Šport

Portlandu z razgretim Lillardom ob koncu zmaga proti Dallasu

New York, 12. 08. 2020 00.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar, M.J., STA
Komentarji
29

Damian Lillard je bil neustavljiv, Dallasu je natresel kar 61 točk in ga skoraj lastnoročno premagal. Trail Blazersi so vseeno do zadnjih sekund trepetali za zmago, saj je šest Mavericksov, na čelu s Kristapsom Porzingisom, imelo dvomestno število košev, a tokrat to ni bilo dovolj (134:131). Slovenski košarkar v dresu Dallasa Luka Dončić je tekmo končal s 25 točkami, desetimi podajami in osmimi skoki.

Kristaps Porzinigs (levo) in Luka Dončić (desno) sta skupaj dala toliko točk kot tokrat strelsko vrhunski Damian Lillard (na sredi).
Kristaps Porzinigs (levo) in Luka Dončić (desno) sta skupaj dala toliko točk kot tokrat strelsko vrhunski Damian Lillard (na sredi). FOTO: 24UR

Srečanje je bilo bolj pomembno za Portland, ki se s štirimi moštvi bori za zadnjo vstopnico v končnico. Zato je strelska eksplozija Lillarda prišla v idealnem trenutku zanje, 61 točk pa je bilo za točko manj od rekordnih 62, ki jih je pokojni Kobe Bryant Mavericksom nasul 20. decembra 2005. Črna mamba je takrat zanje potrebovala samo tri četrtine. Lillard je moral precej bolj garati, njegova nekoliko srečna trojka globoko z igrišča ob koncu pa je bila pika na i strelskega večera.

Dallas je imel šest razpoloženih strelcev, a bi bolj potreboval branilca, ki bi lahko ustavil Lillarda. Ko so njihovega trenerja Ricka Carlisla pred drugim polčasom pobarali, kako se ga bo lotil, je bil prvi odgovor "Dobro vprašanje." 

Pred zadnjo tekmo rednega dela so v teoriji v igri za osmo oz. deveto mesto še Portland, Memphis, Phoenix Suns in San Antonio Spurs, ki je s 123:105 premagal Houston Rockets.

Porzingis (36 točk, 6 skokov) je imel dober večer, v obrambi pa je bil prevečkrat tarča za vročega Trail Blazersa. Luka Dončić (25 točk, 10 podaj, 8 skokov) je znova prikazal nekaj lepih akcij, a je Portland večji del tekme znal omejiti njegov učinek, kar se je kazalo tudi skozi šest izgubljenih žog. Drugo tekmo zapored je bil odličen tudi Tim Hardaway Jr. (24 točk, 3 podaje, 4 skoki), odkritje Orlanda je Trey Burke (12 točk, 9 podaj).

Dober napad je nekoliko zasenčila igra v obrambi, ki ni bila kos elitnemu strelcu in organizatorju igre. Prav tako so manjkali skoki, Portland jih je zbral 48, od tega ducat v napadu, Dallas le 37 (5 v napadu), kar je pomenilo, da so Trail Blazersi lahko popravljali zgrešene mete. Mavericksi bodo v četrtek lahko znova vadili obrambo proti še vedno nepremaganim Sunsom in njihovemu mlademu organizatorju igre Devinu Bookerju, ki v Orlandu prav tako ne zna zgrešiti. S porazom so dokončno zaprli vrata za vzpon s sedmega mesta, tako da jih skoraj zagotovo čaka končnica s Clippersi.

Statistika Luke Dončića proti Portlandu.
Statistika Luke Dončića proti Portlandu. FOTO: Sofascore.com

Vroč začetek Latvijca

Dončić in Lillard sta nemudoma začela izmenjevati uspešne mete na koš, prvi je imel ob strani še Porzingisa in Hardawaya Jr.-ja, ki je v ponedeljek vodil Maverickse do preobrata na tekmi z Utahom. Dallas je tako hitro prevzel vodstvo in po nekaj njihovih lepih napadih se je trener Portlanda Terry Stotts zatekel k prvi minuti odmora. Mavericksi so tudi z Dončićem na klopi nadaljevali s prepričljivo igro na obeh straneh igrišča, latvijski samorog Porzingis je dokazoval, da je zvezdnik NBA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob koncu četrtine je priložnost dobil tudi Boban Marjanović. Drugi najvišji igralec v NBA je bil z dvajsetimi točkami dan prej odličen proti Utahu. Medtem je bila rezervna postava Portlanda v zagonu, drugo postavo Mavericksov so s trdno obrambo silili k izgubljenim žogam, tudi Dončića, ki se je vrnil na igrišče. Z delnim rezultatom 17 proti 3 so ne samo izničili prednost Dallasa, ampak prevzeli vodstvo po prvi četrtini (38:31).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Teksašani so bolje začeli drugi del prvega polčasa in skoraj izničili prednost Trail Blazersov, nato je nekaj napak slednjim dovolilo, da so se znova nekoliko odlepili. Še posebej, ker so v obrambi zaprli vrata za Dončićeve prodore in mu močno otežili delo. V napadu je razpoloženi Lillard kazal, da se obeta še ena tekma zapored, ko bo presegel petdeset točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave in vrnitev postave, ki igra okoli Porzingisa, so nekoliko omilile težave Dallasa, toda dolgi počitek Latvijca je ohladil njegovo strelsko nezgrešljivost iz prve četrtine. Mavericksi niso imeli rešitve za Lillarda, ki je v prvem polčasu dosegel krepkih 25 točk. Portland je tako ohranil vodstvo in prvi del tekme končal z osmimi točkami prednosti (66:58).

 

Serija trojk ob koncu

Začetek drugega polčasa je prinesel pobudo Dallasa, toda še vedno jim je nasproti stal strelski stroj Lillard, ki je s tremi zaporednimi trojkami nemudoma izničil vse njihove napore. Precej tih večer ponavadi drugega orožja Portlanda C. J. McColluma je nadomestil veteran Carmelo Anthony, ki je s svojo tradicionalno igro s hrbtom proti košu dopolnjeval serije Lillarda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je z dvema zaporednima trojkama znova razgrel svojo strelsko formo in razlika je s serijo sedmih zaporednih točk Dallasa skopnela, trojka Treyja Burka pa je Teksašane popeljala v vodstvo. Latvijec je s svojimi meti od daleč postajal odgovor na Lillarda, toda Dallasu je manjkal igralec z učinkovitostjo Anthonyja. Trail Blazersi so ustavili Dončića, veteran pri Portlandu pa je poskrbel, da je njegovo moštvo tudi tretjo četrtino ostalo v ospredju (98:95).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji del tekme je prinesel nekaj vroče krvi, najprej sta nekaj krepkih opazk izmenjala Anthony in Maxi Kleber po prekršku slednjega, oba sta dobila tehnični napaki. Nato se je nad Nemcem jezil Hassan Whiteside, a so ju sodniki ločili. Ko je Dončić po košu in prekršku Whitesida po mnenju sodnikov šel preveč tesno mimo centra tekmecev, so tudi njemu prisodili tehnično napako in met za Portland. Strasti so se nato umirile, Dallas pa je znova prevzel vodstvo.

Zadnjih šest minut je Portland začel boj za preživetje, izgubljena tekma bi izjemno otežila njegov boj za uvrstitev v končnico. Hardaway je s prostimi meti ohranjal prednost, a sta Anthony s trojko in Jusuf Nurkić s potisnjeno žogo v koš izenačila rezultat. Bosanski center ni bil pri metu, toda njegovi skoki so pripomogli, da je Portland pri lovljenju žog povsem zasenčil Maverickse s težkimi nogami in imel veliko več drugih priložnosti za zadetek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri minute pred koncem se je začela parada trojk. Začel je Lillard, vrnil Kleber, nato je bil na vrsti Anthony, nov protiudarec je zadal Porzingis. Lillard je nato zadel dolg met, žoga se je sprva odbila visoko v zrak, nato vseeno zdrsnila skozi obroč. V naslednjem napadu je Porzingis naredil prekršek, trenerjev ugovor ni bil uspešen in Dallas je ostal brez svojega najboljšega strelca, ki je dobil šesto osebno napako.

Portland je z zabijanjem Whitesidea slabo minuto pred koncem prevzel vodstvo, Dončić je na drugi strani zgrešil prosti met in Trail Blazersi so imeli točko prednosti. Upanje za zmago je odpihnil prekršek Burka v napadu dobre štiri sekunde pred koncem. Mavericksi so hitro naredili prekršek nad McCollumom, ki je zadel oba prosta meta. Trener Carlisle je z minuto odmora za Dallas skušal najti akcijo, ki bi v 3,9 sekunde prinesla trojko in izenačenje. Žogo je v roke dobil Hardaway, a je namesto koša zadel rob table in Portland je bil na osmem mestu zahoda (134:131).

Phoenix sedmič zapored
Phoenix še naprej ostaja edino nepremagano moštvo v Orlandovem mehurčku. Tokrat je bil s 130:117 boljši od Philadelphie. Devin Booker je ob zmagi dosegel 35 točk. Memphis, ki je izgubil šest od sedmih tekem v Orlandu, bo v svoji zadnji tekmi rednega dela igral proti prvi ekipi vzhodne konference Milwaukee Bucks, ki je tokrat s 126:113 premagala Washington Wizards. Phoenix, ki je dobil vseh sedem tekem, pa bo v četrtek zvečer po srednjeevropskem času igral proti Dončićevem Dallasu. Phoenix bo v igri za končnico ostal, če bo zmagal tudi na zadnji tekmi, Memphis pa bo ob tem izgubil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NisteResni
12. 08. 2020 14.17
-1
Hejtate pa zravn pravte da je doncic slab, dejansko so pa tekmo zmagal sodniki v koncnici
AS1983
12. 08. 2020 14.10
+0
Lillard je biu napaljen, sam ce portland pride v koncnico, nima proti lakersom moznosti za napredovanje, luka bi moral danes zvecer pocivati proti phoenixu, da se v miru pripravi za koncnico
riss
12. 08. 2020 10.29
+11
Vse isto kot vedno, trenutni dnevni navdih je dovolj za kakšno vmesno zmago ali dve. V končnici pa ne bo šlo proti organiziranim ekipam, kot so tudi Clippersi, tako, da mogoče ulovijo zmago ali dve. Problem je v obrambi, ki jo sploh ne znajo igrati, drugo pa je, da se zanašajo samo na mete od daleč in prodore. Z močnim centrom, gospodarjem pod svojim košem in nevarnim iz bližine v napadu pa bi rešili vse. Dončič bi imel vsaj komu asistirati pod koš in ne samo igralcem v tranziciji, ko "vtečejo". Škoda, letos je bila lepa priložnoSt mogoče tudi za naslov, ampak v NBA košarki, je toliko nesmislov, kot smislov. Dokaz, da ni EU trenerjev, ki imajo radi disciplino, obrambo in ne samo run and gun. Spremljam pa predvsem zaradi Dončića in bom tudi končnico do konca, ko Dallasa tudi zaradi vodstva kluba, predvsem trenerja, ki se je izpel in ni motivator, ter strateg, kmalu ne bo več. GO Luka GO, naslednje leto boš MVP.
Kolosej6
12. 08. 2020 10.49
+0
Lepo napisano , a vedet moraš da košarka gre naprej... vse vec ekip se odloča za small ball peterko ... centri ala shaq so preteklost ... danes v sodobni kosarki se vse temelji na metu na 3 lep primer ti je pred leti nepremagljiv GSW , zato mora danes center vedet potopit kaksno trojko ala jokič
Kolosej6
12. 08. 2020 10.50
+3
ce pogledas neki boston bos videl da imajo pod kosem Theisa ki ni nek center ... npr tudi clippersi s katerimi se bo dallas pomeril imajo pod kosem trenutno zubaca
Machetekills007
12. 08. 2020 10.24
-15
lukec mali pejt trenirat. ne sežeš đordanu do kolen.
JOSEPH HAYDN
12. 08. 2020 10.42
+14
Nekako logično glede na to, da je to Lukova druga sezona v NBA. Se pa s treningom in izkušnjamu Luka lahko zelo približa AIR-u medtem ko se ti pameti po tej izjavu tezko
Koronavirusovec
12. 08. 2020 14.10
-3
luka je že v drugi sezoni presegel jordana
Michael Jordan
12. 08. 2020 20.03
+1
No no, zaželimo Luki vse dobro na njegovi poti in uspešno kariero, vendarle pa se dajmo malo zresnit...Luka in njegovo visočanstvo sta in bosta v popolnoma različnih ligah..Lukove št. so sicer impresivne, vendarle pa Air Jordanu najbrž res nikoli ne bo segel do kolen, še nihče do zdaj mu ni a pol bi pa glih Luka...neo šlo!! Mi je pa hvalabogu tamali spet vrnil veselje do gledanja NBA košarke. Seveda navijamo za Luko in Dallas!!
Wolfman
12. 08. 2020 10.00
+2
Porozna obramba Dallasa! In ne samo to, celo vsako naslednjo tekmo igrajo obrambo še šlabše!
MaldiniSLO
12. 08. 2020 09.56
+7
Mi kdo razlozi zakaj taki negativni komentari za Doncica?
dark horse
12. 08. 2020 10.00
-9
Zato ker se ga preveč ter predvsem prekmalu ko ji še nič dosegel kuje v nebesa in med prave zvezde. Nabijanje statistike v današnji košarki je kot dan in noč s košarko pred 30,40 leti
SmiselZivljenja
12. 08. 2020 09.39
-6
Džabe Doncicu tudi 60 pik, če zgubi 10 žog in zgreši 30 metov in ne igra obrambe tako da pol nasprotnik pride do lahkih košev. V pravi ekipi, bi ga po 2 napakah posedli na klop in bi garal za prit v prvo petorko, tukaj pa ima zaradi marketinga alibi za vse napake. Tako se pac ne zmaguje...
ochi
12. 08. 2020 09.52
+4
igra na položaju playmakerja. pri portlandu na tem položaju pa veš, kdo igra. in njega ni noben dobro pokril.
SmiselZivljenja
12. 08. 2020 10.31
+3
gledal sem ga zadnje 3 tekme in vedno je isto...ima 100% svobode dobre stevilke ampak prevec zaj...
babylon5
12. 08. 2020 10.39
+2
Jst sm tud spremljal ampak v 4 cetrtini izgine ko izgubi 2,3 zoge. Je pa res enostavno celotna ekipa zablokira in mecejo predvsem nerealne mete vkljucno z doncicem
babylon5
12. 08. 2020 10.40
+1
Maximus
12. 08. 2020 14.25
Ljudje ki o košarki nimajo pojma in igralce presojajo po njegovem priimku in narodni pripadnosti naj ne komentirajo. Vse tvoje opazke so zgolj grmenje zafrustrirane duše. Nikoli ni izgubil 10 žog. Star je 21 let in v obrambi bo še najbolj napredoval, se pa že sedaj zelo trudi in je od prejšnje sezone, ki je bla mimogrde njegova prva zelo napredoval v tem segmentu. Odkar je v Orlandu meče prek 45 odstotkov iz igre. Ne forsira meta za 3, Ni pa najboljši v tem elementu igre. In medtem ko se ti ukvarjaš kako bi v drugi ekipi sedel na klopi, ga strokovnjaki iz vseh držav primerjajo z Magicom, Le Bronom, Birdom... Se bom pozanimal pa ti bom kmalu ospisal koliko igralcev ki dosegajo povprečno trojni dvojček na tekmo sedi na klopi in se bori za prvo peterko. Najbrž igraš fantsa ligo in imaš v ekipi 5 Jordanov pa zato Dončić sedi na klopi. Namreč če tako zavzeo pozabljaš te bom spomnil. Fant ki ga ti tišiš v na klop je bil najmlajši MVP evrolige, mvp final four, popeljal je Real do krone, preporodila sta z Dragićem Slovenijo do te mere, da imamo zdaj zlato medaljo v košarki in smo aktualni evropski prvaki. V rooki sezoni v najmočnejši ligi na svetu je pošolal praktično vse obrambne igralce in to počne na dnevni bazi. Koliko in kakšne vse presežke je dosegel v prvi sezoni nimam ne časa ne prostora pisat, da je v drugi sezoni vse to nadgradil in ima sam 9 30 točk plus trojnih dvojčkov vsi ostali košarkarji skupaj pa 8. Ni popoln, daleč od tega, a mislim da si ti s svojo ekipo ne moreš privoščit, da bi ga imel na klopi. Aja pa če si pozabil, star je 21 let in pol. Koliko pokalov pa ti skrivaš? Najbrž tistega enega za udeležbo na požiranju hot dogov poliraš na edini polici v svoji sobi nekje na robu Ljubljane.
babylon5
12. 08. 2020 16.06
Maximus to kar si napisal je vse res rusi vse rekorde itd... ampak zdej je 2020 poglej v kateri eri sta bird in jordan igrala in po njegovi statistiki oz. Vsem igralcem lahko kumot zbijes 5 ppg 3 asistence pa ene 6,7 skokov kumot. Zdej so rezultati 140:130 v letih 1990-2000 ko ni blo flopanja in niso piskal za vsak dotik igralca so bli rezultati 100:100 kr po googlej mal zgodovino
murate
12. 08. 2020 09.25
+2
pri telemach u sem sklenil pogodbo za mobilni telefon ,ker tisto kar so obljubljali za slabih 50€ sedaj računajo preko 200 € kaj naj naredim da se jih znebim
ochi
12. 08. 2020 09.50
-1
ochi
12. 08. 2020 08.58
+4
kaj pa Melo? tip igra kot, da je 21 let. bully v postu.
dark horse
12. 08. 2020 08.38
-2
Če bi Dončič dosegel 61 pik vemo kakšni naslovi bi bili. Ko jih kdo drug je komaj omembe vredno
babylon5
12. 08. 2020 08.26
-16
Popeye
12. 08. 2020 08.11
-17
Kaj je bilo pa danes s čudežnim dečkom?
murate
12. 08. 2020 09.08
+7
PA res 25 pik iza šanka z pivom v roki ,mala šala....
mnenje123
12. 08. 2020 09.40
+24
Evo nič, odigral je še eno tekmo v najmočnejši ligi na svetu, pa ti? A je bla mrzla kava iz avtomata na šihtu pa si jezen na cel svet
Popeye
12. 08. 2020 10.28
-5
Kolosej6
12. 08. 2020 10.42
-2
Pol ves da je dober da pri 25 pikah 8 skokih in 10 podajah govoris kaj je pa bilo danes z cudeznik deckom