja, 8 skokov, ukradena žoga in blokada), dober večer je imel tudi Kevin Huerter (23 točk, 3 podaje, 8 skokov, ukradena žoga). Pri Dallasu ob koncu na igrišču ni bilo ključnega igralca zadnjih tekem, Porzingisa (15 točk, 4 skoki, ukradena žoga), saj trener Rick Carlisle ni želel zmotiti ritma razgrete peterke. Posebej zavzeto je pohvalil Willieja Cauleyja-Steina (14 točk, 6 skokov) – ta je v obrambi pošteno namučil tekmece, za kar je dobil šampionski pas najboljšega branilca, ki ga klub podeli ob zmagah. "Willie je imel +19 (toliko točk več je Dallas dosegel od Atlante v času, ko je bil Cauley-Stein na igrišču), skakal je za odbitimi žogami, je eden naših najboljših branilcev v moštvu. Na zadnjih dveh tekmah sploh ni igral, včeraj sem mu dal vedeti, da je nocoj velika možnost za to ... in bil je odličen. To samo kaže, da lahko nekdo kljub vsej osredotočenosti na napad pride v igro in ima velik vpliv nanjo, čeprav se usmeri v obrambo."

Luka Dončić in Trae Young (desno) sta zaradi zamenjave med naborom leta 2018 za vedno povezana.
Luka Dončić in Trae Young (desno) sta zaradi zamenjave med naborom leta 2018 za vedno povezana. FOTO: AP

Potek srečanja
Po glavnem dogodku večera, torej razpravi o himni,  je sledil še športni zaključek, v katerem sta obe moštvi začeli s hitro košarko z veliko zadetki. Dončić je v prvih minutah znova igral nekoliko bolj v ozadju, prvo breme zadevanja sta prevzela Porzingis in Kleber, Nemec z dvema trojkama. Domače moštvo je dobro pokrivalo Younga, ki se je pogosto znašel obdan s precej večjimi igralci, a je predvsem Collins uspešno iskal luknje v obrambi Dallasa. Slovenec je po kratkem počitku na klopi slabe tri minute pred koncem prvič zadel za tri in nemudoma poskusil še v naslednjem napadu, a ni šlo. Napadu domačih je energijo vlil Hardaway, ki je znova začel s klopi, v protinapadu pa se prebil mimo dveh igralcev Atlante in ob prekršku še zadel. Dončić je ob koncu četrtine skušal ustaviti protinapad Danila Gallinarija, a so mu sodniki dosodili prekršek, njegovi soigralci pa so ga odvlekli stran od sodnikov, ko je začel protestirati. Njegov zadnji met za tri je zgrešil tarčo in Dallas je ob koncu četrtine vodil za točko (33:32).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvi sta prvi minuti druge četrtine porabili za novo umerjanje rok, prvi je iz igre zadel Dončić. Nato so domači začeli počasi uhajati gostom in trener Atlante Lloyd Pierce je nalet skušal ustaviti z minuto odmora. To mu je več kot uspelo, obramba Hawksov je otopela brez Dončića, ki je počival na klopi. Igralcem v modrem je nekajkrat zmanjkalo časa za met na koš ali pa so poskušali od daleč brez pravega učinka in Atlanta je prevzela vodstvo. Moči je znova izenačila dolga trojka Josha Richardsona, nato so domači vztrajno lovili dve točki prednosti gostov. Dokler ni Young začel dokazovati, da lahko zadene skoraj od koderkoli, z natančnimi podajami pa zna iskati soigralce. Mavericksom je zmanjkovalo zamisli, kako ustaviti spretnega Hawksa. Ta je do konca polčasa goste popeljal do desetih točk prednosti (62:52).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Young je na začetku tretje četrtine zabaval komentatorje televizijske mreže ESPN s podajama med nogami domačih branilcev. Atlanta je ušla za ducat točk, preden je trojka Richardsona, nato pa podaja Dončića Cauleyju-Steinu znižala na sedem točk zaostanka, a je Gallinari nemudoma vrnil s trojko, nato pa je Young pod košem našel še neumornega Collinsa. Na drugi strani je nato sledila trojka Doriana Finneyja-Smitha, Dončić pa je pod obročem z natančno podajo znova zaposlil Cauleyja-Steina. Toda napad gostov je imel več razgretih orožij in njihova prednost je počasi naraščala. Trojka Brunsona je prinesla nekaj olajšanja domačim, ki so brez Younga na igrišču lažje krotili napad Atlante. Po njegovi vrnitvi so gostje znova prevzeli pobudo in se oddaljili z dvomestno prednostjo. Dončić, ki v tretji četrtini ni zadel iz igre, je ob njenem koncu našel Brunsona, ta pa je znižal na devet točk zaostanka (90:81).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagon za preobrat domačih je znova prinesel Hardaway, hitra trojka in koš sta pomenila pet točk in prepolovila razliko. Dončić je s klopi opazoval, kako je veteran z odločnim prodorom dosegel novi dve točki in Atlanta, ki je vodila le še za dve, je vzela minuto odmora. Po njej je Huerter načel domači koš z metom za tri točke, a je Porzingis nemudoma odgovoril s svojo trojko. Nato je pobudo znova prevzel razgreti napad gostov, uprl se mu je prav tako žareči Hardaway z novim metom od daleč. Slovenec se je v igro vrnil osem minut pred koncem, Atlanta je vodila za pet točk. Še ena trojka Hardawayja je izenačila rezultat, nato je Dončič s prvim košem v drugem polčasu – za tri točke – domačim po dolgem času prinesel prednost. Brunsonov met iz kota igrišča je zaključil divji preobrat Dallasa in trener gostov Pierce je potreboval novo minuto odmora. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Young je s črte za proste mete prednost domačih znižal na tri točke, nato je Tony Snell iz kota igrišča znova izenačil. Energija Hardawaya je okužila Brunsona, ki je nizal zadetke in ohranjal vodstvo domačih, a je Young lepo iskal soigralce in jim omogočal lahke koše. Sam si je za prvi zadetek v drugem polčasu izbral dolgo trojko in minuto pred koncem so domači vodili le še za točko. Po treh neuspešnih napadih na obeh straneh je Atlanta imela slabih pet sekund, da se s košem maščuje za domači poraz. Moštvi sta vzeli zaporedna premora, najprej gostje, za njimi še domači, nato je Gallinari zgrešil met za dve in zmaga je ostala doma (118:117). Besni Young, ki je menil, da je sodnik prezrl prekršek nad njim, je spustil nekaj pare nad njim, kar bo verjetno prineslo kakšno denarno kazen NBA, a k sreči je šlo le za povzdigovanje glasu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
13. 02. 2021 08.15
Luka je car. Tako dobro 'dribla' žogo med nogami , da je nasprotnih popolnoma zmeden. In potem, na veliko začudenje prisotnih, zabije trojko. #čarobnost in čarovnija
PejtGaPogledatBrane
11. 02. 2021 08.26
+3
riss
11. 02. 2021 08.01
+13
Končno nanizali 3 bolj tesne zmage, ampak brez vsakega presežka, z ekipami, ki niso konkurenčne za kaj več. Dallasova igra je predvidljiva in zelo ukrotljiva, za ekipe, ki imajo bolj organizirano obrambo. Vseeno pa čestitke Dončiću, da ima konstanto in doseže celo trojni dvojček, tudi, ko ima še veliko rezerve.
titomeni
11. 02. 2021 08.13
+13
Sej tud dallas nima top ekipe. Kaj bi ti, da z neko povprecno ekipo krojijo sam vrh? Vec kot koncnice so ze dali vedet, da nimajo cilja. Z novimi okrepitvami drugo leto bodo pa začeli ciljati visje