Šport

Dončić z osmimi trojkami zapečatil Portland

New York, 18. 01. 2020 03.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
112

Dallas je drugi del sezone začel z zmago nad Portlandom. Srečanje je uresničilo napovedi, da bomo priča revolverskemu spopadu Luke Dončića in Damiana Lillarada, s 35 točkami proti 34 ga je dobil prvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luka Dončić (levo) lahko premaga vsakega branilca, ki mu ga tekmeci postavijo nasproti.
Luka Dončić (levo) lahko premaga vsakega branilca, ki mu ga tekmeci postavijo nasproti. FOTO: AP

Lanski finalisti zahoda so letos (še) daleč od moštva iz prejšnje sezone, a so proti Houstonu dokazali, da še vedno znajo pičiti. Tudi na gostovanju v Dallasu se jim je ponujala priložnost, da na koncu preobrnejo srečanje, a je njihov prvi strelec Lillard nehal zadevati, ko je bilo to najbolj potrebno. Zato pa je Dončić na večer, ko je znova našel svoj met za tri točke, z osmo zadeto trojko postavil zadnjo piko.

Slovenec je imel odličen večer (35 točk, sedem podaj, osem skokov), osem trojk je nov dosežek kariere. Ob strani mu je stal Tim Hardaway Jr. (29 točk). Gostje so poleg Lilarada (34 točk, 10 podaj) imeli iz prisilnega pokoja vstalega veterana Carmela Anthonyja (22 točk) in Hassana Whitesida (21 točk in 18 skokov), toda že v prvem polčasu so izgubili CJ McColluma, ki je nesrečno doskočil na nogo Dallasovega Maxija Kleberja in z bolečim gležnjem moral z igrišča.

"Zadnje čase mi met za tri točke ni šel, danes mi je igra stekla," je Dončić po tekmi brez pretiranega veselja pospremil nov statistični dosežek. Po njegovih besedah je to pomembna zmaga, "Portland je trdo moštvo, s Carmelom, Whitesideom. Vedno jih je težko premagati." Hkrati se je nemudoma spomnil na McColluma in mu zaželel, da ni njegova poškodba ni nič resnega.

Trener Dallasa Rick Carlisle je svojega varovanca pohvalil z besedami, da je košarkarsko izjemno moder, "je zelo zelo nesebičen in takšen moraš biti, če si tako dober, kot je on. To je občudovanja vredno za komaj 20-letnega zvezdnika".

REZULTAT

Počasen začetek tekme je ponavadi slab znak za Dallas in sedem zaporednih točk Portlanda ni bil dober obet. Trener Carlisle je moral že v tretji minuti prekiniti igro in skušati zbrati prvo peterko, ki je do takrat zmogla le dve točki in zaostajala že za deset. Dončić je nato ne samo prekinil svojo sušo s črte za tri točke, ampak nadoknadil zgrešeno s prejšnjih tekem. Lillard in Anthony sta skrbela, da je Portland ostajal v vodstvu. A ni pomagalo, dobre štiri minute pred koncem četrtine je nova trojka Slovenca domačine popeljala v vodstvo. Sledile so izenačene minute, četrtina pa se je končala s točko prednosti za Dallas (38:37).

Rezervni peterki sta nadaljevali z izenačeno igro, obe sta bili podobno čvrsti v obrambi oziroma nenatančni v napadu. Dallas za odtenek manj, saj je počasi višal prednost, ko se je ogrel Jalen Brunson. Slaba novica za Portland je bila poškodba njihovega strelca McColluma, ki je z bolečim gležnjem odšepal v garderobo. Na njihovo srečo je neustavljivi Lillard še naprej držal korak z domačini. Ti so imeli nezgrešljivega Dončića, kar je potrdilo napovedi, da bo srečanje njun dvoboj. Prvi polčas je pripadel moštvu drugega (72:63).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek drugega polčasa je prinesel serijo izgubljenih žog in zgrešenih metov. Sodniki so Dončićev komolec v brado Whitesida označili za nepotrebno grobost, a je center gostov zgrešil oba prosta meta. Hardaway je s serijo zaporednih košev pokazal, da ima Dallas še eno razgreto napadalno orožje in težavo več za obrambo Portlanda, ki se je umaknil na minuto odmora. Ta je pomagala, predvsem Whiteside in Lillard sta skrbela, da je prednost skopnela nazaj na devet točk (98:89).

Portland je v zadnji del igre vstopil z zagonom moštva, ki želi preobrniti srečanje. Ko sta se osem minut pred koncem na igrišče vrnila prva strelca na obeh straneh, Dončić in Lillard, je prednost domačinov znašala le še šest točk, nato štiri. Seth Curry je bil naslednji Maverick, ki je skupaj s Hardawayjem ohranjal prednost domačinov. Portland je uspešno izpodbijal sodniško odločitev o prekršku v obrambi, a jim ni pomagalo, saj so se vrstili jalovi napadi brez zadetkov. Zato pa je Dončić s trojko slabo minuto pred koncem zapečatil srečanje (120:112).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Dončić (levo) in Damian Lillard sta osrednji gibali svojih moštev.
Dončić (levo) in Damian Lillard sta osrednji gibali svojih moštev. FOTO: AP

Igra za pet

"To so nore številke," je trener Carlisle dejal v Sacramentu, ko je po zmagi nad Kingsi zrl v 25 točk, 15 skokov in kar 17 podaj Dončića. "Težko jih je dojeti. Obramba ga v vsakem napadu skuša ustaviti po vsem igrišču, a se ne samo izmuzne iz njihovih zank, ampak to naredi na res lep način," je opeval prizadevanja svojega mladega zvezdnika. A vsi niso bili zadovoljni. "Očitno ni bilo tako dobro, kot zmorem igrati. Vaditi moram trojke," je 20-letnik s samokritičnim očesom zrl na vseh pet zgrešenih metov z razdalje. Dva dni kasneje je postavil svoj osebni rekord z osmimi zadetimi v ducat poskusih.

Vedno zadržani Dončić je, ko je bilo treba opisati svojo igro, skoraj prenehal odgovarjati na vprašanja o statističnih dosežkih in jih odpravlja le še z nasmehi in skomiganjem. Njegove podaje so lasersko vodeni izstrelki, premaga lahko vsakega branilca, ki mu ga tekmeci postavijo nasproti. Če nadenj pošljejo dva, mu je celo všeč. "Košarko igra pet igralcev, zato bo nekdo prost, kadar me podvajajo," je dejal po tekmi v Sacramentu.

Na njej je znova manjkal Kristaps Porzingis, čeprav je večer pred tem skoraj zagotovil, da bo na igrišču. Toda bolečina v desnem kolenu še ni jenjala in trener Casey Smith, ki bdi nad zdravjem in okrevanjem Mavericksov, je tik pred zdajci sklenil, da je še prezgodaj za igranje. Sama poškodba (še) ne zbuja skrbi, toda zgodovina Porzingisovih težav s spodnjim delom telesa postaja temen oblak, ki visi nad zamislijo o nekoč nepremagljivem dvojcu z Dončićem.

Zadnja dobra dva tedna sta še boj očitno pokazala, kako pomemben je Latvijec za moštvo. V napadu je kljub včasih slabemu metu dovolj velika grožnja, da pritegne branilce in odpira prostor za soigralce. V obrambi varuje obroč in skače za odbitimi žogami. Dallas se s slabšimi moštvi lahko meri tudi brez njega, a se le s težavo prebijajo skozi tekme z bodočimi tekmeci v končnici. "Ko zgubiš igralca z 221 centimetri, je varovanje koša in skakanje za odbitimi žogami precej težje. Brez njega občutimo razliko," je bil jasen Carlisle.

Poškodbe Kristapasa Porzingisa (desno) mečejo senco na zamisel o nepremagljivem dvojcu z Dončićem.
Poškodbe Kristapasa Porzingisa (desno) mečejo senco na zamisel o nepremagljivem dvojcu z Dončićem. FOTO: AP

Vprašanje 6. februarja

Dallas ima na polovici sezone za sabo odlično prvo četrtino s 15 zmagami in šestimi porazi ter sprejemljivo drugo (11 zmag, devet porazov), ko so številne poškodbe načele učinkovitost moštva, enega najboljših napadov lige pa je spodkopala luknjasta obramba. Skoraj nihče ne dvomi o tem, ali se bodo uvrstili v končnico, trenutno šesto mesto pa pomeni, da v njej ne bi imeli prednosti domačega igrišča.

Po besedah Brada Townsenda iz časnika The Dalals Morning News bo drugi del sezone odvisen od zdravja Porzingisa, "dobra igra Dwighta Powella, Maxija Kleberja in Bobana Marjanovića jih je držala nad vodo, toda to ni pot do izjemne sezone". Hitra vrnitev Latvijca in nato njegova igra na večini tekem drugega dela bi lahko prinesla eno od prvih štirih mest po rednem delu ter nato uspešno končnico.

Seveda je v zraku še 6. februar, datum, ko se konča zimska prestopna sezona. Dallas je del nenehnih ugibanj o morebitnih nakupih, toda kot pravi Tim Cato iz časnika The Athletic, "ne zdi se verjetno, da bi jih kakršenkoli nakup enega igralca lahko postavil na raven moštev iz Los Angelesa". Ob tem ne smemo pozabiti, kar je trener Carlisle že večkrat poudaril – Mavericski so mlado moštvo, ki še išče svojo podobo, le da že sedaj počnejo izjemne stvari.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
20. 01. 2020 16.28
Luka mi vedno navrže nekaj optimizma. Ako bo tako dobro promoviral Slovenijo, kot se znajde pod koši, bomo 'top of the top' destinacija za turiste. #vrh
mariomandzukic
18. 01. 2020 17.19
+2
Verjetn že poznate moje razmišljanje ko pravim.. Svaka cast repniku, cancarju,pavlinu in mevlji.,., ampak tisto visjo klaso slovenskemu sportu vedn prnasajo doncici, dragici, zahovici, ilicici.,.,
Koronavirusovec
18. 01. 2020 16.56
+4
Uporabnik1552103
18. 01. 2020 16.33
+3
najboljši je!
Ticexm
18. 01. 2020 15.31
-15
Dober je ni pa najbolsi
265004
18. 01. 2020 15.25
-13
Vse lepo in prav...Bravo Luka za vse kar prikazuješ na parketu.Res velik napredek,ampak veliko prostora še za izboljšanje.Ampak ne morem pa mimo njegovega nemogočega obnašanja predvsem na parketu. Obnaša se kot da ima že 3 prstane in tri MVP je sezone,ni ,v resnici pa še do končnice ni prišel...Stalno pritoževanje nad sodnkki,zmajevanje z glavo,posmehovanje nasprotnikom niso odlike vrhunskega športnika ampak samovšečnega naduteža...Na tem bo največ moral delati...pa vso srečo....
bonkintos
18. 01. 2020 15.32
+13
CURVANORD Zanetti
18. 01. 2020 16.24
+7
Ko bo imel 3 prstane se ne bo tako obnasal, ker bo starejsi in se boljsi, mlada kri se zgodi
265004
18. 01. 2020 16.39
-2
Bravo Zanetti se strinjam...nimam nič proti Luku,nasprotno z veseljem ga gledam,samo obnašanje je pa podn...se strinjam da ga tepejo,provocirajo in ti na kakšni tekmi živc dvigne,samo vsako tekmo nonstop neki komentirat,se pritoževat....naduvanost....
Dany75
18. 01. 2020 14.18
+14
Bravo Luka,po dolgem casu si bil spet 'igriv' ! Lepa zmaga
big brother
18. 01. 2020 12.17
-38
Sej samo on meče, od tega 20x fali. fina statistika ni kej
Malo_sutra
18. 01. 2020 12.57
-24
Govorijo soigralci v slačilnici Luka kdaj imaš rojstni dan, da ti svojo žogo kupimo.
MesOjediPinGvin
18. 01. 2020 13.30
+17
No, brihtola, preverita statistiko Lillarda, pa potem pametujta....
Malo_sutra
18. 01. 2020 13.40
-8
Malo_sutra
18. 01. 2020 13.40
-11
Aja ti si, pojdi odpisat dol mi imaš še za odgovorit.
Maxx365
18. 01. 2020 14.06
+10
Zanimivo, da potomci turkov najbolj pljuvajo po Luki, ... od jutra do večera
Malo_sutra
18. 01. 2020 14.08
-13
Pljuvajo? Vi lahko hvalite mi pa ne smemo kritizirati?
Malo_sutra
18. 01. 2020 14.15
-5
Maxx365
18. 01. 2020 14.19
+9
Eni je kritika, drugo je kritizerstvo. To kar pa ti počenjaš ni pa ne eno in ne drugo ampak trolanje brez argumentov, daj odrasti že enkrat.
Malo_sutra
18. 01. 2020 14.25
-9
Maxx365
18. 01. 2020 14.40
+10
Glej, meni je pač neumno, da cele dneve bevskaš in kvakaš tu gor.
pepo73
18. 01. 2020 15.09
zemoo
18. 01. 2020 15.17
+2
Malo_sutra
18. 01. 2020 15.39
-10
Kaj pa naj delam? A naj grem na bled? Wau. A naj grem na rakitno? Wau. Bom visel tle mi je najlepse na toplem.
gizmo28
18. 01. 2020 15.56
+2
Maxx365
18. 01. 2020 17.17
+1
Ja pepo, potomci Turkov. Balkan je bil 4 stoletja okupiran od Turkov, ki so načrtno na veliko zaplojevali domačinke, od tam izvira ogromno turških potomcevz zato tudi primitivno obnašanje nekaterih tu gor.
krneki_123
18. 01. 2020 11.28
+21
Spet mi je polepšal dan. V zmagi ali porazu, kakorkoli, užitek ga je gledat. Luka, the Don.
AS1983
18. 01. 2020 11.20
+15
Se ena v nizu pomembnih zmag dallas v boju za koncnico, doncic me je tokrat presenetu s trojkami, ki mu povzrocajo se najvec tezav, drgac pa luka gladko mvp, najboljsi
Garry
18. 01. 2020 12.02
+3
Garry
18. 01. 2020 11.11
+25
koncno, se mu je odtrgal v trojkah....je pa res mu tezko ob poskodovanih soigralcih....no, kakor vidim je rojen zmagovalec....kljub njegovim rosnim mladom letom, ze takluje pot do najvecjih biserov kosarke... no ne ga obsojati, ce izgubi zogo, podajo al met....mlad je se.... nasprotniki pa tako al tako nomajo obrambe proti njem....zelim mu cimmanj poskodb, njegove nasprotnike pa pozivam k fair play igri...to pomen, da ga ne namerno poskodujejo...lp...Drzi se Luka
Carrasco
18. 01. 2020 11.03
-37
Liga brez obrambe haha kak šport je to da so tekme vsak dan? Vsi vemo kaj je šport številka 1 ne pa neka košarka slovenci na ić idite se vun metat kaj b svet brez vas
Carrasco
18. 01. 2020 11.04
-25
Garry
18. 01. 2020 11.14
+19
ne komentiraj bedarij!!!zdaj ko igra v nba ligi, pa poigrava se z nasprotnikom....kapo dol magic Luki
Marcuus
18. 01. 2020 11.22
+20
Svetujem ti, da še naprej spremljaš balet, košarka ni zate.
titomeni
18. 01. 2020 14.35
+3
Vrjetno govoris o nogometu sorry sam za nogomet ne rabis glih kaj dost pameti.. In ti si to s svojim komentarjem pravkar dokazal
B2soraja
18. 01. 2020 10.58
+10
Bravo Luka ! Zdej mu niso dosti samo trojke, on išče trojke z izsiljenim favlom, da ma še en prosti met....užitek ga je gledat, res...
Isiah
18. 01. 2020 10.40
-3
Jordan, Bird, Magic...... Kje so tisti časi.. Luka rastura samo pogrešam vsaj za 50% trdnejšo obrambo, ker to je že wrestlingu podobno kar je gledljivo samo za njih
Pepe Bolcev
18. 01. 2020 10.28
+8
abman najdi si sebi primeren intelektualistucni portal in nehaj utrujat..
abmam
18. 01. 2020 10.21
-26
Vsak tretji članek o Donkiću..
poper00
18. 01. 2020 10.42
+15
Na radijskem sprejemniku imaš mnogo postaj in poslušaš pač tisto ,ki ti je všeč.Probaj to tudi tu.
Min1Gun
18. 01. 2020 11.15
+17
Boljše članki od Luke, kot od Kim Kardashian..... 😂
Uporabnik1867070
18. 01. 2020 10.17
+3
Že kot otrok je vedno igral raje proti boljšim, ki so bili večji od njega in hitrejši,..pa je pač takrat z možgansko tehniko včasih premagal starejše. To je vidno danes,..če si pa komaj 20 star in malo glavo vklopiš ko prideš v NBA,.. Dost košarkašev je v času odraščanja in treningov, ker so premalo proti boljšim tekmovali dobesedno stagnirali, čeprav so za svoje moštvo ali krog soigračev bili zelo dobri,.. To je tipično prvi v vasi ali za začetek raje zadnji v mestu? Pob je majstor in še se bo razvil v vrhunskega košarkaša za anale.
DEEP
18. 01. 2020 09.55
-10
Za mane so Brevci- carji !!
DEEP
18. 01. 2020 09.58
-11
User416781
18. 01. 2020 10.16
-6
Koliko ljudi pa gleda smučarske skoke, koga ta šport sploh še zanima...?
blef
18. 01. 2020 09.29
+34
Bravo. Petkrat sem pogledal njegove koše. Čisti užitek. Luka kralj.
BETONSKI
18. 01. 2020 10.08
-11
A si pogledal mete vse,ali samo koše vse? samo vprašam pa to.
blef
18. 01. 2020 15.28
+4
Pogledal sem si samo zadete koše. Zmagali so. Imel je odličen odstotek meta. Cel svet se strinja, da je odigral fantastično. Kaj si ti hotel povedati?
lordG
18. 01. 2020 09.06
-19
Veste, 3 clanke o doncicu eden za drugim niso potrebni..lahko bi jih zdruzili v enega..druga je bolje pa pod rubriko sport odprete posebno rubriko o doncicu ali celo doncic24 ur.com
Stipe Mesi?
18. 01. 2020 09.25
+14
So, ker bo od Dončiča v prihodnjih letih precej odvisno naše gospodarstvo in življenje ljudi v Sloveniji. Samo malo se ozrite okoli kaj se dogaja.
Uporabnik458403
18. 01. 2020 10.01
-5
Interpederator.............. A malo pretiravas...? Lahko, da bo obratno in bo Amerika imela vec kot mi.....eno dejstvo, ki kaze na to je stevilo slovencev, ki je sla v Americo na tekmo...... Pocasi bo to cilj veliko slovencev, vsaj enkrat iti na tekmo lige nba, ko igra Doncic...... Torej bomo slovenci placali letalsko karto, prenocisce, pijaco in jedaco in vse kar sodi okrog kosarkarske tekme in se malo turizma po ameriki.............. Americanov bo bolj malo prislo k nam prav zaradi Doncica, ker njegovega pri nas nimajo kaj za videt ( halo tivoli ali stozice.......?). Recimo nemci imajo podobnega hokejskega zvezdnika v nhlb kot je nas Doncic v nba pa vas ga 95% sploh ne pozna, vecina od vas pa se cula ni za njega.............. Koliko pa recimo imamo od Kopitarja, ki tudi ni mala zvezda v zvezniskem Los Angelesu.................. Eno je realnost, drugo pa posledice neprestano isanje medijev po 3 clanke na dan, kar daje nek drugi obcutek od realnosti
Pepe Bolcev
18. 01. 2020 10.03
-1