POPKAST

Kljub desetinam kolajn z največjih tekmovanj prihodnost slovenskega deskanja negotova

Ljubljana, 29. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
2

Ob koncu letošnje sezone deskarjev na snegu smo se pogovarjali z našim najtrofejnejšim olimpijcem na enem robniku Žanom Koširjem in najmlajšim med reprezentanti Timom Mastnakom, za katerim zeva ogromna generacijska praznina. O prihodnosti deskanja, o obrobnem položaju tega športa v FIS-u in prednostih smučarske industrije ter nenadomestljivih čarih "boardanja" v celem snegu.

Žan Košir je s tremi olimpijskimi kolajnami, več kot dvajset zmagami in velikim kristalnim globusom najuspešnejši deskar te generacije, a letos mu ni uspelo stopiti na zmagovalne stopničke. Na letošnjem svetovnem prvenstvu je edini med Slovenci deskal v finalnih vožnjah obeh posamičnih disciplin, a v kaotičnih razmerah neprimernih prog v Gruziji ostal brez kolajne.

Žan Košir na tekmi svetovnega pokala na Rogli
Žan Košir na tekmi svetovnega pokala na Rogli FOTO: Luka Kotnik

Tim Mastnak je s svežo (lansko) olimpijsko kolajno (pa seveda s kolajno s svetovnih prvenstev in malim globusom izpred let) letos želel še več. V tem duhu je odlično začel sezono z drugim mestom na uvodni slalomski tekmi, a se nato sezona ni izšla po njegovih načrtih. Tudi nastop na domači tekmi na Rogli (podobno kot ostalim) ne. Pomladni premor bo izkoristil za kajtanje, potem pa vse moči usmeril v novo sezono.

Tim Mastnak
Tim Mastnak FOTO: Luka Kotnik

Na koncu sezone se je med Slovenci edini prebudil Rok Marguč in se prvič po letu 2019 uvrstil v finale tekme svetovnega pokala ter v Berchtesgadnu stopil na zmagovalne stopničke (kot tretji). Specialist za svetovna prvenstva, s katerih ima štiri kolajne, vključno z naslovom prvaka, pa na letošnjem svetovnem prvenstvu v slabih tekmovalnih razmerah, tako kot ostali Slovenci, ni mogel do vidnejšega rezultata.

Rok Marguč v akciji
Rok Marguč v akciji FOTO: Luka Kotnik

Je pa Gloria Kotnik na zadnji tekmi minulega leta na najboljši način kronala zanjo izjemno uspešno leto in prvič na tekmah svetovnega pokala stopila na najvišjo stopničko. Spomnimo, po prekinitvi kariere in porodu se je v lanski sezoni vrnila med vratca in osvojila bronasto olimpijsko kolajno. Letošnje večje ambicije je ustavila poškodba kolena, a Gloria ni in ne bo obupala.

Gloria Kotnik na zadnji letošnji tekmi v PVSL
Gloria Kotnik na zadnji letošnji tekmi v PVSL FOTO: Luka Kotnik
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Intihar
30. 03. 2023 17.41
+1
Skoda dnarja za ta brezvezn sport
Unionko
29. 03. 2023 09.08
+5
Nič čudnega ni, ker so te paralelne tekme postale negledljive, tudi alpsko smučanje jih ukinja, vedno farsa z neenakimi progami, ki so apsolutno prekratke. Mogoče bi bilo bolje, da bi tudi deskarji šli na alpski model tekmovanja, sem prepričan, da bi bilo bolj zanimivo!