Šport

Dončićevih osem trojk je skopalo globok grob za Blazerse

New York, 21. 03. 2021 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
16

Mavericksi so popravni izpit v Portlandu opravili z odliko, tekma je bila odločena že po treh četrtinah, v katerih je Luka Dončić dosegel 37 točk in zgrešil le enega od svojih devetih metov za tri točke. Ljubljančan je dodal še sedem skokov in štiri podaje. Dobra obramba je utišala Blazerse in po zadnji četrtini, ki so jo odigrali rezervisti, je bil rezultat kar 132:92.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec (37 točk, 4 podaje, 7 skokov) je po svojem šovu izza črte za tri točke dejal, da se mu pred srečanjem ni zdelo, kakšen strelski večer je pred njim, "občutil nisem nič posebnega, kar lahko rečem, je le, da bi moral zadeti tudi zadnjo trojko". Kljub temu je priznal, da je "poseben trenutek, ko se tako počutiš, občutek je krasen," ko meti drug za drugim zdrsnejo skozi obroč. "Nocoj ga je bilo veličastno opazovati, zdelo se je, da vse dosega zlahka," je bil navdušen tudi trener Rick Carlisle. A na igrišču ni bil samo Dončić, moštvo je po petkovem porazu prilagodilo igro, predvsem v obrambi, in povsem ustavilo Damiana Lillarda (19 točk, 4 podaje, skok in ukradena žoga) ter CJ McColluma (13 točk, podaja, 2 skoka, ukradena žoga). Strelski duet Portlanda je zgrešil vseh svojih dvanajst poskusov od daleč.

"Obramba se izboljšuje, v petek ni bila najboljša, a smo naredili potrebne prilagoditve, vrnil se je Dorian, eden naših najboljših branilcev," je Dončić ocenil napredek moštva. Dorian Finney-Smith (13 točk, 2 podaji, 5 skokov), ki je po rojstvu drugega sina izpustil dve srečanji, je tudi dobitnik šampionskega pasu za najboljšega obrambnega igralca, ki ga Dallas podeli ob zmagah. "Zaslužil si ga je za svoja prizadevanja, močno je omejil Lillarda," je pojasnil Carlisle. Josh Richardson (21 točk, 4 podaje, 3 skoki) pa dodal, da "Dorian počne male reči, daje nam energijo v obrambi, vedno, ko se vrne moj obrambni partner, je to dobro". Richardson je bil tokrat drugi strelec moštva, "po petkovi tekmi (ko je dosegel le dva koša) nisem bil zadovoljen s sabo, ampak to je liga samozavesti, nocoj sem metal kot vsak drug večer in tokrat zadeval".

Luka Dončić vs Portland
Luka Dončić vs Portland FOTO: Sofascore.com

A ne samo on, šest Mavericksov je doseglo vsaj enajst točk, pri Portlandu pa so le štirje Blazersi segli do dvomestnega števila točk. Znova je bil zgodba večera Dončić. "Luka je bil preprosto sijajen, ko je v takšnem ritmu, ko v igro vnaša in trojke in prodore, ga je skoraj nemogoče ustaviti," je prepričan Carlisle. Podobnega mnenja je tudi trener Portlanda Terry Stotts, "Naredi lahko karkoli, lahko zadeva, lahko podaja, izboljša soigralce. Lahko postane najboljši vseh časov. To sploh ni vprašanje, če bo imel dolgo kariero kot vsi odlični igralci, bo eden najboljših," je napovedal. Richardson, ki Dončićeve podvige opazuje na igrišču, je nocoj le zmignil z rameni, "sploh nisem več tekel proti tabli (za morebitne odbite žoge), ko je vrgel, sem se samo začel vračati v obrambo. Res je nekaj posebnega. Ni veliko igralcev, ki najdejo tak zagon, kot ga je imel nocoj."

Luka Dončić je bil v Portlandu lahko upravičeno zadovljen s svojim metom za tri točke.
Luka Dončić je bil v Portlandu lahko upravičeno zadovljen s svojim metom za tri točke. FOTO:

Potek srečanja

Včasih je Dončićevo razpoloženje mogoče napovedati po tem, kako meče proste mete, prva dva na srečanju je zadel zanesljivo. Tudi McCollum je z dvema hitrima košema nakazal, da prihaja še en njegov uspešen večer, podobno je Kristaps Porzingis z metom za tri točke dal vedeti, da ima dovolj sušnih tekem. Maverickse je na začetku pod košem znova mučil Enes Kanter, turški center je srečanje zadel z dvema polaganjema izpod obroča. Dallasovi strelci so bili na začetku precej nerazpoloženi, zadeli so le vsak tretji met, medtem ko se je pri Portlandu začel ogrevati tudi Lillard. Dončić je pred menjavo dvakrat prodrl proti obroču in zadel, nato je Tim Hardaway mlajši s trojko pognal drugo peterko. Od daleč je nemudoma zadel tudi Derrick Jones mlajši, prednost gostov je še povišal Gary Trent mlajši še z eno trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dogajanje je uravnotežil Richardson, ki je zadel težek met, zraven pa dobil še prosti met ob prekršku. Dončić je vrnitev na igrišče oznanil z zadetkom izza črte za tri točke in gostje so zaostajali le še za eno. Slovenec je začetni vtis pokvaril z dvema zgrešenima prostima metoma, po drugem se mu je žoga odbila v roke in zgrešil je še tretjega. Oddolžil se je z novo trojko, nato pa se čudil prekršku, ki so mu ga sodniki dosodili nad Lillardom. Sodniki so mu prisodili tudi korake, nato celo nošeno žogo, Slovenec pa se je odzival samo s smehom. In nato s podajo Dwightu Powellu za zabijanje. To je bil zadnji zadetek četrtine, ki so jo Blazersi dobili za tri točke (30:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel z robustnim centrom Bobanom Marjanovićem, ki se je dobro kosal s Kanterjem. Dončić je nadaljeval polnjenje koša, naprej iz prodora, nato dodal dolgo trojko. A je od daleč zadel tudi Trent in domači so ohranjali tesno vodstvo. Razigrani Trent je poganjal napad Portlanda, zadetki Marjanovića, Treyja Burka, Dončića in Richardsona pa so prinesli vodstvo gostov in minuto odmora za domače. Roberta Covingtona tesno pokrivanje Dončića v obrambi ni toliko utrudilo, da ne bi zadel za tri točke. Po vrsti menjav je Hardaway pokazal, da je spreten tudi pod košem in žogo zabil v obroč. 
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Richardson je v obrambi spretno rešil žogo na poti z igrišča, nato se v napadu pridružil soigralcem in še sam zadel za tri točke. Dončić je pod obročem nasprotnega obrambnega igralca vrgel iz ritma za lep zadetek, zmagovalec lanske sezone v zabijanju Jones (takrat še z Miamijem) pa zgrešeni met Carmela Anthonyja odločno pospravil v obroč. Porzingis se je odzval s štirimi točkami, sveži oče Finney-Smith je zadel svojo prvo trojko, še eno je dodal Dončić in Mavericksi so povedli za trinajst točk. Lillardova prosta meta sta znižala na enajst (65:54), Mavericksi pa so po dobri drugi četrtini odšli na odmor precej zadovoljni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so drugi polčas odprli s trojko Maxija Kleberja, ki je nato po podaji Dončića žogo ponesel do obroča za prvih pet točk Dallasa. McCollum je zgrešil svoj peti poskus za tri točke (z Lillardom do takrat nista zadela niti enega od skupaj desetih metov od daleč), zato pa je petega zadel Dončić, nato dodal še šestega in imel že trideset točk, njegovo moštvo pa je vodilo za 22. Portland je poskusil z nizko postavo in dvojnim pokrivanjem Slovenca, a se ta ni dal motiti in je zadel sedmo trojko. Še eno je dodal Finney-Smith in prednost je narasla na trideset točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

McCollum je s košem in prostim metom po prekršku pokazal, da domači še ne razmišljajo o predaji. Dončić pa je razmišljal, da je črta za proste mete nocoj preblizu koša, ko je zgrešil prvega od dveh. Nekaj veščine hitrega okrevanja je pokazal Covington, ko je sredi napada Portlanda za nekaj trenutkov v bolečinah obležal na tleh, a se pravočasno pobral, da je zadel od daleč. Nemudoma sta mu vrnila Finney-Smith in nato še Dončić, ki je izenačil svoj rekord osmih trojk. Nato je še eno dodal Porzingis, in Blazersi so čutili, da bodo le še težko preobrnili potek srečanja. Od daleč je zadel tudi Kleber, napad Portlanda pa je bil precej jalov, nekoliko ga je popravil le met za tri točke Trenta. Dallas je tako po tretji četrtini vodil že za 34 točk (103:69).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači so dali vedeti, da se ne bodo več trudili za zmago, in na igrišče poslali rezervno peterko. Enako se je odzval tudi trener Dallasa Carlisle in na vrsti je bilo deset minut težjega treninga za manj izkušene igralce. Eden bolj zanimivih trenutkov je bila trojka Powella, šele njegova druga v tej sezoni. Ob koncu srečanja je bila prednost Dallasa lepih 40 točk (132:92).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
22. 03. 2021 17.26
očitno mu Portland kar leži Dončiču, saj je vedno proti njim dal veliko točk, tokrat pa je znova zablestel, upam, da pride Dallas med top6 v boju za končnico
alpheca 1
22. 03. 2021 14.35
+1
LUKA LEGENDA!!!!
TistoPravo
22. 03. 2021 13.15
+3
Se mi je zdelo da ponoči ena zvezda še posebej svetlo sveti...bravo stari
RTVjeZAKON
22. 03. 2021 11.28
+2
Generacija56
22. 03. 2021 10.46
+4
Fant je košarkaki GENIJ! Koordinacija gibov, pregled nad situacijo na igrišču, IZVENSERIJSKA! Tista podaja, za hrbtom, ne da bi pogledal, TOČNO V ROKE, za trojko, ker strelec ni bil pokrit, za v anale! Držim mu samo pesti, da ga ne polomijo. Ker, za milijone, to delajo... Roglič...
PSIHOTERAPEVT
22. 03. 2021 09.31
+8
Wooow !! BRAVO!!
theSTRUČKO
22. 03. 2021 09.12
+6
hotchilipoper
22. 03. 2021 08.20
+36
Ko pogledam to,pozabim na vse druge bedarije,in dan je spet lep
riss
22. 03. 2021 08.10
+14
Škoda, da nimajo pravega centra. S pravim zvezdnikom pod košem, bi jim že sedaj bila omejitev nebo. Upam, da trenerju in lastniku enkrat klikne, kaj manjka košarkarski ekipi. Luka pa je bil super. Po tretji četrtini sem šel spat, ker vem kako funkcionirajo ekipe, ko je razlika 40 pik. To so odpadne minute za klop! Samo takrat mene ni več zraven.
franci1972slo
22. 03. 2021 08.12
+17
Predlagam da tebe vprašajo, ker oni sigurno ne vejo, ti pa evo veš. Če bi jim povedal, bi sigurno Adebayo bil že na prvem letalu za Dallas.
Žac
22. 03. 2021 08.39
+5
Kojotek
22. 03. 2021 08.07
+15
Kr naprej Dončiča kažejo...naj raje Janšo pokažejo,kako je falil naročilo cepiva😂
i141
22. 03. 2021 10.41
-1
Ne gre brez a ne. Bo treba na zdravljenje.
Vrtni?ar
22. 03. 2021 14.29
A ni to rubrika ŠPORT? Brez politike vsaj tukaj - prosim.
vrtnar01
22. 03. 2021 08.03
-17
zadnjič je pa skor vse falil
i141
22. 03. 2021 10.40
+2