3°C

Dončić s trojnim dvojčkom Dallas popeljal do zmage v Houstonu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
AVTOR
Sebastijan Kopušar /
KOMENTARJI
33
Dallas je igral drugi večer zapored, a tega na igrišču ni bilo videti, saj so zasenčili domači Houston. Spočiti Luka Dončić je vrnitev po poškodbi zapečatil s prvim trojnim dvojčkom sezone (33 točk, 16 skokov, 11 podaj), ob strani mu je z osmimi trojkami stal Tim Hardaway. Gostje so na koncu slavili s trinajstimi točkami naskoka (113:100).

Statistika Luke Dončića na tekmi s Houstonom
Statistika Luke Dončića na tekmi s HoustonomFOTO: Sofascore.com

Vrnitev Slovenca po počitku zaradi poškodbe stegenske mišice je okrepila prvi napad Dallasa, spočiti Dončić je domače moštvo izmučil s 33 točkami, 11 podajami in 16 skoki. "Ni bilo nič resnega, z ledom in masažami sem bil nared za tekmo," je odmahnil ob vprašanju, kako je z nogo. Trener Rick Carlisleje dejal, da ga dobre predstave prvega zvezdnika ne presenečajo več, "je izvrsten igralec, ki se ves čas prilagaja realnosti NBA." Še enkrat več je slabši začetek Dončića pripisal slabšim kondicijskim pripravam. "Luka je eden od mnogih igralcev, ki so bili prepričani, da se sezona ne bo začela pred februarjem ali januarjem," je pojasnil. Hitrejši začetek naj bi ga tako ujel nepripravljenega, "a se vrača v pravo formo, to je videti tudi na igrišču, iz dneva v dan je boljši in boljši," ugotavlja Carlisle. To je sicer že tretja različna razlaga, zakaj je prvi zvezdnik moštva sezono začel nekoliko izven forme, Dončić pa se ne spušča v podrobnosti za nazaj. Dejal je le, da "še vedno nadaljujem s kondicijskimi pripravami in vsak dan napredujem."

Carlisle je tokrat nekoliko premešal prvo peterko ter na igrišče poslal višjo in robustnejšo postavo, ko sta Willie Cauley-Stein (15 točk, 7 skokov) in Maxi Kleber (9 skokov, 3 podaje) zamenjala Dwighta Powlla (2 točki, 2 skoka) in Tima Hardawayja mlajšega(30 točk, 7 skokov). Slednji je imel strelsko navdahnjen večer, zadel je 11 od 14 metov, od tega jih je bilo osem za tri točke. "Ko steče nekaj metov, je vse precej lažje, žogo občutiš kot pero, ko ti poleti s prstov," je slikovito opisal razpoloženje med igro. Ni ga zmotilo, da je tekmo tokrat začel na klopi, "to je odločitev trenerja, sprejeti jo moraš kot profesionalec." Carlisle se mu je zahvalil z besedami "nocoj je Tim pokazal, kaj sta odličnost in profesionalizem." Izognil se je vprašanju, ali so bile spremembe začasne ali gre za trajnejše premike, je pa poudaril, da se bo moralo moštvo navaditi na večjo prilagodljivost pri oblikovanju začetne peterke. "Še posebej, ko se bo vrnil Kristaps Porzingis in bo zagotovo prišlo do sprememb," je bil jasen.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob tem je pohvalil igro Cauleyja-Steina, "z Williejem je naša obramba vedno boljša. Zaslužil si je svoje minute, počne veliko reči, ki koristijo igri." Podobnega mnenja je tudi Dončić, "Willie je bil odličen celotno tekmo, a že vseh šest srečanj igra zelo dobro, veseli smo, da je v ekipi." Trener je bil posebej vesel dobre igre v obrambi, "od začetka do konca so se zelo trudili, Houston smo uspeli zadržati na sto točkah, kar kaže na lep obrambni dosežek." Po njegovih besedah je prav obramba tisti del igre, ki bo v tej sezoni odločal o uspešnosti moštva. Hardaway pa je poudaril, da ekipa "vedno potrebuje eno zmago, nato lahko začneš graditi na njej."

Potek srečanja

Višja postava Dallasa se je obrestovala že v prvem napadu, ko je Cauley-Stein prestregel žogo, a niso uspeli zadeti. Prvi koš za Maverickse je po podaji Dončića dosegel Dorian Finney-Smith, Slovenec pa je vknjižil svojo tisočo podajo v NBA. Mavericksi so s serijo desetih točk hitro pobegnili domačim, nato so ti z dvema uspešnima metoma za tri nekoliko popravili začetni vtis. Gostje so z dobro obrambo otežili zadevanje obroča Rocketsom, sami pa počasi utrjevali vodstvo. Hardaway je navdušil s težkim metom ob izteku napada. Dončić je igral celotno četrtino, kljub temu je bil svež in znova spreten. Dallas je ob njenem koncu vodil za ducat točk (33:21).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ob začetku druge četrtine smo bili priča rahlemu prerivanju med Cauleyjem-Steinom in DeMarcusom Cousinsom, sodniki so obema prisodili tehnično napako in v kali zatrli morebitno vročo kri. Druga peterka Houstona je bolje opravljala delo od druge peterke Dallasa in prepolovila zaostanek. Cousins je odločno igral v obrambi in napadu, po mnenju sodnikov preveč odločno, saj so mu prisodili drugo tehnično napako, ker je z dvignjenimi rokami sodnikom nakazal, da niso dosodili tudi prekrška ob zadetku. To je pomenilo avtomatično izključitev, srečanje pa je za nekaj časa zašlo v čudne vode, saj so sodniki začeli izjemno hitro piskati prekrške. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Brunson je po izjemnem večeru v Chicagu tokrat imel težaven začetek. Igra Mavericksov je bila precej bolj raztrgana kot četrtino poprej. K temu so pripomogli tudi sodniki, ki so po izključitvi Cousinsa močno zaostrili kriterije, še nekoliko bolj proti gostom. Ti so počasi strnili vrste, trojka Hardawaya in še daljši met Dončića sta prinesla šest točk, nato je še tri dodal Richardson. Njegova tretja osebna napaka ob koncu četrtine je bila slaba novica za Dallas. Sodniki pa so za dobro mero dodali še tehnično napako za klop gostov, ti so kljub temu tudi na odmor odšli z 12 točkami naskoka (61:49).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dallas je drugi polčas začel z dobro obrambo, naveza Dončića in Cauleyja-Steina pa je polnila obroč, ko je prvi lepo podajal za zabijanja drugega. Sodniki so s tehnično napako za domnevno jezikanje Hardna nadaljevali s svojim strogim kriterijem. Najbolj znan bradač NBA je imel glede na svoje dosežke tih večer, gostje pa so se trudili, da se ne bi razigral. Šesta tehnična napaka je doletela Dončića, a ga to ni oviralo, da ne bi povedal nekaj krepkih sodniku, ko mu je naslednji napad sodil prekršek v napadu. Rocketsi so nalet okrepili z namerno osebno napako Jamesa Johnsona, ko je Jae'Seanu Tatu ob njegovem košu z nenamerno klofuto izbil ščitnik za zobe. Ta je imel tako dodaten prosti met, Rocketsi pa dodaten napad, v katerem je Tate za nameček dodal še tri točke, skupaj tako šest.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Težave gostov je nekoliko omilil Hardaway s svojo peto trojko, a je Richardson, ki je opravljal težaško delo v obrambi, takoj zatem dobil četrto osebno napako. Met za tri Gordona je povsem zbližal srečanje, le malo kasneje je izza črte za tri točke zadel tudi Johnson. Toda Gordon je nemudoma odgovoril s še eno trojko. Dončić je ob koncu dodal lep obrat okoli Hardna, akcijo pa po njegovem prekršku končal z dvema prostima metoma. Dallas je preživel nalet domačih in po tretji četrtini še vedno vodil za sedem (84:77).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Rocketsi so ob začetku zadnje četrtine znova izrabili igro proti drugi peterki Dallasa in izenačili srečanje, Carlisle pa je nalet prekinil z minuto odmora. Ta je navdahnil Brunsona, da je svoje moštvo z dvema hitrima košema znova popeljal v vodstvo. Po dveh napadih brez zadetka se je znova izkazal Hardaway in po podaji Dončića s šesto trojko prinesel nekaj olajšanja za Maverickse. Houston je vzel minuto odmora, po kateri je James Harden zadel za tri. Dončić je odgovoril s prodorom na koš in zadetkom ob izteku napada, nato je Finney-Smith priložil trojko, Hardaway pa prodor do obroča. Rocketsi so po sedmih zaporednih točkah gostov spet odšli na posvet h klopi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Po njem je ta ugovarjala prekršku P. J. Tuckerja nad Dončićem, a so sodniki potrdili odločitev, toda takoj zatem Slovencu prisodili korake. Kljub temu so Mavericksi ob številnih zgrešenih metih domačih za tri točke nadzorovali srečanje. Sedma trojka Hardawaya je prišla ob podaji za hrbtom Dončića, njegovi deseti, s čimer je prvič v sezoni dosegel trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov). Razpoloženi Hardaway je dodal še osmo trojko in zmaga je bila zapečatena. Moštvi sta na igrišče poslali rezervne postave in rutinsko odigrali zadnjo minuto, po kateri so Mavericksi slavili lepo zmago (113:100).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke


Pogled pred srečanjem

Srečanje v Houstonu je bila prva tekma Stephena Sillasa, prejšnji dve sezoni pomočnika trenerja Dallasa Ricka Carlisla, z nekdanjim moštvom, ki ga pozna do obisti. "Vesel sem, da jih bom videl. Ne nujno vesel, da bom igral proti njim, saj so zelo dobra ekipa, toda kos smo izzivu," je dejal pred prvim žvižgom. Njegova prva trenerska služba se ni mogla začeti težje, Russel Westbrook je pobegnil v Washington, prvi zvezdnik Harden je zahteval, da ga moštvo pošlje drugam, a za zdaj še niso našli voljnega snubca zanj. Poleg tega je moštvo ošvrknila pandemija, a so sedaj znova na voljo vsi igralci, ki so morali skozi predpisano osamo zaradi stika z okuženimi s koranavirusom.

Če vse to ni bilo zadosti, je moral Sillas v kratkem času zliti moštvo z novimi igralci in hkrati uvesti nov sistem igranja. Začetni vihar se je za zdaj nekoliko umiril, pomagala sta prihod Johna Walla iz Washingtona in njegova dobra igra. Največ težav imajo z obrambo, saj so v prehodu med sistemom prejšnjega trenerja Mika D'Antonija in Sillasovim načrtom igre. "Skušamo doseči točko, ko bo vseh pet (članov prve peterke) brez težav igralo začrtano obrambo, to pa zahteva nekaj časa," napoveduje Sillas.

Tudi v Dallasu še vedno brusijo novo podobo moštva, tako kot druge ekipe tudi njih bremeni začetna neuigranost. V nedeljo so proti Chicagu igrali brez Dončića, a kljub odlični predstavi Brunsona ostali praznih rok. Še vedno so brez Porzingisa, kar se najbolj pozna v obrambi, kljub temu, da so jo okrepili z Richardsonom. Prebliske dobre igre kaže Johnson, ne samo kot čvrsti obrambni igralec, s katerim ni dobro zobati češenj, ampak kot organizator igre in pomoč s klopi v trenutkih, ko moštvo potrebuje dodaten vir energije.

Izid:
Houston - Dallas 100:113 (21:33, 28:28, 28:23, 23:29)
Dončić 33 točk, 16 skokov, 11 podaj v 38 minutah igre