Šport

Clippersi po trdem boju Dončića Dallas poslali domov

New York , 31. 08. 2020 04.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
33

Mavericksi brez svojega drugega zvezdnika Kristapsa Porzingisa niso zmogli še ene navdihujoče tekme proti enemu od dveh odličnih moštev iz Los Angelesa. Luka Dončić je bil z 38 točkami najboljši strelec na igrišču, a to je bilo ob precej nerazpoloženih soigralcih premalo, da bi preprečil četrti poraz in slovo od Orlanda (111:97).

Kawhi Leonard (levo) in Clippersi so bili tokrat prevelik zalogaj za Luko Dončića in Dallas, toda Slovenec je bil kljub temu deležen pohval z vseh strani.
Kawhi Leonard (levo) in Clippersi so bili tokrat prevelik zalogaj za Luko Dončića in Dallas, toda Slovenec je bil kljub temu deležen pohval z vseh strani. FOTO: AP

Dončić je svojo prvo končnico v NBA končal na robu novega trojnega dvojčka, 38 točkam je dodal devet podaj in devet skokov (in pet izgubljenih žog). V prvem delu zadnje četrtine je z dobro igro nakazal, da se morda obeta nov preobrat in tesna tekma. Toda Kawhi Leonard (33 točk, 7 podaj, 14 skokov, 5 ukradenih žog) tokrat ni dopustil presenečenj, v ključnih trenutkih je vzel žogo v svoje roke in preprečil zasuk, v obrambi pa zapiral prostor Slovencu. Temu je najbolj pomagal Dorian Finney-Smith (16 točk, 4 podaje, 6 skokov), ostali Mavericksi so imeli tih večer, klop je zmogla le 18 točk (pri Clippersih 30).

Po Dončićevih besedah so dali vse od sebe, tudi trener Rick Carlisle je dejal, da so se njegovi varovanci borili skozi vzpone in padce srečanja. Najnižji točki sta bila groba udarca Marcusa Morrisa po Dončićevi glavi in vratu, po katerih je bil izključen. "To je bil obupen prekršek. Na dveh tekmah zapored je naredil nekaj podobnega. Po prvi (ko mu je na peti tekmi stopil na stopalo in sezul športni copat) sem upal, da ni bilo namerno, toda po prekršku na tej tekmi veste, kaj si mislim.  Nočem imeti opravka s takšnimi igralci," je bil Slovenec nejevoljen nad nešportno igro Morrisa. Toda Dončić je "eden najbolj žilavih igralcev, kar sem jih videl v tej ligi, in to pomeni zadnjih 35 let. Pričakujem, da se bo drugo leto vrnil še boljši, z nečim novim v svoji igri," je prepričan Carlisle. Tekmeca je pohvalil tudi Leonard, "je izvrsten igralec, to je bila njegova prva končnica, boril se je vsako minuto ... ni popuščal, moštvo je vodil na vsaki tekmi in opravil je vražje dobro delo."

Boban Marjanović (v ozadju) je modro preprečil, da bi se jezni Dončić zapletel v prerivanje z Marcusom Morrisom po ostrem prekršku slednjega.
Boban Marjanović (v ozadju) je modro preprečil, da bi se jezni Dončić zapletel v prerivanje z Marcusom Morrisom po ostrem prekršku slednjega. FOTO: AP

Kljub porazu je moštvo deležno pohval. "Na veliko stvari so lahko ponosni, od njih lahko veliko pričakujemo," je napovedal Dirk Nowitzki, ki je Maverickse 2011 popeljal do naslova prvakov. "Ponosen sem nanje. To je šele začetek," je optimističen tudi lastnik Marc Cuban. Slovo v prvem krogu ni bilo nepričakovano, Clippersi so izvrstno moštvo, sestavljeno za blestenje v končnici, Dallas mlada ekipa, ki še išče svojo pravo podobo. Dončić se je v uveljavil ne samo kot prihodnost kluba, ampak kot eden prihodnjih obrazov celotne NBA. S Porzingisom lahko postaneta udarni dvojec Zahoda, če le bodo kolena Latvijca (in gležnji Slovenca) zdržala napore najboljše košarkarske lige."Vsako sezono bo moj cilj naslov prvakov. Nič drugega, samo to," je po srečanju dejal Slovenec, ki si je na začetku sezone zadal uvrstitev v končnico. Po prvem preizkusu z najboljšimi je letvico potisnil precej višje. Tudi Carlisle pravi, da je naslov "naša strast, naša obsesija, delijo jo vsi igralci v garderobi".

Enakovreden prvi polčas

Clippersi so v torek zdesetkali Maverickse, tudi šesto tekmo so začeli odločno, obramba je razorožila sicer odličen napad Dallasa in jih prisilila k štirim izgubljenim žogam. Trener Carlisle je pred srečanjem dejal, da bo prav skrb za žogo eden od ključnih delov igre. Dončić je na klop sedel še pred polovico četrtine, kar ni ravno običajen ritem njegovih menjav. Mavericksi so po začetnem velikem zaostanku vzpostavili ravnotežje, Paul George pa je znova dokazoval, da je depresije konec in da zadeva z vseh razdalj. Nekoliko olajšanja za Dallas je prinesla njegova druga osebna napaka, ob kateri je sedel na klop. Maxi Kleber pa je s tesnim pokrivanjem nekoliko vznejevoljil prvega zvezdnika Clippersov, sicer vedno mirnega Leonarda. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas se je vse bolj enakovredno kosal z Los Angelesom in njegovo dolgo klopjo odličnih igralcev. Poldrugo minuto pred koncem so prvič izenačili, nato je prišlo še sedaj običajno iskrenje med Dončićem in Morrisom, ki je z udarci po glavi Slovenca spravil v bes. Na njegovo srečo je zraven njega stal Boban Marjanović in zgrabil Dončića, že ko se je ta pobiral s tal. Sodniki so po ogledu posnetka dosodili grobo igro in Morrisa poslali v garderobo, kar je že tretja izključitev v šesti tekmi ekip. Dončić je ob koncu s trojko pokazal, da se je pomiril, koš Marjanovića pa je prednost Dallasa povišal na pet točk (34:29).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Clippersi so se hitro zbrali in z dobrim začetkom druge četrtine najprej izničili zaostanek, nato povedli. Dallasu je šlo na roko, da se je Leonard šele ogreval in bil precej nenatančen. Brez Morrisa, do takrat najboljšega strelca Los Angelesa, je breme zadevanja prevzel George, a tudi Leonard je vse bolj uravnaval svoj met. Pri Mavericksih je bil hladen Tim Hardaway Jr., njegovih prvih šest poskusov za tri je zgrešilo tarčo, podobno slabo je šlo tudi Treyu Burku, Seth Curry s klopi ni prinašal svojega običajnega vala energije in košev.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Komaj štiri zadete trojke v 16 poskusih Teksašanov - to je bil eden od vzrokov za nov zaostanek, reševalo jih je, da tudi Kalifornijci niso bili dosti bolj natančni od daleč. To je sicer popravil George in prednost je ob koncu pestrega prvega polčasa narasla na šest točk (57:51).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brezno tretje četrtine

Drugi polčas je trajal komaj dobro minuto, ko je Carlisle po petih zaporednih točkah Clippersov prekinil igro in svoje igralce poklical na posvet. Leonard je s trojko, nato s prodorom in zabijanjem pokazal, da je v drugi del igre prišel bolj razpoložen, kot je bil v prvem. Prednost Los Angelesa je narasla na ducat točk, Dallas pa je še naprej trpel strelsko sušo. Clippersi so z odlično obrambo Dončića odrezali od koša, njegov prekršek v napadu pa se je končal s tehnično napako, ko je žogo preveč odločno vrgel proti enemu od sodnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neučinkovita igra Teksašanov se je začela prevešati v poraz, ko je Landry Shamet z metom od daleč prednost Los Angelesa povečal na dvajset točk. Carlisle je z novo minuto odmora skušal najti način, kako preprečiti slovo Dallasa od Orlanda. Dončićeva trojka je prekinila prejšnjo serijo trinajstih zgrešenih metov od daleč, a je v zraku viselo vprašanje, ali imajo Mavericksi še kaj goriva, da preobrnejo srečanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Četrta osebna napaka Slovenca je še bolj zasenčila ugašajoče upanje navijačev Dallasa. Obudila sta ga Marjanovićeva igra pod obema košema in šest zaporednih točk Dončića. Slovenec je zadnjo četrtino končal s košem in prekrškom, ki je pomenil četrto osebno napako Georgea. Zadnje minute so nekoliko popravile vtis sicer neprepričljivih dvanajstih minut, zaostanek se je znižal na znosnih 11 točk (85:74). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hitra trojka Reggieja Jacksona na začetku zadnje četrtine je dobila odgovor Finneyja-Smitha, ki ga v naslednjem napadu ni znal ponoviti. Toda dobra igra Dallasa v obrambi in nov zadetek Dončića od daleč sta pomenila, da Teksašani zaostajajo le še za šest točk, trener Kalifornijcev Doc Rivers pa je spoznal, da je čas za minuto odmora. Ta je pomagala, Clippersi so izigrali consko obrambo Mavericksov in omogočili neovirano trojko Shameta, nato je Leonard začel svoj šov. A je Hardaway Jr.  končno zadel svojo prvo trojko in nakazal, da se ne bodo tako hitro predali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so ugotavljali, da se soočajo z nerešljivo uganko, kako ustaviti Leonarda, ko se odloči, da bo igro prevzel v svoje roke. Nato je še Jackson znova zadel za tri in pokrpana barka iz Dallasa je znova začela puščati vodo. Minuta odmora ni pomagala, Jackson jih je opekel z novo trojko, ki jo je brž izničil prebujeni Hardaway Jr. A je Jackson nekaj napadov kasneje znova zadel s črte za tri in pritisnil nov pečat na vse bolj jasen poraz Dallasa. Slabi dve minuti pred koncem je zaostanek znašal petnajst točk, Los Angeles Clippersi so imeli napad. Carlisle je vrgel brisačo na igrišče in v igro poslal rezerviste, na klop so sedli tudi zvezdniki Los Angelesa, ki so začeli razmišljati o svojem naslednjem nasprotniku (111:97).

Luka Dončić vs Los Angeles Clippers
Luka Dončić vs Los Angeles Clippers FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebespolitiko
01. 09. 2020 09.13
+1
blm lgbt je mafija k unicuje sport in svet, pa ocitno je da so glavni pedofili v tej mafiji
nikhrast
31. 08. 2020 16.18
-1
Vidim da je več zanimanja v Sloveniji kot drugje po svetu, verjetno zaradi Dončića in Dragića, V Torontu malo zanimanja letos, pa Raptori igrajo, no, na TV pa še rubrike Sport po novicah ni že mesece, pa saj ne vem kaj delajo novinarji za šport.
riss
31. 08. 2020 10.48
+6
To je bila repriza večine tekem. Dallas rabi vsaj 3 zvezdnike, tipa Dončić in Porzingis, ob njima enega dobrega močnega centra. Powell, Kleber, ti dva sta skoraj vse samo prava centra ne. Če bi letos imeli igralca tipa DeAndre Jordan, oziroma še malo boljšega, bi lahko premagovali tudi takšne ekipe, tako pa so dosegli limit. Med letom, ko so menjavali igralce, nihče ni pomislil, da ekipa rabi tudi centra, tako, da je veliko nelogičnosti v Dallasu. Dončić je naredil korak naprej in ko ga bodo sodniki (za)ščitili tako kot npr. Leonarda, ki se mu ne sme nihče približat na manj kot 1 m, bo lahko počel vse. Glede na to, da se železo kuje dokler je vroče, vsaj upamo lahko, da bosta oba glavna igralca zdrava in da se tudi lastniku in trenerju posveti kaj manjka ekipi. Primer Nowitzki, ki je bil eden najboljših v ligi NBA, pa so z njim osvojili samo 1x naslov prvaka. Sedaj je podobna situacija in že letos bi lahko naredili več. Luka Magic pa GO Luka GO, pred tabo je še vse, samo ostani zdrav.
hirajem
31. 08. 2020 15.56
+2
ce bi??? bravo. Ce bi imeli reinkarnacijo Jordana, Malonea in Duncana bibse sprehodili do naslova. Pa nimajo
nebel
31. 08. 2020 10.36
+0
Ja, trda igra na najvišjem nivoju. Tega se bo še moral naučiti in kako to obrniti v svojo korist. Za začetek bo potreboval bolj hladno glavo v takih trenutkih. To so provokatorji. A vse skupaj, odlično , prepričan sem da ob zdravju bo naslednje leto še precej bolje.
hirajem
31. 08. 2020 16.02
+3
Del taktike. V playoffu so lahko take zadeve odlocilne. Vsi vedo da je balkance enostavno sprovocirat, sploh pa nekoga tako mladega kot je Luka.
HondaMM93Champion
31. 08. 2020 09.57
+3
USA - najbolj umazana in pokvarjena država sveta. In vi pričakujete, da se bo v NBA play offu igrala čista in poštena košarka? Luka lahko osvoji NBA samo, če bo imel za sabo tri leta intenzivnega treninga v kick boxu, ker žal nima postave in mentalitete črnca - to je žalostna realnost NBA lige.
+3
bububu123
31. 08. 2020 09.04
-3
Bo drugo leto boljše z Bogdanovičem v ekipi. Dončič,Porzingis(ce ne bo poškodovan), Powell, Hardaway in Bogdanovič prva peterka
riss
31. 08. 2020 11.26
+3
Bogdanovića oba (tako Srb, še boljši je Hrvat) sta sicer dobra igralca, samo Dallas ob Hardawayu in Curryu ne rabi takšne tipe igralcev. Nuno pa potrebuje enega pravega centra.
bububu123
31. 08. 2020 20.14
-1
Hardaway in Curry igrata preveč toplo hladno. srb Bogdanovič je tip, ki bo razbremenil Dončiča v napadu.
RUBEŽ
31. 08. 2020 08.57
+14
Žal se je včeraj SPET pokazalo, da LUKA zaenkrat še nima " limita " pri sodnikih. Bilo je kar nekaj primerov, ko bi MORALI piskati prekršek nad njim, pa jih niso. Žal, tako pač je. Je pa problem, ker v taki zasedbi, pa še brez Porzingisa, enostavno ni šlo. Premalo pomoči soigralcev.
HondaMM93Champion
31. 08. 2020 09.59
+9
bonkintos
31. 08. 2020 08.53
+12
Ta lastnik Cuban se ne zaveda ,da je košarka ekipni šport ....Dalas potrebuje še vsaj dva dobra igralca z takšnim načinom bo Luka invalid čez dve leti.
Lock Down
31. 08. 2020 08.45
+5
Ob odsotnosti poškodovanega Porzingisa in Powella, ob tako neraspoloženih soigralcih, Hardaway je iz igre metal 15/4, Burke 10/2, Kleber 10/3... proti Clippersom ne moreš zmagati. Žal ima ob sebi Luka za kaj več premalo kvalitetnih igralcev.
hotchilipoper
31. 08. 2020 08.37
+2
Dončič si zasluži boljši klub,ne pa da se razdaja med temi lenuhi
STOP
31. 08. 2020 08.35
+2
čimprej naj zamenja klub
jebespolitiko
01. 09. 2020 09.46
zakaj bi pa sel k nekim glupim klubom, tukaj je on vijolina kar luka potrebuje za rast, malo si poglej koliko klubov bi mu omogocilo to kar mu dallas
meval
01. 09. 2020 10.05
Sentis
31. 08. 2020 08.17
+34
Vodstvo lige bi moralo Morrisa konkretno kaznovati. Samo ne verjamem, da se bo to zgodilo, se bo hitro pritožil, da so ga kaznovali samo ker je temnopolt. To je trenutno moderno.
retropil
31. 08. 2020 08.07
+17
Dallasova ekipa: Luka.....................................................................................................Porzingis.....................................................................................................................................Hardaway, Marjanovic...........ostali
retropil
31. 08. 2020 08.07
+10
bububu123
31. 08. 2020 09.02
+0
Hardaway zataji na pomembnih tekmah. Včeraj me je razočaral Seth Curry. Obramba kot švicarski sir.
Davidoff297
31. 08. 2020 08.05
+33
Gledal sem tekmo, temu Morissu prepoved igranja še na kakšni tekmi, res je občutek, da je hotel poškodovati Luka, ampak kako jim manjka še en igralec kova Luka, sam je dobesedno vlekel voz Dallasa naprej...
grumf
31. 08. 2020 08.04
+21
Dallas bo moral malo premešati in posodobiti ekipo. Prav vsi stojijo na trojki in čakajo žogo (vključno s Porzingisom). Tako to ne gre.
bububu123
31. 08. 2020 08.03
+22
Novinarji (Ameri) se čudijo zakaj igrajo tako nefer proti njemu, očitno se ga res bojijo...
hirajem
31. 08. 2020 08.12
-12
ma kdo se čudi čemu? Ne nakladaj! Je playoff in taki spopadi so normalni.
bububu123
31. 08. 2020 09.01
+11
Gledam tekme na espn in ne prinas. in še tam je rekel komentar, da ne more verjet da igrajo proti 21 letniku tako grdo košarko. Tako da šuti
hirajem
31. 08. 2020 15.59
+2
bubu123 gledam tekme na espnu in ne pri nas in me ne briga kaj misli komentator. In nisem rekel da ne igrajo grdo proti Doncicu ampak da je v playoffu to pricakovano. Verjetno si star 15 let in si NBA zacel gledat zdaj zaradi Doncica in sploh ne razumes o cem govoris ne kaj sem zelel povedat. Evo to je to od zdaj šutim
bububu123
31. 08. 2020 20.11
-1
haha... ja 15 sem star ja.... še enkrat toliko gledam košarko. hahaha 15... ja je pričakovana trda igra, vendar ne namerno pohojen poškodovan gleženj... namerno udarjanje nad vratom, kar je direktna izključitev. Bi verjel da je pohojen gleźenj nenamerno, če ne bi gledal že kar nekaj posnetkov tega Morrisa, ki je uelo umazan igralec.
bububu123
31. 08. 2020 20.13
-1
in ti veš bolj kot strokovni Ameriški komentarji, ki komentirajo dlje časa kot imaš ti dostop do neta
motorist_mb
31. 08. 2020 08.00
+63
Črnci v košarki so največji rasisti...sedaj so ogroženi od našega carja ker jih šola v košarki...sodniki in novinarji pa isto s.....!