Šport

Dončić s trojnim dvojčkom Dallas popeljal do zmage v Houstonu

New York, 05. 01. 2021 05.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
33

Dallas je igral drugi večer zapored, a tega na igrišču ni bilo videti, saj so zasenčili domači Houston. Spočiti Luka Dončić je vrnitev po poškodbi zapečatil s prvim trojnim dvojčkom sezone (33 točk, 16 skokov, 11 podaj), ob strani mu je z osmimi trojkami stal Tim Hardaway. Gostje so na koncu slavili s trinajstimi točkami naskoka (113:100).

Statistika Luke Dončića na tekmi s Houstonom
Statistika Luke Dončića na tekmi s Houstonom FOTO: Sofascore.com

Vrnitev Slovenca po počitku zaradi poškodbe stegenske mišice je okrepila prvi napad Dallasa, spočiti Dončić je domače moštvo izmučil s 33 točkami, 11 podajami in 16 skoki. "Ni bilo nič resnega, z ledom in masažami sem bil nared za tekmo," je odmahnil ob vprašanju, kako je z nogo. Trener Rick Carlisle je dejal, da ga dobre predstave prvega zvezdnika ne presenečajo več, "je izvrsten igralec, ki se ves čas prilagaja realnosti NBA." Še enkrat več je slabši začetek Dončića pripisal slabšim kondicijskim pripravam. "Luka je eden od mnogih igralcev, ki so bili prepričani, da se sezona ne bo začela pred februarjem ali januarjem," je pojasnil. Hitrejši začetek naj bi ga tako ujel nepripravljenega, "a se vrača v pravo formo, to je videti tudi na igrišču, iz dneva v dan je boljši in boljši," ugotavlja Carlisle. To je sicer že tretja različna razlaga, zakaj je prvi zvezdnik moštva sezono začel nekoliko izven forme, Dončić pa se ne spušča v podrobnosti za nazaj. Dejal je le, da "še vedno nadaljujem s kondicijskimi pripravami in vsak dan napredujem."

Carlisle je tokrat nekoliko premešal prvo peterko ter na igrišče poslal višjo in robustnejšo postavo, ko sta Willie Cauley-Stein (15 točk, 7 skokov) in Maxi Kleber (9 skokov, 3 podaje) zamenjala Dwighta Powlla (2 točki, 2 skoka) in Tima Hardawayja mlajšega (30 točk, 7 skokov). Slednji je imel strelsko navdahnjen večer, zadel je 11 od 14 metov, od tega jih je bilo osem za tri točke. "Ko steče nekaj metov, je vse precej lažje, žogo občutiš kot pero, ko ti poleti s prstov," je slikovito opisal razpoloženje med igro. Ni ga zmotilo, da je tekmo tokrat začel na klopi, "to je odločitev trenerja, sprejeti jo moraš kot profesionalec." Carlisle se mu je zahvalil z besedami "nocoj je Tim pokazal, kaj sta odličnost in profesionalizem." Izognil se je vprašanju, ali so bile spremembe začasne ali gre za trajnejše premike, je pa poudaril, da se bo moralo moštvo navaditi na večjo prilagodljivost pri oblikovanju začetne peterke. "Še posebej, ko se bo vrnil Kristaps Porzingis in bo zagotovo prišlo do sprememb," je bil jasen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem je pohvalil igro Cauleyja-Steina, "z Williejem je naša obramba vedno boljša. Zaslužil si je svoje minute, počne veliko reči, ki koristijo igri." Podobnega mnenja je tudi Dončić, "Willie je bil odličen celotno tekmo, a že vseh šest srečanj igra zelo dobro, veseli smo, da je v ekipi." Trener je bil posebej vesel dobre igre v obrambi, "od začetka do konca so se zelo trudili, Houston smo uspeli zadržati na sto točkah, kar kaže na lep obrambni dosežek." Po njegovih besedah je prav obramba tisti del igre, ki bo v tej sezoni odločal o uspešnosti moštva. Hardaway pa je poudaril, da ekipa "vedno potrebuje eno zmago, nato lahko začneš graditi na njej."

Potek srečanja

Višja postava Dallasa se je obrestovala že v prvem napadu, ko je Cauley-Stein prestregel žogo, a niso uspeli zadeti. Prvi koš za Maverickse je po podaji Dončića dosegel Dorian Finney-Smith, Slovenec pa je vknjižil svojo tisočo podajo v NBA. Mavericksi so s serijo desetih točk hitro pobegnili domačim, nato so ti z dvema uspešnima metoma za tri nekoliko popravili začetni vtis. Gostje so z dobro obrambo otežili zadevanje obroča Rocketsom, sami pa počasi utrjevali vodstvo. Hardaway je navdušil s težkim metom ob izteku napada. Dončić je igral celotno četrtino, kljub temu je bil svež in znova spreten. Dallas je ob njenem koncu vodil za ducat točk (33:21).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob začetku druge četrtine smo bili priča rahlemu prerivanju med Cauleyjem-Steinom in DeMarcusom Cousinsom, sodniki so obema prisodili tehnično napako in v kali zatrli morebitno vročo kri. Druga peterka Houstona je bolje opravljala delo od druge peterke Dallasa in prepolovila zaostanek. Cousins je odločno igral v obrambi in napadu, po mnenju sodnikov preveč odločno, saj so mu prisodili drugo tehnično napako, ker je z dvignjenimi rokami sodnikom nakazal, da niso dosodili tudi prekrška ob zadetku. To je pomenilo avtomatično izključitev, srečanje pa je za nekaj časa zašlo v čudne vode, saj so sodniki začeli izjemno hitro piskati prekrške. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brunson je po izjemnem večeru v Chicagu tokrat imel težaven začetek. Igra Mavericksov je bila precej bolj raztrgana kot četrtino poprej. K temu so pripomogli tudi sodniki, ki so po izključitvi Cousinsa močno zaostrili kriterije, še nekoliko bolj proti gostom. Ti so počasi strnili vrste, trojka Hardawaya in še daljši met Dončića sta prinesla šest točk, nato je še tri dodal Richardson. Njegova tretja osebna napaka ob koncu četrtine je bila slaba novica za Dallas. Sodniki pa so za dobro mero dodali še tehnično napako za klop gostov, ti so kljub temu tudi na odmor odšli z 12 točkami naskoka (61:49).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugi polčas začel z dobro obrambo, naveza Dončića in Cauleyja-Steina pa je polnila obroč, ko je prvi lepo podajal za zabijanja drugega. Sodniki so s tehnično napako za domnevno jezikanje Hardna nadaljevali s svojim strogim kriterijem. Najbolj znan bradač NBA je imel glede na svoje dosežke tih večer, gostje pa so se trudili, da se ne bi razigral. Šesta tehnična napaka je doletela Dončića, a ga to ni oviralo, da ne bi povedal nekaj krepkih sodniku, ko mu je naslednji napad sodil prekršek v napadu. Rocketsi so nalet okrepili z namerno osebno napako Jamesa Johnsona, ko je Jae'Seanu Tatu ob njegovem košu z nenamerno klofuto izbil ščitnik za zobe. Ta je imel tako dodaten prosti met, Rocketsi pa dodaten napad, v katerem je Tate za nameček dodal še tri točke, skupaj tako šest.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave gostov je nekoliko omilil Hardaway s svojo peto trojko, a je Richardson, ki je opravljal težaško delo v obrambi, takoj zatem dobil četrto osebno napako. Met za tri Gordona je povsem zbližal srečanje, le malo kasneje je izza črte za tri točke zadel tudi Johnson. Toda Gordon je nemudoma odgovoril s še eno trojko. Dončić je ob koncu dodal lep obrat okoli Hardna, akcijo pa po njegovem prekršku končal z dvema prostima metoma. Dallas je preživel nalet domačih in po tretji četrtini še vedno vodil za sedem (84:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rocketsi so ob začetku zadnje četrtine znova izrabili igro proti drugi peterki Dallasa in izenačili srečanje, Carlisle pa je nalet prekinil z minuto odmora. Ta je navdahnil Brunsona, da je svoje moštvo z dvema hitrima košema znova popeljal v vodstvo. Po dveh napadih brez zadetka se je znova izkazal Hardaway in po podaji Dončića s šesto trojko prinesel nekaj olajšanja za Maverickse. Houston je vzel minuto odmora, po kateri je James Harden zadel za tri. Dončić je odgovoril s prodorom na koš in zadetkom ob izteku napada, nato je Finney-Smith priložil trojko, Hardaway pa prodor do obroča. Rocketsi so po sedmih zaporednih točkah gostov spet odšli na posvet h klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njem je ta ugovarjala prekršku P. J. Tuckerja nad Dončićem, a so sodniki potrdili odločitev, toda takoj zatem Slovencu prisodili korake. Kljub temu so Mavericksi ob številnih zgrešenih metih domačih za tri točke nadzorovali srečanje. Sedma trojka Hardawaya je prišla ob podaji za hrbtom Dončića, njegovi deseti, s čimer je prvič v sezoni dosegel trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov). Razpoloženi Hardaway je dodal še osmo trojko in zmaga je bila zapečatena. Moštvi sta na igrišče poslali rezervne postave in rutinsko odigrali zadnjo minuto, po kateri so Mavericksi slavili lepo zmago (113:100).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Pogled pred srečanjem

Srečanje v Houstonu je bila prva tekma Stephena Sillasa, prejšnji dve sezoni pomočnika trenerja Dallasa Ricka Carlisla, z nekdanjim moštvom, ki ga pozna do obisti. "Vesel sem, da jih bom videl. Ne nujno vesel, da bom igral proti njim, saj so zelo dobra ekipa, toda kos smo izzivu," je dejal pred prvim žvižgom. Njegova prva trenerska služba se ni mogla začeti težje, Russel Westbrook je pobegnil v Washington, prvi zvezdnik Harden je zahteval, da ga moštvo pošlje drugam, a za zdaj še niso našli voljnega snubca zanj. Poleg tega je moštvo ošvrknila pandemija, a so sedaj znova na voljo vsi igralci, ki so morali skozi predpisano osamo zaradi stika z okuženimi s koranavirusom.

Če vse to ni bilo zadosti, je moral Sillas v kratkem času zliti moštvo z novimi igralci in hkrati uvesti nov sistem igranja. Začetni vihar se je za zdaj nekoliko umiril, pomagala sta prihod Johna Walla iz Washingtona in njegova dobra igra. Največ težav imajo z obrambo, saj so v prehodu med sistemom prejšnjega trenerja Mika D'Antonija in Sillasovim načrtom igre. "Skušamo doseči točko, ko bo vseh pet (članov prve peterke) brez težav igralo začrtano obrambo, to pa zahteva nekaj časa," napoveduje Sillas.

Tudi v Dallasu še vedno brusijo novo podobo moštva, tako kot druge ekipe tudi njih bremeni začetna neuigranost. V nedeljo so proti Chicagu igrali brez Dončića, a kljub odlični predstavi Brunsona ostali praznih rok. Še vedno so brez Porzingisa, kar se najbolj pozna v obrambi, kljub temu, da so jo okrepili z Richardsonom. Prebliske dobre igre kaže Johnson, ne samo kot čvrsti obrambni igralec, s katerim ni dobro zobati češenj, ampak kot organizator igre in pomoč s klopi v trenutkih, ko moštvo potrebuje dodaten vir energije.

Izid:
Houston - Dallas 100:113 (21:33, 28:28, 28:23, 23:29)
Dončić 33 točk, 16 skokov, 11 podaj v 38 minutah igre

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Styria
05. 01. 2021 12.32
+2
Bravo Luka, fizično pripravljenost mu bodo porihtali, je pa šola za prihodnje, da se na tem nivoju ne moreš igrati kot Obelix, Luka je zvezdnik od katerega se pričakuje konstanta, ne Jordan, Koby, Lebron si tega niso morali/smeli privoščiti. Dallas na splošno je seveda lahko solidna ekipa v kolikor KP igra in v kolikor odigrajo dobro obrambo, ampak glede na pričakovanja, zelje bo moral Cuban seči v žep in kupiti konkretne okrepitve kot npar. Andre Drummonda, ker Dallas res nimajo kvalitetnih centrov . V povprečju ima Dallas na 4ki in 5ki nivo G league igralcev. Cuben je poslovnež pa misli, da bo z opevanjem in njegovim vzhičenem vzpodbujanjem in skakanjem ob igrišču iz igralcev potegnil zadnje atome a zal prihaja do poškodb, če nimas kvalitetnih fizicno top pripravljenih igralcev kar Luka seveda ni KP pa je loterija, sad ga ima sad ga nema :/ Dallas vse upe polaga na Dončiča in KP, torej Dončiča kar pomeni, da bo Luka konstanto primoran delati na 110% kar pomeni, da pregorelosti in verjetnost poškodb večja. Doncic naj gre v LA....pri Dallasu bo moral vsako tekmo igrat sam 110% in glede na njegovo fizionomijo bo njegova kariera omejena saj bo imel konstantno poškodbe, ker ga samo tako lahko ustavijo ekipe. V Dallasu Luka nima igralcev, ki bi ga ščitili.
Maxx365
05. 01. 2021 11.30
+3
Kaj bi šele bilo, če bi bil 100% pripravljen :)) Me je pa presenetila izjava trenerja, da je Dončiča začetek sezone ujel nepripravljenega. Pričakoval bi, da ti profiji pazijo, da so fit tudi v času pavze in da se ne zapustijo, posebej letos ker se ni vedelo, kdaj se bo nova sezona začela. Sploh pa, ker ima Luka očitno po fotru težave z ohranjanjem teže, zato bi moral na to še posebej paziti.
Lenika23
05. 01. 2021 16.10
Carlisle govori kar tako nekaj v tri dni. Samo, da je neka navidezna napetost okoli Mavsov. Ne ve pa, da to slabo vpliva na ekipo.
awontuwej
06. 01. 2021 11.08
Lektor Jure T.
05. 01. 2021 11.03
+7
Dončić je vrhunski..ampak ko bo začel malo delat na svoji pripravi in pazil kaj vrže vase, bo pa najboljši..prej ne..Lebron da miljon dolarjev na let za svoje telo..odrekanje je glavna vrlina najboljših športnikov..
AS1983
05. 01. 2021 10.27
+7
Spociti doncic je bil pripravljen, gostovanja v houstonu mu ocitno lezijo, to je ze 3.zmaga odkar je v nba
riss
05. 01. 2021 09.35
+6
Luka je bil tokrat odličen, delno tudi zato, ker je izpustil eno tekmo. Še vedno pa mislim, da takšna ekipa kot je, letos ne bo konkurenčna za kaj več. Igralci, razen Dončića, imajo trenutne navdihe, kar vsi po vrsti: Hardaway, Richardson (omenjene sta še najbolj konstantna), Powel, Kleber, Brunson, Stein (ta se popravlja, sicer za velike stvari ni in Dallas rabi (še) boljšega centra), ostali pa so na preslabem nivoju, ali pa trener ne računa preveč na njih, kot je tudi Marjanović. Glede na to, da je Luka iz takšnega testa, bo ekipa verjetno igrala po sistemu toplo hladno, kar bo odvisno od doprinosa tudi drugih igralcev. Ko se pa vrne Porzingis pa bo tudi kakšna serija zmag. Vseeno pa od Kristapsa ni za pričakovati preveč, glede na njegove stalne poškodbe in po drugi strani, ker je to še en kar velik potrošnik žog, če nima dneva.
titomeni
05. 01. 2021 09.34
+8
Luku ze gre bolje.. Pa vendar se ni tam... Odstotek se vedno ni na njegovi ravni. Je pa napredek ociten glede na prve tekme
DaDo77
05. 01. 2021 09.30
-8
Dzabe te trojni dvojčki.. Lani jih je mel tud kokr hočeš pa vemo da v končnici niso bli niti približno konkurenčni... Za statistiko nabijat je dobr
Vap0
05. 01. 2021 09.09
+8
mašina zalaufala
igor1
05. 01. 2021 08.54
+9
nimas kaj v naslednjih leti bo po vsej vrjetnosti zamenjal jamesa
brezcasni
05. 01. 2021 09.41
+0
bomo vidl po 16 letih igranja,toliko časa mora bit v špici da ujame Lebrona,ki ima zastrašujočo statistiko vseh 16 let......
glavni Baja
05. 01. 2021 08.42
+5
idemooo Dončić
motorist_mb
05. 01. 2021 08.38
+7
Se že zalaufa počasi 👍
blef
05. 01. 2021 08.34
+8
Super. Upam, da bo šlo samo še na bolje. Bravo.
hotchilipoper
05. 01. 2021 08.29
-7
Luka je res dober,ampak zakaj ga ne kupijo taboljši klubi,sam vprašam
Vap0
05. 01. 2021 09.11
+9
zato, ker ima rookie pogodbo. KAr pomeni ,da ga ne more kupit nobeden. še par let ne. Pa kaj flancaš o slabih klubih. Dallas je super klub.
dadinho10
05. 01. 2021 08.23
+2
Luka je eden od mnogih igralcev, ki so bili prepričani, da se sezona ne bo začela pred februarjem ali januarjem....... to je pa eden najbolj bednih izgovorov. saj ga ni sproduciral luka, ampak trener. igralec se zapusti, ker predvideva (ne da ve, ampak predvideva), da se bo sezona zacela pozneje, pa bo imel cas se vrniti v polno formo. od kdaj te igralcu dovoljujemo, da predvideva kdaj naj bi se sezona zacela? pa tudi to je neumnost, ker je bilo planirano, pod a januarja, pod b pa konec decembra, prav zaradi teh bozicnih tekem in gledanosti (po tv, seveda). nihce ni govoril o februarju.
Zorx
05. 01. 2021 08.22
+9
Luka se že segreva do delovne temperature.
rekapaka
05. 01. 2021 08.15
-4
Odlično, samo 8 žog je izgubil.
buzerantos
05. 01. 2021 08.42
+10
rekapaka
05. 01. 2021 08.51
-5
success, Preberi še enkrat naslov. Še tega ne veš, je govora o Dončiću, ne o meni.
bububu123
05. 01. 2021 08.56
+12
rekapaka... ti pa si strokovnjak.... a veš zakaj izgubi toliko žog? Igre poteka preko njega, največ časa je žoga prav v njegovih rokah, igra 30+minut... Seveda da bo izgubil tudi žoge...
denz79
05. 01. 2021 09.22
-3
ampak 8 je se vedno kr precej... skor za cetvornega dvojcka
brezcasni
05. 01. 2021 09.53
-5
preveč za tako hvaljenega in opevanega igralca in voditelja igre......bo treba mal brzino izboljšat za prenašalca zoge in organizatorja igre al pa mišice dobit in skočnost ter se prestavit na drugo pozicijo.....
janimir
05. 01. 2021 11.11
+3
Prav imaš saj je s 19 bil smo novinec NBA, s 20 v prvi petorki. Za nič je . Vsaj 50 pik, 25 skokov in 20 podaj pa bo dober. Skoraj kot ti na kavču.
Haralmaan
05. 01. 2021 11.17
Če bi bli turnoverji danes problem ne bi bil +28 na parketu!