Šport

Miami se je skozi podaljšek izmuznil do zmage

New York, 20. 01. 2020 23.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

V Miamiju so rojstni dan Martina Luthra Kinga mlajšega ozaljšali s težko prigarano zmago nad Sacramentom. V srečanju, ki ni navdušilo z dobro igro, so z nekaj lepimi akcijami ob koncu potegnili daljši konec.

Goran Dragić je z natančno podajo rešil Miami pred porazom v rednem delu.
Goran Dragić je z natančno podajo rešil Miami pred porazom v rednem delu. FOTO: AP

Srečanje se je zdelo izgubljeno, kljub zadnjemu jurišu Miamija je imel Sacramento imel dve točki prednosti, semafor pa je kazal da sta do konca manj kot dve sekundi. Toda Goran Dragić je z dolgo, natančno podajo pod obroč našel Bama Adebaya, ki je žogo samo še pospravil v koš. Domači navijači so zavzdihnili od veselja, Heati v tej sezoni še niso izgubili podaljška. Čeprav je bil tudi v njem napeto, pa so še slavili tudi na sedmi podaljšani tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je bil načrt, (trener Erik) Spoelstra je narisal akcijo, uspela mi je popolna podaja in izpeljali smo jo res dobro," je Dragić pojasnil, da ni šlo le za spontan odziv. "Zadel sem koš, kaj drugega ni bilo treba, kot le še zadeti," je dodal nasmejani Adebayo, drugi junak rešilne bilke, ki se jo moštvo oprijelo v zadnjih trenutkih. Slovenec je priznal, da igra ni bila navdušujoča, "če sem iskren, naša obramba b ni bila dobra. Bili smo utrjeni, a z dobro igro ob koncu nam je uspelo najti pot do zmage."

Samo tekmo bodo hitro pozabili, igra je bila razdrobljena, obramba znova luknjasta, žogo so tako ali drugače zapravili kar 21-krat. Boljša moštva bi to znala kaznovati, toda Sacramento je sam izgubljal žoge v ključnih trenutkih, njihova najboljši strelec De'Aaron Fox (14 točk) pa je imel razglašen večer. Srečanje je pokazalo, kako je za uspeh ekipe pomembna vloga Jimmyja Butlerja, tako pri igri z žogo v napadu kot pri branjenju domačega koša.

Novinec Kendrick Nunn se (še) ne znajde najbolje v vlogi organizatorja igre, šele ko je vanjo vstopil Dragić in prevzel vajeti, je lahko zablestel v svoji vlogi strelca (25 točk, 7 podaj, a kar 6 izgubljenih žog). Slovenec (18 točk, 4 podaje) pa je znova pokazal, da je pri 33-ih še vedno ključen član ekipe in zaslužen za do sedaj tako uspešno sezono.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hkrati je bilo to dokončna odrešitev Jamesa Johnsona (22 točk, 6 skokov). Po tednih kazenskega sedanja na klopi, ker je na priprave prišel povsem izven forme, je sedaj znova na parketu, brez njegovih trojk in prodorov do koša Miami ne bi videl podaljška. Prav tako je popolnoma jasno, da je Dion Waiters samo še uradno član kluba. Čeprav so njegove pregrehe uradno pozabljene, pa ga Spoelstra ni v igro poslal niti ob seriji poškodb sredi tekme, ko so nujno rabili branilca, ki zna voditi žogo in zadevati.  

REZULTAT

Tekma izgubljenhi žog

Odsotnost Butlerja na prvi pogled ni zmedla domačinov, praznino v prvi postavi je zapolnil Derrick Jones Jr. Toda znak, da ni nosilca igre, je bilo število izgubljenih žog. V prvih treh minutah so trikrat brez meta zapravili napad. Nato je sledila serija osnovnošolske košarke, obe moštvi sta izgubljali žogo, kot da je vroč krompir, dokler niso Kingsi le izkoristili že šeste napake domačih. Trener Spoelstra je vedel, da je čas za minuto odmora. Po njej je Nemanja Bjelica z dvema trojkama goste odlepil od domačinov. Heati so prvo četrtino končali kar z osmimi izgubljenimi žogami (24:21).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga peterka z Dragićem je nekoliko popravila vtis, slovenski veteran je z učinkovitim metom hitro postal do takrat najboljši strelec Heatov. Še vedno je škripala obramba, posebej pod obročen, od koder so Kingsi vztrajno polnili koš domačinov. Največ težav so imeli s srbska navezo, Bjelica in Bogdan Bogdanović sta bila v prvem polčasu najbolj nevarna igralca Sacramenta. Dve minuti pred koncem četrtine je v garderobo odšepal še Duncan Robertson, vse bolj razredčeni Heati pa so vseeno uspeli držati korak z gosti (58:56).

Robertson se je v drugem polčasu vrnil s pokrpanim gležnjem, Miami pa je začel s ponovitvijo prve četrtine, izgubljenimi žogami. Prvi strelec Kingsov Fox ni in ni zadel koša, a Heati niso zmogli izrabiti njegovega slabega večera. Gostje so prav tako še vedno višje skakali za odbitimi žogami, še posebej pod obročem domačinov. Ob poškodbi Jonesa, ki je zaradi udarca po obrazu moral v slačilnico, je Miami ostal brez še enega poskočnega igralca. Izgubljena žoga Dragića ob koncu tretje četrtine pa je poskrbela, da so Kingsi ohranili vodstvo za dve točki (78:76).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnji  četrtini so gostje še naprej vladali pod obročem, statičen napad Heatov pa je vse bolj dajal znake, da imajo na drugi zaporedni tekmi utrujene noge. Iskra energije je bil Johnson, ki je v drugem polčasu prebijal obrambo Kingsov. Njegovi trojki v zadjnih minutah in še ena Robertsona sta poskrbeli, da je bil rezultat 18 sekund prek koncem srečanja izenačen. Ko je Bjelica je z novim skokom v napadu dobro sekundo pred koncem zadel, se je zdelo, da je zapečatil usodo Heatov. Toda natančna podaja Dragića pod obroč je Adebayu omogočila lahek koš za podaljšek (105:105).

Adebayo in Dragić sta vajo ponovila za prvi koš v podaljšku. Toda Kingsi so imeli Buddyja Hielda, ki jih je z dvema zaporednima trojkama popeljal v vodstvo. Johnson s prodorom in nato Nunn s šestnajsto trojko za Miami sta znova preobrnila rezultat. V zadnji minuti je Fox zgrešil, Marvin Bagley pa je pod obročem v boju za žogo naredil prekršek. Miami je imel napad, novinec Nunn je na nasprotni strani po prekršku obrambe hladnokrvno zadel oba prosta meta. Kingsi so v zadnjem napadu zapravili žogo, seveda so jo takoj zatem tudi Heati, a je Johnson blokiral met Bogdanovića za tri. Zmaga je skoraj čudežno ostala doma (118:113).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samozavest najboljših

Nemanja Bjelica in Goran Dragić sta le dva izmed trenutno vrste odličnih igralcev v NBA s področja nekdanje skupne države.
Nemanja Bjelica in Goran Dragić sta le dva izmed trenutno vrste odličnih igralcev v NBA s področja nekdanje skupne države. FOTO: AP

Kingsi so izgubili že pet tekem zapored, njihov mladi krilni center Bagley (ki mu je direktor kluba Vlade Divac na naboru 2018 dal prednost pred Luko Dončićem) pa je pred srečanhem potožil "včasih se med igro premalo opozarjamo, če bomo to znova dopustili, nas bodo premagovali celo tekmo, kot so nas že (v Utahu)". Skupaj z odličnim organizatorjem Foxom, strelcem Hieldom in krilom Bjelico so nepredvidljivo moštvo, ki lahko preseneti tudi najboljše, ali pa izgubi s tekmeci z dna lestvice.

Prvi strelec Miamija Butler ima za sabo niz treh hladnih tekem, ko je njegov met manj kot 38-odstoten. Da doseže dvomestno število točk, je zaslužno njegovo spretno siljenje tekmecev k prekrškom in zadeti prosti meti. "Jimmy ni tako učinkovit kot običajno, a meče dovolj prostih metov, da je njegovo število (točk na tekmo) še vedno videti dobro. Toda žoge ne meče najbolje, nekoliko je izven ritma," je ugotovil tudi nekdanji košarkaš in trener, sedaj pa televizijski analitik Kevin McHale.

Butlerjev zgrešen met za tri ob koncu nedeljske tekme s Spursi je sprožil nekaj negodovanja tudi med navijači, a kot pravi Ira Windermana iz časnika Sun Sentinel, "to je ego najboljših igralcev v odločilnih trenutkih, Butler takrat verjame, da bo zadel naslednji met". Trener Mimija Erik Spoelstra to imenuje "iracionalna samozavest" strelcev, ti kljub zgrešenim metom še naprej mečejo na koš, ker verjamejo vase. Naloga trenerja je, da se odloči, ali in kdaj poseči v to samozavest. "Ob vsem, kar Jimmy počne (za moštvo), se sprijazniš s takšnimi meti in pozabiš nanje," meni Winderman. Prvi zvezdnik pa bo zagotovo spet našel svoj ritem in začel bolj obilno polniti koše tekmecev.

Tekma brez Jimmya Butlerja je (znova) pokazala, kako pomembna je njegova vloga.
Tekma brez Jimmya Butlerja je (znova) pokazala, kako pomembna je njegova vloga. FOTO: AP

Na čelu peterice

Ob bližanju zadnjega roka za prestope (6. februar) v zraku vse več ugibanj in govoric o morebitni strelski okrepitvi Miamija, denimo s 30-letnim Marcusom Morrisom iz Knicksov, ki so sredi še ene prenove. Po drugi strani se je krilni center Adebayo razvil v resnega kandidata za tekmo največjih zvezdnikov NBA, novinca Herro in Nunn pa sta eno najbolj prijetnih presenečenj leta.

Sploh slednji je svojim strelskim dosežkom v zadnjih tekmah dodal stalnost, pogosto težavo začetnikov, in sodi v najožji izbor za naslov novinca sezone. Še posebej, ker ga krasi tudi dobra igra v obrambi, kljub temu da ta pri Heatih včasih zdrsne z vrhunske ravni, potrebne za moštva na poti v končnico.

Ekipa ima največ težav z branjenem prostora pod košem in tekmecem dovoli kar 65-odstotni met z razdalje manj kot dva metra od obroča. Kar kaže na luknjo, ji jo je za sabo pustil odhod Hassana Whitesida. Nekoliko jo skuša zapolniti vse boljši Adebayo, precejšnji dolžnik je Meyers Leonard.

A vsekakor v Miamiju ni čas za prenagljene odločitve. Vsa moštva imajo padce in vzpone, Heati pa so trenutno še vedno ne samo presenečenje sezone, pač pa na čelu petih moštev (poleg njih še Filadelfija, Boston, Toronto in Indiana), ki se bodo na vzhodu borila za drugo mesto, za mogočnimi Milwaukee Bucksi in njihovo "grško zverjo", Giannisom Antetokounmpom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MirkoGorjup
21. 01. 2020 08.17
+2
Odlične podaje Dragiča, najprej 1.8 sekunde pred koncem rednega dela, tako da je uspel izsiliti podaljšek, potem pa še v podaljšku. V podaljšku vedno igra Dragič na PG poziciji, očitno mu zelo zaupajo.
Hachi
21. 01. 2020 08.16
+2
Miami se je skozi podaljšek izmuznil do zmage??? a vi to resno. morda se je izmuznil porazu, ali pa skozi podaljsek prebil do zmage, nikakor pa ne izmuznil do zmage!