Šport

Mavericksi so se Thundersom oddolžili za silvestrski poraz

New York, 27. 01. 2020 20.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
13

Dallas je v Oklahoma Cityju z dobro igro gostiteljem vrnil za pokvarjen silvestrski večer, ko so jim Thundersi ob koncu iztrgali zmago. Obe moštvi sta se na začetku s simbolnima gestama poklonili pokojnemu Kobeju Bryantu.

Luka Dončić (levo) je moral na silvestrovo v Oklahoma Cityju priznati premoč domačim, v drugo je šlo bolje.
Luka Dončić (levo) je moral na silvestrovo v Oklahoma Cityju priznati premoč domačim, v drugo je šlo bolje. FOTO: AP

Srečanje se je začelo z gesto v spomin na številki 8 in 24, ki ju je nosil Bryant – Dallas je prekršil pravilo, da morajo žogo čez polovico prenesti v osmih sekundah, Oklahoma City je pustil, da se je brez meta na koš izteklo 24 sekund napada. Na igrišču ni bilo veterana Chrisa Paula, ki doma v Los Angelesu žaluje za izgubljenim prijateljem in prvič v sezoni ni nastopil na tekmi. Tudi Luka Dončić je zapisal "doslej najtežja tekma, na katerih sem moral igrati, še vedno ne morem verjeti". Po besedah trenerja Dallasa Ricka Carlisla "je bila to čustveno težka tekma, ponosen sem na fante, kako so jo prestali".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so ob koncu prve četrtine začeli graditi prednost, ki je vse do konca niso več izpustili iz rok. Bili so bolj natančni pri metu, zadeli so 19 trojk (Oklahoma City 12), a je slednje skoraj izničilo precej več prostih metov (17 zadetih od 19 prisojenih, Dallas 6 zadetih od 9 prisojenih). Dončić je imel dober večer (29 točk, pet podaj, 11 skokov), po začetni nenatančnosti je zadel pet zaporednih trojk. Delon Wright je dodal 14 točk in 12 skokov ter v napadu nekajkrat odbite žoge ob metih soigralcev potisnil v koš.

Oklahoma Cityju se je poznala odsotnost Paula, ki zadnje čase igra izvrstno, v prvi peterki ga je nadomestil Dennis Schroder. Pri Dallasu se je v modri dres prvič preoblekel tudi Willie Cauley-Stein, a ga trener Carlisle ni poslal na igrišče. Novinec v ekipi je pred tekmo dejal, da se veseli novega okolja. "Lahko sem se učil od Stepha (Currya), Draymonda (Greena) in Klayja (Thompsona) o njihovemu pristopu k igri. Sedaj sem v položaju, ko to lahko izkoristim, zelo bo zabavno."

REZULTAT

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spominu na Bryanta je sledilo začetno otipavanje, v katerem je Dallas za malenkost manj nenatančno metal na koš. Trener domačih Billy Donovan je z minuto odmora Oklahomi dal nekaj dodatnih napotkov in serija devetih točk brez odgovora gostov je domačine popeljala v vodstvo. Carlisle je nemudoma zahteval premor za Dallas in rezultat je bil po njem znova uravnan. Četrtino, v kateri je Dončić še iskal svoj met (dva koša v osmih poskusih), so gostje dobili za tri točke (25:22).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekoča igra na obeh straneh v prvi polovici druge četrtine ni prinesla večjih sprememb rezultata, moštvi pa sta precej popravili natančnost. Nato je ob dobri predstavi Kristapsa Porzingisa in skokih v napadu Wrighta Dallas nekoliko povečal razliko. Tudi Dončić je izboljšal natančnost svojega meta in ob koncu četrtine zadel dolgo trojko. Ni pa še odpravil mentalnih ovir na črti za proste mete, zadel je tri od petih. Dallas je na odmor odšel z ducatom točk prednosti (59:47).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je tretjo četrtino začel z višanjem svoje prednosti, Thundersi pa so odgovorili z enajstimi zaporednimi točkami in trenerja gostov Carlisla prisilili k minuti odmora. Pogovor je pomagal, Mavericski so strnili vrste, Dončić pa je z dvema dolgima metoma za tri serijo zaporednih trojk na tekmi povišal na pet. Gostje so do konca četrtine počasi znova zgradili svojo prednost na dvomestno število in v odločilni del tekme prenesli enajst točk zaloge (88:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi ob koncu pogosto ovenijo, tokrat so nadaljevali z dobro moštveno igro, žoga je krožila med njimi, ko so iskali prostega igralca. Na polovici zadnje četrtine so imeli šestnajst točk prednosti, domačini pa niso kazali znakov, da bi jo lahko resno ogrozili. Trener Donovan je pet minut pred koncem poskusil še z enim premorom, toda Dallas je še naprej vzdrževal dvomestno prednost. Dončić je imel ob koncu nekaj težav z zaključevanjem dolgih napadov po prodoru pod obroč. A zgrešeni meti gostov ob prav tako nenatančnih gostiteljih niso ogrozili zmage Dallasa (107:97).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Veteran Oklahome Chris Paul je zaradi žalovanja za prijateljem Kobejem Bryantom izpustil srečanje.
Veteran Oklahome Chris Paul je zaradi žalovanja za prijateljem Kobejem Bryantom izpustil srečanje. FOTO: AP

WCS zlivanje z Mavericksi

V Dallasu se že nekaj časa sprašujejo, zakaj jim tesne tekme uhajajo iz rok. Ducat od 17 porazov so doživeli v srečanjih, ki so se končala s pet ali manj točkami razlike. Trener Carlisle ves čas ponavlja, da so mlado moštvo, ki šele nabira izkušnje, vsak poraz jih nauči nekaj novega. Tudi Porzingis je po bolečem porazu v Utahu dejal, da "se še vedno učimo, kako igrati pod hudim pritiskom".

Pritisk je povečala poškodba dinamičnega krilnega centra Dwighta Powlla, eno ključnih vprašanj je, kako bo praznino napolnila nova okrepitev, to je Cauley-Stein. Večina analitikov se strinja, da je bil nakup spretno izpeljan in je koristil vsem trem vpletenim moštvom (poleg Dallasa še Oklahomi in Golden Statu).

WCS, kot ameriški mediji označujejo Cauley-Steina, se je moštvu pridružil prepozno za nedeljski trening, Carlisle pa ni želel vnaprej napovedati, kdaj bo nared za igro. "Najprej ga čaka hiter tečaj (kombinacij v igri Dallasa), zanj bomo skušali poenostaviti stvari, da bo lahko začel, potem bomo videli, kje smo. Po našem mnenju je igralec z nekaj res posebnimi spretnostmi, vključili ga bomo v moštvo in pripravili na igro," je dejal.

Po besedah Setha Partnowa iz časnika The Athletic je Cauley-Stein doslej v najboljšem položaju, da dokaže svoj talent. "Je med najbolj gibljivimi igralci te velikosti v ligi, ob sebi bo imel doslej najboljšega organizatorja igre Dončića in Dallasovo poudarjeno ustvarjanje prostora pod košem," ugotavlja košarkarski analitik. A hkrati meni, da nima tako izdelanega občutka za postavljanje blokad in nato napadu na obroč skupaj z branilcem, kot ga ima Powell.

Dallas naj bi se v Oklahoma Cityju pozanimal za nakup Danila Gallinarija (desno).
Dallas naj bi se v Oklahoma Cityju pozanimal za nakup Danila Gallinarija (desno). FOTO: AP

Bolj ga cenijo v obrambi, saj Dallasu prinaša dodatno varovanje obroča, pri čemer naj bi bil krepkejši in boljši skakalec od Porzingisa, hkrati pa dovolj gibčen, da brani krilne centre. Toda Partnow ob tem dodaja, da "so bile njegove obrambne sposobnosti v večini kariere bolj teoretične kot dejanske", pri 26 letih pa je "opisovanje WCS kot potencial preseglo rok trajanja".

Še vedno niso potihnila ugibanja o dodatnem nakupu novega Mavericksa, tarča zanimanja v Dallasu naj bi bil tudi italijansko krilo Danilo Gallinari iz Thundersov, zelo dober strelec trojk ima za zdaj zelo dobro sezono s povprečjem 19,1 točke na tekmo in več kot 41-odstotnim metom za tri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rrutarr
28. 01. 2020 11.05
+4
pomembna zmaga za Dallas, v gosteh letos presenečajo
Styria
28. 01. 2020 10.20
+2
krneki_123
28. 01. 2020 10.16
+1
Sem upal, da bojo zrihtali kakšnega boljšega centra in da bo Porzingis končno začel bolj na pick&roll igrati, kot prej Powell, pa samo na trojki čaka. Škoda, Luka se je s Powellom res razumel v igri. Tu imata Luka in Porzingis veliko rezerve.
gizmo28
28. 01. 2020 09.50
+7
ob takšni tragediji se je verjetno težko zbrati in dati od sebe svoj maksimum, zato bravo Luka
brat od pepetovga brata
28. 01. 2020 09.10
-12
Ampak superge ma pa grde..
smeh37
28. 01. 2020 08.41
+6
Nizko število podaj zanj že drugo tekmo zapored. Se pozna, da ni več Dwighta Powella na parketu, ki je bil dober prejemnik njegovih asistenc. Ali je pa razlog kje drugje.
Dany75
28. 01. 2020 08.08
+17
lepa zmaga, tudi lepe trojke Doncica... koncno 😁👍
Razumnež
28. 01. 2020 07.35
+29
Lepa gesta tole 8 / 24
Haralmaan
27. 01. 2020 21.47
+10
Mam občutek da bojo Luki končno šli prosti meti
dr.Megla
27. 01. 2020 21.42
+0
cekinar
27. 01. 2020 21.52
+3
cekinar
27. 01. 2020 21.57
+2
AS1983
27. 01. 2020 21.19
+9
nova težko gostovanje za Dallas, mogoče bo pa tokrat šlo bolje v končnici kot proti Utahu minulo soboto