Šport

Dončić sezono začenja z enim samim ciljem, naslovom prvaka

New York, 02. 12. 2020 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
29

Medijski dan ameriške košarkarske lige NBA je tradicionalna napoved začetka nove sezone. Mavericksi iz Dallasa se skrajšanih priprav lotevajo precej spremenjeni, moštvo je večje in močnejše, silovit napad skušajo okrepiti s trdo obrambo in slovenskega superzvezdnika obdati s čvrstimi telesi. Luka Dončić pa stežka čaka, da "po dolgem času" začno spet igrati.

Več videovsebin
  • Luka Dončič o ljubezni do košarke in ciljih pred sezono
    00:20
    Luka Dončič o ljubezni do košarke in ciljih pred sezono
  • Luka Dončič o slovenski reprezentanci in uvrstitvi na EP
    00:23
    Luka Dončič o slovenski reprezentanci in uvrstitvi na EP
Luka Dončić je poleti v končnici pokazal, kako vrhunski igralec je, v tretjo sezono po napovedih prihaja še z izpiljeno formo.
Luka Dončić je poleti v končnici pokazal, kako vrhunski igralec je, v tretjo sezono po napovedih prihaja še z izpiljeno formo. FOTO: AP

Seveda je osrednje vprašanje, kaj bo prineslo tretje leto Dončića v ligi NBA. "Luka ima 21 let, vsak dan je boljši in boljši. Njegova igra bo vsako leto bolj izpiljena, na vseh področjih. Je poseben igralec, posebna oseba, tudi poseben vodja naše ekipe. Ne vem natančno, kaj bo prinesla sezona, vem pa, da bomo priča nadaljevanju njegovega razvoja in njegove igralske rasti," je dejal trener Rick Carlisle. Tudi Slovenec je dejal, da želi vsako leto zaigrati še bolje. "Kot vedno pravim, se moraš osredotočiti na vse elemente svoje igre. Dokler nisi pri nečem najboljši, moraš še naprej vaditi. Tako moram izboljšati vse, še posebej pa mete na koš," je pojasnil, na kaj se osredotoča pri pripravah.

"Vedno ponavljam, da hočem naslov prvakov, to je bil cilj prejšnje sezone, to je cilj, ki ga bomo imeli v tej," je poudaril. Osebni dosežki, kot je lovorika najboljšega igralca, so v ozadju, "kar bo, pač bo, mislim pa, da lahko osvojimo prstan". Za slednje bo pomembno zdravje nekoliko krhkega krilnega centra Kristapsa Porzingisa. Po besedah trenerja ta po operaciji meniskusa v desnem kolenu že dvanajst tednov okreva brez zapletov. "Datum njegove vrnitve še ni določen, ne bo pa igral vsaj do januarja, takrat bomo lažje ocenili, kako kaže," Carlisle ostaja nekoliko skrivnosten.

Latvijca Kristapsa Porzingisa (s številko 6) na igrišče ne bo še vsaj do januarja.
Latvijca Kristapsa Porzingisa (s številko 6) na igrišče ne bo še vsaj do januarja. FOTO: AP

Strokovno vodstvo Dallasa ni spregledalo nauka nedavno končane končnice, v kateri so prvaki Lakersi iz Los Angelesa nasprotnike zadušili z dolgimi in atletskimi branilci. Dončić in Porzingis ne bosta nikoli tako dobra branilca kot zvezdnika Lakersov LeBron James in Anthony Davis. Toda ob najučinkovitejšem napadu v zgodovini NBA jima niti ni treba, dovolj je, da doslej podpovprečno branjenje koša dvignejo na višjo raven. Spretno trgovanje in novačenje igralcev napoveduje, da se mlado moštvo, ki ga je bilo zabavno spremljati, levi v resnega izzivalca za naslov.

Zobanje češenj

Tudi po besedah Carlisla je bil poudarek pred novo sezono namenjen boljši obrambi. "Lepo je biti prvi v nečem, lani smo imeli najučinkovitejši napad, to je precejšen dosežek, toda dvigniti moramo raven svoje obrambe," je dejal, še preden so ga zasuli z vprašanji. Prihod Josha Richardsona (s Sethom Curryjem, ki je odšel v Filadelfijo, sta izmenjala moštvi) in krila Jamesa Johnsona kaže na krepitev obrambnih vrst, Carlisle je poudaril, da je tudi novinec z nabora Josh Green zelo dober branilec za mladega igralca.

Luka Dončić je bil v končnici tarča Clippersov, a je njegov soigralec in prijatelj Boban Marjanović (v ozadju) modro preprečil, da bi se zapletel v prerivanje z Marcusom Morrisom po ostrem prekršku slednjega.
Luka Dončić je bil v končnici tarča Clippersov, a je njegov soigralec in prijatelj Boban Marjanović (v ozadju) modro preprečil, da bi se zapletel v prerivanje z Marcusom Morrisom po ostrem prekršku slednjega. FOTO: AP

Poleg tega imajo mladci izkušnjo, kako je igrati v končnici. "Izkušnja ni bila ravno odlična, saj nismo zmagali," se je Dončić le na pol šalil. "Igrali smo proti odličnemu moštvu, naučil sem se veliko, ne samo jaz, celotna ekipa. Upam, da bomo lahko te izkušnje uporabili prihodnje leto." Mladi zvezdnik NBA je napovedal, da v prihajajoči sezoni ne bodo ponavljali napak iz minule, ko so v zadnjem delu tekem zapravljali priigrano prednost. "Še vedno smo mlado moštvo, a mislim, da nas je to izučilo," meni.

Trda igra Clippersov je sprožila vprašanje, ali bodo močni fantje okoli Dončića tudi njegovi telesni stražarji. "Ja." je preprosto odgovoril Carlisle in pustil dolg pomenljiv premor. Nato pa dejal, da pri mladem moštvu, ki je sredi razvoja, raven čvrstosti narašča, ne glede na to, kdo je v ekipi. "Dwight Powell je bil eden naših najbolj čvrstih igralcev, a smo bili brez njega od januarja. Johanson ima več naslovov v borilnih športih, odkar igra v NBA, je eden najbolj čvrstih igralcev. Richardson je odličen branilec, prinaša čvrstost na svoj način," je pojasnil, da z Mavericksi ne bo dobro zobati češenj.

Stari znanec 

Richardson je sicer dejal, da ni igralec, ki bi se na igrišču prerival z drugimi, a da ne bo dopustil, da kdo pometa z njimi. Predvsem pa prinaša bolj fizičen način igre iz vzhodne konference. "Med konferencama so zagotovo razlike, na vzhodu smo se šalili, da na zahodu skušajo očarati in tekmujejo, kdo bo dal več košev, na vzhodu pa bolj gledamo, kdo bo lahko boljši od nasprotnika, igramo bolj telesno košarko." Po lastnih besedah v moštvo prinaša čvrstost, dobro obrambo, vodenje ekipe, "sem nekakšno mašilo za razpoke, vsak večer lahko zaigram, kjer je potrebno," je naštel svoje prednosti.

Josh Richardson (z žogo) je po kovanju v Miamiju Gorana Dragića in po letu v Filadelfiji nov dom našel ob še enem Slovencu, Dončiću, in njegovih Mavericksih.
Josh Richardson (z žogo) je po kovanju v Miamiju Gorana Dragića in po letu v Filadelfiji nov dom našel ob še enem Slovencu, Dončiću, in njegovih Mavericksih. FOTO: AP

Všeč mu je, ker je v klubu prijateljsko vzdušje, "igralci se imajo resnično radi, radi igrajo drug z drugim". Pravi, da se veseli igranja z Dončićem, saj je eden najboljših organizatorjev igre v ligi, nasprotniki se osredotočajo nanj, zato potrebuje soigralce, ki nekoliko razbremenijo ta pritisk. "V obrambi bom prevzel najboljšega branilca tekmecev, Luka bo lahko pokrival igralca, ki mu najbolj ustreza, in opravil svoje delo v napadu," je napovedal Richardson.

Z Dončićem sta stara znanca, pozna ga že leta, srečala sta se na poletnih pripravah v Kaliforniji, ko je imel Slovenec 16 let. "Ko sem se vrnil v Miami, sem prijateljem rekel, da sem srečal mulca, ki bo prvi izbor na naboru. Še vedno mislim, da bi moral biti. Izpolnil je vsa moja pričakovanja in še več," se je Richardson spomnil prvega srečanja s svojim novim soigralcem. Zapomnil si ga je tudi Dončić, "takrat sem še igral za Real, popoldne sva odigrala nekaj tekem eden proti drugemu. Od takrat ohranjava stik, oba imava rada nogomet".

Pandemijski izzivi

Vsi igralci so že v Dallasu, začeli so se posamezni prostovoljni treningi, kar bo trajalo še nekaj dni, v petek pa bodo začeli z moštvenimi pripravami, če bo vse potekalo po načrtih. Zadnje je skoraj obvezna pristavka ob pogovorih o novi sezoni. "Sezona 2021 bo neobvladljiva, veliko bo izzivov, saj se bomo vrnili h gostovanjem, okolja skoraj ne bo mogoče nadzirati. NBA se trudi najti odgovore na vsa vprašanja, ki se pojavljajo. V prihodnjih tednih bo na voljo hitro testiranje, ki bo dodalo še en sloj varovanja. Veliko je neznank, toda po izkušnji v Orlandu nam je NBA dokazala, da vedo, kaj delajo. Naša naloga je upoštevanje navodil, to pa nam bo dalo možnost, da bomo uspešni," je napovedal Carlisle.

Trener Dallasa Rick Carlisle napoveduje, da bo sezona izven varnega okolja Floride velik izziv za vse klube.
Trener Dallasa Rick Carlisle napoveduje, da bo sezona izven varnega okolja Floride velik izziv za vse klube. FOTO:

O novih izzivih razmišljajo tudi igralci. "Ne vem, ali bo lažje ali težje (kot je bilo igrati v osami na Floridi), zagotovo pa bo drugače. Iz majhnih telovadnic se bomo vrnili v velike arene, kolikor pa vem, bodo te prazne. Kar bo zagotovo zanimiv in nenavaden občutek. Na koncu bo najpomembneje, kdo se bo temu najbolje prilagodil," je prepričan Richardson. Tudi Dončić meni, da jih zaradi pandemije čaka precej drugačna sezona. "Nekateri igralci se bodo morda okužili, tudi zboleli, iz moštva bodo izločeni najmanj deset dni. Odločilnega pomena bo, katera moštva se ne bodo ubadala z okužbami."

Takšno razmišljanje ima velik vpliv tudi na same priprave, Carlisle pravi, da še nimajo oblikovanih peterk. "Vem, da je za moštvo bolje, če najde stalne peterke in imajo posamezniki jasne vloge. Ampak glede na to, da Porzingisa ne bo na začetku, to ne bo možno. Poleg tega bo prihajajoča sezona polna neznank, če pomislimo samo na covid-19, moramo biti pripravljeni na prav vse."

Želja po reprezentanci

Po njegovih besedah bodo letošnji novinci vrženi naravnost v ogenj, saj upa, da bo lahko ves čas igral z vsaj desetimi igralci in člane začetne peterke puščal na igrišču dobrih trideset minut. "Vedno, ko govoriš o superzvezdnikih, kot so Luka, James, Kawhi Leonard ... Skušaš ustvariti optimalne razmere zanje, da igrajo na najvišji ravni, hkrati pa ne izgorijo. To bo naš cilj. Potrebna bo ustrezna komunikacija, z Luko, s KP-jem, ko bo nazaj. Oba sta zelo tekmovalna, hočeta igrati vso tekmo. Potrebna bo skrbna analiza in včasih strateško počivanje fantov, seveda v okviru pravil," je trener previdno napovedal med gledalci ne ravno priljubljeno "upravljanje obremenitev".

Med slednje je sodila tudi zavrnitev Dončićeve prošnje, da bi pred sezono zaigral za reprezentanco. "Hotel sem biti z njimi, zmeraj, ko sem z reprezentanco, smo se imeli super, tudi izven igrišča. Škoda, ker letos ni šlo," mu je še vedno nekoliko žal. Vesel je uvrstitve na Eurobasket 2022, "zasluženo, odigrali so odlično. Naslednje leto bom zagotovo lahko z njimi".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
03. 12. 2020 08.13
+1
Luka centra še kakega pol pa sanje skoraj uresničljive!
Borza
03. 12. 2020 13.29
Po moje pa ta center ni taka nuja. Lani so veliko tesnih tekem in teke, ko so vodili, izgubili in to predvsem na račun slabe obrambe. Letos naj se izboljša WCS in naj se ekipa do PO dobro uigra. Lahko pa se uveljavi tudi kakšen igralec izbran na draftu. Zaenkrat je neznank še veliko in po kakšnem mesecu (brez KP-ja) bo slika malo bolj jasna.
lordG
02. 12. 2020 11.46
-2
Nekaj so zelje, drugo je realnost
riss
02. 12. 2020 11.09
+2
Pravilno, to mu narekuje njegova zmagovalna miselnost. Ampak bo treba sestavit ekipo za kaj takšnega. V tej zadnji sezoni so imeli super ekipo in da se ni poškodoval Porzingis v končnici, PA DA SO IMELI ENEGA PRAVEGA MOČNEGA ODLIČNEGA CENTRA ZA IGRO POD KOŠEM, bi jim že letos bila omejitev nebo. Ekipa je bila sicer posrečeno sestavljena, ampak je treba vedeti, da jih je sedaj veliko odšlo in bo treba spet najti pravo kemijo med njimi. Bomo videli ekipo in kaj hitro bo kaj več jasnega. Ekipa potrebuje 3 super zvezdnike in igralce tipa Hardaway, Powell, Kleber, Curry (odšel), tudi Marjanović, ... Že ta sezona je bila za moje pojme izgubljena, kar se rezultata tiče, povedal pa sem edini razlog, ki je napisan z velikimi črkami. Tudi za letos še nisem zasledil takšnega igralca. Pomeni spet do končnice in adijo 1. ali 2. kolo. Upam, da pripeljejo pravega, pa da se uresničijo Lukove želje!
Mariborcan1970
02. 12. 2020 10.44
+4
Če pripeljejo do začetka sezone še kakšnega solidnega centra potem se lahko letos borijo za naslov (seveda če bodo vsi zdravi). Richardson in Johnson sta zelo dobri okrepitvi, predvsem defanzivno. Luka je lahko samo še boljši (statistično povprečje sploh pomembno).
motorist_mb
03. 12. 2020 08.12
+1
Mich Diam
02. 12. 2020 10.31
-12
Pa kaj misli, da bo zdaj on prvak! je pa že nadut!
united666
02. 12. 2020 10.38
+14
tako se razmislja ....ce bi kdaj ksn sport malo bol resno treniral bi to vedel....vec kot pravilno razmislja
Nimasmisla
02. 12. 2020 10.20
-5
Lahko samo sanja
OneEarth
02. 12. 2020 10.03
+0
Zakaj ne morejo zogometasi in zogobrci imeti magari dvojne doktorske place namesto brutalnih nemoralnih milijonov ssmo to me zanima??!
united666
02. 12. 2020 10.30
+2
zato ker doktor ne proda svojih dresov oz. zdravniskih halj vec miljonov na leto, kjer je posledicno vec denarja zaradi tega....tudi ti raje gledas doncica kot zdravnika ki resuje zivljenja....tko je....tko je blo....in tko vedno bo
Nobody75
02. 12. 2020 09.56
-8
Hehe ta pa je optimist.
Wolfman
02. 12. 2020 09.51
-3
Le z dobrim menedžerja lahko letos osvoji naslov prvaka NBA.
united666
02. 12. 2020 10.32
+0
od sedaj naprej menedzer nima vec vpliva na igro in igralce....sele po koncu sezone ko bo spet kupoval igralce.....sedaj je vse od njih odvisno
AS1983
02. 12. 2020 09.13
+8
Dallas bi moral biti v playoffu, luka mvp
franci1972slo
02. 12. 2020 09.03
+1
Haha Dallas prvak. Počakajmo 20 tekem, dokler se Porzingis spet ne poškoduje in se začnejo “pripravljati na naslednjo sezono”.
kompost
02. 12. 2020 08.51
-4
Vap0
02. 12. 2020 08.43
+13
Gremo! Eno dobro sezono met, gležnje merkat, tace stran od Kardašiank in rajši svojo Ančko peglaj.
debrcan
02. 12. 2020 08.34
+11
To je edina prava miselnost, da kot športnik želiš zmagat in osvojit prvenstvo. Ne bi bili evropski prvaki brez te miselnosti. Žal jo imamo premalokrat....
rekapaka
02. 12. 2020 08.32
+0
V Dallasu naj bodo veseli, če bodo prišli v končnico. Četrtfinale konference je skrajni domet
Rade 74
02. 12. 2020 08.27
-7
Malo morgen, v Dallasu e bo videl prstana.
0od0
02. 12. 2020 08.25
-12
No, sezona se je končala še preden se je sploh začela. Samo dokaz več, da je še vedno MULC in nezrel, ... šolski primer, kako slava stopi v glavo in denar pokvari človeka.
MladostNiNorost
02. 12. 2020 08.32
+15
zaradi postavljanja (visokih) ciljev? brez teh ni uspeha. svojo pristranskost pa pusti zase
Red Bull
02. 12. 2020 10.07
+3
Nimiuseen
02. 12. 2020 17.22
+2
Če v življenju nimaš ciljev in če si že od osnovne šole za sošolce boksarska vreča ter si maloumen in popolnoma nesposoben te ob tvoji polnoletnosti začnejo imenovati desna fronta.
Tomo Ivic
02. 12. 2020 08.18
+0
Dallas v prihajajoči sezoni prvak? Žal neizvedljivo! Brez igre po globini ni šans!
dadinho10
02. 12. 2020 08.13
+6
uh, tudi sam bi bil neizmerno vesel, da dallas igra vsaj konferenci finale, ampak je zal to nerealno v tem trenutku. ker niti dallas ni toliko mocen, ob polni zasedbi, niti bodo v polni zasedbi. porzingis niti ne bo zacel sezone, to bomo januarja videli, se bo razvleklo do vsaj februarja, da bo zacel igrati normalno (ob predpostavki, da ne bo novih poskodb). pa se takrat, bo ob gostem ritmu, spuscal tekmo, da se ne preforsira. play off pa ni cas za kalkulacije in tam bi moral igrati vsaki drugi dan, v kar dvomim, da lahko latvijec izdrzi. zal, drugi superstar ekipe je prevec steklen za kaj resnega. to mu namrec ni prva hujsa poskodba, spomnite se da je pri tradu bil poskodovan celo sezono.
OlalaKokoĐambo
02. 12. 2020 08.05
+12
Luka cilj je vedno naslov....res pa je da rabis vsaj se dva podobna sebi....kar.pa.v Dallasu tega ni....trenutno