Šport

Trojka Finneyja-Smitha ob koncu prinesla tesno zmago Dallasa

New York, 01. 05. 2021 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
30

Mavericksi so odločno začeli tekmo proti Wizardsom, a so ti z 42 točkami Russella Westbrooka prevzeli vajeti tekme. V negotovi zadnji četrtini je Luka Dončić ob koncu svoj trojni dvojček zašpilil s kar dvajseto podajo, s katero je našel Doriana Finneyja-Smitha, ta pa je iz desnega kota odločil srečanje (125:124). Ljubljančan je v 39 minutah dosegel trojni dvojček z 31 točkami, kar 20 podajami in 12 skoki.

Luka Dončić (desno) z novim trojnim dvojčkom sledi Russellu Westbrooku, ki mu jih le še pet manjka do skupaj 182, novega rekorda NBA.
Luka Dončić (desno) z novim trojnim dvojčkom sledi Russellu Westbrooku, ki mu jih le še pet manjka do skupaj 182, novega rekorda NBA. FOTO: AP

"Malo prej sem stopil z igrišča, pa mi je vseeno še enkrat podal žogo," je Finney-Smith (22 točk, 2 podaji, 5 skokov, ukradena žoga) pohvalil zaupanje Slovenca v soigralce. Upravičil ga je z zmagovitim metom, saj so ga Wizardsi pustili samega na črti za tri točke. "Ne vem, kaj je narobe z njimi," se je šaljivo čudil ključni napaki gostov. Še bolj ključna je bila nerodnost Bradleyja Beala (29 točk, 3 podaje, 4 skoki, 2 ukradeni žogi), ki je v zadnjem napadu z žogo zadel lastno peto, kar ga je vrglo iz ritma, njegov met za tri pa je nato zgrešil cilj. Dallas je tako z nekaj sreče prišel do zmage, ki jih je dvignila na peto mesto zahodne konference. Dončić (31 točk, 20 podaj, 10 skokov) je premagal bodočega kralja trojnih dvojčkov (dvomestno število točk, podaj in skokov), saj je Westbrook (42 točk, 9 podaj, 10 skokov, 2 ukradeni žogi) za las zgrešil svojega 178. v karieri, do rekordnih 181 Oscarja Robertsona mu tako še vedno manjkajo štirje.

Dvajset podaj Slovenca je največ v njegovi mladi karieri, z nocojšnjo tekmo pa je postal komaj četrti igralec v zgodovini NBA, ki je na eni tekmi dosegel vsaj 30 točk, vsaj 20 podaj in vsaj 10 skokov. V elitnem klubu se je pridružil Westbrooku, Robertsonu in Magicu Johnsonu. Ko so ga vprašali, kaj meni o tem dosežku, ni kot običajno odmahnil z roko, da ga ne zanima statistika, pač pa zmage, ampak s širokim nasmehom dejal "ne vem, bolj sem navdušen nad samo eno izgubljeno žogo. To se mi ne zgodi skoraj nikoli." Se je pa vrtanj o statističnih dosežkih začel otepati ob vprašanju, ali kot princ trojnih dvojčkov vidi izziv v dosežku Westbrooka, ki bo prej ali slej s prestola vrgel Robertsona. "Wes si zasluži to priznanje, celo kariero je igral izvrstno. Zame je prezgodaj, ne vem, kaj bo prinesla prihodnost." Po Dončićevih besedah igrajo vse boljšo košarko, "osredotočiti se moramo na vsako srečanje in vsakega začeti s takšno energijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trener Rick Carlisle je vnovič poudaril, da je Slovenec pri komaj 22-ih izjemno zrel igralec, "nocoj je skozi celotno tekmo ohranil mirno glavo, vedno je imel prave odločitve". Tudi pri zadnji podaji, "videl sem, da je Dodo odkrit in nisem dvomil vanj. To je bil izvrsten met in odločilen," je verjel v mirno roko Finneyja-Smitha, ki je tekmo zaključil s svojo šesto trojko. Wizardsi so imeli dva vroča strelca, Mavericksi več razigranih, pri njih je pet igralcev doseglo vsaj 11 točk ali več, pri prvih je dvomestno število dosegel le še Rui Hachimura (18 točk, 2 podaji, skok). "Izjemna zmaga in zelo pomembna," je bil Carlisle zadovoljen z razpletom. "Čaka nas še devet tekem, nič še ni odločenega, sezono morami pripeljati do konca,“ je poudaril Trey Burke (7 točk), ki je prve tri četrtine presedel na klopi, nato pa v zadnji prišel na igrišče in s sedmimi točkami v ključnih minutah poživil domači napad. „Osredotočiti se moramo na vsako tekmo posebej, vsaka bo težka in nobena ni bolj pomembna od druge.

Luka Dončić vs Washington
Luka Dončić vs Washington FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja

Obramba Dallasa je prvi napad prestregla podajo Wizardsov, a je Hachimura blokiral Josha Richardsona v protinapadu. Tako je prvi točki prinesel protinapad Westbrooka, naveza Dončića in Dwighta Powella pa je z zabijanjem drugega odprla tekmo za domače. Po še eni prestreženi podaji so Wizardsi Powella ustavili s prekrškom, domači center pa je bil natančen s črte za proste mete. Dončić si je z obratom in korakom nazaj odprl prostor za prvi zadetek, Westbrook pa z novim prodorom dosegel drugi koš za goste. Slovenec je odgovoril s trojko, tri točke je zbral tudi Beal, ki je ob košu dobil še prosti met. S črte za tri točke je zadel Maxi Kleber, nato je Dončić našel Willieja Cauleyja-Steina, ki je zabil. Od daleč je priletela še ena nemška granata in Dallas je vodil za ducat točk. Sodniki so nato Kleberja obtožili predolgega zadrževanja v raketi, Beal je zadel kazenski prosti met. To ni ustavilo zagona domačih, Dorian Finney-Smith pa je zadel svojo stoto trojko sezone. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Menjave so nekoliko ustavile nalet Mavericksov, Hachimura pa je začel serijo Wizardsov. Prosti mesti Daniela Gafforda, Hachimura in Beala so prinesli še štiri točke, preden jo je prekinil koš Richardsona, ki je nato dodal še trojko. Po ukradeni žogi Tima Hardawayja mlajšega je razpoloženi Kleber zadel svojo tretjo trojko in Dallas je vodil za 14 točk. Od daleč je zadel Davis Bertans, ki je v aprilu postal resna grožnja Wizardsov izza črte za tri točke. Dončić se je dvakrat sprehodil skozi obrambo, v drugo je zabil, vmes je Gafford izrabil neodločnost domače obrambe in pospravil zgrešeni met soigralcev. Tretji prodor Slovenca je bil nagrajen še s prostim metom, a ga je zgrešil, Gafford pa je še enkrat v napadu pospravil zgrešeno žogo. Dončić je zadel prosta meta po prekršku Hutchinsa, ta pa je nato dosegel zadnji koš četrtine, Mavericksi so jo dobili za 12 točk (38:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedma podaja Slovenca, še ena za hrbtom, je prinesla trojko Nicola Mellija. Po košu Isha Smitha je Dončić lepo podal Hardawayju, ki je zabil za svoji prvi točki. Nato je od daleč znova zadel Finney-Smith in gostje so ob zaostanku za 18 točk vzeli minuto odmora. Po njej je Westbrook zadel trikrat zapored, nato se je znova oglasil Kleber s trojko, Dončić pa lepo izigral obrambnega igralca za še en koš. Za goste je zadel Smith, nato v obrambi ukradel žogo Slovencu, kazen je bila trojka Westbrooka, ki so ga pustili samega na črti za tri točke. Po menjavah je bil prvič natančen Jalen Brunson, sodniki pa so Bealu najprej spregledali korake, ob košu pa mu dodali še prosti met. Zadetek Hachimure je razliko znižal na deset točk, Kleber je bil natančen s črte za proste mete.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je ob vrnitvi lepo preigral Beala, a je ta na drugi strani odgovoril  z dolgo dvojko. Tretjo trojko Finneyja-Smitha je izničil Westbrook, ki je dosegel koš in zadel tudi prosti met po prvem prekršku Slovenca. Deseta podaja slednjega je bila namenjena Hardawayju, ki je dosegel svojo prvo trojko. Prvi koš Raula Neta je prišel slabe tri minute pred koncem druge četrtine, sledilo je pet točk Westbrooka, ki je bil znova sam na črti za tri, nato je izrabil podajo Neta v protinapadu. Nekoliko ohlajeni Mavericksi so pozabili na Beala, ki ja zadel za tri, odgovoril je Kleber s peto trojko. Koš Neta in hiter protinapad Beala sta zaostanek gostov znižala na štiri točke. Slednji je hotel še prekršek, sodniki pa so njegovo nejevoljo nagradili s tehnično napako. Kaznoval jo je Richardson in postavil končni izid prvega polčasa, 70:65 za Dallas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Akrobatski skok Finneyja-Smitha je popravil zgrešeno trojko Kleberja, nato je v obrambi prestregel met Westbrooka, a so sodniki ocenili, da je bil prepozen in priznali koš Wizardsu. Dončić je drugi polčas začel s košem iz bližine, sledila je nova trojka Westbrooka. Richardson je ohranjal prednost domačih, Hachimura nadaljeval zagon gostov. Dvanajsta podaja Slovenca je prinesla zabijanje Powella, koša Gafforda in Westbrooka pa sta zaostanek Washingtona znižala na le še dve točki. Beal se je mimo Dončića sprehodil skozi obrambo, a je nato Finney-Smith zadel za tri. Energična igra Smtiha, ki je pobral odbito žogo je prinesla izenačenje. Cauley-Stein je zabil, Hachimura je znova izenačil, a ni izrabil dodatnega prostega meta za vodstvo gostov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson in Neto sta nadaljevala izmenjevanje košev, zgrešen met domačih in prvi koš Robina Lopeza pa sta prinesla vodstvo Washingtona. Njihov rezervni  center ga je z dodatnim prostim metom zvišal na tri točke. Hardaway ni ponavljal tako navdadnjene igre, kot na prejšnji tekmi, ko je nasul 42 točk, zadel je šele svoj tretji koš, nenadoma razigrani Lopez pa je ohranjal prednost Wizardsov. Ukradena žoga Westbrooka jo je zvišala na pet točk, prosta meta Bertansa na sedem. Dončić je nadaljeval s polovičnim izkupičkom s črte za proste mete, razigrani Westbrook pa z mučenjen Dallasa. Njegov koš je pomenil, da je Washington za njih odlično tretjo četrtino končal z naskokom osmih točk (97:89).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je zadnjo četrtino začel z dvema zaporednima košema, domača obramba še vedno ni imela rešitve, kako ustaviti Westbrooka. Zagon Dallasa je ohranjal Hardaway, zadel je iz skoka, nato prodrl do obroča, a je bil vmes natančen kdo drug kot Westbrook. Beal je lepo podal Gafforsu, ki je zabil, prebujeni Hardaway je z dolgo trojko zaostanek domačih znižal na tri točke, a je nato Beal zadel težak met prek njega. Skok Cauleyja-Steina po zgrešenem metu Slovenca je omogočil trojko Finneyja-Smitha, Hardaway je dodal še en koš in znova izenačil srečanje. Goste je pognal Hachimura, prvi koš je dosegel Burke, toda Westbrooke je s polaganjem prišel do svoje 40 točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Burke je nadaljeval z zadevanjem, nato je Westbrook žogo poslal v lasten koš za vodstvo Dallasa. Hachimura je izenačil s črte za proste mete, Gafford blokiral zabijanje Finneyja-Smitha, prosta meta Westbrooka pa sta prednost znova prinesla Wizardsom. Izenačil je Powell, prav tako s prostima metoma, nato je v pravem trenutku prišla trojka Burkea. Na točko je znižal prodor Beala, domači niso izrabili dveh priložnosti pod obročem, kaznovala jih je trojka Hachimure. Koš Dončića je izenačil srečanje, nato je Finney-Smith poldrugo minuto pred koncem stopil z igrišča, Beal pa je s prodorom goste popeljal v vodstvo. Finney-Smith je bil v drugo bolj previden in izenačil. Prekršek Dončića je prinesel prosta meta Beala, Washington je 50 sekund pred koncem vodil za dve točki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izenačil je Dončić, Wizardsi so imeli 34 sekund, a je nepreviden prekršek Hardawayja na črto za proste mete poslal Beala, ki je bil natančen. Dvajseta podaja Slovenca je prišla do Finneyja-Smitha, ki je hladnokrvno zadel za tri in domačim prinesel točko naskoka. Washington je imel devet sekund, a je Beal za hip izgubil žogo, nato zgrešil met za tri in Dallas je prišel do težke zmage (125:124). 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
03. 05. 2021 13.31
Čeprav na začetku sezone ni nič kazalo na to, igrajo zadnje čase Mavsi in tudi Luka precej boljše kot lani. Rezultat je viden, saj so ob dobrem dnevu sposobni premagati praktično vsakogar.
Uporabnik1833045
02. 05. 2021 15.53
+2
Dejansko pa je edini, ki je ob takem dosežku imel v statistiki le 1 izgubljeno žogo. Westbrook je bil ob tem dosežku do sedaj najboljši ob izgubljenih 4 žogah.
rekapaka
02. 05. 2021 15.35
-3
Duncan Robinson od Miami Heat je za 500 zadetih metov za 3 točke potreboval 152 tekem. Do sedaj Luka Dončić, ki je potreboval za 500 zadetih trojk 187 tekem. Bravo Heati do prvaka NBA!
Odkritež
02. 05. 2021 13.23
+9
Bravo Luka, športniki ste ponos naše Slovenije, ne pa naši politiki, ki nas sramotijo......👍☺
Sentis
02. 05. 2021 11.43
+16
To je prednost Luke, tudi če ga trdno pokrivajo in mu ne gre, zna s svojimi vrhunskimi podajami razigrati svoje moštvo. Zato je pomembno, da ima ekipo, ki zna v takšnih trenutkih izkoristiti ponujeno.
hirajem
02. 05. 2021 11.04
+9
Alena4
02. 05. 2021 10.30
-26
Pa res ne vem, a v Sloveniji ni več nobenih drugih športnikov🤔
optimist11
02. 05. 2021 10.41
+29
So. Vendar moraš priznati da fant navdošuje s svojo igro.
lev10
02. 05. 2021 12.51
+10
Cel kosarkaski svet govori samo o njemu! Kaj ces? Uzivaj tudi ;)
klizter
02. 05. 2021 17.44
+1
So...ampak noben ni tako vrhunski in magical kot je on!
Kritikizštajerske
02. 05. 2021 10.26
+13
Bravo pubec💪💪💪
Zelo123
02. 05. 2021 10.23
+8
Koš Finey Smitha je prispeval k zmagi, vendar zmago je zapečatil Dončič, ki je v drugi sekundi pred koncem ujel odbito žogo pod košem. Če bi, će bi ....
Fužinska banda
02. 05. 2021 09.59
+14
Bravo Luka kar tako naprej.
Optimisty
02. 05. 2021 09.33
+18
bravo donke in ekipa..končnica vam ne uide
Hellsrael
02. 05. 2021 09.07
+12
Dooooonciććć
Zelo123
02. 05. 2021 08.58
+14
Veličastna zmaga z veliko začetnico: D. To je fakt, ostalo pa je če če...
Škrinca
02. 05. 2021 08.53
+14
dončić care....svi slovenci navijamo zate
rekapaka
02. 05. 2021 09.00
-14
Uporabnik234179
02. 05. 2021 09.25
+16
rekapaka..ti si kilometre daleč od slovenca..
rekapaka
02. 05. 2021 09.52
-16
Uporabnik Ti si sin ovčjega pastirja, ki je meeee kosovske pasme navlekel nase. Mene pa Ribnčan na Ljubljančanko
Psemek_III
02. 05. 2021 08.13
+17
Kakšen naslov. Dončiču uspele zgodovinske številke, 30/20/10. Šele četrti igralec v zgodovini lige, ki mu je to uspelo. Vključen je bil v večino akcij, tudi v zadnjo, ko je podal. Naslov ga pa sploh ne omenja. Bravo novinar/ka.
Zelo123
02. 05. 2021 08.56
+11
Popraviti te moram: 31/12/20. Mislim, da je to drugi najboljši rezultat v vsej zgodovini NBA.
Vap0
02. 05. 2021 09.16
-13
lev10
02. 05. 2021 12.54
Zelo123
02. 05. 2021 14.06
Dopolnitev navedka: drugi je v zgodovini NBA, ki je je najhitreje prišel do 35.
rcarlos
01. 05. 2021 21.43
-33
Verjetno gladek poraz Dallasa in ugotovili bodo, da so Dončiča zastonj počivali prejšnjo tekmo, ki so jo na srečo dobli samo zarad Hardawaya... Ta take dnarje bi mogl na vsaki tekmi vsi garat... Zgleden primer Nikola Jokić ;)
hirajem
01. 05. 2021 21.46
-5
mccm
02. 05. 2021 08.01
+18
Maxx365
02. 05. 2021 08.04
+25
Hvala bogu za take kavč strokovnjake, se zjutraj lahko vsaj do solz nasmejiš.
bububu123
02. 05. 2021 10.01
+3
rcarlos... to ni sedenje na kavču, med 3 in 4 tekme tedensko.... ZDA ni kot Slovenija... med vzhodom in zahodom 3 ure z avtom!