Šport

Dallas, kljub izjemni igri Stephena Curryja, zmagal

New York, 07. 02. 2021 03.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
31

Luka Dončić je imel enega tistih večerov, ki ga kujejo med največje zvezdnike košarke. Toda njegovih 42 točk je bilo v senci Curryjevih enajstih trojk in kar 57 doseženih točk. "Tokrat nismo imeli smole," si je Slovenec skoraj oddahnil ob koncu, ko se je lahko veselil tesne zmage (134:132).

Luka Dončić je bil tarča opazk, da je med igralci v NBA, ki se najbolj pritožujejo.
Luka Dončić je bil tarča opazk, da je med igralci v NBA, ki se najbolj pritožujejo. FOTO:

"Priča smo bili izjemni košarki, obe ekipi sta igrali z veliko srca, z veliko užitka. In izjemnima predstavama Curryja in Dončića," je trener Dallasa Rick Carlisle povzel srečanje, ki je razveselilo televizijske igralce širom ZDA. Kalifornijec je 57 točkam dodal 5 podaj, 2 skoka in 2 ukradeni žogi, predvsem pa zadel enajst trojk v 19 poskusih. Mavericksi so po srečanju ponavljali, da ga je skoraj nemogoče ustaviti, ko je tako razigran. "Ko mu igra steče, ne moreš narediti kaj več, kot upati, da bo zgrešil," je bil iskren Josh Richardson (17 točk, podaja, 2 skoka, ukradena žoga), ki ga je skušal loviti po igrišču. "Kar počne Steph, je nekaj neverjetnega, zdi se, da bo zadel vsak met. Uživaš v njegovi igri, tudi če si v nasprotnem moštvu," ga je pohvalil Dončić. A tudi njegova igra ni bila od muh, ob 42 točkah je zbral še 11 podaj, 7 skokov in ukradeno žogo, njegova podaja ob koncu tekme Maxiju Kleberju (16 točk, 4 podaje, 8 skokov), ki je zadel trojko iz kota, pa je prinesla koš, ki je odločil tekmo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po tekmi se je veliko govorilo, da je izjemna igra Curryja tudi Dončića spodbudila k odlični predstavi, Slovenec pa je dejal le, da je "igrati proti Stephu vedno zabavno," nato pa poudaril, da se mora vrniti k temu, da uživa v igri, saj takrat igra najbolje. V srečanju z veliko zadetki je tokrat šest Mavericksov doseglo vsaj deset točk, dober večer je imel tudi Kristaps Porzingis (18 točk, 3 podaje, 10 skokov), ki je v zanj težji tekmi s hitro igro potrpežljivo iskal svoje priložnosti, predvsem pa pod obročem Warriorsov zadeval, pobiral odbite žoge in jih silil k prekrškom. Tim Hardaway mlajši (11 točk, 3 podaje, skok, 2 ukradeni žogi) se je po tihem začetku razigral v zadnjem delu srečanja z nekaj ključnimi koši, predvsem pa si z dobro igro v obrambi prislužil pas najboljšega obrambnega igralca tekme.
 
Dallas je tokrat razorožil preostale Warriorse, saj so poleg Curryja le trije dosegli dvomestno število točk. Dobro je šlo Andrewu Wigginsu (22 točk, podaja, 5 skokov), adut s klopi je bil Kent Bazemore (20 točk, podaja, 3 skoki, ukradena žoga), Kelly Oubre mlajši (14 točk, podaja, 5 skokov) pa ni ponovil navdahnjene igre izpred dveh dni. "Veliko moramo še izboljšati, a naša prizadevanja v obrambi so bila dobra, kljub temu da so zadevali," je Dončić menil, da gre moštvo v pravo smer. Podobno je razmišljal tudi Kleber. "Naša govorica teles je kazala, da smo pomagali drug drugemu in se spodbujali. Bolj kot košarka se mi je zdelo pomembno, kaj smo počeli kot moštvo. Zelo naporno je igrati brez toliko igralcev, izgubiti toliko tekem, to izčrpa moštvo, zato je bilo pomembno, da smo igrali s pravo energijo." O razpoloženju v moštvu je posredno govoril tudi Carlisle, ko je sporočil, da je lastnik kluba Mark Cuban pred srečanjem nagovoril igralce in jih spodbudil, ob tem pa naj bi dejal, da "popolnoma podpira vse in vsakogar" v klubu.

Luka Dončić proti Goldes State Warriors
Luka Dončić proti Goldes State Warriors FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Pred tekmo se je veliko govorilo, da Dončić potrebuje pomoč soigralcev, posebej Porzingis bi moral  še dvigniti raven svoje igre. Latvijec je v odgovor odločno začel tekmo, podobno tudi drugi Mavericksi, ki so dva dni premlevali slabo igro s prve tekme. Warriorsi so bili v prvih treh minutah senca spretnega moštva, ki je tako učinkovito razorožilo tekmece, v prvih treh minutah so dosegli le dve točki in zaostajali že za deset. Dallas tokrat nizkemu moštvu brez pravega centra ni več dopuščal, da bi pobiralo odbite žoge, hkrati so strnili obrambo okoli Curryja. Napad gostov je bil izjemno nenatančen, domačini so zadeli polovico od svojih šestih metov za tri točke. Nato se je razgrel Bazemore, nov Warriors, ki ga navdihuje igra proti Dallasu, za tri je začel zadevati tudi Curry in visoka prednost domačih se je počasi skrčila na samo štiri točke ob koncu četrtine (35:31).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel s podobnim zagonom kot prvo, Golden State brez Curryja in Draymonda Greena je imel podobne težave pri doseganju zadetkov in prednost prvega je spet naraščala proti desetim točkam. Vrnitev obeh najboljših igralcev gostov je pripomogla, da so ti znova zbližali rezultat. Trener Dallasa Rick Carlisle je svoj ugovor uspešno uporabil za žogo, ki se je od noge Greena odbila zunaj igrišča, a so jo sodniki sprva prisodili gostom. Mavericksi so v zadnjih minutah znova višali razliko, toda izvrstni Curry je z njimi odigral simultanko, s petimi trojkami in skupaj 19 točkami samo v drugi četrtini je za sabo vlekel tokrat nekoliko manj učinkovit kalifornijski voz. Dončićeva trojka in koš v zadnji minuti sta Dallasu prinesla osem točk prednosti (72:64) pred drugim delom igre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Curry in Dončić sta na začetku drugega polčasa začela tekmovati v zadevanju, Slovenec je na osmo trojko Američana odgovoril z dvema svojima. Meti za tri so deževali na obeh straneh, a so gostje znova imeli zagon in zmanjševali svoj zaostanek. Curry je bil več kot razpoložen, njegova deveta trojka je priletela z roba kroga, ki označuje sredino igrišča. Dončič je bil sredi svoje desete zaporedne tekme z najmanj 25 točkami, a je bil globoko v senci čarovnika trojk. Porzingis je tokrat z borbeno igro pod košem pobiral odbite žoge in zadeval, a tudi to ni pomagalo, štiri minute pred koncem so Kalifornijci prvič prevzeli vodstvo. Sledili sta dobri dve minuti brez košev, ob koncu sta moštvi izmenjali trojki, nato je Bazemore naredil nespameten prekršek in Hardawayju omogočil prve tri točke iz prostih metov, nato dodal še eno trojko, ki je prinesla pet točk prednosti za domače (106:101).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je izrabil prve minute zadnje četrtine, ko sta Curry in Green sedela na klopi, in znova pobegnil za deset točk. A je Andrew Wiggins s trojko in metom iz srednje razdalje hitro izničil doseženo in trener Carlisle je z minuto odmora skušal ustaviti zagon še enega Warriorsa. Potem je Dončić nadaljeval svojo dobro igro, a so vsi čakali vrnitev Curryja. Ta je prišel na igrišče, ko je njegovo moštvo po trojki Jalena Brunsona zaostajalo za osem točk. Zaostanek se je hitro skrčil na samo tri, a sta prebujeni Hardaway in nova trojka Slovenca prinesla novih varnejših osem točk prednosti Dallasa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Minuto pred koncem je Curry zgrešil za tri, na drugi strani je Dončić zadel od daleč, domači pa so imeli sedem točk prednosti, ko je bilo na semaforju še dobrih 43 sekund. Curry je nemudoma odgovoril z novo trojko, nato je trener Steve Kerry uspešno ugovarjal prekršku nad Richardsonom in Golden State je imel 33 sekund, da izniči 4 točke zaostanka. Žogo je znova dobil Curry, prodrl je pod obroč, zadel in dobil še prosti met ob prekršku Kleberja. A se je ta odkupil s trojko dobrih 6 sekund pred koncem in Dallasu prinesel štiri točke prednosti. To je bilo dovolj, da so kljub košu Damiona Leeja na koncu le slavili (134:132).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
07. 02. 2021 14.43
+1
dobra tekma, pred polčasom sem mislil oditi nazaj med rjuhe pa me je curry prepričal pred polčasem ter pozneje Donke, da se je pogledalo do konca, ne vidiš vsak dan toliko trojk, izjemno, da ja Dallas uspel zmagati.
dr21
07. 02. 2021 11.13
+3
Nora tekma, Mavsi rabijo centra, da se KP premakne na 4, ker se boji vsakega kontakta
krneki_123
07. 02. 2021 10.55
+9
Luka bi namesto Porzingisa rabil enga Jokića, mogoče še bolje Vučevića. Kar so samo nerealne želje.
marjanpapou
07. 02. 2021 12.30
+0
Do sedaj so bile te žeje realne denarja je dosti, talent Luka na minimalni pogodbi samo nesposobnost v upravi mu ne pripelje še zvezdnika
JustAFatKid
07. 02. 2021 14.20
+2
Jokić da, Vučević ne. Vuč je samo dober igralec v slabi franšizi. Jokič ali pa KAT. Žal Jokić ni dosegljiv, medtem ko je Towns že izrazil nezadovoljstvo nad franšizo.
vojko46
07. 02. 2021 10.44
+9
Bravo Luka👏👏
HUSO BOSS
07. 02. 2021 10.33
-1
NA KONCU VEDNO ŠTEJEJO LE LOVORIKE IN NE STATISTIKA!!!
giovanni2
07. 02. 2021 11.00
+0
Statistike so fenomenalne, igrajo brez obramb, mečejo na koš, grešijo, skačejo na odbite žoge, … Komu je pa všeč tekma, kjer vsaka ekipa dobi več kot 130 košev?
JustAFatKid
07. 02. 2021 09.23
+16
Luka bo kmalo zaprosil ali pa izsilil trade če nebo sprememb. Največja luknja je Porzingis ki je katastrofalen. Njegovi slabi meti, katastrofalni procenti metov, konstante poškodbe in letos izjemno slaba obramba!! Nekaj kar je Luka letos zelo popravil, res je boljši v obrambi letos! Njegove trojke se bojo popravile sčasoma. Medtem pa bi lahko mavsi zamenjali Carlslieja. In naredli vse da pripeljejo Karl Anthony Townsa. Zanj bi lahko trejdali pa še pred kratkim se je pritoževal nad vodenjem in sestavo Minessote. To ali pa pripeljati novo zvezdo, na marketu so Towns, Booker, Beal in Mitchell. In vsi so boljši od Porzingisa. In fit!!!
titomeni
07. 02. 2021 09.55
+2
Dallasu v prvi vrsti manjka en sposoben center, ne pointguard ali krilo. Sele potem lahko delajo na ostalih igralcih. Glede na to pa da so si nardili financni prostor pricakujem vsaj eno odmevno ime..
JustAFatKid
07. 02. 2021 10.01
-2
Ja ampak v tem offseasonu je samo eno veliko ime Kawhi. In on nebo šel v Dallas pa če mu dajo 50mil na leto. Trade je edina varjanta. In Towns se mi zdi najprimernejši. KAT in vsaj en 3 and D wing/stretch 4
Maxx365
07. 02. 2021 10.32
+5
Dallasu v tem trenutku res manjka en dober center ali krilo-center kot sta Towns ali recimo Embiid, ki bi pokrival prostor pod obema košema. KP je sicer kvaliteten igralec, vendar bi se s svojo višino moral bolj približati košu, kot pa le metati z razdalje, sicer je pa preveč steklen in nonstop poškodovan.
JustAFatKid
07. 02. 2021 14.30
+1
Free agency nebo kaj pomagalo Dallasu. Glede na to da bo Kawhii izkal super max, (in ne player option 36mil) so na voljo še Chris Paul, Blake Griffin, Conley, Lowry, DeRozan, Aldridge... sami veterani. Dober trade ki vsebuje KP + draftpicks/igralci za kalibra kot je Towns, Sabonis morda Vučević ali pa Jerami Grant, Christian Wood, ki sta odkritje na PF poziciji letos. Druge opcije so pol Mitchell, LaVine, Booker, Beal. Ampak Luka rabi PF/C. Embiid je tudi izrazil željo po odhodu. Ampak ima enake težave s poškodbami kot KP. Ko ga rabiš, ga ni.
1model
07. 02. 2021 09.23
-9
Prav so opazili. Čisto vsak napad aaaa aaa in pogleduje in krili z rokami proti sodniku. Zdaj ko je prazna dvorana je to še bolj vidno.
graf
07. 02. 2021 09.13
+6
Čestitke sicer Luki za dobro igro , u bistvu pa je imel Dallas kar precej sreče da je to tekmo ob najslabšem trenerju kar sem jih kdaj videl dobil , ker tak način igranja oziroma norenje izrazito ustreza Warriorsom ! Pri Mavsih bodo morali ali menjat trenerja ali pa pol ekipe , ker eden ali pogojno 2 razpoložena igralca sta bistveno premalo za upanje na dober izid ! Curry proti Olimpiji ne bi dosegel toliko točk kolikor jih je proti Dallasu , Sagadin je vso trenersko kariero vztrajal pri tem da brez obrambe ni košarke !
JustAFatKid
07. 02. 2021 09.26
+4
Coach out! Porzingis bi lahko dominiral pod košem pa meče žgeči krompir s pol razdalje al pa 3ke.
GlavniModerator
07. 02. 2021 08.54
-7
trejdmark doncica ni vec stepback, ampak pritozevanje pri sodnikih
JustAFatKid
07. 02. 2021 14.46
-1
Ne downvote-at. Ker ma prav, na takmo zadane en stepback 3 medtem ko vsako četrtino vsaj 4x krili z rokami proti sodnikom. Na ESPN so že pokomentirali njegovo "petelinjenje", roko na srce v 90% krili samo zato ker je nezadovoljen z ekipo.
riss
07. 02. 2021 08.28
+3
Dve popolnoma podobni tekmi in tokrat je bolj slučajno uspelo. Ampak Dallas žal ni ekipa. Ne vem, a je Cuban tako škrt ali ne znata skupaj s trenerjem oziroma noče lastnik sestaviti normalne ekipe, ki bi bila konkurenčna za kaj več, kot je spodnja tretjina lestvice. Zgolj spomin na zadnjo tekmo proti GSW. To je pravi odraz Dallasove igre. Spustili so se v brezglavo igranje in tekanje z ekipo, ki pa tako ves čas igra. Namesto, da bi koristili višino in jih mučili pod košem. Do polčasa so še držali stik, ker so imeli zelo dober odstotek metov, potem pa tema. Trener Dallasa je res za upokojitev in najšibkejši člen ekipe, ter z naskokom najslabši trener v ligi. Nima nobenega občutka, sploh mi ni jasno, a štab ne dela nobenih analiz nasprotnika pred tekmo, saj GSW niso imeli nobenega dvometraša, Dallas pa ima 2 igralca celo preko 2,20 m in še vsaj 6 dvometrašev. En mlad neizkušeni Slovenski trener ne bi mogel slabše voditi ekipo. Kot, da je Carlisle priletel iz lune direkt na igrišče. Tudi, če bo naslednje leto ekipa kupila še 2 zvezdnika, ker Porzingis postaja bolj nekoristen igralec s svojo postavitvijo na igrišču, ne bo nikoli zasluga tega trenerja, tudi, če bi igrali vidnejšo vlogo v ligi. Žal pa tega ne bo ugotovil lastnik Cuban v katerem ima ta "mrtvi mož" polno podporo. Ta trener tudi žabe ne more zmotivirati. To sem napisal po prvi tekmi z GSW, a trener je vztrajal z enakim načinom, brez igre pod koš. Res, žal nima pojma o taktiki, analizi nasprotnika, načinu igranja, obrambi,... Še dobro, da je Curry ohladil ostale igralce in se je za las izšlo. Luka pa vsekakor EDINI ZVEZDNIK Dallasa. Ostali pa zgolj "tretjerazredni" ali slabši.
aligator7
07. 02. 2021 08.51
+7
Nisem expert, ampak lahko izpostavim 2 stvari, ki jih ocitno ne ves: 1. Visoki igralci so pocasnejsi in niso vedno resitev proti nizjim in agilnejsim, sploh pa so najbolj efektivni pod kosem. Ce pa nasprotniki veliko mecejo trojke in zadevjo, ni odbitih zog, torej visina ne steje. 2. Ce bi bolj spremljal Maverickse bi vedel, da je letos okrnjena ekipa, ker sparajo za naslednjo sezono. Tu so picki na naboru, limiti pri budgetu za nabavo in podobno. V tej sezoni jim je cilj uvrstitev v koncnico, kaj vec pa ne.Drugo sezono pa se imajo namen okrepit in ciljat precej visje.
riss
07. 02. 2021 08.56
+10
Vse to jaz poznam, o čemer govoriš in imaš delno prav, ampak samo delno. Verjetno se tudi tebi zdi OK, da Porzingis z 220 cm pol žog zmeče bližje sredini igrišča kot označene trojke, a s svojo višino bi lahko bil nevarnejši s pol distance ali bližje košu.
najram
07. 02. 2021 09.14
-1
riss....škoda da nisi ti trener namesto carlisleja
graf
07. 02. 2021 09.16
+0
se ti zdi da je trenutna zasedba Mavsov konkurenčna za končnico ?
1model
07. 02. 2021 09.25
+3
1model
07. 02. 2021 09.26
-1
Ne bo šlo. Če ne bodo zadnji v konferenci bo že uspeh.
riss
07. 02. 2021 09.27
+1
Lahko bi bilo najmanj enako, slabše zagotovo ne.
riss
07. 02. 2021 09.30
+0
graf: niti slučajno ne bo končnica dosegljiva, a manjka jim morda samo en pravi igralec, o tem sem pisal na začetku, ker potrebujejo res enega pravega centra, ki je nevaren in dobesedno "rastura" blizu koša, v napadu in obrambi.
titomeni
07. 02. 2021 09.57
+0
marjanpapou
07. 02. 2021 12.34
+1
Manjka jim tudi "second ballhander" kot je bil Steph Curry... res žalost da so ga šli menjati
bokasana
07. 02. 2021 12.45
+1
Kp je steklen...enostavno se izogiba kontaktom.
graf
07. 02. 2021 17.09