Šport

Sonca vzrok za nočno moro v Dallasu

New York, 29. 01. 2020 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
37

Tekma proti Phoenixu se bo zapisala v klubsko zgodovino Dallasa po kar 48 točkah, ki so jih dopustili nasprotniku v eni sami četrtini. Drugače bodo skušali čim prek pozabiti eno najslabših predstav te sezone.

Devin Booker in Luka Dončić (desno) sta strelski orožji Phoenixa in Dallasa.
Devin Booker in Luka Dončić (desno) sta strelski orožji Phoenixa in Dallasa. FOTO: AP

Domači navijači so imeli edini lep trenutek tekme, ob začetnem posvetilu Kobeju Bryantu, ko sta obe moštvi namenoma zapravili prva napada v spomin na njegovi številki 8 in 24. Mavericksi so prekršili pravilo, ko žoge niso v osmih sekundah prenesli na nasprotno polovico igrišča, Sunsi so pustili, da se je 24 sekund napada izteklo, ne da bi vrgli na koš.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato se je začela tekma, v kateri so domači igralci ves čas zaostajali za gosti, občinstvo pa je že sredi drugega polčasa začelo zapuščati dvorano. Willi Cauley-Stein je pred srečanjem dejal, da se mu igranje za Maverickse zdi kot sanje, saj bo najverjetneje nastopil v svoji prvi končnici. Potem se je zdelo, kot da je še vedno pri Golden Stateu, ta hip najslabšem moštvu lige, sanje pa so bile bolj nočna mora kot pa navdih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas ima težave z razigranimi strelci v nasprotnih ekipah, po Damianu Lillardu (Portland) in Donovanu Mitchellu (Utah) so to dopustili tudi Devinu Bookerju (32 točk, 9 podaj), ki zadnje tekme redno dosega več kot trideset točk. Tokrat se mu je pridružil povratnik Deandre Ayton (31 točk, 9 skokov), skupaj s Kellyjem Oubrejem (19 točk) pa so vodili strelsko ofenzivo proti domačim.

"Zagotovo zelo slaba predstava z naše strani... veliko razočaranje," je trener Rick Carlisle brez olepševanja strnil slab večer. In priznal, da ima ekipa težave z igranjem pred domačim občinstvom in da bodo morali ukrepati. Luka Dončić je dosegel 21 točk, ostali člani prve peterke skupaj 25. Celotna ekipa pa je v drugem polčasu zmogla 49 točk, eno več, kot jih je Phoenix dal v tretji četrtini. "To nismo bili mi, čim prej moramo pozabiti vse skupaj. Igrali smo obupno," Dončić ni bil prizanesljiv.

REZULTAT

Moštvo brez energije

Mavericksi so napade zapravljali še naprej in trener domačih Carlisle je moral prekiniti igro z minuto odmora, še preden so prvič vrgli na koš. Ta je nekoliko zbrala vrste domačih, a so sodniki Dončiću zaradi pritoževanja hitro dosodili tehnično napako. Kmalu se mu je pridružil tudi Carlisle, prav tako nezadovoljen z odločitvami sodnikov. Tekma je potekala v ritmu gostov, veliko tekanja z malo obrambe, ob poraznem metu Mavericksov je Carlisle moral seči po novi minuti odmora. Prvič je na igrišče za Dallas stopil Cauley-Stein, toda njegovo zabijanje se je odbilo iz koša. Ob koncu prve četrtine je bilo jasno, da se srečanje ne odvija po načrtih Dallasa (32:19).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga četrtina je sprva prinesla nadaljevanje utrujene igre Dallasa, ki je prišel na igrišče drug večer zapored. Obramba je bila luknjasta, napad brez prave energije. Oživil ga je vstop veterana J.J. Baree, Tim Hardaway Jr. pa je odstotek meta od daleč dvignil nad deset odstotkov, ko je zadel drugo trojko v dvanajstem poskusu domačih. Carlisle je obrambo prestavil v consko branjenje prostora, kar je upočasnilo igro in pomagalo nekoliko presukati potek tekme. Mavericksi so na krilih Baree prepolovili zaostanek, predvsem pa ustavili divjanje po igrišču. To se je poznalo tudi pri rezultatu (60:55).

Začetek drugega polčasa je prinesel ponovitev prve četrtine, razigrani Phoenix in anemična prva peterka Dallasa. Gostje so v dobrih treh minutah nasuli 16 točk, domačini zmogli le pet. Voz z Mavericksi je drvel le še navzdol, sredi četrtine je razlika ne samo prerasla dvajset točk, ampak kipela proti tridesetim. Nihče v modri uniformi ni kazal navdiha za morebiten preobrat. Zdelo sa je, kot da je tudi Carlisle že predal srečanje, saj je na igrišču puščal postavo s klopi, Sunsi pa so igrali revialno tekmo. Dallas je v eni sami četrtini dopustil kar 48 točk, največ v zgodovini kluba (108:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zadnjem delu igre se je na igrišču znova pojavila prva peterka Dallasa, razigrani Phoenix pa se ni zmenil zanjo in razliko potiskal proti štiridesetim točkam. Carlisle ni dolgo vztrajal, začetna postava je odšla nazaj na klop, rezervisti Mavericksov pa so praktično imeli le še trening uigravanja s Cauley-Steinom. Boban Marjanović je očitno postal ljubljenec teksaškega občinstva, ki je glasno pozdravilo vsako njegovo uspešno potezo, nekajkrat pa se je slišalo skandiranje "Bobi, Bobi". Na koncu je domači ekipi uspelo prilesti pod trideset točk razlike (133:104).

Preveč preprosta akcija

Dončićevi soigralci pravijo, da se mladi zvezdnik še uči in od njega ne pričakujejo popolnosti na igrišču.
Dončićevi soigralci pravijo, da se mladi zvezdnik še uči in od njega ne pričakujejo popolnosti na igrišču. FOTO: AP

Moštvo skuša odpraviti svojo šibko točko, slabo igro ob koncu tesnih tekem. Ta jih je stala zmage proti Utahu, tudi v Oklahoma Cityju je ob koncu zadnje četrtine njihova napadalna učinkovitost nekoliko usahnila. Na zadnjih treningih tako vadijo, kako igrati v takšnih primerih. Po besedah Setha Curryja iščejo načine, kako z različnimi akcijami spodbuditi napad. "S tem imamo že nekaj časa težave, po moje samo zato, ker v resnici igramo samo eno preprosto akcijo, proti koncu tekme ima žogo v rokah malo igralcev, kar pomeni, da v večini primerov ni veliko groženj za tekmece," je za časnik The Dallas Morning News opisal predvidljivost napada Mavericksov v takšnih trenutkih.

Nasprotna moštva vedo, da bo žoga v rokah Dončića, podobno kot je jasno, kaj se bo zgodilo ob koncu tesnih tekem pri Lakersih, ko je na igrišču LeBron James. "Jasno je, da si želimo žogo v Lukovih rokah in njegove akcije, vendar menim, da moramo najti več načinov, kako jo spraviti do njega," je razmišljal Curry. Hkrati tako kot ostali člani moštva poudarja, da se še vsi učijo. "Luka je še mlad igralec, zato ne more biti popoln. Tako zgodaj v karieri na igrišču ne bo mojster vsega, s tem se je treba sprijazniti."

Najbolj očitna težava Dončića zadnje čase je nezanesljiv met s črte za proste mete. Kot novinec je zadel 71,3 odstotka vseh prostih metov, drugo sezono je začel precej bolje z 82,5 odstotnim metom. Nato je ta delež decembra padel na 77,2 odstotka, januarja pa na skromnih 66 odstotkov. Mladi zvezdnik pravi, da je težava v glavi, "ko zgrešim dva zapored razmišljam ’spet bom zgrešil’. Ne vem, urediti moram stvari v glavi."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah trenerja Carlisla skupaj z njim utrjujejo rutino prostega meta, tudi Dončić ve, da se lahko iz težav izvije le s trdim delom. V nedeljo, ko se je moštvo po koncu treninga odpeljalo v hotel, je ostal na igrišču in še naprej vztrajno metal na koš. Po vzoru najboljših igralcev NBA, ki so vedeli, da pot do veličine vodi skozi reke znoja. "Mamba miselnost," je dan kasneje zapisal Brad Townsend iz dallaškega časnika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
29. 01. 2020 17.47
+2
DEEP vsi tile lahko le prosijo Dončiča za avtogram... razen Cosiča in Dražena...teh dveh ni več...
DEEP
29. 01. 2020 16.55
-5
Dončić lahk samo sniva to ka so bili v nba Divac,Kukoč,DRAŽEN,Dino in kralj študentske košarke KREŠIMIR ČOSIĆ!!
Maximus
29. 01. 2020 17.31
+5
Oladi, prav. Prvič drugi časi drugačna košarka, drugič njih so v zvezde kovali ko so bili stari že lepih 25 let plus. Luka jih ima 20. Dej mu vsaj še tri leta, bomo vidli kako se boš v jezik ugriznil takrat. Če ga ne maraš ga pač ne maraš. To razumem, da pa ga zaradi ene slabe predstave v 47 tekmah zaničuješ in mu jemlješ veljavo, to e pa plod teških frustracij, ki izhajajo od drugod in nimajo veze s košarko. Da pa si po vsem tem za res maloumen komentar pritisneš še velik plus pa pove pravzaprav vse in še več o tebi in tvoji osebnosti.
pako-san
29. 01. 2020 11.45
+1
V playoffu pa takoj izpadejo. Bomo videli kako pametni boste potem....
Uporabnik1152447
29. 01. 2020 12.32
+2
Najprej je še treba priti do playoffa. No, saj prva polovica je bila dobro odigrana, ampak če se ponovi lanska pesmica, bomo tudi za playoff morali stiskati pesti. Lani je bilo januarja, februarja in marca veliko porazov.
resnicaosvobaja
29. 01. 2020 17.43
+1
Lani je izgubil vseh 5 soigralcev in dobil praktično le Hardawaya, ki pa ni bil to, kar je danes
Žac
29. 01. 2020 11.24
+7
Če Dallas zgubi,potem je Dallas zgubil. Če pa zmaga po tem je Dončić premagal ,ne glede koliko je dal košev. Nimam pa nič proti njemu,imam pa proti temi pisuni,kateri ne morejo enega članka objektivnega spesniti skupaj.
resnicaosvobaja
29. 01. 2020 17.45
+2
Dončič je lepo rekel, ko pušijo, pušijo skupaj ,,,podobno z zmagami
Zsolt1
29. 01. 2020 10.50
Milko Plahuta
29. 01. 2020 10.38
+7
Ljudje, saj vendar ne pričakujete, da bo Luka na vsaki tekmi dal 40 pik. Saj ni košarkarski stroj. Sploh pa mislim, da Dallas sploh ne zna igrati obrambe. Tako, kot polovica moštev v NBA, ne. Tukaj je nekaj narobe s trenerjem.
brezcasni
29. 01. 2020 09.37
+4
to je tisto kar govorijo stari mački ki spremljajo NBA ligo že 20 let ali več ..... po parih letih se bo videlo ali je primerljiv z največjimi....kot novinec pa odličen a primerjava z Hardnom,Lebronom,Magic J in podobnimi je trenutno smešna........in tud ne vrti jih vedno tako kot eni vzdihujejo vsake toliko časa.......
dadinho10
29. 01. 2020 09.02
+2
iz besed curryja je razbrati, da so (je) malo razocaran, ker je za edino finalno akcijo zadolzen luka. e zdaj je tako.. po eni strani je sicer res, da so predvidljivi, po drugi pa je luka zadolzil vse v klubu.
AS1983
29. 01. 2020 08.19
-1
Dallas boljse igra v gosteh
AS1983
29. 01. 2020 08.19
-10
Dallas toplo-hladno doma, veliko bolje doma
Perrun
29. 01. 2020 08.07
+0
oh s s tole kobimanijo že mal tečni.
brezcasni
29. 01. 2020 09.56
-1
niso ko je umrl Dražen Petrovič smo imeli na sporedu 1 mesec njega v vseh oddajah,časopisih ipd...Glede na to da je bil Kobi B...precej večji zvezdnik in USA precej večji trg je to normalno.......Kobi je bil sinonim za svetovno košarko,Dražen bolj kot ne le za Yugoslovansko ,sigurno pa v svetovnem merilu ni pomenil skoraj nič.....
cekinar
29. 01. 2020 11.14
Tako je,se spomnim zjutraj 8.6.93 ,kot mulc pripeljem mleko v samokolnici pred vaško mlekarno ,pa so vse babice jokale za Draženom,za Kobeja pa večina starejših sploh nikoli ni slišala.
DEEP
29. 01. 2020 16.39
brezčasni- ne nakladaj neumnosti-če si v hiši slavnih pole veliko pomeniš v svetovnem merili!!Tebi ni ušeč od kod DRAŽEN je doma!!
?udežni de?ek
29. 01. 2020 07.38
-8
vsaj enkrat jo je dobil po prstih drugače ga cenim
Koronavirusovec
29. 01. 2020 07.31
+17
Danes je 178cm barea po minutaži naredil precej več kot "čudežni" luka, luka sicer ima največ točk na tekmo, ima pa tudi daleč največ zgrešenih metov v ekipi
retropil
29. 01. 2020 09.20
+1
barea niti tečt nebi mogel tolko časa kot je luka na igrišču. ni vse v statistiki.
Okužen z razumom
29. 01. 2020 07.29
+16
Luka nima omembe vrednega soigralca pod košem. Bojim se, da se kemija med igralci dallasa malce poslabšuje...
brezcasni
29. 01. 2020 09.40
+2
..torej ,brez dobrih soigralcev ne moreš biti najboljši...košarka je timski šport in dosežek posameznika nikoli ne tlakuje sam....
Centurion
29. 01. 2020 07.26
+6
Kva je fora s temi paljkicami k jih nosjo zadnje cajte u nba a kdo ve?
Koronavirusovec
29. 01. 2020 07.39
-8
To se nosi že desetletja.... Povečal naj bi % meta za 3 točke zarad večje stabilnosti
zobobal000
29. 01. 2020 07.25
+22
Sonca? kaj pa vas pere...
Koronavirusovec
29. 01. 2020 07.28
-4
Sonce je v dvojini sonca, glede tega da je suns lahko v angleščini 2 ali več soncev, edin čudno da so se odločil za dvojino namest množino, samo ime kluba verjetno misli množino
Uporabnik1792403
29. 01. 2020 07.31
+11
zobobal000
29. 01. 2020 08.05
+6
mi je povsem jasno, ampak zveni totalno mimo...
Koronavirusovec
29. 01. 2020 07.24
+4
Že na konc 3. Četrtine skoraj cela dvorana prazna, ob "velemojstru" luku, ta člouk me je v igri januarja razočaru po celi črti, pa spremljam vse tekme mavsov
Lock Down
29. 01. 2020 07.09
+13
Ni vredno komentarja, grem nazaj spat.
Koronavirusovec
29. 01. 2020 07.01
+3
Novembra, decembra je blestel in sem postal obseden z njegovo igro, zdej pa si ne zasluži niti bit na allstar tekmi, to da so na njegovih krilih prejel največ točk v eni četrtini v zgodovini kluba je milo rečeno sramotno
Okužen z razumom
29. 01. 2020 07.27
+16
Trenutno ne more igrati dveh zaporednih tekem. Še večji problem pa je, ker nihče v dallasu ne more igrati dveh zaporednih tekem.
Stipe Mesi?
29. 01. 2020 07.29
+39
Kako hitro se človek razvadi ane? Zdaj če da 22 točk na tekmo smo razočarani. Včasih pa smo skakali v luft od ponosa, ko je Nesterovič dajal 8 na tekmo.
Sentis
29. 01. 2020 07.52
+13
Ni problem če da 22 točk, pomembno je koliko žog je porabil za 22 točk. Procent metov in izgubljenih žog, to ti da končno oceno. Čeprav na koncu osebna statistika nič ne velja, če moštvo izgubi.
dadinho10
29. 01. 2020 08.59
+5
to je nba danasjega casa. spet bom ponovil, harden je lani zabil 30 tock na tekmi, kar je zelo dobro....je pa trojke metal 1/17! .... kar pomeni, da ce imas dovolj metov, bos zakonom velikih stevil, slej ko prej dosegal lepe stevilke. nima tu kaj razvajenost s tem, to je pac tako. bojim se, da ko pride po, bo tam toliko tezje, ker so obrambe mocnejse in avtomatsko vse postane tezje.
brezcasni
29. 01. 2020 09.44
+1
niso pomembne le pike,podaje.....v skokih je zanič,čeprav statistika kaže obratno a če ti žoga po odbitku pade v roko ker si dovolj velik da stojiš blizu obroča je to to.Obramba,obramba ..tukaj pa šepa do onemoglosti in se niti ne trudi da bi jo igral....nikoli ni v preži nikoli ni tak kot je bil v Realu.....