Šport

Rakete so na koncu poletele mimo Dallasa

New York, 01. 08. 2020 03.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
51

Dallas je na prvo tekmo nadaljevanja sezone prišel z jasnim ciljem, da se z zmago nad Houstonom začne vzpenjati po lestvici. V tekmi skoraj brez obramb jim je to uspevalo do zadnjih treh sekund rednega dela, a so precej nižjim Rocketsom dopustili skok v obrambi, ki je izenačil tekmo. V podaljšku je strelski stroj James Harden zapečatil njihovo usodo.

Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček, a je moštvo zabeležilo nov poraz.
Luka Dončić je dosegel nov trojni dvojček, a je moštvo zabeležilo nov poraz. FOTO: AP

Luka Dončić bi svoj petdeseti trojni dvojček (28 točk, 10 asistenc, 13 skokov) verjetno z veseljem zamenjal za zmago. Slovenski zvezdnik je dejal, da ekipa ni igrala slabo, "imeli smo nekaj smole", nato pa ponovil svojo običajno frazo ob porazih, "igrati moram nekoliko bolje". To velja predvsem za mete za tri, zadel je le enega od devetih. "Smo mlado moštvo, veliko se še moramo naučiti, zagotovo bomo igrali bolje, posebej, ko bo najbolj pomembno, zato me ne skrbijo (zaključki)," je odpravil vprašanje o šibki točki moštva, zaključevanju tesnih tekem.

Pri Mavericksih je bil najbolj razpoložen Kristaps Porzingis z 39 točkami (16 skokov, 2 podaji), prijetno je presenetil novinec Trey Burke, zadel je osem trojk in bil z 31 točkami drugi najboljši strelec ekipe (dodal jim je še 6 podaj). Toda le štirje igralci so dosegli več kot deset točk, posebej so manjkali koši Setha Curryja, ki je zadel le tri proste mete (od šestih) in samo štirikrat vrgel na koš.

Na drugi strani je bil neustavljiv Harden z 49 točkami (9 skokov, 8 podaj), po izvrstni prvi četrtini je s serijo košev ob koncu prevesil srečanje, njegov met je bil kar 70-odstoten. Zgrešil je le šest od devetih poskusov za tri in tri od kar 21 prostih metov, pri metih za dve točki je bil popoln, vseh enajst je zdrsnilo skozi mrežico. Ob strani mu je stal Russell Westbrook (31 točk, 11 skokov, 8 podaj), kar sedem od osmih Rocketsov, ki so stopili na igrišče, pa je doseglo vsaj deset točk.

"To je težek poraz, tako težak, kot je le mogoče. Na koncu so odločale osnovne prvine igre, denimo izrivanje (nasprotnih igralcev) pri prostih metih, to je bil eden od glavnih razlogov (za poraz). Prevzamem vso odgovornost za poraz, rad bi razbremenil igralce, dali so vse od sebe, a nam ni uspelo nekaj ključnih akcij," je trener Dallasa Rick Carlisle povzel boleč poraz. Ta je še toliko bolj neprijeten, ker je Houston neposredni tekmec za šesto in peto mesto na lestvici, s čimer bi se Mavericksi v začetku končnice izognili obema favoritoma zahoda iz Los Angelesa, Lakersom in Clippesom.

Moštvi sta pred tekmo v podporo enakopravnosti temnopoltih pokleknili med himno, kar po pravilih NBA ni dovoljeno. Toda vodstvo lige, ki odločno podpira politična sporočila vseh moštev, je že sporočilo, da pravila na bodo upoštevali.
Moštvi sta pred tekmo v podporo enakopravnosti temnopoltih pokleknili med himno, kar po pravilih NBA ni dovoljeno. Toda vodstvo lige, ki odločno podpira politična sporočila vseh moštev, je že sporočilo, da pravila na bodo upoštevali. FOTO:


Eksploziven začetek 

Dallas je tekmo začel s košem latvijskega zvezdnika Porzingisa, ki je bil opazno večji od nizke postave Houstona, vprašanje je bilo, ali bo prevladala njegova višina ali hitrost nasprotnikov. V obrambi mu je namreč nasproti stal kar 25 centimetrov nižji P. J. Tucker. Dončić je prve minute igral nekoliko zadržano, v peti minuti tekme pa s korakom nazaj zadel za tri mimo Hardna. Rocketsi na začetku niso imeli težav z lovljenjem žog, njihova hitra igra brez pravega centra pa je odpirala prostor pod košem in Maverickse silila k prekrškom v obrambi.

Mednarodna zasedba Dallasa je prišla do izraza pri geslih na majicah igralcev. Celotno moštvo je imelo isto sporočilo, enakopravnost, štirje igralci v svojih maternih jezikih: slovenščina za Dončića, latvijščina za Porzingisa, nemščina za Maxija Kleberja, španščina za J. J. Bareo. Serija košev v prvi četrtini se je končala izenačeno, 42:42, ko so Mavericksi izrabili počitek Hardna. Ta jim je nasul kar 23 točk in pred nadaljevanjem je bilo jasno, da bo moralo moštvo iz Dallasa najti obrambno rešitev za njegovo odličnost.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ljubitelji statistike so nemudoma izbrskali, da je minilo trideset let od tako visokega rezultata v prvi četrtini, tudi novembra 1990 so bili razpoloženi Rocketsi, takrat proti Denverju. Trener Mavericksov Carlisle je poskusil s podvojeno višino in poleg Kleberja na parket postavil srbsko goro Bobana Marjanovića, ob vrnitvi Hardna je nemudoma odgovoril  z nižjo postavo Dallasa. Obe moštvi sta bili še naprej osredotočeni na napad, obrambi sta bili precej luknjasti. 

Dallas je skušal z dvema igralcema na Hardnu ustaviti prvega strelca tekmecev, kazen so bili neovirani meti za tri ostalih raketnikov. Na drugi strani igrišča je visoki Porzingis kraljeval pod košem, Tim Hardaway Jr. in nova pridobitev ekipe Bourke sta vračala trojke. Polčas se je končal z rezultatom 85:75 za Dallas, kar v Evropi ponavadi vidimo na semaforju ob koncu tekme, Mavericksi pa so z najbolj plodnim prvim delom igre v sezoni odšli na počitek s štirimi igralci s 14 točkami ali več. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdrs ob koncu

Drugi polčas je Houston začel z nekoliko bolj odločno obrambo, Mavericksi pa so nadaljevali rahločutno igro pod svojim košem, zato je njihova prednost hitro kopnela. Zbrali so se pravi čas, da Rocketsi niso povsem preobrnili igre, tudi sami so strnili obrambne vrste, po premoru in treningu v Sloveniji opazno hitrejši Dončić pa je s prodori pod koš vzpostavil ravnotežje. Očitno je Bourke postal skrito orožje Dallasa, z razdalje je še naprej polnil koš Rocketsov, čeprav ni igral vse od začetka februarja, pred tem pa je v Filadelfiji bolj kot ne sedel na klopi. Ob koncu treh četrtin hitre, napadalne košarke je bil rezultat 119:108, pred obema ekipama pa odločilnih zadnjih dvanajst minut igre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji del igre je potekal v za odtenek počasnejšem ritmu kot trije pred njim, Houston pa je korak za korakom razžiral prednost nasprotnikov. Dallas je pred pandemijskim delom sezone imel največ, 16 porazov s petimi točkami ali manj, kar ni obetalo lahkega zaključka zanje. Trši obrambi sta precej ohladili napada, pri Rocketsih je dvojec Harden in Westbrook prevzel vajeti igre. Zadnjo minuto so Mavericksi začeli s štirimi točkami prednosti in jo ohranili vse do dobrih šest sekund pred koncem. Zgrešen prosti met Curryja jo je zmanjšal na tri in napovedal dramo do zadnjega žvižga.

Hiter prekršek nad Hardnom je pomenil proste mete, nekaj časa je trajalo, da so dorekli, koliko. Prvi strelec Rocketsov je prvega zadel, drugega zgrešil, toda kljub precej večjim Mavericksom je v prerivanju pod košem Robert Covington skočil najvišje in žogo porinil v koš ter izenačil dobre tri sekunde pred koncem. Na drugi strani je priložnost dobil Dončić, toda zgrešil za tri in se s kislim izrazom na obrazu pripravil na dodatnih pet minut igre.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kljub zagonu Houstona jih je bolje začel Dallas, a so Rocketsi z odličnimi obrambami Westbrooka in koši Hardna po dolgem času prevzeli vodstvo. Covington je po osmih zgrešenih metih za tri zadel devetega, ko je bilo najbolj pomembno, in Houston odlepil od Dallasa. Dončić je s šestim prekrškom v napadu razblinil upanje za preobrat in mlada ekipa je dobila novo lekcijo, kako zaključiti tekmo.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
02. 08. 2020 12.11
+1
mal manj se plazit po kolenih, pa mal vec obrambo igrati dallas
brezcasni
02. 08. 2020 10.56
+6
Dončič je kot že parkrat zaj.....tekmo ker ima preveč izgubljenih žog in ker preveč igrajo na njega v končnicah pa ga zmanjka-vedno ga zmanjka.Res da je mlad in super košarkar a moral bo prestavit v višjo prestavo če hoče biti med zvezdniki in ne le med normalnimi igralci.....škoda ker se več ne piše o Jokiču ker je top igralec s premalo medijske pozornosti ze nekaj let........
graf
01. 08. 2020 17.54
+2
s prejetimi 150 koši je zelo težko zmagat ...telički naj Sagadina najamejo da jih bo naučil obrambe
Koronavirusovec
01. 08. 2020 15.15
+4
Spet iste težave dallasa, ko jih ob koncu tekme zmanjka
Lenika23
02. 08. 2020 20.35
resnicaosvobaja
01. 08. 2020 14.31
+3
Luka je bil kljub trojčku precej pod pričakovanji in sposobnostmi. Ko ekipa zadnje minute dela takšne napake je kriv izključno trener. Ne verjamem, da bi kateremukoli trenerju Evrolige uspelo izgubiti tekmo v teh zadnjih minutah rednega dela
Jlfub
01. 08. 2020 14.21
+1
Učeri sm gledu posnetk tekme NBA iz leta 1999 pa dons ponoč,ejej kam smo pršli...
Patuljak10
01. 08. 2020 14.44
+2
Kr glej in ostani v tistem času. Eni ste že res dolgočasni. Obramba se je igrala v 80ih, 90ih...takrat se je igrala prava košarka blablabla. Vse se spreminja z leti. Ne samo šport.
Jlfub
01. 08. 2020 14.57
+1
Ja ampak problem je k se na slabše ne na boljše
Patuljak10
01. 08. 2020 15.05
+1
Ja...kakor za koga. NBA je tako ali tako ratal šov. Nekaterim je to všeč drugim ne.
graf
01. 08. 2020 17.57
+1
velikim več ne ker to ni več košarka , ampak norenje z ene na drugo stran , Ameri so čist pozabili da je košarka EKIPNI šport !
Maxx365
01. 08. 2020 14.19
+2
Harden je zgrešil le šest od devetih poskusov za tri. Koliko pa bi jih moral, osem? hahaha
brezcasni
02. 08. 2020 10.52
+3
AS1983
01. 08. 2020 14.14
+1
Skoda za poraz dallasa, krivi so si povsem sami, sploh koncnice so letos velik problem doncica oz. Dallasa, zelim si da bi naslednjo tekmo proti phoenixu zmagali oz, da ne bi prislo do tesne koncnice
Patuljak10
01. 08. 2020 14.08
+5
Slaba obramba na eni kot drugi strani. Dallas bi moral to tekmo dobiti že zaradi višine (KP, Bobi). Ampak žalostno je to da Bobi ni igral več kot 5 min, kljub temu da je v 4 minutah dosegel 6 točk. Kdo od Houstona lahko ustavi Bobija pod košom? Noben. Ne razumem tudi tega da je Rick Carlisle 9 minut pred koncem iz igre potegnil najbolj vročega igralca Dallasa Trey Burka ki je metal trojke 6/7 in ga ni več poslal na igrišče recimo 3 ali 4 minute pred koncem. Ampak je raje imel v igri Curryja ki ni imel dobro tekmo in je bil dobesedno neuporaben. Tudi Luka preveč forsira te stepback trojke. 1/9 za tri od tega vse stepback trojke in 2 airballa in 2 čisto zgrešil obroč in zadel tablo. Res je da je Houston specifična ekipa v NBA in da je proti njim zelo težko igrati ker imajo čisto drugačen sistem igre od drugih ekip. Res škoda za ta poraz.
graf
01. 08. 2020 17.58
obramba ??? le kje si videl kakšno obrambo ...
Unionko
01. 08. 2020 13.44
+7
Luka blesti v napadu, problem obramba...V košarki treba igrat oboje, če ne 60:40 za obrambo!
walter2
01. 08. 2020 13.09
+1
Harden doktor košarke za Dončiča!
Jagenjcek
01. 08. 2020 12.55
+12
Toliko strokovnjakov za košarko najdeš samo pri nas. Pa iščemo selektorja v tujini.
Unionko
01. 08. 2020 13.44
-1
FER?LOVK
01. 08. 2020 11.45
+9
tolk napisanga a koncnega rezultata ne zasledim
Ramloc223
01. 08. 2020 11.27
+5
Res je, danes mu ni stekel met, izgubil je tudi kaksno zogo prevec. Ampak hudic se skriva v detajlih in velika vecina enostavno ne zastopi kosarke in jim je statistika dovolj da kritizirajo. Ce gledas tekmo iz drugega kota in jo anliziras pa vidis, da je Luka se vecji igralec kot se ga prikazuje! Samo zaradi Luke bo ekipa v PO-fu! Poglejte tekmo in boste videli, da je Luka odgovoren za veliko vec kot polovico dosezenih tock dallasa.
sasee.
01. 08. 2020 10.25
+22
Trojni dvojcek, ampak ob kaksni slabi statistiki...to pa niste napisali. ...28 točk, 13 skokov, 10 asistenc, met iz igre 11-27, met za tri točke 1-9, prosti meti 5-9, ena ukradena žoga, ena blokada, osem izgubljenih žog, igral je 42 minut.
kl3m3n22
01. 08. 2020 11.47
+7
Ja ma dobr, prva tekma po par mesecih premora, pa trojni dvojcek, cist okej...
retropil
01. 08. 2020 12.48
+3
ja tako to je, če se ekipa opira nate, da moraš zaključevat neizdelane akcije. ne vlečem ga iz dreka, ker roko na srce, bi res vseeno lahko bila statistika boljša, ampak treba je gledat tekmo, pa pol bit pameten.
ziggi1
01. 08. 2020 10.08
+5
doncicc mece slabse proste mete kot shaq. DA o trojkah ne govorim vsi centri majo bollsi %
expert100
01. 08. 2020 10.04
-6
Zame prijateljska tekma brez prave obrambe, obramba primerna covid19, socialna distanca. Pozitivno oceno pri Dallasu samo za KP, drugo brez ocene, vodenje ekipe katastrofalno, dokler bo Carlisle vodil tekme, Dallas lahko sanja konferenčni finale, še ena polomija, ki smo jih pri Dallasu navajeni, Luka si z trojnim dvojčkom lahko obriše samo ri.o, zopet eden izmed glavnih krivcev za poraz Dallasa, mislim, da se razvija od junaka do bedaka.
Uporabnik458403
01. 08. 2020 10.15
+4
Expert100........ Kosarka ni zmaga ene tekme ampak bizniz in sov v prvi vrsti.............
expert100
01. 08. 2020 10.39
-1
v kolikor si dobro prebral kar sem napisal in razumel, da je to bila samo ena izmed tekem, ki se je za Dallas končala na način, da vodijo celo tekmo in na koncu izgubijo, takih tekem je bilo 11, ti vse naštejem , če želiš, torej ne gre za zmago ene tekme, gre se za vzorec bednikov, ki tekme izgubljajo v zadnjih sekundah.
ziggi1
01. 08. 2020 09.52
-1
doncic ni na nivoju murica. clovk nc ne zadane
Bassettt
01. 08. 2020 09.44
+1
Ta NBA lahko gledaš na 7 načinov: (1) z užitkom (s čustvi in srcem), (2) skozi statistiko in končne številke, (3) kaj vse so naša telesa sposobna, (4) prepoznaš formulo za uspeh za vse nas, katerokoli delo, (5) kaj pomeni vzgoja in disciplina za tak nivo igranja, (6) kako vsak lahko prepozna svoje talente, saj tej fantje navdušujejo, kako so prišli do sem, in (7) gledaš in spremljaš samo to srčno čudo od Dončića ;)
Thenotorious
01. 08. 2020 09.36
+15
Ko ima westbrook slab met za 3 vsi kritizirajo a ko ima dončic met za 3 1/9 pa vsi tiho