Šport

Dončićevih 33 točk zasenčilo Vučevićevih 29

New York, 02. 03. 2021 01.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
21

Luka Dončić svojega 22. rojstnega dne v nedeljo očitno ni zalival z žganico, kot mu je v iskrivi čestitki namignil soigralec Boban Marjanović. V Orlandu je na igrišče prišel svež in Maverickse z navdahnjeno igro na robu trojnega dvojčka povedel do druge zaporedne zmage (130:124).

Luka Dončić (levo) in Nikola Vučević sta bila znova najboljša igralca svojih moštev.
Luka Dončić (levo) in Nikola Vučević sta bila znova najboljša igralca svojih moštev. FOTO: AP

Slovencu (33 točk, 9 podaj, 10 skokov) je le ena podaja zmanjkala do novega trojnega dvojčka (dvomestno število točk, podaj in skokov). "Nocoj sem zamočil njegovo statistiko," se je v šali opravičil Maxi Kleber (13 točk, podaja, 6 skokov, 3 ukradene žoge, 2 blokadi), ki v enem od protinapadov Dallasa ni sledil Dončiću, tako da je ta podal v prazno. Kljub temu je bilo njegovo domiselno deljenje žoge deležno posebne pohvale trenerja Ricka Carlisla: "Igralcem ves čas dopovedujemo, naj ne skočijo v zrak, potem pa razmišljajo, kam z žogo. Ta fant pa se upira številnim običajnim trenerskim modrostim. Zato mu damo žogo in pustimo, da z njo počne, kar mu pride na misel." Proti Orlandu je imel veliko iskrivih misli, ob strani mu je stalo razpoloženo moštvo, v katerem je kar šest igralcev doseglo vsaj 11 točk.

Še posebej dober večer je imel Jalen Brunson (24 točk, 3 podaje, 4 skoki, ukradena žoga), ki je na vprašanje, ali igra najboljšo košarko življenja, odvrnil, da "me morajo vreči iz telovadnice, moja samozavest temelji na moji delovni etiki". Carlisle je spomnil, da je bil nabor 2018 izjemen za klub, dobili so Dončića, v drugem krogu Brunsona. "Slednjemu uspeh ni prišel sam po sebi, veliko je delal na metu, naučil se je, kako igrati v obrambi," je pohvalil svojega varovanca.

Statistika Luke Dončića na tekmi Orlando Magic - Dallas Mavericks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Orlando Magic - Dallas Mavericks. FOTO: Sofascore.com

Tudi Dončić je poudaril, da je sredi učnih let, "še vedno delam na tem, da bi bil vodja moštva, mlad sem še in moram se še naučiti, kako to početi, a je lažje in lažje." Ni potreboval razmisleka ob vprašanju, kaj bo zaokrožilo njegovo kariero, "Naslov prvaka!" je nemudoma izstrelil. Pot do njega je tlakovana z zmagami in tekmami, kot je bila proti Orlandu, ki je bil po njegovih besedah eden tistih večerov, ko se je na igrišču zabavalo celotno moštvo, "igrali smo zelo dobro moštveno košarko". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadovoljen je bil tudi Carlisle, čeprav jim je Nikola Vučević nasul 29 točk (in dodal 8 podaj ter 15 skokov), zelo dober večer je imel tudi Evan Fournier (26 točk, 2 podaji, 5 skokov, ukradena žoga). "Nujno potrebna zmaga, še eno trdo delo pred premorom (za tekmo zvezdnikov). Precej boljši smo, če se nam ni treba ubadati s covidom-19," je spomnil na težaven prvi del sezone. "Težave so nas okrepile, fantje so skupaj rasli skozi njih. Še vedno nismo popolni, a kot skupina fantje spoštujejo drug drugega in zadnjih deset srečanj igrajo res izvrstno košarko. To so dobra znamenja," je vesel ob pozitivnih premikih. Zagon bodo skušali ohraniti v sredo, ko doma gostijo Oklahoma City, pri čemer je Carlisle napovedal, da bo tekma težka, saj bodo Thundersi po treh dneh počitka prišli svežih nog, hkrati pa najbolje igrajo proti dobrim moštvom.
 

Potek srečanja

Po nekaj poskusih z razdalje sta srečanje odprla centra, Kristaps Porzingis in Vučević, s podobne razdalje od koša. Moštvi nista začeli s pretirano zavzeto obrambo, še posebej Magici so puščali veliko prostora za prodore Dončića in njegove podaje. Pri Orlandu je koše nizal Vučević in dokazoval, da ima zelo velik razpon meta. Slovenec je na slabi polovici četrtine sedel na klop, druga peterka pa je potrebovala nekaj napadov, da je ulovila ritem. Ta čas je Michael Carter-Williams z metom od daleč domače popeljal v vodstvo, a je Kleber že naslednji napad prav tako zadel izza črte za tri točke. Dončić se je hitro vrnil na igrišče in bil od blizu priča trojkama Chume Okekeja in Evana Fournierja, ki sta domačim prinesli sedem točk prednosti. Nato je tudi sam dodal dva meta za tri in tekma je bila znova tesna. Koš Chassona Randla je postavil končnih 33:29 za Orlando.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je drugo četrtino začel s podajami Brunsonu in Kleberju, slednji je zadel za tri, nato je trojko dodal tudi Josh Richardson in gostje so znova prevzeli vodstvo. Slovenec krepi zanesljivost svojih metov izza črte za tri točke, s tretjim na tekmi je ohranil zagon Dallasa. Nato je prek glave nazaj podal Timu Hardawayu mlajšemu za njegovo trojko. Dončić je po ustaljenem vzorcu odšel na počitek sredi četrtine, Trey Burke pa je nadaljeval delo pri metih od daleč. Na drugi strani je za tri zadel tudi Gary Clark, toda Burke je bil v zagonu in je hitro dodal še dva koša. Meti Vučevića niso bili več tako natančni in Dallas si je priigral nekaj prednosti, a je ta začela plahneti, ko je Črnogorec roko znova umeril s črte za tri točke. Odgovoril je Brunson, prav tako od daleč, nato je bil na vrsti Randle, da se izkaže s trojko. To je dvakrat zapored priložil tudi Fournier in Orlando si je nekoliko olajšal delo pred pred drugim delom srečanja, po prvem je zaostajal le za tri točke (61:58).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Fournier je drugi polčas začel, kot je končal prvega, z novim metom za tri točke, izenačenje ni trajalo dolgo, saj je bil tudi Porzingis natančen od daleč. Dončić je žogo popeljal od obroča do obroča, Porzingis dodal novo trojko, nato je bil znova na vrsti Slovenec in košu ob prodoru dodal še prosti met. Zadevali so tudi Magici, zato prednost Dallasa ni pretirano naraščala, dokler nista padli zaporedni trojki Kleberja in Dončića. Nato je Porzingis predvidel zgrešen met Richardsona, kot lokomotiva pridrvel v raketo in zabil odbito žogo. Dončić je dodal koš in prosti met ob prekršku in prednost gostov je narasla na ducat točk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Terrence Ross se je gostom oddolžil z lepim prodorom pod obroč in tudi on imel ob košu še prosti met. Zaporedni trojki Clarka in Vučevića pa sta bili dovolj, da se je klop Dallasa odločila za minuto odmora. Po njej je Vučević ob zgrešenem metu menil, da so nad njem naredili prekršek, in to jasno povedal sodniku, ki ga je za izbrane besede nagradil s tehnično napako. Igra Orlanda je začela nekoliko razpadati, vrstile so se nenatančne podaje, v obrambi pa so slabo zapirali pot do obroča. Preveč Dončićevega poigravanja v protinapadu in oklevanje Kleberja sta bila kaznovana s trojko Rossa, ki je dodal še eno po zgrešenem metu Slovenca. Ta je nekaj časa igral kar brez izgubljene superge, Brunsonov koš pa je postavil izhodišče za zadnjo četrtino (95:86).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson je po odmoru s skoraj istega mesta ponovil zadnji met tretje četrtine, Ross pa ni ponovil svojih trojk, in ko je koš Richardsona prednost gostov zvišal na 13 točk, je po manj kot minuti igre domača klop zahtevala nov posvet. Po njej se je od daleč izšlo Aminu, toda razpoloženi Brunson je ob izteku časa za napad zadel iz desnega kota igrišča in izničil dosežek Magica. Fournier, ki je sredi igre odšel v garderobo oskrbeti poškodbo, je po nekaj zatišja znova zadel za tri. Lepa moštvena košarka, ko je žoga zaokrožila med vsemi Mavericksi in iz rok Brunsona poletela v obroč, je prinesla tri točke. Porzingis se je v zadnji četrtini razživel s še eno trojko in prednost Dallasa zvišal na 16 točk. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve trojki Orlanda, Okekeja in Vučevića sta bili opozorilo, da so v NBA štiri minute zelo veliko časa. Črnogorski center je prevzel žogo in začel zaključevati napade, toda oživljeno upanje je prebodla peta trojka Dončića in dobro minuto pred koncem so gostje vodili za 11 točk. Carter-Williams je s košem in prostim metom odškrnil tri točke, Vučević je zadel trojko, a so bili Mavericski zanesljivi s črte za proste mete. Trojka Rossa ter izgubljena žoga Brunsona sta dvignili lase klopi Dallasa, a je Ross zgrešil težak met izza črte za tri. Dončić je zadel le en prosti met, dobrih sedem sekund za šest točk zaostanka pa je bil prevelik zalogaj za Orlando in Dallas se je veselil nove zmage (130:124).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
02. 03. 2021 19.20
+1
Sem Bobaba "spoznal" zadnje leto, ko je bil z Zvezdo prvak in je bilo praznovanje na Kalemegdanu. Blažič nam je zrihtal karte za tekmo in nam omogočil, da smo prišli na VIP. On je res po moje najbolj priljubljen v NBA. Maskota, to se vidi, ko ga bivši soigralci ali samo nasprotniki pozdravljajo
riss
02. 03. 2021 19.16
+2
Boban je faca, v klubu ga imajo sigurno za vzdušje in da z Dončićem afne guncata. Tudi to rabi zvezdnik, kot je Luka. Vujačić je tudi bil v LAL, ker je baje neutrudljivo metal na koš s Kobejem in mu podajal, pogodbe takšnih igralcev so pa drobiž, npr. 2-3 miljončke.
hotchilipoper
02. 03. 2021 12.27
+3
Temu se pravi inteligentna košarka
Rodion Raskolnikov
02. 03. 2021 11.07
+7
Marjanović je fajn človek in športnik!!!
Vap0
02. 03. 2021 18.43
Militos
02. 03. 2021 09.08
-5
Kaj je to žganica?
Rodion Raskolnikov
02. 03. 2021 11.06
+2
Ne morejo na 24 ur, ne da bi mrcvarili slovenjštinu...
glavni Baja
02. 03. 2021 08.45
-4
mau je smešn Marjanović, ampak pesem je pa zadel 👑👑👑 idemooo Srbija 🇸🇮🇷🇸
Vap0
02. 03. 2021 18.43
Optimisty
02. 03. 2021 08.45
+11
sam cestitka Bobana pa zmaga 💪😂
zavetnik baleta
02. 03. 2021 08.28
-4
Luka odlično , Vučevič pa je izredno dober center.
Vap0
02. 03. 2021 08.03
+12
united666
01. 03. 2021 21.39
+1
balkan boys?....slovenija je vse skupaj manj kot eno petino na balkanu...vecina slovenije ni balkan...vem da bo vse juznake to bolelo ampak to je dejstvo...slovenci nismo niti po videzu niti po obnasanju balkanci
Vap0
02. 03. 2021 08.04
+11
Prav imaš. Slovenci smo zahrbtni in zavistni, pravi Balkanci to niso...
poper00
02. 03. 2021 08.25
+12
Tebi naš premier recimo zgleda kot Slovenec ali ne?
zavetnik baleta
02. 03. 2021 08.26
-19
+++ mi smo zahrbtni in zavistni...mi nismo tisti butasti
glavni Baja
02. 03. 2021 08.43
+2
zavetnik baleta
02. 03. 2021 09.10
-15
sLOVEnija2019
02. 03. 2021 10.28
united666 samo želite in sprenevadate se da niste
DezzNuts
01. 03. 2021 21.21
-1
Arena ne bo prenašala. Mladinci bi kdo pomagal s kakšnim delujočim linkom? Hvala
dusan72
02. 03. 2021 08.17
+1
Očitno politika portala ne dopušča linkov. Lahko ti samo namignem, da je google tvoj prijatelj.