Šport

Dallas v podaljšku iztrgal zmago Sacramentu

New York, 04. 08. 2020 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
40

Srečanje ne bo šlo v zgodovino košarkarke, Mavericksi so se štiri četrtine mučili s Kingsi, za katere je bila zmaga precej bolj pomembna. Šele povsem na koncu, ko so stekli meti za tri, so zmogli preobrat za končnih 114:110, Luka Dončić ga je začinil z novim trojnim dvojčkom kariere.

Mavericksi na čelu z Luko Dončićem (na sredini) so na težki tekmi s Kingsi prevladali šele čisto ob koncu.
Mavericksi na čelu z Luko Dončićem (na sredini) so na težki tekmi s Kingsi prevladali šele čisto ob koncu. FOTO:

Tesna zmaga v podaljšku je nekoliko utišala vse bolj glasne očitke, da konjenica iz Teksasa ne zna zaključiti tesnih tekem. Tudi tokrat napad v ključnih trenutkih ni blestel, zato pa je bila toliko bolj čvrsta obramba, s katero so popravljali zgrešene mete na drugi strani igrišča. Dončić je z dvajsetimi ujetimi žogami postavil nov rekord kariere, dodal jim je 34 točk in 12 podaj, za šestnajsti trojni dvojček sezone. 

"Kakšna vrnitev! Korak za korakom," je takoj po srečanju zapisal na družbenem omrežju Twitter. "Mislim, da smo igrali eno nasploh najslabših tekem, a smo kljub temu zmagali," je kasneje priznal, da jim igra ni in ni šla od rok. Hkrati si je prislužil pohvale soigralcev za svojo trdo obrambo ob koncu, saj je garanje najboljšega na igrišču spodbudilo tudi druge. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekoliko manj bleščeča je bila igra drugega zvezdnika moštva, Latvijec Kristaps Porzingis je zgrešil vseh sedem metov izza črte za tri in zbral 22 točk (dodal jim je še 7 skokov in 2 podaji). Precej bolje je tokrat šlo Timu Hardawayju Jr.-ju (22 točk, 5 skokov), njegovi koši ob koncu so bili odločilni za preobrat v korist Dallasa. "Čeprav nam met ni stekel kot običajno, smo se trudili. Ob vsakem premoru smo staknili glave, vsem je šlo za zmago," je opisal razpoloženje na klopi.

S pristopom do igre je bil zadovoljen tudi trener Rick Carlisle. "To je bila zmaga vztrajnosti, njihova kolektivna želja po zmagi je bila najmočnejša v tem letu. Dosegli smo nekaj dobrih zmag, ta je res nekaj posebnega, zaostajali smo celo tekmo. Toda nikoli se niso vdali, to zmago si res zaslužijo," je  povzel razplet.

Statistika Luke Dončića proti Sacramentu.
Statistika Luke Dončića proti Sacramentu. FOTO: Sofascore.com

Neučinkoviti začetek

Carlisle je tik pred tekmo spremenil začetno peterko in na položaju branilca dal prednost veteranu J.J. Bareu pred novincem v moštvu Treyem Burkom. Začetni minuti sta bili v znamenju bolj zagretih Kingsov, ki so na krilih razpoloženega strelca De'Aarona Foxa hitro povedli za osem točk, Carlisle pa je uporabil prvi premor. Dobro minuto kasneje mu je po podaji Luke Dončića pod koš neoviranemu Kristapsu Porzingisu sledil tudi kolega na klopi Sacramenta Luke Walton. Dončić je tudi po drugem premoru nase mamil obrambo Kingsov in odpiral prostor soigralcem, ki so počasi nižali zaostanek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odhod Slovenca na klop je nekoliko olajšal delo obrambi Sacramenta, ki je znova začel višati prednost. Po hitri vrnitev Dončića mu je Fox ob izbijanju žoge poškodoval palec na levi roki, , s katerim je imel težave že februarja, a je mladi zvezdnik stisnil zobe in nadaljeval srečanje. Kingsi so bili strelsko vse bolj samozavestni, njihovih devet zadetih metov za tri je ohranjalo prednost pred Dallasom. Ob koncu prve četrtine je ta znašala deset točk (37:27).

Nadaljevanje je prineslo enakovredno igro na obeh straneh, Kingsi so ohranjali prednost, kljub temu da je je bilo njihovo srbsko krilo Bogdan Bogdanović strelsko povsem nerazpoložen. Dončić si je na hitro priigral dve osebni napaki, v napadu nadaljeval s paranjem obrambe Kalifornijcev. Ko so mu sodniki prisodili tretjo osebno napako za prekršek v napadu, je Carlisle uporabil ugovor trenerja, sodniki pa so spremenili odločitev v korist Dallasa. Prvi zvezdnik moštva je nato sedel na klop, rezervisti pa so začeli načenjati prednost Sacramenta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrnitev Dončića na parket je pospešila lovljenje Kingsov, ki so izgubili prejšnjo zanesljivost s črte za tri. Tudi Dallas je bil nenatančen od daleč, a so slabe tri minute pred polčasom izenačili. Nekaj kasneje se je Slovenec ob ponesrečenem zabijanju nasmejal samemu sebi, nato pa se v naslednjem napadu odkupil s svojo prvo trojko (drugo v 14 poskusih v Orlandu), dvignil roke k nebu in zazvzdihnil „Končno!“. Dallas je polčas končal štiri točke za Sacramentom (60:56), kar pomeni, da v drugem delu tekme vsaj ne bodo zapravili velike prednosti iz prvega.
 

Skoraj neosvojljiv vrh

Začetek drugega polčasa ni prinesel preobrata na igrišču, kljub nerazpoloženemu Bogdanoviću in nič bolj učinkovitemu krilu Harrisonu Barnesu so Kingsi še povečali prednost. Dallas je pogrešal učinkovitost Porzingisa, ki si je hkrati nabral štiri osebne napake, Dončić je imel tri. Dve njegovi odlični podaji sta razorožili obrambo Sacramenta in Walton je prekinil sedem zaporednih točk tekmecev z minuto odmora.  Mavericksi so se skušali približati, toda Kingsi so vedno našli odgovor in tudi tretjo četrtino končali s prednostjo sedmih točk (82:75).

Zadnjih dvanajst minut je bila priložnost za Dallas da popravijo vtis. Porzingis je z dolgim metom za dve začel načenjati prednost, a moral ob peti osebno napaki na klop. Dorian Finney-Smith je s trojko moštvo pripeljal korak bližje, Dončić je s težkim košem in prostim metom po prekršku imel priložnost, da izenači, a je zgrešil. Kadarkoli je Dallas prišel skoraj do vrha hriba, so Kingsi našli način, da ga porinejo z njega in ostanejo na vrhu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob vrniti Latvijca mu je Dončić s spretno podajo omogočil lahek koš, sam pa dosegel šestnajsti trojni dvojček te sezone. Toda že naslednji napad je Porzingis preveč odločno napadel koš in moral s šesto osebno napako zapustiti igro. Slovenca to ni zmedlo, še naprej je delil podaje in Tim Hardaway Jr. je s trojko dve minuti pred koncem zaostanek zmanjšal na točko. Prosti met Maxija Kleberja je po dolgem času izenačil srečanje. 

Mavericksi so v dobrih štirih minutah z mini serijo 6:0 dobili priložnost, da preobrenejo potek srečanja, tekmo je odločala zadnja minuta. Vendar žoga na obeh straneh ni hotela v obroč. Zadnji napad je imel Sacramento, Fox je metal tik ob koncu, a tudi njegov poskus se je od obroča odbil visoko v zrak. V Orlandu smo bili tako priča drugemu podaljšku (95:95).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znova so bili Mavericksi tisti, ki so lovili zaostanek, njihov odgovor je bil Hardaway, ki jih je s šestimi točkami držal v igri. Dve minuti do konca je Dončićev koš Dallas popeljal v vodstvo po dolgem času, Kleber je s trojko tega zapečatil. Po slabi uri igre se je Sacramento nenadoma znašel v vlogi tistega, ki mora nadoknaditi zaostanek. A jim to ni več uspelo, Dallas je po precejšnjih mukah dosegel svojo prvo zmago v Orlandu (114:110).
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goli000
05. 08. 2020 11.27
Goli000
05. 08. 2020 11.27
+3
Nosilci iger igrajo 30 do 35 min. Ga ni igralca da bi zdržal igro v obrambi in napadu na 100%
NisteResni
05. 08. 2020 12.16
-2
AS1983
05. 08. 2020 10.43
+4
Koncno zmaga dallasa v 3.poskusu, po dveh nesrecnih porazih
catgod
05. 08. 2020 10.11
+4
Glede na prikazano igro sem presenecen, da so izvlekli zmago.... Te statistike so pa cist brezveze....
JOSEPH HAYDN
05. 08. 2020 10.03
+13
Čestitke Dallasu za zmago in Luki za nov mejnik- najmlajši igralec z 30+ točkami, 20+ skoki in 10+ asistencami. Na žalost pa je to edina pozitivna stvar, edini Porzingis nekako daje svoj delež v napdu poleg Luka, edino met za 3 mora popraviti. Vsi ostali pa so pod nivojem in sama bosta tale evropski duo težko vsakič nosila Dallas do zmage, zato upam da bo Curry hitro nazaj. Smo pa včeraj spet videli kakšn nepravičen kriteri imajo sodniki do Luke, vprašanje zakaj morda zaradi barve kože...
Definbahija
05. 08. 2020 11.49
+2
Ker Evropejc kaže američanom kako se igra košarko in to črnske sodnike moti
resnicaosvobaja
05. 08. 2020 14.06
Luka ima na hrbtu napis enakopravnost ....sodniki ne vedo, da je to namenjeno njim
smajser1
05. 08. 2020 09.39
+6
...izvenserijski igralec je, nimas kaj...
hirajem
05. 08. 2020 09.38
-25
mikica247
05. 08. 2020 09.27
+16
Kako je mogoče, ko eni pravite, da v NBA ni nobene obrambe, da se potem ti Ameriški košarkarji, ki ne znajo igrat obrambe, tako z lahkoto sprehodijo do zlate medalje na vsakem večjem mednarodnem tekmovanju kot so olimpijske igre, svetovno prvenstvo in turnirji? Zakaj jih Evropejci ali ostali, ki igrajo najboljšo obrambo, z lahkoto ne nabijejo? To me zanima, če mi lahko razložite?
madridista07
05. 08. 2020 09.41
+10
Valda, da je obramba. V prvem delu se ne posvečajo toliko obrambi, pol v playofu pa se vidi kaj je obramba. 😉
hirajem
05. 08. 2020 09.44
+5
mikica247... ni treba bit genijalec da bi opazil kako se do playoffa igra v Nba. Ce ti kje vidis igro v obrambi mi javi. Sploh ni pointa razlagat zakaj mislim da obrambe ne obstajajo v rednem delu. Sploh ce si vceraj gledal tekmo so v obrambi poskusali kolikor tolikor le na koncu tekme in podaljsku. Rednem delu cista run and gun kosarka v kateri so se napadi zakljucevali v 5i do 10i sekundi. Toliko vec sutov, posledicno toliko vec skokov na zgresene sute in posledicno toliko vec assistov na zadete kose...V 90ih Dallas recimo Pistonsom v eni tekmi ne bi zabili 70pik, Bullsom bi dali najvec 75 prejeli bi jih z tako obrambo 180. Smeh v kaj se spremenila kosarka.
hirajem
05. 08. 2020 09.46
+0
Ja seveda se sprehodijo ceimajo najboljse igralce na svetu. Igrajo na tempo in neizmerno energijo, ko pa je treba stopijo skupaj in zacnejo igrat obrambo. V reprezentanci imajo v vsakem trenutku na razpolago 50 top svetovnih igralcev. In tudi ko niso z prvo ali najvec drugo ekipo na tekmovanju jih ostali dobivajo...dokaz zadnje prvenstvo kjer so igrali z samimi NBA igralci ampak so ga gladko vlekli
mikica247
05. 08. 2020 09.58
+4
Torej lahko bi se reklo, da so racionalni. Igrajo kolikor je potrebno za uspeh. Meni osebno je košarka z več koši bolj všeč, kot trganje nasprotnika v obrambi. Tisto prerivanje in onemogočanje metov je brezveze.
JOSEPH HAYDN
05. 08. 2020 10.09
+2
Zagotovo je ravno obramba ključ do zmage proti Ameriki, ker kdor se z njimi spusti v revolveraški obračun bo pač poražen.
hirajem
05. 08. 2020 10.34
+0
O okusih se ne razpravlja tako da spostujem tvoje mnenje. Moje je pač drugačno in rad gledam bitke za vsako piko.
hotchilipoper
05. 08. 2020 09.27
+6
Pameten tale luka,še ne žene več tako, kot se je na začetku,zdaj zaposli ostale
TEDO(uajtu)MEDO
05. 08. 2020 09.24
-32
Šef zahteva, da morajo igralci pomagati Dončiću, da dosega trojne dvojčke, pa čeprav Dallas zgublja. Smo že videli, da Dallas lažje zmaga, če ni Dončića na parketu. Šef ga hoče kazati čimbolj dobrega in slavnega, da ga bo lahko prodal za več.
JOSEPH HAYDN
05. 08. 2020 10.10
+6
Ni to nogomet, kjer se igralce prodaja sem ter tja. NBA temelji bolj na tradu in menjavah igralcev. Še en poznavalec košarke očitno
bububu123
05. 08. 2020 11.52
+1
TEDO. Ni to igranje v pesku... Proti soncam je imel najboljši index. Če ni njega... nimajo nikogar, ki bi tako organiziral napade. Ne gledaj samo statistik, ampak si poglej celotno tekmo, kjer boš videl, da Dallas igra vse preko Dončića
John_Gotti
05. 08. 2020 09.23
-3
Katastrofa od basketa... Zadnja ekipa, ki je še igrala obrambo so bili prvaki iz sezone 2004 Detroit Pistonsi, vse ostalo je komedija od Nba!
Uporabnik458403
05. 08. 2020 09.27
+3
John....... Nba je sov in denar...... Pa zakaj bi igrali obrambo, ce pa ob neobrambah imajo vsi boljse statistike....... Vsi postavljajo neke rekorde in to prinasa pozornost in denar....
TEDO(uajtu)MEDO
05. 08. 2020 09.45
-2
V NBA ni obrambe, važno je zabiti več košev. To je bolj zanimivo kot pravilo pri nas, da obramba prinese zmago. In pri nas je povprečen rezultat 60 točk za en klub, v NBA pa 120, 2x toliko kot pri nas. Po času (v NBA 48, v Evropi 40 minut) je razmerje 1,2.
hirajem
05. 08. 2020 09.51
+0
Toronto 2019, San Antonio z Leonardom par let nazaj
bekson74
05. 08. 2020 09.19
+12
sam kaj vse falijo tile zvezdniki, Luka servira žoge, soigralci pa mečejo stran...
hirajem
05. 08. 2020 09.54
+5
Definbahija
05. 08. 2020 09.14
+0
Bi lahko Kebler KP in Dončić primli vsaj malo Euroligasko obrambo.
Uporabnik458403
05. 08. 2020 09.29
+8
V evropi je igrisce manjse in zato je obramba videti boljsa..... Pa se v evropi so koraki bistveno prej zato je tezje izigrati in si pridobiti prednost pri prodiranju na kos
Definbahija
05. 08. 2020 11.52
Na kratko v Evropi se igra lepšo košarko, medtem ko v US&A se pa igra šov košarka kjer je bistvo prodiranje
AVTOHTONsLOVEnc
05. 08. 2020 09.11
+4
Bravo Luka, bravo Dallas. Sicer živčna tekma vse do konca... :)
Goli000
05. 08. 2020 08.21
+28
Je treba gledat tekmo ,čeb bi bili natančni za tri bi zmagal za 20 pik ali več. Luka pa je v zadnjih minutah pokazal kako se igra obramba.
MitraljezovDarko
04. 08. 2020 21.54
-11
Katastrofa.........nobene obrambe.....Porzingis pa mece napad za napadom pa vse mimo
optimist70
05. 08. 2020 08.41
-2
Ali ima kateri kabelski operater v ponudbi Arena Sport 1 ki prenaša NBA.Jaz imam Telemach,ki tega programa nima v ponudbi.
najvsivedo
05. 08. 2020 08.47
+0
optimist 70..nihče ne prenaša .mogoče končnico ..lahko pa gledašna ..nba streams.xyz.
nebel
05. 08. 2020 09.01
+5
dr21
05. 08. 2020 09.10
+5
dax11
05. 08. 2020 09.15
+3
S.E.
05. 08. 2020 09.32
+2
Barni3
05. 08. 2020 10.55