Šport

Dallasova klop je opravila s Clippersi za pomembno zmago

New York, 20. 08. 2020 03.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
30

Luka Dončić ob seriji osebnih napak skoraj ni igral v drugem polčasu, a so Mavericksi s klopi več kot odlično nadomestili svojega zvezdnika za zmago (127:114). Ta se je kljub temu vpisal v še enega od mernikov dosežkov v NBA in presegel legendarnega Kareema Abdula-Jabbarja.

Luka Dončić je na prvi tekmi končnice postavljal rekorde, a ni bilo dovolj za zmago. Na drugi je moral dolgo sedeti na klopi, a so soigralci prevzeli njegovo breme.

Dončić (28 točk, 7 podaj, 8 skokov) je drugo srečanje začel, kot je končal prvega, s serijo košev in ostrostrelskimi podajami. Toda nepotrebna prekrška ob koncu prvega in začetku drugega polčasa sta povsem spremenila tok igre, saj je s petimi osebnimi napakami sedel na klopi in čakal na konec tekme. Kljub temu je bil najboljši strelec moštva, s skupaj 70 točkami na svojih prvih dveh tekmah končnice pa je presegel Abdula-Jabbarja (69 točk) na tretjem mestu in zaostal samo za Georgom Mikanom, ki jih je 1949 zbral 75.

Osebne napake so upočasnile tudi Paula Georga (14 točk, 10 skokov), eden od zvezdnikov Los Angelesa je imel zanj skromen večer. Kawhi Leonard (35 točk, 10 skokov) je nastopil v svoji zmagoviti podobi, a mu je tokrat načrte prekrižala klop Dallasa. V drugem polčasu je ne samo držala ritem s Clippersi, ampak še povečala prednost. Mavericksi so tako več kot načeli podobo losangeleškega moštva kot velikih favoritov. "Imamo možnosti, mnogi nam jih ne pripisujejo. A jih imamo. Dali bomo vse od sebe," je zagotovil Dončić.

Dončić se je znova vpisal v anale najboljše košarkaske lige na svetu.
Dončić se je znova vpisal v anale najboljše košarkaske lige na svetu. FOTO: AP

Pohvale ob dosežku, s katerim je presegel legendarnega Abdula-Jabbarja je sprejel s širokim nasmeškom, a takoj dejal "zmagali smo, to je edino, kar je pomembno. Vedel sem ,da jih lahko premagamo in to smo dokazali." Hkrati se je kot vedno posul s pepelom, "naredil sem nekaj nepotrebnih napak, ki jih ne bi smel". Trener Rick Carlisle je zanj dejal, da se razvija v izjemnega vodjo moštva. "Ne gre samo za trojne dvojčke, ampak tudi zato, kako odlični igralci kot on soigralcem vlivajo samozavest." 

Te so Mavericksi imeli več kot dovolj. "Občutek imamo, da smo jim enakovredni. Da imamo potrebne sestavne dele za štiri zmage v prvem krogu končnice," je prepričan Trey Burke (16 točk). Izvrstno je odigral minute, ko je Dončić sedel na klopi. Rezervisti Dallasa so skupaj dosegli 47 točk, Seth Curry (15 točk) in Boban Marjanović (13 točk, 9 skokov) sta bila del te serije iz ozadja. "Igramo odlično, moštvo ima zelo dobro energijo," je uspeh pojasnil Srb. In kot vedno našel čas za šalo, "Luka igra zame, jaz igram zanj. Zato mi mora plačati pijačo, ali kar večerjo."

Luka Dončić vs Losa Angeles Clippers
Luka Dončić vs Losa Angeles Clippers FOTO: Sofascore.com

Vodstvo od prve minute
Druga tekma se je začela podobno kot prva, le da v obrnjenih vlogah. Dallas je zadeval, Clippersi so imeli hude težave pri spravljanju žoge skozi obroč. Donačić ni prav nič pogrešal poškodovanega Patricka Beverleyja, specialista za dušečo obrambo, ki mu ponavadi sledi kot senca. Prve menjave so poživile igro moštva iz Kalifonije, dva koša z dodatnim metom za prekršek sta načela prednost Teksačanov. Odgovoril je Tim Hardaway Jr. s svoko prvo trojko, zadeval je tudi odkritje Orlanda Trey Burke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lou Williams je s svojo drugo trojko pokazal, da so negotove minute Kalifornijcev minile, od daleč je zadel tudi Leonard in prednost Dallasa je znova kopnela. Teksačani so kot moštvo pridno nabirali osebne napake, Clippersi so jih imeli dvakrat manj, a so tri prisodili Georgu, kar je pomenilo, da bo moral pazljivo igrati v obrambi. Ob koncu četrtine so Mavericksi ohranili štiri točke prednosti (29:25).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je v drugi četrtini imel napadalno orožje v srbskem centru Bobanu Marjanoviću, ki je ob podajah Slovenca odločno polnil koš. Serijo njihovih enajstih točk je prekinil šele prekršek nad Leonardom in njegovi prosti meti. Srba je zamenjal Latvijec, Porzingis ni kazal, da ga boli koleno. Trener Rick Carlisle je med četrtinama dejal, da je "videti dobro, dobro se giblje, mislim, da nimamo težav". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S težavami je zagrozil Reggie Jackson s svojo drugo trojko, a je Porzingis globoko iz igrišča nemudoma vrnil. Jackson ni odnehal, z novo trojko je znova dal vedeti, da stroj iz Los Angelesa začenja delovati z višjimi obrati. Dončića to ni zmedlo, s podajami in četrto trojko je skrbel, da so Teksačani ohranjali prednost. Zgrešeni prosti mesti ob koncu so nekoliko pokvarili statistiko, toda 22 točk  Slovenca ob polčasu je obetalo nov strelski dosežek. Dallas je na odmor odšel s petimi točkami prednosti (61:56).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave z osebnimi napakami

Drugi polčas se je začel slabo za Dallas, Dončić je že v prvi minuti dobil četrto osebno napako (tretjo so mu dosodili v zadnjih sekundah druge četrtine). Temni oblak so odgnali na najboljši način, s trojko Porzingisa, zabijanjem Maxija Kleberja ter trojko Hardawaya Jr.-ja. Trener Clippersco Doc Rivers je prekinil nalet z minuto odmora. Po njej je Dallas čakal nov udarec, prekršek Doriana Finneyja-Smitha v napadu, njihov najboljši branilec je sedel na klop s četrto osebno napako. Leonard in George (šele njegov prvi koš) sta še vtrla sol v rano vsak s svojo trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pet minut pred koncem četrtine se je prebudil Seth Curry in s sedmimi zaporednimi točkami za nekaj hipov odvrnil nalet Los Angelesa. Toda George, ki je prvi polčas preživel brez zadetega meta, je začel zadevati, boljša igra drugega zvezdnika Clippersov pa je napovedala še trše delo za Maverickse. Te so reševale trojke, v prvih treh delih igre so zadeli več kot polovico metov od daleč. Tri zaporedne so  jih popeljala do dvomestnega vodstva, ki ga je Burke ob koncu zapečatil z dvema košema (98:85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je zadnjo četrtino začel tako kot tretjo, z nespametno osebno napako, tako da je po dvajsetih sekundah igre moral nemudoma na klop. Leonard je s prodorom skozi obrambo Dallasa in odločnim zabijanjem nakazal, da so prišle odločilne minute. Mavericksi se niso zmedli, tudi s prvim zvezdnikom na klopi so ne samo ohranjali prednost ampak jo še povišali, Burke pa je kazal, da je vodstvo kluba junija opravilo odličen nakup. Na drugi strani je Leonard začel svoj ples končnice, njegovi koši so ohranjali Clipperse dovolj blizu za napad v zadnjih minutah.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi s klopi so igrali navdahnjeno košarko, mlajši Curry je spominjal na starejšega brata, ko je zadeval od blizu in daleč, vmes pa podajal soigralcem. Dončić se je vrnil v igro šele dobre štiri minute pred koncem, ko je Los Angeles pospešil igro. Do takrat je v drugem polčasu dosegel komaj štiri točke, večino ga je preživel na klopi. Dallas so čakale težke zadnje minute, Clippersi so bili v naletu in vztrajno nižali njihovo prednost.

Dve minuti pred koncem so zgrešili dva neovirana meta za tri , na drugi strani je Dončić zadel in napovedal, da diši po zmagi Mavericksov. Po košu Porzingisa poldrugo minuto pred konce, se je Rivers predal in v igro poslal rezerviste. Po rutinskih zadnji minuti je prišla pomembna zmaga (127:114).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
20. 08. 2020 09.57
+7
Sodniki so tudi tokrat bili bolj naklonjeni LAC, ampak je klop opravila svoje z odliko, je pa rezultat skoraj visel do konca. Run and gun in preobrati so možni. Tokrat je bilo vseeno malo več evropske miselnosti v zadnjih 5 minutah. Se pa moramo zavedati, da so Clippersi bistveno manj zadevali pa ni na to vplivala dobra obramba Dallasa, katero mislim, da niti ne znajo igrati dobro. Ob nerazpoloženemu Paulu Georgu, so bili LAC konkurenčni skoraj do konca tekme. Še vedno mislim, da so prvi favoriti za naslov. Luka pa, ja super, ne glede, da je bil nepreviden pri osebnih napakah in razumljivo je, da se drugi ob njegovi odsotnosti tudi bolj sprostijo. Je pa Luka igralec za veliki oder in glavna vloga mu je pisana na kožo. Še z enim statističnim podatkom je opozoril nase (še en pozdrav Divcu).Pomembna zmaga za nadaljevanje, še vedno pa mislim, da jim manjka samo en igralec in to je močni center v obrambi in napadu, kar je na trenutke odlično demonstriral Marjanović. Ena največjih fac v ligi NBA, zato verjamem, da bo ostal z Dončićem v moštvu. Tudi takšne potrebuješ in ob tem spomin na skupno vožnjo v džipu obeh, Marjanoviću je glava gledala čez strešno okno, Dončić se ja pa malo sklonil, da je bil v kadru skozi okno,..., smešno! GO Luka GO!
tincoop
20. 08. 2020 09.29
-19
Zmagujejo ce ne igra, zgubljajo ce igra?!?! Ni to nekaj narobe?
Gorenc_pa_pou
20. 08. 2020 09.51
+11
pjt pogledat kolk tekm so zmagal kolk pa zgubl k on ni igrou...dj ne seri
tincoop
20. 08. 2020 10.03
-4
Gorenc_pa_pou
20. 08. 2020 10.24
+1
tincoop
20. 08. 2020 10.27
-2
Messia
20. 08. 2020 08.53
+19
Igra brez Dončiča je drugačna to je presenetilo LAC.
Wolfman
20. 08. 2020 08.38
+19
Pobč je le začel igrati obrambo. Sicer je to plačal z šestimi osebnimi napakami, vendar nič za to.
Mali medo
20. 08. 2020 08.42
+11
NisteResni
20. 08. 2020 16.24
Vsaj 1 osebna na strani sodnikov, 2 od prvih 5. turnoverjov na strani sodnikov.... Rajs ksno tekmo poglejte... Ce ne bi imeli Clippersi pomoc sodnikov je velika vrjetnost, da bi blo 2-0 v zmagah...
titomeni
20. 08. 2020 08.38
+27
Super. Z malo manj sodniske pomoci bi mel dallas ze 2 zmagi.. Pa vseen, dober jim gre. Bi bila senzacija da zmagajo 4
giovanni2
20. 08. 2020 08.30
+26
Po prejšnji tekmi sem zapisal, da je bolj pomembno, da Dallas zmaguje, kot da izgublja, in obenem Luka podira rekorde, pa sem dobil goro minusov.
Anticripstoned
20. 08. 2020 08.24
-18
ne drekam...samo sem se poglobil v statistiko zadnjega leta...ko ni Doncica Dalas boljše (uspešnejše) igra...Lp
azitec
20. 08. 2020 08.34
+28
Čestitke za tvojo poglobitev v statistiko. Žal pa je Dončič kriv, da je Dallas letos v končnici. In če ne bi bilo Luke v Dallasu, tudi KP ne bi prestopil sem.
fredericofelini
20. 08. 2020 08.38
+1
sem gledal tekmo in moram povedati da ko je igral doncic je 90 % zog zakljucil sam 10 % pa podal centru in ko je nasprotna ekipa to spregledala so ga blokirali in zato tudi osebne. Priznati moram da je bila igra brez njega všečnejša raztegljiva in učinkovitejša. vseeno je mali dobr
Gorenc_pa_pou
20. 08. 2020 08.51
+11
nazadne k sm pogledou se steje kdo zmaga ne kdo leps igra tko da so mi taki komentarji prou smesni...pjt racunat kje bi biu dallas ce nebi meu tistih 30ppg pa ne mi nabijat da bi bli ostali sposobni to nadomestit
Anticripstoned
20. 08. 2020 11.48
-3
slovencki pusiji...ne prenesete resnice...ni čudno da vas jj vodi in usmerja kot 🐐🐐🐐🐐🐏🐏🐑🐑🐑
skrajnež
20. 08. 2020 08.18
-19
kaže se isti sindrom kot med sezono...če ni Luke, potem cela ekipa drugače igra in ponavadi zmagajo...
skrajnež
20. 08. 2020 08.33
-12
pa zakaj minusi? to so dejstva...tudi jaz sem navijač Luke ampak to so dejstva...očitna.
Gorenc_pa_pou
20. 08. 2020 08.49
+20
ah dej no nehej pjt pogledat kolk asistenc ma v povprecju na tekmo...me prou zanima kje bi biu dallas ce nebi mel efektivnih 50+ tock na tekmo od luke (tocke+podaje za tiste k ne razumete). tistih nekaj tekm k on ni igral se pac ostali hocjo bl pokazat ampak celo sezono pa brez njega nebi bli sposobni prpelat niti bliz playoffov
skrajnež
20. 08. 2020 09.19
-11
ma vem da ima super statistiko...ampak, če ekipa ne zmaga je vse zaman. dejstvo v končnici je to: 1 tekmo je igral celo tekmo in Dallas zgubi, včeraj pol tekme ne igra Dallas zmaga. Bomo videli kako bo naprej
dzemo007
20. 08. 2020 09.49
+4
Če ne bi bilo Cimeta ne bi blo Reprezentance hahaha
Gorenc_pa_pou
20. 08. 2020 09.49
+5
a si ti resn...sj se zavedas da so prvo tekmo zgubl zarad tehnicnih od KPja...pac resno ne seri...to ste kauc trenerji najbols ja ocitno Carlisle ni dobr trener pa cel NBA nima pojma zato pa Luka skos igra ker an ce bi vedl da so slabsi zarad nega poj zih neb igrou jao jao
NisteResni
20. 08. 2020 16.28
Skrajnez rajs si ksno tekmo poglej, sodniki preocitno na strani favoritov, LAC, LAL in Bucksi majo ogromno pomoci, pa vseeno outsajdrji zmagujejo...
dr.Megla
20. 08. 2020 08.13
-19
Ko ni Dončija na parketu je pa igra neprimerno hitrejša... Mali tudi malo bluzi...
Mali medo
20. 08. 2020 08.17
+35
freex
20. 08. 2020 10.03
+3
Vednoproti
20. 08. 2020 08.08
-32
fafajonka
20. 08. 2020 08.27
+18
Kairos22
20. 08. 2020 08.04
+55
Privoščim jim 4 zmage 😁