Šport

Hud poraz Dallasa, tokrat proti zdesetkanim Warriorsom

New York, 05. 02. 2021 01.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
29

Pred tekmo se je zdelo, da je Golden State zrel za poraz, moštvo je imelo le devet igralcev, vsi trije centri so poškodovani. A so Maverickse prisilili k hitri igri, skoraj brez obrambe, in jih potopili s serijo košev. Visok poraz – šesti zaporedni v domači dvorani – je po preblisku optimizma v Atlanti prinesel nove skrbi za moštvo iz Teksasa (147:116). Luka Dončić je bil s 27 točkami najboljši strelec Dallasa.

Luka Dončić (desno) in Stephen Curry
Luka Dončić (desno) in Stephen Curry FOTO:

Igra Warrisorsov ni bila taktično presenečenje, moštvo brez šestih igralcev ni imelo veliko izbire. "Moramo izrabiti naše prednosti, saj imamo zelo kratko klop, pod košem pa smo brez visokih igralcev. Moramo igrati čim hitreje," trener gostov Steve Kerr pred tekmo ni skrival svojih adutov. "Hoteli smo igrati hitro, povzročiti čim več zmede na obeh straneh igrišča," je po zmagi svoje ekipe dejal Stephen Curry (28 točk, 6 podaj, 3 skoki), ki mu v zadnji četrtini sploh ni bilo treba več na igrišče. Odlično je šlo Kellyju Oubreju mlajšemu, Mavericksom je nasul kar 40 točk (ter dodal 2 podaji, 8 skokov, ukradeno žogo in blokado), izdaten delež sta prispevala še Andrew Wiggins (18 točk, 2 podaji, 3 skoki, blokada) in s klopi Damion Lee (17 točk, podaja, 5 skokov). Vloga mini centra je pripadla Draymondu Greenu (11 točk, 15 podaj, 6 skokov), ki je pogosto organiziral napad in z natančnimi podajami segreval soigralce.

Luka Dončić je dosegel zanj običajnih 27 točk (ter 6 podaj, 6 skokov, ukradena žoga), Kristaps Porzingis (25 točk, 3 podaje, 5 skokov, 2 blokadi) je zadel pet metov za tri. Toliko jih je s klopi dodal tudi Tim Hardaway mlajši (19 točk, podaja, 3 skoki), toda kdor z Warriorsi tekmuje, kdo bo dal več košev, ob tem pa pozabi na obrambo, ponavadi potegne krajši konec. Še posebej, če bistveno nižje moštvo doseže devet več skokov za žogo (Golden State 54 skokov, Dallas 45), kar kaže na slabokrvnost tokratne predstave kluba iz Dallasa. 

Luka Dončić vs Golden State Warriors
Luka Dončić vs Golden State Warriors FOTO: Sofascore.com

Trenerja Dallasa Ricka Carlisla dolgo ni bilo iz garderobe, kar je bil znak, da v njej potekajo zelo globoki pogovori. "Speljali so nas v strelsko tekmo," je priznal taktično napako moštva in poudaril, da je bila velika težava slaba igra v obrambi. Dejal je, da so poskušali z visoko postavo, "vedno smo na igrišču imeli klasični (veliki) center ... toda ob njihovi hitrosti in veščini je težko igrati z velikimi igralci, ki ne pokrivajo strelcev na črti za tri točke. To je bil eden naših velikih izzivov skozi tekmo." Po njegovih besedah je narava NBA košarke, da te zanese k veliko metom, ko žoga pada v obroč, toda ob vseh strelcih pri Warriorsih, na čelu s Curryjem, je to tvegana pot.

Dončić po tekmi sploh ni prišel pred mikrofone, kar v tej sezoni izjemno redek pojav. Vsi so si takoj po tekmi ogledali tretjo četrtino, kjer je njihov do takrat dober met usahnil, obrambe pa še vedno ni bilo. Do sobote morajo umiriti strasti in najti odgovor, kako ustaviti hitro igro moštva iz Kalifornije. Za Jalena Brunsona (18 točk, 4 podaje, 3 skoki) je odgovor jasen. "Obramba. Obramba. Obramba. Nismo je igrali. 147 točk je nezaslišano," je na kratko povzel glavno temo razprave v slačilnici.
 

Potek srečanja

Dallasov ogenj je v prvih treh minutah srečanja razgreval Luka Dončić, ki je prispeval vseh začetnih osem točk. Trojka Kristapsa Porzingisa je bila priložnost, da okrepijo zagon, a so Warriorsi odgovorili z dvema prodoroma do obroča, oba sta se končala s košem in še dodatnim prostim metom po prekršku. V nasprotju s pričakovanji so nizki Kalifornijci zadevali izpod obroča, čeprav je bil Draymond Green (198 centimetrov) na centru manjši tudi od Dončića (201 centimeter), kaj šele 221-centimetrskega Porzingisa. A je ta raje zadeval od daleč. Ko je Latvijec nekoliko odločneje zaprl prostor pod obročem, so se Warriorsi preselili na črto za tri in koš domačih zasuli s trojkami. Dallas, do sedaj eno najslabših moštev po zadetih metih od daleč, jim je skušal slediti. Hkrati so pridno menjavali visoka telesa in s svežimi močmi skušali utruditi kratko klop gostov. Zadnje minute so se spremenile v strelski dvoboj Stephena Curryja in Dončića, Golden State je po koncu četrtine vodil za dve točki (36:34).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Z Greenom in Curryjem na klopi so gostje imeli težave s skokom, Dallas pa je brez največje grožnje od daleč lahko nekoliko bolj strnil vrste pod košem. Golden State je preživljal sušne minute, Jalen Brunson pa je z dvema trojkama domačim pomagal prevzeti pobudo. Težaven začetek gostov je prekinila trojka Kellyja Oubreja mlajšega, hitro se mu je pridružil Damion Lee. Od daleč jim je odgovoril Dorian Finney-Smith, Porzingis pa je začel pod košem izrabljati svojo višino. Warriorsi so si skušali delo olajšati s consko obrambo, a je ta predvsem olajšala delo napadu gostov. Ti niso bili posebej čvrsti na svoji strani igrišča, zato se je nadaljeval strelski festival, koši od blizu in daleč so deževali na obeh straneh igrišča. Hardaway je zadel tri trojke zapored, še eno je dodal Dončić in Dallas je pobegnil za osem točk. Hitri Warriorsi se niso predali in so se znova približali le na točko zaostanka. Trojka Josha Richardsona je ob polčasu prinesla dve točki prednosti za domače ob visokem rezultatu (76:74).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je na začetku drugega polčasa nadaljeval za to sezono neznačilno Dallasovo serijo trojk, s tremi zapored je bil skala njihovega napada. Toda Warriorsi so s hitrim prenosom in kroženjem žoge zlahka razbijali porozno obrambo domačih in znova prevzeli vodstvo. Latvijec se je nato preselil pod obroč in zlahka zadeval prek zanj rumenih vrtnih palčkov. Toda ti so uživali v tekmi brez obrambe in z drvenjem po igrišču, saj je bila to zanje edina pot do zmage. Zabijanje tokrat odličnega Greena, ki je sicer z natančnimi podajami iskal soigralce, je prineslo devet točk, najvišjo prednost gostov. Dve minuti kasneje je narasla na 15 točk, ko so se po pričakovanjih trojke najmanj natančnega moštva od daleč posušile. Brunson je s prostim metom ob koncu zaostanek znižal na 14 točk (110:96).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oubre je tudi v zadnji četrtini nadaljeval z navdahnjeno igro in polnil koš Dallasa, ki ga je čakalo trdo delo, če je želel preobrniti srečanje. Po trojki Damiona Leeja so zaostajali že za 18 in Carlisle se je zaskrbljeno praskal po glavi, ko je z minuto odmora skušal najti recept, kako preobrniti dogajanje na igrišču. A ga niso našli, nova trojka Leeja, nato pa še koš Wigginsa sta prednost gostov povišala na 21 točk, vse bolj usahli Mavericksi pa so praznih pogledov drseli v poraz. Oubre jim je šest minut pred koncem zadal nov udarec s črte za tri točke. Trener Warriorsov Steve Kerr si je klub samo devetim igralcem lahko privoščil, da sta Green in Curry počivala na klopi. Pet minut pred koncem je tudi Carlisle na klop posadil Porzingisa in Dončića ter se sprijaznil, da slast zmage ni trajala dolgo. Moštvo v rumenem si je dajalo duška na igrišču in vtiralo sol v rano domačega moštva, ki je na koncu prejelo kar 147 točk in izgubilo za 31 točk (147:116).
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burekkafana78
05. 02. 2021 14.28
+2
Dallas nima defenzive! Obenem forsirajo met za tri četudi so najslabši procentualno v ligi! Žoga premalo potuje oz. je igra neutečena!
Hej Slovani
05. 02. 2021 14.17
+2
Imam občutek, da nekaj ne štima pri Dalasu :)
Rde?a pesa in hren
05. 02. 2021 17.38
ne štima predvsem lastnik franšize, riba smrdi pri glavi
type r
05. 02. 2021 11.17
+0
Razočaran sem letos tako nad Dalasom kot nad Miamiom. Pred sezono so se vsi širokoustli, da se bodo borili za prstan,zdaj pa imajo več porazov kot zmag.
HUSO BOSS
05. 02. 2021 10.56
+3
147 TOČK NANETAT Z REZERVISTI JE TUDI SVOJEVRSTEN REKORD!! SKRATKA DALLAS LETOS NIMA ZA BUREK!
HUSO BOSS
05. 02. 2021 10.56
+1
Rde?a pesa in hren
05. 02. 2021 10.49
-3
Tudi D ne more čudežev delati če jih drugi ne morejo. Imam občutek da je moštvo en ali ve osebi. Prek zakonov narave na moreš.
rekapaka
05. 02. 2021 10.21
-3
Edina rešitev za Dallas Kupiti LeBrona, Davisa, Duranta, Kawhi Leonarda , Curryja pa še kakih 5 drugih igralcev. S takim trenerjem in škrtim lastnikom, jih še kombinirana ekipa Olimpije in Krke premaga.
mikiki
05. 02. 2021 10.33
+1
TEDO84bv0MEDO
05. 02. 2021 09.53
-2
Ko Dončić igra, Dallas zgubi. Vsi igralci imajo ukaz, da morajo Dončiću pomagati, da dobiva triple doubles.
KOdOvce
05. 02. 2021 10.27
-1
Čestitke! Za danes si naredil svojo normo na netu. Lahko greš nazaj spat
METKA102
05. 02. 2021 09.31
+2
Igra je igra, kaj bi se sekirali. Morda bi se morali lotiti resnega dela, npr. z motorko podirat drevesa, sekat drva, kaj takega, saj kondicije naj bi imeli dovolj.
hirajem
05. 02. 2021 09.17
+3
a je Luki dosegel trojnega dvojčka da ne rečem dvojčka trikrat?
Ciercq
05. 02. 2021 09.12
-3
Lukec poniknil v 2 sezoni NBA haha. Svojemu klubu ne prinese druga kot poraza
CURVANORD Zanetti
05. 02. 2021 09.30
+0
Ciercq
05. 02. 2021 09.34
+0
JOSEPH HAYDN
05. 02. 2021 10.21
+5
Novinec v košarki, ki je bil pri 17-tih nosilec igre Reala, ki je z njim osvojil Evroligo, MVP rednega dela+končnice in bil najboljši v vseh merilih z izjemo ukradenih žog. Osvojil ROTY naziv, že zaigral na All stars tekmi, osvojil evropsko prvenstvo. Res dvomim, da je novinec Ciercq medtem ko zate vidim, da si navade hejter, ki živa ob neuspehih
KOdOvce
05. 02. 2021 10.28
-1
Navadn provokator nič drugega, ti si pa nasedel :D
PSIHOTERAPEVT
05. 02. 2021 10.49
+0
1model
05. 02. 2021 08.52
+2
Ta Dalas s klovnom šefom, Gre na zadnje mesto. To bo najslabša sezona. Luka razmisli o prsranu in o odhodu
Ciercq
05. 02. 2021 09.13
-1
lohka gre igrat za Cedevito Ljubljana hrvaški klub iz Ljubljane
tv1206802
05. 02. 2021 08.32
+8
Proti Mavsom ima letos ze vsak povprecen igralec tekmo zivljenja. Tisti, ki je na tej tekmi planiral napad je svojevrsten genij. K imas najslabsi % v metu za 3 tocke v ligi gres igrati catch&shoot brez obrambe. Tekmo bi bilo potrebno kontrolirati in igrati po globini pod kos z razdelanimi akcijami. Ze res, da so Warriorsi imeli dober strelski vecer samo tako soft obrambe pa ze zelo dolgo nisem videl. Prekrski Dallasa pa popolnoma neumni in premalo agresivni.
JOSEPH HAYDN
05. 02. 2021 08.31
+8
Prejeti 147 pik pa ne glede na to, da gre za redni del in da je NBA cirkus, je nedopustno.
Ciercq
05. 02. 2021 09.14
-3
zato pa da lukec 30 točk ostali pa 60, 70 saj obrambe ni
astonvilla
05. 02. 2021 12.07
+1
Smešno res. Sploh zame k NBA spremljam od leta 1987-1988. In če se spomnem tistih rezultatov. . . No, zato ga pa zadnja leta ne več tok
Nikdar več
05. 02. 2021 08.26
+0
Uf, kaj bo iz vsega tega?
bluzerr
05. 02. 2021 08.22
+5
Dončić ima pač smolo, da igra za daleč najslabše moštvo zahodne konference...
Nimasmisla
05. 02. 2021 08.14
-1
ta toliko opevan donći
Diegol14
05. 02. 2021 08.11
+4
Janša je kriv 😁😁