Šport

Razigrani Dončić z 42 točkami pokopal Clipperse

New York, 18. 03. 2021 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
35

Los Angeles je bil v ponedeljek lačen zmag in maščevanja, dva dneva kasneje je bil podobno razpoložen Luka Dončić. Clippersi so nanj zgrnili vse svoje najboljše branilce, a niso zmogli niti upočasniti tokrat izjemnega Slovenca, ki je Dallas popeljal do zmage (105:89), 42 točkam pa je dodal devet podaj in šest skokov.

Luka Dončić (levo) je kljub trdi obrambi Kawhija Leonarda vztrajno zadeval.
Luka Dončić (levo) je kljub trdi obrambi Kawhija Leonarda vztrajno zadeval. FOTO: AP

Dončić je na pogovor z novinarji po srečanju prišel naravnost z igrišča, še preden je začel odgovarjati, pa vprašal, koliko točk so imeli Clippersi. Ko so mu povedali, da le 89, je odobravajoče prikimal, "oho, lepo". Ne le zanesljiv met Slovenca, uspeh je temeljil tudi na odločni obrambi Dallasa, "vsi so jo igrali zelo dobro, naredili smo korak naprej, tokrat nam je prinesla zmago," je poudaril. Čeprav ni imel trojnega dvojčka (42 točkam je dodal 9 podaj, 6 skokov, 3 ukradene žoge in 2 blokadi), je prevladoval v igri, kar samo kaže, kako prazna je obsedenost s tovrstno statistiko. Slovenca igranje proti Clippersom očitno še posebej navdihuje, "so zelo dobro obrambno moštvo, z nekaj izjemnimi obrambnimi igralci, zato je (igrati proti njim) vedno nekoliko težko. Zadnji srečanji sta bili na ravni končnice, igrali smo trdo in tako moramo biti pripravljeni na končnico, če želimo uspeti."

Statistika Luke Dončića proti LA Clippers.
Statistika Luke Dončića proti LA Clippers. FOTO: Sofascore.com

Tudi trener Rick Carlisle je srečanje označil za trd boj ter poudaril, da je zelo ponosen na moštvo, "na borbenost skozi celotno tekmo. Nismo začeli posebej dobro, LA je igral zelo trdo, a smo se prilagodili, ohranili ravnovesje ter našli načine, da zadenemo in da jih ustavimo." Posebej je pohvalil Wesa Iwunduja (2 skoka), ki sicer sploh ni metal na koš, a je "odigral res dobro obrambo proti nekaj odličnim igralcem". Pas najboljšega obrambnega igralca, ki ga klub daje ob zmagah, je vseeno dobil Josh Richardson (14 točk, 2 podaji, 5 skokov, 3 ukradene žoge, blokada), saj so po besedah trenerja njegova prizadevanja na začetku tekme, ko je ustavljal igralce brez žoge, "dala ton celotnemu srečanju in pokazala, da smo v dvorani in da ne gremo nikamor". O Dončiću se mu skoraj ni dalo izgubljati besed. "Luka je bil spektakularen. Včasih ti preprosto zmanjka pridevnikov, da bi opisal, kako dober je. Nocoj je bil še posebej dober. Potrebovali smo vsako njegovo točko, podajo, vsak skok. Tudi obrambo je odigral odlično."

Včasih se tudi njegovi soigralci prelevijo v navijače. "Gledaš ga, ko napada fante in zanj se zdi vse preprosto. Vedno si ustvari nekaj malega prostora, dovolj za svoj met. In vedno ko vrže, si misliš: 'To je koš'," je Maxi Kleber (12 točk, 6 skokov) opisal spremljanje predstave iz prve vrste v teatru Dončić. Ta je po koncu dejal, da so bile široko razširjene roke znak zahvale okoli 4.000 navijačem, ki so prišli v dvorano ob vseh omejitvah. "To je bilo zanje. Res cenim, da so prišli. Za nami je težko obdobje brez navijačev, sedaj so z nami, upam, da jih bo kmalu še več." Naslednji tekmi bosta brez njih, saj potujejo v Portland , kjer jih čakajo neposredni tekmeci za končnico. Mavericksi imajo sedaj prednost pred Clippersi, Denverjem in San Antoniom, če bodo sezono končali izenačeni, Blazersi bodo naslednji tovrstni izziv.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja

Marcus Morris je tako kot v ponedeljek odprl srečanje s prvim košem za goste, Kristaps Porzingis je odgovoril s trojko. Dallas je na prvem soočenju imel težave s skokom, tudi tokrat so Clippersi odločno pobirali žoge v napadu, Ivica Zubac pa ga je zaključil z zabijanjem. Dončić je zadel za tri točke, nato v obrambi ukradel žogo in podal Kleberju. Nov uspešen skok Zubca v napadu je prinesel nov koš Morrisa. Pri domačih je delovala naveza Dončića in Porzingisa, prvi je podal nad obroč za zabijanje drugega. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oba sta nato zadela vsak po en koš, nato je napad domačih obmolknil, gostje pa so nanizali sedem zaporednih točk in prevzeli vodstvo. Šele po dveh minutah je Richardson pobral svoj zgrešen met in žogo položil v obroč. Kawhi Leonard je preveč vneto pokrival Dončića in ta je težki trojki dodal še prosti met. Škodo je popravljal Lou Williams z metom od daleč. Slovenec si je nato prislužil prekršek v napadu, takoj nato naredil še enega v obrambi. To ga ni zmedlo, zadel je met s srednje razdalje. Četrtino je zaključil Leonard z zabijanjem in gostje so vodili za pet točk (29:24).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je drugo četrtino začel s petim košem, Zubac pa je nadaljeval svoje mučenje obrambe Dallasa, ki ni znala ustaviti visokega Hrvata. Ta je bil stena tudi v obrambi, prestregel je podajo Jalena Brunsona, protinapad pa končal z neustavljivim zabijanjem. Razgreti Slovenec je kljub vse bolj dušeči obrambi Los Angelesa zadel novo dolgo trojko in Dallas ohranjal v igri. Pobudo je prevzel  Tim Hardaway mlajši ter zgrešena meta Clippersov v polprotinapadih unovčil v zaporedna zadetka in izenačil tekmo. Clippersi so se umaknili na minuto odmora, Mavericksi pa po njej pozabili na Leonarda v kotu za njegovo trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razpoloženi Hardaway je odgovoril s svojim metom od daleč, pridružil se mu je Dončić s še eno dolgo trojko, nato je Richardson prestregel podajo in dodal še dve točki. Dva koša gostov sta skoraj izničila njihov zaostanek, a je Richardson zadel za tri točke, nato jih v obrambi prisilil k izgubljeni žogi, Slovenec pa je zaoral pod obroč in žogo položil vanj. Trojka Nicolasa Batuma je nekoliko ohladila prizadevanja domačih, Richardson pa je tik pred iztekom napada znova zadel za tri točke. To je bil tudi zadnji koš polčasa, saj je Zubac blokiral polaganje Dončića in domači so na odmor odšli s petimi točkami naskoka (56:51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Clippersi so na začetku tretje četrtine nadaljevali s pobiranjem žog v napadu, Leonard je bil dvakrat zapored najvišji, nato je sam z zabijanjem zaključil napad. Toda LA je imel vse večje težave v obliki razbeljenega Slovenca, ki je nanizal sedem zaporednih točk in klop gostov prisilil k minuti odmora. Po njej so poskusili s podvajanjem obrambe, to pa je odprlo vrata za Hardawayja in njegove tri točke. Dva zgrešena meta in izgubljena žoga Dončića so Clippersom omogočili šest zaporednih točk in čas za posvet je napočil pri Dallasu. Po njem je Carlisle ugovarjal prekršku Hardawayja nad Leonardom, a so ga sodniki zavrnili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Batum je dobil nalogo, da kot senca spremlja Slovenca in domače moštvo je bilo skoraj štiri minute brez koša, dokler ni zadel Richardson. Dončić se je otresel Batuma in dodal še dve točki, na drugi strani je Leonard pod obročem našel Zubca. V ponovno oživelem napadu Dallasa je Kleber s trojko razliko znova zvišal na deset točk, javil se je tudi Porzingis s prvim košem po prvi četrtini, takoj nato dodal še enega in zraven dobil prosti met. George je v zadnji minuti nanizal dve trojki in Clippersi so pred zadnjo četrtino imeli precej bolj obvladljivih šest točk zaostanka (77:71).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić na začetku zadnje četrtine ni bil zadovoljen s prekrškom Terancea Manna in mu je povedal nekaj krepkih, a ni bilo nič hujšega. Slovenec je še naprej igral odlično košarko, čeprav včasih obdan s po tremi branilci. Iz gneče je našel Brunsona na črti za tri točke, nato dodal svoj met za dve. Pri gostih se je Leonard ogreval za zaključek tekme in hitro nanizal štiri točke, toda Dončič je zadel nov met za tri in Clippersi so potrebovali nov posvet. Slovenec je nadaljeval svojo simultanko, a je podvojena obramba vseeno terjala svoj davek in ko je Leonard prestregel njegov podajo ter zabil, je tudi Carlisle vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej so Clippersi znova skušali zapreti Slovenca, a je našel Kleberja, ki je zadel za tri točke. Naslednji napad je preigral Georgea in s podajo na slepo znova našel Kleberja, tokrat za zabijanje Nemca. George je z novima trojkama ohranjal namere gostov, da preobrnejo srečanje. Toda Slovenec je sklenil, da ga nič ne bo ustavilo, niti tako vrhunski branilec kot George, preigral ga je z žogo za hrbtom in dosegel nov koš. To je bilo dovolj za klop Clippersov, prva postava je odšla z igrišča, Hardaway pa je z dolgo trojko zabil zadnji žebelj v krsto gostov (105:89).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trabakula
18. 03. 2021 13.43
+3
zanimivo kako se vsakokrat oglasijo luzerji in zavistneži, ki v življenju niso nič ustvarili, imajo pa veliko za povedat, predvsem neumnosti....pa talat minuse, ko se prepoznajo in čutijo prizadete
lojze koncan
18. 03. 2021 12.01
-2
zele majo se vesele urice v dalasu. kmalu jih ne bo vec ko bo slo zares
Maximus
18. 03. 2021 16.05
Sej ti veš, da če bi lani Porzingis igral v končnici bi ta Dallas že lani igral v finalu. Tako pa Luka pač ni zmogel sam vsega. Tudi Jordan je imel Pippna in Rodmana, Magic Jabbarja. Dallas ti je šele začel delat preglavice s svojimi uspehi. Rick je pa izkoristil celo korona kolobocijo in potihem ultra napadalno ekipo malce zbalansiral, tako da se počasi kažejo tudi obrambni učinki. Na dobri poti so in bolje ti bo da sploh ne klikaš, ker drugače boš zelo slabe volje. Če bodo zdravi, jih bo kdorkoli težko 4 krat premagal. Ne trdim da bodo že letos prvaki. Trdim pa da bodo velikim favoritom zmetali en kup zelo trdih polen tja pod noge. In da si jih nihče ne bo želel za nasprotnika.
HUSO BOSS
18. 03. 2021 10.56
+2
VŠEČ SO MI NJEGOVI TAATOOJI
bohinj je zakon
18. 03. 2021 10.39
+0
Odličen met........lahko bi jim nasul 80 točk, če bi hotel.
i141
18. 03. 2021 12.59
+1
bohinj je zakon
18. 03. 2021 15.51
+1
Zgledal bi , da se važi.......tko pa je kulturno skromen.
MihaMo?nik
18. 03. 2021 10.06
-24
... na koncu je še vedno miljonsko preplačan igralec košarke ... ni da je zdej znajdu zdravilo za raka al vsaj covid ... kruha in iger!
User2062886
18. 03. 2021 10.09
+19
A gre kaj iz tvojega žepa za Lukatovo plačo MihaMo?nik?
CestniKolesar370Wattov
18. 03. 2021 10.24
+11
"Preplačan" po kateri logiki oz. s kakšnim argumentom? 2. košarkaš na svetu po številu prodanih dresov (če štejemo aktivne košarkaše), magnet za sponzorje, magnet za dobre rezultate. Dela svojemu moštvu finančni minus, ali finančni plus?
Škrnicl
18. 03. 2021 15.40
Mihec, kako boš zdržal še teh dvanajst, trinajst sezon?
Fakislav
18. 03. 2021 15.53
mile952
19. 03. 2021 14.35
In komu naj bi po tvojem prepustil tako ogromno denarja, ki ga ne samo dobi, pač pa z mnogokratnikom vrne ligi NBA in lastniku kluba Cubanu? Že Cuban je povečal svoje premoženja za dobro milijardo $ samo zato, ker ima Luko v moštvu. Toliko več je zaradi Dončiča vreden klub Dallas Maverick.
franci1972slo
18. 03. 2021 09.47
+16
Luka med temi steroidnimi živalmi res zgleda kot Poli salama na 2 nogah z zelo dobrim občutkom za ravnotežje
revolucijakorupcijafasizem
18. 03. 2021 09.38
+5
10 krat je crossnu PG13 pojedu ga je
pennywajz
18. 03. 2021 09.09
+6
kd29
18. 03. 2021 09.01
+25
Premalo se zavedamo, kako dober igralec je in tudi kako veliko pomeni za promocijo Slovenije. Slava in čast mu!
T.i.G.r
18. 03. 2021 10.10
+4
takoje on pa vsi nasi sportniki so pravi predstavniki slovenije, ne pa levo desna politika z priseski, in njihovimi komentatorji kle, k promovirajo vse kar jim politika naroci, temu se rece brezjajcniki
delomrznež
18. 03. 2021 09.00
+5
Prislek , kako je to nepravicno ... tebe , ki meces s kavca pa noben ne opazi !!!!
Prišlek25
18. 03. 2021 08.56
-25
Kaj ste dosadni stem dončičom.!
Isiah
18. 03. 2021 09.02
+16
Nikdar več
18. 03. 2021 09.19
+7
Dolgčas mu je, pa bere vse kar ga ne zanima....
T.i.G.r
18. 03. 2021 10.11
+3
dosadn si ti k se sedaj slepo sledis, kavcar
i141
18. 03. 2021 12.59
+1
lev10
18. 03. 2021 08.46
+16
Bravo Luka! Neverjeten igralec!!! Manjka video na koncu ko preigrava PG-ja in mu "glezen zvija" ;) poteza leta!!!
lev10
18. 03. 2021 08.48
+1
BellaCiao
18. 03. 2021 08.40
+6
BRAVO DONČIĆ!
hotchilipoper
18. 03. 2021 08.37
-1
Ta ne bo nikdar več prišel v našo vas
Melonija
18. 03. 2021 08.47
+3
gremolevo
18. 03. 2021 08.34
+9
HEIDI7
18. 03. 2021 08.31
+17
Prav luštn ga je gledat!! S kakšnim veseljem in lahkoto on igra košarko!
Sentis
18. 03. 2021 08.30
+10
Bravo! Svaka čast!
motorist_mb
18. 03. 2021 08.03
+22
DEEP
18. 03. 2021 10.12
-6
Cervantes Saavedra
18. 03. 2021 11.24
+4
za DEEP: Hočeš reči, če do svojega 22. leta ni osvojil krone in prstana, tudi pozneje ne more več. Je že prestar, a ne? Prozoren si.