Šport

Mavericksi so v zanimivi končnici ubranili juriš Thunderjev

New York, 02. 01. 2022 21.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
19

Mladinci iz Oklahoma Cityja so vse do konca tekme skušali preobrniti srečanje, a je trojka Maxija Kleberja zapečatila Dallasovo zmago (95:86). Luka Dončić je dosegel 14 točk, deset podaj in devet skokov, a ga je zasenčil Josh Giddey (17 točk, 14 podaj, 13 skokov), ki je postal najmlajši igralec v NBA s trojnim dvojčkom.

Luka Dončić je po slabem mesecu prisilnega počitka znova nared za košarko.
Luka Dončić je po slabem mesecu prisilnega počitka znova nared za košarko. FOTO:

Prvi igralec Dallasa je rjo otresal dve minuti, nato pa je Dončić z levega krila naredil korak nazaj in žogo s slabih devetih metrov poslal skozi obroč. Po slabem mesecu brez košarke Slovenec še ni bil podoben enemu najboljših igralcev v ligi – včasih se je zdelo, da napad z njim nekoliko izgubi ritem, in tudi sedem zapravljenih žog kaže, da je pred njim še nekaj dela, preden se bo vrnil v pravo igralno formo. "Bil sem brez energije, ves čas sem bil utrujen, ni bilo lahko," je opisal potek bolezni. Tudi vrnitev ni lahka: "Nazadnje sem igral pred štirimi tedni. Čutil sem bolečino v prsih, pri metu sem imel čuden občutek, nisem vedel, ali bo žoga šla skozi obroč ali bom povsem zgrešil. A to se bo vrnilo z več tekmami." Tudi Tim Hardaway mlajši (15 točk, tri podaje, trije skoki) je dejal, da ga čaka še veliko dela. "Tri dni sem bil v postelji, na božični večer je bilo že precej bolje. Tega ne želim nikomur, ves proces, da se vrneš v formo in k igranju, je dolg in naporen. Šele po prvem negativnem testu sem začel spet vaditi, po drugem sem prvič odšel v telovadnico. A nič ne nadomesti igranja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po desetih dneh karantene je zaigral tudi Kleber (devet točk, podaja, pet skokov, ukradena žoga, blokada), ki je imel lani precej več težav po prebolelem covidu-19. Tokrat je z igro v obrambi kazal, da mu okužba ni pobrala preveč energije, njegova trojka 24 sekund pred koncem po Slovenčevi podaji pa je preprečila, da bi nalet mladih Thunderjev ob koncu presenetil goste iz Teksasa. Domače moštvo je poganjal mladi Avstralec Giddey, ki je s štirimi ukradenimi žogami dobro igral tudi v obrambi, pri 19 letih in 84 dneh pa postal najmlajši igralec v zgodovini NBA, ki mu je uspelo doseči trojni dvojček (dvojno število točk, podaj in skokov). S prvega mesta je izrinil LaMela Balla (19 let in 140 dni), Dončić je blizu z 19 leti in 327 dnevi, pred njim je še Markelle Fultz (19 let in 317 dni). Domače moštvo se tudi brez prvega strelca Shaia Gilgeousa-Alexandra ni predajalo, toda solidna obramba gostov in njihovo kroženje z žogo v napadu sta izničila prizadevanja moštva sredi obsežne prenove. Preveč se ni poznala niti odsotnost Kristapsa Porzingisa – Latvijec je dobil dodaten dan počitka, saj Dallas ponoči čaka novo srečanje proti precej tršemu Denverju z Vlatkom Čančarjem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je tokrat veliko podajal, kar je s pridom izrabil Marquese Chriss (15 točk, 7 skokov), ki za Dallas igra z drugo desetdnevno pogodbo in se skuša po zlomu mečnice vrniti v NBA. "Igrati z nekom, ki ima tako rad košarko, je lahko. Samo odkriti se moraš in počakati na žogo, je izjemen podajalec," je pohvalil njuno kemijo.  Dodal je še, da je njuno prerivanje globoko v preteklosti: "Sploh ne govoriva o tem, to je za nama, oba rada vneto tekmujeva in se tega zavedava," je odmahnil vprašanje o njunem odnosu. Okoli Chrissa se plete tiho pričakovanje, da bodo v Dallasu njegovo pogodbo podaljšali do konca sezone. "Lagal bi, če bi dejal, da ne čutim pritiska, a počnem, kar mi je všeč, igram košarko. Za mano je dolgo leto vračanja po poškodbi. Skušam izkoristiti priložnost in pokazati, kako lahko igram. Moja vloga je igrati trdo, postavljati bloke in prodreti do obroča, dajati energijo moštvu." Trener Jason Kidd je z nasmehom dejal, da "ima Luka dober ritem z vsakim, ki lahko ujame žogo ... Razumeta igro drug drugega, to nam bo v prihodnje pomagalo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvu bo Slovenec še bolj pomagal, ko se bo vrnil v vrhunsko formo. Kidd je dejal, da je soigralcem že na tekmi proti Oklahoma Ciytju omogočal dobre mete in skakal. "Imel je sedem izgubljenih žog, a to se bo izboljšalo," je prepričan. Ko igralca, ki mu igra še ni stekla, le en skok loči od trojnega dvojčka, je jasno, da bo napredek hiter. Slab mesec brez košarke je bil priložnost, da napolni baterije in nadaljuje okrevanje po poškodbi levega gležnja. Ta je po njegovih besedah "precej bolje, a bolečino bom čutil še celotno sezono". Trinajst izpuščenih tekem (od 35) in bled začetek sezone pomeni, da po dveh letih ne bo v prvi peterki na februarski tekmi največjih zvezdnikov – še posebej ob gneči v zahodni konferenci, v kateri so ga na položaju branilca zasenčili vsaj Steph Curry, Devin Booker, Donovan Mitchell in Damian Lillard. Njegova izjemna priljubljenost med navijači v ZDA in po vsem svetu je zagotovilo, da mu bodo njihovi glasovi vseeno prinesli odhod v Cleveland, prav tako si NBA ne more privoščiti konca tedna brez svojega čudežnega dečka. 22-letnik bo zagotovo dejal, da ga sedenje na klopi ne moti in da so si drugi zaslužili igranje v prvi peterki. Bo pa to morda spodbuda za tekmovalnega duha, da majav vstop v sezono pusti daleč za sabo.

Luka Dončić vs Oklahoma
Luka Dončić vs Oklahoma FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brodarko
03. 01. 2022 12.28
+3
Sem iz Ljubljane in nisem tako razgledan kot recimo v drugih delih Slovenije. Ali mi lahko kdo razloži, kaj pomeni...je rjo otresal dve minuti. Hvala in pozdrav.
asdfghjklqwertz
03. 01. 2022 12.13
-1
zakaj pa so se cepili ... Ne poznam nobenega, ki ni cepljen in je bil okužen, da je imel kakšne resne težave s covidom ... poznam pa jih kar nekaj, ki so umrli v razmaku parih dni po cepljenju - verjetno naključje (bi rekli mediji) ... in tudi polno takih, ki so trikrat cepljeni, a še danes niso čisto zdravi po dobrem mesecu itd ...
ivcekivcek
03. 01. 2022 09.44
+1
Kmalu bo Cancar številka 1 slovenske košarke. Dragič je šel v starostno penzijo, Doncic pa v invalidsko.
evanderkane
03. 01. 2022 19.31
Čančar ne bo nikoli št. 1; lahko je pa eden izmed boljših; vendar bi moral posledično dobivati še večjo minutažo in se še malo izboljšati. Ima pa kar velik potencial, vendar je bilo takih veliko... Drugače pa trenutno predvsem Urban Klavžar in še nekaj obetavnih mladcev. Sem pa mnenja, da bi bilo za Čančarja bolje, da bi igral v evroligi.
ochi
03. 01. 2022 09.40
+4
kakšen je pa kaj Zion te dni?
Suna darms
03. 01. 2022 09.31
+4
malo manj mazanja in polik
Utišani
03. 01. 2022 09.26
+5
Definicija telesa kot pri 1 letnem dojenčku....
Hellsrael
03. 01. 2022 09.14
Luka ? Kaj ni ok
krneki_123
03. 01. 2022 08.47
+8
Luka rabi enega Andreo Massija, ne pa instagram. Tako se je zapustil, da je kar boleče gledati.
Philips Samsung
03. 01. 2022 08.47
+1
SenecaLucius
03. 01. 2022 08.34
+3
Luka spet negativni +/-, drugi najslsbši v ekipi!
cool1
03. 01. 2022 08.48
+2
Dobro jutro tudi tebi, negativec....favšljivec !
ANTIJANSIST
03. 01. 2022 08.27
+10
Namazemo..zmazemo..in gremo.
Pepe Bolcev
03. 01. 2022 08.04
+1
U! Se je pa med mladimi in starimi intelektualci ze vnela cela debata! Super!
kure bedne
02. 01. 2022 21.46
-5
Dončič, Dončič, Dončić. Včasih Kim Kardashian, danes pa samo še Dončić. 🤔
Suna darms
02. 01. 2022 21.35
+0
cekinar
02. 01. 2022 21.39
-1
Bo pa nocoj mazal,bomo videli če bo tudi zmazal.