0°C

Dončić in Porzingis sta utišala Los Angeles

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Sebastijan Kopušar /
KOMENTARJI
10
Bleda košarka obeh moštev v prvem polčasu ni dala slutiti, da nas čaka razburljiv konec s podaljškom. Luka Dončić se je po poškodbi vrnil z eksplozivno tretjo četrtino, Kristaps Porzingis je s tridesetimi točkami vodil naskok Mavericksov in Clippersi so morali v drugo priznati poraz (112:104).

Luka Dončić (z žogo) in Paul George (v modrem) sta dosegla po 26 točk.
Luka Dončić (z žogo) in Paul George (v modrem) sta dosegla po 26 točk. FOTO: AP

Mavericksi so v prvem polčasu trinajstkrat zgrešili izza črte za tri točke, šele Dončićev korak nazaj (26 točk, 9 podaj, 9 skokov, ukradena žoga, 2 blokadi) slabih 39 sekund pred koncem prve polovice igre je žogo spravil skozi obroč. Clippersi so jim na krilih zelo razpoloženega Reggieja Jacksona (31 točk, 2 podaji, 10 skokov, 3 ukradene žoge) uhajali že za enajst točk, a so gostje iz Dallasa vedno v pravem trenutku strnili vrste v obrambi in dosegli koš v napadu, da jim domače moštvo ni pobegnilo. Zmedla jih ni niti poškodba Jalena Brunsona (4 točke, 2 podaji, skok, 2 ukradeni žogi v dobrih 11 minutah), ki je odšepal v garderobo in se ni več vrnil na igrišče. "Obramba je bila dobra vso tekmo. V prvem polčasu nas je ohranjala blizu njih, saj nismo zadevali. Verjeli smo, da nam bo v drugem šlo bolje," je trener Jason Kidd dejal po srečanju.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pričakovanja so se uresničila že v tretji četrtini, ko se je Dončić razvnel s tremi trojkami in skupaj šestimi koši iz igre. Pred tekmo ni bilo jasno, ali bo Slovenčevo levo koleno sploh preneslo tekmovalni ritem, saj se mu je po udarcu na ponedeljkovem treningu spet razbolelo. "Naredili smo vse, kar smo lahko, zdravstvena ekipa je opravila izvrstno delo. Po popoldanskem spancu sem se počutil zelo dobro," je opisal priprave na srečanje. Kljub temu se je na videz kratkotrajna odsotnost z igrišča takoj poznala. "Oh, bil sem utrujen. Vrnitev je vedno težka. A smo morali zmagati, samo to je pomembno," je dejal in priznal, da imajo srečanja s Clippersi poseben naboj, zato si je še posebej želel zaigrati. Poleg tega pa sedenje ob strani načenja njegovo prisebnost. "Težko je sedeti na klopi le kot gledalec, vedno sem precej bolj nemiren kot takrat, ko igram," je dejal pred tekmo.

Njegovo vrnitev je pozdravil tudi Porzingis (30 točk, podaja, 7 skokov, ukradena žoga, blokada). "Luka naredi tekmo veliko lažjo za vse, odpira nam prostor. Vedno najde pravo rešitev." Samorog je vse srečanje vztrajno nizal koše, zadel je tudi vseh deset prostih metov in ob odličnem večeru Doriana Finneyja-Smitha (17 točk, podaja, 3 skoki, 3 ukradene žoge, blokada) je bilo dovolj za zmago. To so imeli v rokah že poldrugo minuto pred koncem, ko so vodili za osem točk, a so Clippersi s serijo treh trojk to izničili, Paul George (26 točk, 6 podaj, 9 skokov, blokada) je met za izenačenje izpustil iz rok v zadnji desetinki rednega dela tekme.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Presneto, morali bi končati," je Porzingis opisal občutek ob njegovem zadetku. A ta ni bil mrzel tuš, Latvijec je v podaljšku nanizal tri koše, Maxi Kleber (8 točk, 6 podaj, 9 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada) je dodal trojko, Clippersi pa so zgrešili vseh sedem svojih poskusov iz igre. "Počutim se svobodnega, igram svojo igro. Soigralci mi zaupajo, trener mi zaupa, predvsem pa se zabavam, kar je najpomembnejše. Če se ne, je precej težje igrati," je Porzingis opisal preporod v uvodu nove sezone, potem ko je prejšnjo končal kot redko uporabljena vaba za obrambo tekmecev.

Po napornih štirih gostovanjih moštvo čakajo dobrodošli trije dnevi počitka. Ta bo koristil Dončićevima gležnju in kolenu, po poškodbi (meča) okreva Frank Ntilikina, ni še jasno, kaj je z Brunsonovo nogo, Reggie Bullock pa preboleva bolezen, ki ni povezana s pandemijo.