Šport

Dallas predvsem po zaslugi Porzingisa premagal Minnesoto

New York, 25. 03. 2021 01.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
9

Minnesota je nepredvidljivo moštvo, ki je ta mesec že presenetilo izvrstne tekmece. Do srede tretje četrtine se je enakovredno kosala z gosti iz Teksasa, nato je Dallas ob tokrat precej neopaznemu Luki Dončiću, a zato toliko boljšem Kristapsu Porzingisu, stvari postavil na svoje mesto (128:108). Ljubljančan se je na koncu ustavil pri 15 točkah, dodal pa je še štiri podaje in štiri skoke. Iz igre je zadel 6 od 16 metov (2/9 za tri), prvega šele ob koncu prvega polčasa.

Kristaps Porzingis (desno) ni bil le najboljši strelec Dallasa, ampak je zelo dobro igral tudi v obrambi.
Kristaps Porzingis (desno) ni bil le najboljši strelec Dallasa, ampak je zelo dobro igral tudi v obrambi. FOTO: AP

Opozorila, da so Timberwolvesi morda po statistiki najslabše moštvo v ligi, a znajo vseeno gristi, so se uresničevala skozi ves prvi polčas, v katerem je Dončić (15 točk, 4 podaje, 4 skoki, ukradena žoga, blokada) dosegel le en zadetek ob njegovem koncu, Porzingis (29 točk, 4 podaje, 9 skokov, ukradena žoga, blokadi) pa je skrbel, da gostje iz Teksasa niso preveč zaostali. "Težaven prvi polčas, nismo imeli prave energije, lahko bi naštel veliko razlogov, denimo dva dni čakanja na tekmo, a to je NBA, ni izgovorov," je dejal trener Rick Carlisle. Po njegovih besedah je bilo to srečanje, v katerem je veliko igralcev trdo delalo v obrambi, sedem Mavericksov je doseglo vsaj deset točk ali več. Porzingis se je v pravem trenutku otresel nekoliko slabše učinkovitosti v napadu s prejšnjih treh tekem in poganjal celotno moštvo, v zadnji četrtini pa sploh ni več prišel na igrišče. "To je bila nujna zmaga za nas," je dejal, svoj večer pa skromno opisal le kot "igral sem svojo igro".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić se ni izgovarjal na curljanje vode iz stropa njegove hotelske sobe, ki mu je menda kratilo popoldanski spanec, ampak dejal, da je samo imel slab večer. Do zadnje četrtine je zbral le sedem točk, nato pa s tremi zaporednimi koši nekoliko popravil vtis. Carlisle je dejal, da "Luka ni imel statistike, a je zaslužen za nekaj ključnih akcij," po njegovih besedah je bil na začetku deležen osredotočene pozornosti domače obrambe, ki je igrala zelo na telo, sodniki pa so to dopuščali. Vseeno malce potlačeni Slovenec je po srečanju dejal, da so "zadnje čase igrali dobro, a smo lahko še vedno boljši. Sezona je še dolga, še vedno se lahko izboljšamo." Podobno je razmišljal tudi Porzingis, "delamo... delamo, da bi bili še boljši. Imeli smo težaven začetek, sedaj delamo, da bi prišli do igre, kot si jo želimo. Prihajamo v spodoben ritem."

Luka Dončić vs Minnesota
Luka Dončić vs Minnesota FOTO: Sofascore.com

Latvijec je imel tokrat obilo pomoči s klopi, Tim Haradaway mlajši (21 točk, 4 podaje, 4 skoki) je vse bolj zanesljivi strelec druge postave, tokrat je skozi obroč švistnilo pet od njegovih devetih poskusov izza črte za tri točke. Jalen Brunson (16 točk, 5 podaj, 11 skokov) je bil dinamičen organizator igre, ki je prišel do prvega dvojnega dvojčka sezone (dvomestno število točk in skokov). Dobro je šlo tudi Dwightu Powellu (16 točk, 2 podaji, 8 skokov, ukradena žoga, blokada), ki se po lanski operaciji desne ahilove tetive le počasi prihaja v nekdanjo formo. Prejel je tudi pas najboljšega obrambnega igralca, ki ga v klubu podelijo ob zmagah. "Zaslužil si ga je, tako na pogled, kot po statistični metriki," ga je pohvalil Carlisle. Poudaril je, da so igralci vse bolj povezana skupina, "vse težave so nas zbližale. Je zelo nenavadno leto... a so zelo žilavi, vedno se vrnejo. Moramo držati skupaj, pred nami so še zelo intenzivne tekme."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Potek srečanja

Zadnje srečanje med Minnesoto in Dallasom je bilo strelsko tekmovanje, v katerem je prevladal slednji, podobno se je začela tudi tekma v Minneapolisu, Ricky Rubio in Anthony Edwards sta zadela izza črte za tri točke, mednju se je s trojko vmešal Josh Richardson. Jaden McDaniels je za domače zabil žogo v obroč, ko je od daleč zadel tudi Karl-Anthony Towns, Mavericksi pa so ob zgrešenih metih Dončića in Porzingisa ostajali pri začetnih treh točkah, je bil čas za prvo minuto odmora. Gostje so se znova soočali s svojim pogosto uspavanim začetkom, ki jih je proti dobrim tekmecem že stal zmag. Po njem ni šlo na bolje, Slovenec je izgubil že drugo žogo, sodniki pa so prekršek Richardsona označili kot nedovoljeno oviranje protinapada, zato je Minnesota dobila prosta meta in še napad.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je s košem in prostima metoma ublažil zaostanek, nato znova zadel v pol protinapadu, ko je nekoliko boljša obramba Mavericksov otežila delo domačim strelcem. Do srede četrtine so na krilih Latvijca skoraj izničili zaostanek, po nekaj zgrešenih metih pa je znova začel zadevati Towns, najprej za tri, nato je žogo položil v koš. Porzingis je odgovoril s košema od blizu in srečanje je postalo tekmovanje obeh centrov. Vmes sta posegla Edwards s svojo drugo trojko za domače, za goste Maxi Kleber s svojo prvo. Brez Porzingisa na igrišču je z drugo trojko Kleber skrbel, da je Dallas sledil Minnesoti. Dončić je prvo četrtino končal z zanj neobičajno statistiko štirih zgrešenih metov, treh izgubljenih žog, eno podajo in enim skokom. Timberwolvesi pa so vseeno vodili le za tri točke (33:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je s trojko izneačil, a je Naz Reid tudi sam zadel izza črte za tri točke. Z metom od daleč je poskusil tudi Powell in zadel svojo tretjo trojko sezone. Nato je prišel nenavaden trenutek, ko so sodniki dosodili tehnično napako Hardawayu zaradi jezikanja s klopi, Mavericks pa je odkorakal v garderobo in sprožil vsesplošno ugibanje, ali je izključen. Unesla ga je njegova vrnitev na klop, vmes so domači dosegli štiri točke, Dončić je imel še vedno ničlo. Bolje je šlo Powellu, ki je sedmi zgrešen met Slovenca pretvoril v zabijanje in še prosti met ob prekršku. Breme zadevanja sta prevzela Hardaway in Porzingis, njuni zaporedni trojki sta prinesli prvo vodstvo gostov. Izničil ga je nov met od daleč Townsa, po skoraj štirinajstih minutah tekme pa smo le dočakali prvi koš Slovenca, nato še dva prosta meta ob prekršku v naslednjem napadu. Polčas je zaključil Porzinigs in gostje so na odmor odšli s točko prednosti (56:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je tretjo četrtino začel s koraki Richardsona, Minnesota z novim košem Townsa, ki je nato po dveh minutah brez zadetkov na obeh straneh dodal novo trojko. Prekršek v napadu Porzinigsa je prinesel zabijanje Jarreda Vanderbilta in Mavericksi, ki so bili še vedno brez ene same točke v drugem polčasu,  so se umaknili na minuto odmora. Po njej je Porzingis z dolgo trojko prekinil sušo in še naprej poganjal napad gostov. Od daleč je zadel tudi Dorian Finney-Smith in srečanje je bilo znova poravnano. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koša Latvijca in zabijanje Finneyja-Smitha so prinesli vodstvo gostov, ki ga je nekoliko unesla trojka McDanielsa, a sta tretji zadetek Slovenca in deveti Latvijca nadaljevala zagon Dallasa. Tega je smo še spodbudila trojka Hardawayja, polom Timberwolvesov je preprečil le mini izbruh Jaylena Nowella, ki je nanizal šest točk. Ker se je podobno razgrel Jalen Brunson s petimi točkami, Porzingis pa je dodal še svojo tretjo trojko, je Dallas četrtino končal s petnajstimi točkami naskoka (88:73). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so s trojko Richardsona nadaljevali zagon iz tretje četrtine in podoba je začela ustrezati položaju na lestvici. Brunson je bil kipel od energije, pri domačem moštvu Edwards nekja časa ni dopuščal, da bi prednost narasla na več kot petnajst točk. Toda brez Townsa na igrišču je Dallas zlahka dobival tudi skok in si ustvarjal druge ali celo tretje priložnosti. Ko je Dončić zadel trikrat zapored, dvakrat za tri točke, je bilo jasno, da je tekma odločena in čakamo samo še na konec. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je poskrbel za minuto odmora, ko se je njegov pogovor s sodnikom sprevrgel v tehnično napako zanj, nato je precej jezni Dončić sedel na klop. Hardaway je s tremi točkami nadaljeval z dobro igro, a je Juancho Hernangomez še sam zadel od daleč. Hardaway se ni zmedel in je ponovil vajo s še eno trojko, Hernangomez je v odgovor žogo položil v koš. Dallas je na igrišču poslal rezervne igralce, ki so nadaljevali z lepo igro in tekmo do konca pripeljali z dvajsetimi točkami razlike (128:108).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

procesoid
25. 03. 2021 15.16
-1
Tale latvijski steklenko ni vreden niti tretjine zneska pogodbe, ki jo je pospravil v žep. To, da je včeraj dosegel 29 pik iz 23ih metov proti daleč najslabši ekipi NBA, ne pokaže realne vrednosti igralca. Povrhu vsega je pa užaljenko totalno nemočen proti boljšim nasprotnikom, nima post up igre, kreirati ne zna, žoge voditi in jo obdržati še manj... vse kar zna, je biti visok (danost narave) in metati nerezonske trojke s slabim izkoristkom. Že 2 leti se govori, kaj bi lahko bil, če bi bil zdrav, a želje so eno, realnost pa druga. Nikoli ne bo top igtalec, ker tega ni sposoben. Dončiću bi pa tudi trener moral kdaj napeti ušesa za pristop, odnos do igre in predvsem do soigralcev, in ga posaditi na klop ob neumnostih, ki jih počne. Tole njegovo cviljenje na sodnike pa že preseda meje dobrega okusa, pravi balkanec. Lahko da mu je tudi že slava malo stopila v glavo in da fant misli, da loahko počne, kar ga je volja. Lahko ima ogromno dobrih iger z dobrimi izkupički, a njegov način igre (soliranje) te ekipe ne bo nikoli pripeljal kam daleč. To, da mora vedno imeti žogo v posesti samo on, vsak napad, do zadnjih sekund, pa s tistim butastim posiljevanjem trojk v nedogled, slabo na dolgi rok.
DaDo77
25. 03. 2021 09.41
-2
Bravo premagal so najslabšo ekipo v ligi. Glede na to proti kom so igral ni čudno da je Porzingisu šlo, vsi pa vemo kako bo proti malo bolj kakovostnemu nasprotniku.
burekkafana78
25. 03. 2021 15.32
+1
Anthony Towns pri volkovih velja za enega najboljših centrov v ligi poleg Embiida! Pa ga je Porzingis včeraj nažgal, toliko o tej tem!
titomeni
25. 03. 2021 09.39
+0
Luka pa iz enga ekstrema v drugega...
cvikcvanga
25. 03. 2021 09.37
Letva latvijska vsako 15 tekmo nekaj naredi
NB777
25. 03. 2021 09.31
+2
Prav je da se je Porzingis potrudim , Dallasu manjkajo igrqlci ki znajo odigrat tudi ko Doncicu gre slabo
RUBEŽ
25. 03. 2021 09.24
+4
Nič hudega, tudi on ima pravico do slabega dne.
franci1972slo
25. 03. 2021 09.28
-3
Slab dan ni problem. To da mečeš 0/5 trojke in jih še naprej mečeš je problem.
franci1972slo
25. 03. 2021 08.09
+0
Poli, PA ZAKAJ ZA TRI?!?