Šport

Dončićeva briljantna predstava preveč za Milwaukee

New York, 09. 08. 2020 02.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
84

Milwaukee Bucks z Giannisom Antetokounmpom in Khrisom Middletonom ima najboljši izkupiček rednega dela sezone. Toda v lepi tekmi je izjemno razpoloženi Luka Dončić vodil Dallas skozi nov podaljšek vse do zmage za utrjevanje samozavesti pred končnico. Ob je dosegel 36 točk, rekordnih 19 podaj in 14 skokov. Dončić ima tako največ trojnih dvojčkov med vsemi košarkarji v tej sezoni.

Izjemna statistika Luke Dončića na tekmi z Bucks
Izjemna statistika Luke Dončića na tekmi z Bucks FOTO: Sofascore.com

Dallas se je vsaj za en večer lepo otresel očitkov, da ne zna zaključevati tekem. Proti eni najboljših obramb v ligi so v zadnjih minutah nadoknadili zaostanek, nato pa v podaljšku zdržali njen napadalni juriš. Dončić (36 točk, 19 skokov, 14 podaj) je od prve minute kazal, da je izjemno razpoložen za igro, prodiral je globoko pod koše Bucksov, njegove podaje so razgrevale soigralce na črti za tri točke. 

Kristaps Porzingis (26 točk, 11 skokov) je srečanje začel odločno, nato nekoliko usahnil, ob koncu pa znova zaigral odlično in pomagal preobrniti rezultat. Tretji mušketir je bil tokrat Dorian Finney-Smith (27 točk, 11 skokov), s šestimi zadetimi trojkami v dvanajstih poskusih je nadoknadil šibko strelsko formo običajnih ostrostrelcev Tima Hardawaya Jr. (8 točk) in Setha Curryja (2 točki).

Tudi trener Dallasa Rick Carlisle je dejal, da je bilo srečanje odlična priprava za končnico. "Zrli smo v obraz številnih demonov iz preteklih srečanj," je slikovito opisal prejšnje težave z zaključevanjem tekem. Nato pa nasul številne pohvale na račun Dončića, ki je odigral eno najboljših tekem NBA-kariere. "Njegovo vodenje (moštva na igrišču) je vsaj tako veliko, kot je že kar smešna statistika, ki jo dosega."

Dončić je bil po srečanju skromen, da le izpolnjuje svojo vlogo. "Milwaukee je izjemno moštvo, a tudi nam gre vse bolje. Giannis (Antetokounmpo) je finalist za najboljšega igralca, skoraj nemogoče ga je ustaviti. Delali smo trdo, zaupali drug drugemu in izšlo se je." Kljub tretji tekmi s podaljškom se še vedno počuti svežega, "skušam najti prave rešitve, včasih še vedno mečem, ko ne bi bilo treba. Boljša je moja igra v obrambi." Za izjemno podajo med nogami ob zaključku srečanja pa ni našel prave razlage, "ne vem, zakaj sem se odločil zanjo, videl sem priložnost in podal."

Pobuda  v prvem polčasu

Dončić, ki je z Bamom Adebayom iz Miamija in Brandonom Ingramom iz New Orleansa finalist v izboru za igralca, ki je najbolj napredoval, je pred srečanjem dejal, da je premor prinesel veliko počitka, zato se je moral pripraviti za nadaljevanje v Orlandu. "Vznemirjen sem, to je moja prva končnica, s KP-jem bova naredila vse, da pridemo čim višje," je napovedal. Nato pa na igrišču z odlično igro v prvih minutah pripomogel, da je Dallas hitro prevzel vodstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončićevo sprehajanje skozi obrambo Bucksov je zbujalo navdušenje komentatorjev, Mavericksi so tudi z njim na klopi ohranili pobudo in ohranjali prednost pred uradno domačim moštvom. Porzingis se je hitro bližal dvojnemu dvojčku in nakazal, da je razpoložen za novo odlično predstavo. Latvijec v izolaciji Orlanda igra na vrhunski ravni in vtira novo sol v rano newyorških navijačev, ker se je vodstvo Knicksov tako zlahka odreklo enemu najboljših igralcev v generaciji.

Konec prve četrtine je najprej zavlekel ugovor trenerja Dallasa Carlisla, po katerem so prekršek Maxija Kleberja nad Antetokounmpom preobrnili v prekršek slednjega v napadu. Nato sta se oba znova soočila, tokrat so dvignjeno nogo Nemca, ki je priletela v občutljiv del med nogama Grka, razglasili za grob prekršek, kar je Bucksom omogočilo, da so znižali prednost in po prvih dvanajstih minutah zaostajali le za tri točke (35:32).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so drugo četrtino začeli podobno kot prvo, prodori pod koš in meti izza črte za tri. Dončić je kazal svojo izjemno nadarjenost kot organizator igre in soigralcem delil žogo, kot da ima več parov oči. Osem podaj je prineslo štiri polaganja na koš in tri trojke, skupaj kar 17 točk. Porzingis je nekoliko upočasnil začetni zagon, a so tokrat ostali Mavericksi držali ritem z Milwaukeejem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Grška pošast je začela uveljavljati svojo izjemno fizično prevlado, Antetokounmpo je bil najboljši strelec na igrišču, nato se mu je pridružil še ostrostrelski center Brook Lopez, ki je z dvema trojkama Buckse popeljal v vodstvo. Nedosojen prekršek nad Dončićem je povzročil jezo tako trenerja Carlisla kot Slovenca, dve tehnični napaki in dva prosta meta pa sta še poglobili zaostanek. Lopez je postajal nerešljiva uganka za obrambo Dallasa, saj je nizal koš za košem. Po izvrstni napadalni predstavi Bucksov so Mavericksi na počitek odšli z devetimi točkami zaostanka (71:62).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nalet ob koncu tekme

Bucksi so drugi polčas začeli, kot so končali prvega, z odločnim napadom in čvrsto obrambo, zato je Carlisle prvo peterko Mavericksov na rob igrišča poklical že po 36 sekundah. Hitri premor je pomagal, Dallas je počasi načenjal vodstvo tekmecev, ki so postali nekoliko nenatančni. Menjava postav na igrišču je več energije prinesla Bucksom, ki so ustavili nalet Teksačanov. Porzingis se je proti rezervni peterki Milwaukeeja znova razigral in tokrat je moral njihov trener Mike Budenholzer vzeti minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na srečo Dallasa je Lopez izgubil svoj magični met, toda tudi meti Mavericksov od daleč so se izogibali poti skozi obroč. Vrnitev Dončića je prinesla novo iskro v napad, njegova podaja je Porzingisu omogočila silovito zabijanje, nato je z dolgim metom čez igrišče našel Justina Jacksona in rezultat je bil znova izenačen. Pred zadnjim delom igre je Dallas, ki je zaostajal že za 11 točk, imel dve prednosti (93:91).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je zadnjo četrtino začel navdahnjeno, z desetim skokom si je priigral nov trojni dvojček, petindvajsetega v NBA-karieri, obrambi Bucksov pa je povzročal sive lase. Njegov zadnji odhod na počitek pred zaključkom tekme je prinesel nekaj olajšanja za Milwaukee, ki se je približal le na točko zaostanka. Tekma je začela nihati med moštvoma, trojka veterana Georga Hilla pa je poskrbela, da je prednost imel Milwaukee.

Dončić je pogrešal bolj učinkovito igro Porzingisa, ki je srečanje začel odlično, nato pa potonil v povprečje. Serija devetih zaporednih točk je pomenila, da so Bucski zadnji dve minuti začeli s sedmimi točkami prednosti. Toda Latvijec se je iznenada prebudil in z dvema zaporednima košema Dallas vrnil v igro za zmago. Trener Budenholzer je z ugovorom rešil Antetokounmpa šestega prekrška, Dončić pa je imel priložnost, da dobrih 21 sekund pred koncem izenači srečanje. Oba je zadel, Bucksi niso izrabili napada in na vrsti so bili podaljški (119:119), tretji v peti tekmi Dallasa v Orlandu. 

Prva koša v nadaljevanju sta bili trojki Mavericksov po poldrugi minuti igre brez zadetkov, kar je pomenilo, da je moštvo zadelo zadnjih 13 točk srečanja. Še ena trojka Doriana Finneyja-Smitha je Buckse potisnila v težave. Toda Antetokounmpo in Khris Middleton sta poskrbela, da je prednost skopnela le na dve, do konca je bila še minuta in 42 sekund. Grški stroj je nato poskrbel za šesti prekršek Porzingisa in si olajšal delo v napadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončićeva podaja med nogama in zabijanje Kleberja sta sprožila navdušenje na klopi Dallasa. Nato se je začel grško-slovenski dvoboj, Antetokounmpo je zabijal koše za Buckse, mladi zvezdnik Dallasa je vodil Maverickse, na koncu se je izšlo v korist drugega (136:132).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fržoww
09. 08. 2020 13.54
+50
2030- luka par mvpjev, najbogatejsi slovenec in en kup kavcarjev ga bo se vedno iz basementa kritiziral, prepreci mu lahko samo meteorit in konec sveta!!
Diverzanti
09. 08. 2020 13.25
-47
Res je pravi as. Res pa je tudi, da jaz zadanem več trojk iz sredine kot on iza črte,ha,ha, nekam mu ne steče to zadevanje.
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 13.49
+46
Tudi doma si pri kvizih neverjeten...drži ?
lustracija
09. 08. 2020 13.21
+40
Luka, naš ponos! Vse dobro ti želim!
AS1983
09. 08. 2020 13.19
+28
Velik talent doncic, zna imeti preko 100.trojnih dvojckov v nba karieri
resnicaosvobaja
09. 08. 2020 12.19
+32
In to niso trojčki z 10 točkami in niso posledica podaljškov, ampak rednega dela tekme ...
Benzzz
09. 08. 2020 11.53
+32
Koronavirusovec
09. 08. 2020 11.45
+45
Če šteješ tekme po koronski pavzi je luka zagotovo MVP od vseh igralcev
Koronavirusovec
09. 08. 2020 11.40
+58
dončić MVP, zasenčil giannisa, najboljša statistika vseh svojih tekem v nba do sedaj in to ravno proti prvouvrščeni ekipi, kar 19 asistenc, woow
Thenotorious
09. 08. 2020 11.38
+15
Ja morant nedvomno rookie of the year
Thenotorious
09. 08. 2020 11.37
-14
Menim da oklahoma lahko osvoji prstan to leto
Castrum
09. 08. 2020 11.32
+33
Ko bo Luka končal kariero, bo TOP5 igralec v celotni zgodovini NBA in brez konkurence najboljši evropski košarkaš v zgodovini. Odkar je Slovenija samostojna, se tudi naši fantje prebijajo v ospredje, kar je bilo prej nemogoče zaradi forsiranja srbskih in hrvaških športnikov. Edino kar nam je Beograd "dovolil" so bili zimski športi.
Koronavirusovec
09. 08. 2020 11.41
+17
Žac
09. 08. 2020 12.11
+7
Castrum,upajmo da imas prav kaj si napisal. In zelim mu da bi bil to kaj si napisal. Naj se amerikanci,in vsi ostali pojedo od zavisti. Da prihaja taksni sportnik s teh krajev. Upajmo samo da bodo poskodbe dalec stran od njega. Ti kavbojci ga tam dobro mlate in nimajo nic milosti proti njemu.
Andrej Volaj
09. 08. 2020 10.43
-24
nej se žogajo otroc 😄
jmis
09. 08. 2020 11.38
+10
Ti kar glej dol na njih in se tolaži, v resnici so pa 10x na boljšem k ti.
PetindvajsetUR
09. 08. 2020 10.37
+73
Imam sreco, da zivim v obdobju Messija in nasega Lukca....
Capo dei Capi - novi profil
09. 08. 2020 10.36
+34
Mati od Lukata je Slovenka... Gremo, Luka naš diamant!!!... 😂🤣
Capo dei Capi - novi profil
09. 08. 2020 10.36
-20
Mati od Jankovića tudi... Ampak on je Balkanec... Kako dvoličen narod.😂🤣
najvsivedo
09. 08. 2020 10.56
-2
MladostNiNorost
09. 08. 2020 11.07
+3
ti si tudi slabo vzgojen, pa za to ne krivim tebe.
Rudar
09. 08. 2020 11.12
+11
Capo, kaj se ne bi ti že enkrat spelju iz teh forumov. Glede na to, da imaš tolko proti nam, ne vem kaj še delaš tukaj. O dvoličnosti naroda poglej malo južnije, tgi bo jasno vse.
Žac
09. 08. 2020 11.18
-8
Rudar preberi malo svoje komentare. Ti imas same lepe reci za vse ostale kaj ni Slovensko. In zdaj nekaj cvilis. Kakor sijes tako zanjes. Capo,sploh ni nic taksnega napisal da ni res. Ce tebi bilo ali ne bilo prav.
TEDO(uajtu)MEDO
09. 08. 2020 11.21
-6
Slovenke se spodaj bolj zmočijo, če imajo zraven sebe Yugovića kot Slovenca. Oni znajo bolj lagati.
Castrum
09. 08. 2020 11.21
+6
Žacu, stara sablja, a tokrat si se odločil zagovarjati največjega provokatorja na spletu? E, žacu, žacu, kje je ta tvoja korektnost s katero se hvališ?
Žac
09. 08. 2020 11.29
-4
Castrum,korekten sam skoz. Kaj je narobe napisal? Napisal tako kako je.
Castrum
09. 08. 2020 11.33
+10
Žacu, ne nakladaj še ti! Capo stalno ponižuje Slovenijo in provocira, a ti si sedaj njega našel za "korektnost"...daj, sam ne mi palamudit!
Žac
09. 08. 2020 11.56
-2
Castrum,debata se vodi okrog teh dveh komentarjev. In na ta dva komentarja so vezani moji komentarji.
Messia
09. 08. 2020 17.20
+1
Ne poanta je kaj hoče bit človek. A si Slovenec ali pa hočeš bit chapac . Dragič -Magnifico naprimer. Sicer pa je Luka druga generacija po očetu.
Lock Down
09. 08. 2020 10.30
+40
Iz uradne strani NBA: "Luka Doncic posts another monster triple-double to propel the Mavericks past the Bucks in an overtime classic". Vse povedano v enem stavku.
Rookoko
09. 08. 2020 10.28
+10
Prepisujete clanke z drugih portalov?
M teorija
09. 08. 2020 10.32
-4
TEDO(uajtu)MEDO
09. 08. 2020 11.23
+2
A še ne veš tega? Vse se kopira iz tujih spletnih strani, prilepi na google translate, prevod se kopira in se prilepi sem.
M teorija
09. 08. 2020 10.25
+24
Kuker sed na hitr gledov, fascinantno. Zafrustrirov je nasprotno obrambo. Za vse je imel rešitev in vse mu je ratalo, kar si je zamislu!?
M teorija
09. 08. 2020 10.28
+6
Si bom pa ogledov celoto nakanalu Arena. Tm je velik NBA tekem!?
nisde357
09. 08. 2020 15.53
tam je prenos skoraj vseh tekem NBA tako da le uzivaj v ogledih :) LP
leond1
09. 08. 2020 10.25
-30
samo od njega pišete bedno saj so tudi drugi
Lock Down
09. 08. 2020 10.26
+33
Samo on je dosegel trojnega dvojčka in vodil ekipo do briljantne zmage.
smajser1
09. 08. 2020 10.21
+17
...neverjeten je...
Sale nacionale
09. 08. 2020 10.13
+8
bravo vidi se kaksne korenine ima