Šport

Moštvo LeBron potolklo zvezdnike v ekipi Durant

New York, 08. 03. 2021 05.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
29

Zbor NBA v Atlanti je prinesel nekaj športnega blišča med pandemijo, čeprav so v prazni in zatemnjeni dvorani vzdušje ustvarjali posnetki navdušenega občinstva. Izbranci LeBrona Jamesa vključno z Luko Dončićem so prepričljivo odpravili moštvo Kevina Duranta, dobili so vse četrtine in na koncu slavili s 170:150.

Luka Dončić je letos drugič zapored v prvi peterki tekme zvezdnikov.
Luka Dončić je letos drugič zapored v prvi peterki tekme zvezdnikov. FOTO:

Največji zvezdniki NBA niso bili najbolj navdušeni, da se morajo med pandemijo zbrati v Atlanti na marketinškem dogodku, še posebej ker je bil večer brez gledalcev. Toda na koncu so se vsi zabavali, Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), ki je dejal, da mu ni mar za tekmo zvezdnikov, pa je na koncu s 35 točkami in 16 koši iz 16 poskusov nasmejan prevzel nagrado za najboljšega igralca srečanja. Posvetil jo je svojemu enoletnemu sinu Liamu, ki je nekoliko zmedeno opazoval, kaj se dogaja okoli njega, in se verjetno predvsem čudil, zakaj je pokonci daleč preko njegovega časa za spanje.

Dončić, ki se je skupaj s svojim dobrim prijateljem Nikolo Jokićem (Denver) ves čas predvsem zelo zabaval, je tekmo končal z osmimi točkami, osmimi podajami in tremi skoki v 32 minutah. "Tako igram že od otroštva, vedno se skušam zabavati, takrat tudi igram najbolje. To je del mojega odnosa do košarke," je pogost širok nasmeh pojasnil že pred merjenjem moči. Po koncu tekme je dejal, da je bila ta precej drugačna od lanske, saj na njej ni bilo gledalcev, a je bila "vseeno lepo doživetje". Po drugi strani mu je prijalo, da je bilo vse skupaj praktično le enodnevni odmik od rutine, saj je s punco, materjo in majhno spremljevalno ekipo kluba v Georgio priletel v soboto zvečer, v nedeljo ponoči po srečanju pa že zapustil Atlanto.
 

Prevlada rumenih

Srečanje zvezdnikov je odprla dolga trojka Kyrieja Irvinga (Brooklyn) za moštvo Durant, LeBronovci so odgovorili z vrsto zabijanj. Košarka brez obrambe je bilo drvenje med dvema košema in iskanje čim lepših zadetkov. Dončić pa se je osredotočil na podajanje soigralcem, njegov edini poskus za tri točke se je odbil iz obroča. Na polovici četrtine je po prvi seriji menjav odšel z igrišča, ne da bi se pretirano pretegnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po Irvingu, ki je zadeval trojke in podajal pri Durantovcih, je imel svoj šov od daleč tudi Stephen Curry (Golden State) za LeBronovce. Slediti mu je skušal še en mojster iz Brooklyna James Harden. Svoje minute je izrabil tudi Zach LaVine (Chicago) in ob koncu prve četrtine pomagal moštvu Durant skoraj ujeti LeBronovcec (40:39).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga četrtina se je začela s skokom za žogo dveh najmanjših igralcev na igrišču, Chrisa Paula (Phoenix) in Mika Conleyja (Utah). Priča smo bili prvemu prekršku, nenapisanega pravila, da se ne igra obrambe, se ni držal Jayson Tatum (Boston), rezervna peterka pa se je za žogo podila z nekaj več tekmovalnega žara. Dve minuti po začetku četrtine se je na igrišče vrnil Dončić, začel je z metom za tri točke, a bil nenatančen, nato se je odločil, da se nekoliko prepoti ter stekel do obroča in žogo zabil skozenj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Antetokounmpo je najbolj resno jemal tekmo in nizal koše izpod obroča, medtem ko je Curry z nasmehom na obrazu nadaljeval nizanje metov za tri. Moštvo Durant je nekoliko zaostalo, saj po Hardnovi trojki njihovi meti za tri točke niso več našli tarče. Razpoloženi Grk je zadel tudi za tri točke, Jokić pa se je na pol v šali pritožil selektorju Jamesu, ker mu Antetokounmpo ni podal, ko sta sama jurišala na koš Durantovcev. Ti so imeli precej težav, saj sta jim žogo skozi obroč potisnila najprej Curry, nato še Paul. Damian Lillard (Portland) je zadel 12 metrov dolgo trojko, Curry je takoj nato ponovil vajo z iste razdalje. Ko se je četrtina iztekla, so LeBronovci imeli 60 točk, Durantovci le 41. Skupen rezultat pa je znašal 100:80.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Durantovci so drugi polčas znova začeli s trojko Irvinga, nato se je ogrel Bradley Beal (Washington) in nanizal tri mete od daleč. Strelcem za tri točke se je z dvema uspešnima metoma pridružil tudi Dončić, ki je pred tem delil podaje. Vse več navdušenja je sprožal neumorni Antetokounmpo, ki ni znal zgrešiti. Zadeval je tudi trojke, ki sicer niso njegovo najmočnejše orožje, in se smejal samemu sebi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato sta se Durantovcev lotila Jaylen Brown (Boston) in Paul George (Clippersi) ter nanizala vsak po dve trojki. Harden in Conley sta skušala držati korak, toda Lillard je zadeval z vse večje razdalje. Trojka Donovana Mitchella (Utah) ob koncu tretje četrtine je prišla prepozno, da bi preprečila še tretji zaporednih poraz igralcev v modrem (46:45), ki so skupaj zaostajali za 21 točk (146:125).

Po pravilih se tekma konča, ko prvo moštvo doseže 170 točk (146 + 24, številka pokojnega Kobyja Bryanta), kar je pomenilo trdo delo za Durantovce. Harden in LaVine sta se nemudoma lotila dela, toda George jim je s trojko dal vedeti, da ne bo lahko. Nato je še eno dodal Brown, redek prekršek pa prišel ravno, ko je vrgel na koš, tako da je dodal še prosti met. Neusmiljen je bil tudi George in rumeno moštvo je potrebovalo le še 14 točk. Iz neopaznosti je priplaval Kawhi Leonard, toda njegove trojke niso veliko pomagale, saj sta Curry in Lillard nadaljevala ostrostrelsko seanso, tekmo pa je končal ta s še enim neznansko dolgim metom od daleč (170:150).
 

Spremljevalni program 

Dončić se je pomeril že na prvem tekmovanju dneva, merjenju v spretnosti, a vanj ni vložil veliko energije, saj ga je center Indiane Domantas Sabonis brez težav premagal. Zaradi premalo prizadevanj ga je prek Twitterja okrcal tudi soigralec iz Dallasa Jalen Brunson, Slovenec pa mu je odgovoril, da se ni ogrel in je podlegel pritisku. Da ni šlo le za šalo, je potrdil po tekmi, ko je dejal "nisem vedel, da bomo takoj začeli, zato sem bil hladen". Spretni branilci so tokrat podlegli centrom, saj je Nikola Vučević (Orlando) opravil s Paulom, v finalu Črnogorca in Litovca pa je ta prvi zadel za tri in si po lanskem drugem mestu priigral naslov najbolj spretnega zvezdnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekmovanje v metanju trojk je bila nova potrditev, da je Curry najboljši košarkarski strelec vseh časov, saj je imel v obeh krogih najboljši rezultat. Najbolj se mu je upiral Conley, toda Curry je v drugem krogu stopnjeval natančnost in pospravil zadnjih pet žog ter za točko ugnal Conleyja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odmor med polčasom je zapolnilo tekmovanje v zabijanju, na katerem se je tokrat pomerila le trojica, na koncu pa je sodnike najbolj prepričal mladi Anfernee Simons iz Portlanda.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Bleščeča kovnica dolarjev

Največji zvezdniki so v tednih pred tekmo dali jasno vedeti, da niso navdušeni nad marketinškim spektaklom med pandemijo. "Vsi vemo, zakaj igramo to tekmo, za denar gre, za priložnost ustvariti več denarja," eden najboljših košarkarjev na planetu Leonard ni izbiral besed. "Denarju dajemo prednost pred zdravjem," je poudaril. "Letos nimam ne energije ne veselja za tekmo zvezdnikov. Sploh ne razumem, zakaj jo imamo," se mu je pridružil LeBron James. "Veliki šef nima ne veselja ne energije za tekmo, pri meni je enako, res mi ni mar za tekmo," je dodal tudi Antetokounmpo in se vprašal, kakšen je smisel šova za gledalce, če na njemu ni gledalcev.

Obema je odgovoril Curry, tudi sam ne najbolj navdušen nad odhodom v Atlanto, toda dovolj praktičen, da ga je mirno sprejel: "Gre za posel. To nam je jasno, vedeli smo, za kaj smo se obvezali." Pandemične nevarnosti je poudarila novica nekaj ur pred začetkom, da zvezdnika Filadelfije Joel Embiid in Ben Simmons zaradi zdravstvenih pravil lige ne boste nastopila, saj je obstajala možnost, da sta bila v stiku z okuženo osebo. Tako da sta obe moštvi (Embiid je bil v začetni peterki selektorja Kevina Duranta, Simmons rezerva pri selektorju Jamesu) imeli samo po 11 igralcev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodstvo NBA je marsikoga presenetilo že z začetkom sezone pred božičem, namesto sredi januarja, kot so mnogi pričakovali, kar je povzročilo kar nekaj težav s pripravljenostjo. Tudi Dončić je prve tekme igral v nekaj slabši formi. Toda bolj zgoden začetek je pomenil dodatne pol milijarde dolarjev prihodkov. Kar ni od muh niti za igralce in njihove milijonske plače, saj jim je grozilo, da ostanejo brez tretjine prihodkov za pokrivanje izgub lige. Tako se je v Atlanti vseeno zbrala smetana najboljše košarkarske lige na svetu, kot so jo izbrali navijači, trenerji in sami igralci. Znova se precej govorilo o prezrtih imenih, pa o tem, kdo si bolj zasluži mesto v začetni peterki in kdo ne (recimo spletno prerekanje ali Dončić ali Lillard, ki ga je Slovenec presekal z besedami, da verjetno Lillard).

Dončić si ni veliko belil glave z okoliščinami tekme, "če bo organizirana in bom izbran, bom igral, drugače bom počival", se je odzval že med razpravo, ali sredi pandemije sploh zbirati zvezdnike lige na kup. Pred srečanjem je dejal: "Zame je letos bolje kot lani, vse je hitreje, traja le en dan. Seveda je brez gledalcev precej drugače, želim, da bi bili navijači z nami, saj je tekma zvezdnikov zanje." Po njegovih besedah je bilo razpoloženje v Atlanti odlično, nastop na tekmi pa velika čast: "To je vse, kar sem si želel že od malega." Zahvalil se je vsem navijačem, ki so ga podprli v glasovanju NBA, posebej tudi slovenskim, "vem, da so nekateri tudi večkrat na dan glasovali zame, tako da hvala vsem.

Slovenec je že večkrat poudaril, da je še zmeraj "le fant, ki zelo rad igra košarko", zato za zdaj nerad razpravlja o težjih vprašanjih, kot je igranje v času pandemije in ali naj bo cepljenje za igralce obvezno. "Nekateri bodo rekli da, drugi ne. Sam ne vem odgovora na to, treba je vprašati zdravnike," je bil jasen. A se kljub mladostniški lahkotnosti in razigranosti ne izogiba resnim temam. Ko je polarni mraz prizadel Teksas, je skupaj z lastnikom kluba Markom Cubanom in nekaj soigralci nemudoma odprl denarnico, tako da so mestu Dallas podarili 1,25 milijona dolarjev (dober milijon evrov) za pomoč ljudem v stiski.  Ko so mediji opazili, da v Dallasu kot protest zaradi rasne neenakosti v ZDA ne igrajo himne, je bil prav Dončić tarča ogorčenja ameriških konservativnih medijev (skupaj s Srbom Bobanom Marjanovićem in Latvijcem Kristapsom Porzingisom), ko se je televizija Fox News spraševala, ali himna moti tuje igralce. 

Preplet politike in košarke ni naključje, v nasprotju z drugimi športnimi ligami, kjer so igralcem zabičali, naj "molčijo in preigravajo", najbolj glasne pa celo kaznovali, so v vrhu NBA hitro spoznali, da si ne morejo zatiskati oči pred pomembnimi družbenimi vprašanji. Sploh pa ne v tekmovanju, kjer so zvezdniki pomembnejši od klubov, ob tem pa jih je večina temnopoltih. Rasna neenakost je vtkana globoko v tekmo zvezdnikov, saj so več kot tri milijone dolarjev (2,5 milijona evrov) donacij namenili organizaciji zgodovinsko temnopoltih univerz (HBCU).

Mnogi zvezdniki so politično zelo angažirani, na čelu z Jamesom. Ta je tako Atlanto izbral za govornico, s katere organizacija Več kot volilni glas (More Then A Vote), ki jo je pomagal ustanoviti, opozarja pred prizadevanji za utišanje (temnopoltih) volivcev. "Poglejte, kaj nam je uspelo, kaj so naši glasovi omogočili. In poglejte, kako nas skušajo utišati, kako uporabljajo vse mogoče ukane, napadajo celo demokracijo. Zato ker vedo, česa smo zmožni, in tega jih je strah," eden največjih športnih zvezdnikov na planetu opozarja Američane.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj pozornosti v Evropi je bilo deležno število tujcev med zvezdniki (šest iz Evrope), v začetnih peterkah bi jih moralo biti pet (Antetokounmpo je Grk, Dončić Slovenec, Jokić Srb, Irving Avstralec, Embiid Kamerunec). Balkan Boysi, kot si v šali pravijo košarkarji iz nekdanje skupne države, imajo v Atlanti tri predstavnike, pri moštvu Durant je med rezervami znova odlični Črnogorec Vučević. "To je znak, kako je košarka napredovala, v NBA nas je zdaj več tujcev kot kadarkoli prej, kar je dobro," je Dončić vesel napredka. Dejal je, da "sem se vedno zgledoval po igralcih iz nekdanje Jugoslavije, vedno imamo odlične igralce". Na vprašanje, kdo so ta hip trije najboljši na -ić, pa je znova nasmejan naštel "Jokić, hmmm, Marjanović in (Goran) Dragić". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanv
08. 03. 2021 17.54
+1
Slo komentatorja Arene, posebno Luka ne znata angleščine. Če je treba komentirat intervjuje sta tiho ko r..i...ti.
kor22
08. 03. 2021 11.07
+5
Skoda da se nena organizira ena tekma jugoslavije pa usa
VAREN
08. 03. 2021 10.55
+3
Glede na rezultat so bol nametaval kot igral.
igor1
08. 03. 2021 10.42
+2
kje je statistika lebrona in drugih
DJ-Pero
08. 03. 2021 10.22
+8
Dončić je vsaj ponos vseh Slovencev, kar za "našega" twitteraša definitivno ne moremo reči!
VAREN
08. 03. 2021 10.56
-4
Ne govor v množini za ekonomske migrante, ki ne zastopajo Slovenijo.
DaDo77
08. 03. 2021 09.49
-5
Največji smeh je bilo včeraj spremljati Dončića na spretnosnem izzivu... Hahhaaha kdo se spomni dati najpočasnejšega igralca v NBA ligi na spretnosti izziv....🤣🤣🤣
DaDo77
08. 03. 2021 09.48
-5
Luka če bi bil alpa ne, od njega ni bilo nekega doprinosa...
Wolfman
08. 03. 2021 09.40
+3
Takšna tekma All Star je pa res otročja in dolgočasna!
Definbahija
08. 03. 2021 09.36
+3
Ta tekma narejena za LeBrona. Vsi ostali se morajo skrivat da on fila svoj ego
Necenzura
08. 03. 2021 09.38
+2
DaDo77
08. 03. 2021 09.43
+2
Skrivat? Sej veš da je LeBron večji del tekme sedel na klopi in imel drugo najmanjšo minutažo in ni praktično naredil nič...
Definbahija
08. 03. 2021 09.47
+2
Sej EGO si lohk filas tud na klopi. Sam da si po TV pa mu ze piše loading EGO v glavi
Definbahija
08. 03. 2021 09.36
+2
Tisto glede himne mi lohk kdo odgovori? To vem da ne predvajajo himne, a kaj ima s tem Dončić, Bobi in KP? Slaboo sestavljen stavek.
Vap0
08. 03. 2021 09.24
Pretresljivo...
Nikdar več
08. 03. 2021 09.10
+3
Predvsem se je vlekla tale nezanimiva tekma.. Preden so začeli, pa en kup EPP vmes, pa raznih drugih insertov... Škoda časa. Če bi igrali zares bi bilo mogoče res zanimivo. Igrajo brez obrambe. Zeeeh..!
Lisec7
08. 03. 2021 08.51
+3
v evropi je rezutat 70:50
Petarda10
08. 03. 2021 08.45
+11
Kaksna bedarija je ta tekma neverjetno
Rikii 20
08. 03. 2021 08.34
+8
Včasih je bil all star zanimiv, ko se je igralo zahod proti vzhodu. Tole zdaj veliko manj ljudi gleda kot prej.
Lektor Jure T.
08. 03. 2021 08.25
+9
Pa ne razumem zakaj je potrebno v tale clanek ponovno propagirati temnopolte, kjer spet samo jokajo o tem kok so bogi. Politika in sport se nebi smela mesati pod nobenim pogojem. Prvi korak k temu pa ste mediji!!
agentii030
08. 03. 2021 08.41
+7
Res je... črnci so trenutno največji rasisti
Lektor Jure T.
08. 03. 2021 08.22
-6
Doncic me je mocno razocaral. Obnasal se je kot da je na kaksni rojstnodnevni zabavi 10 letnika. Izziva pa se je lotil povsem nonsalantno, nedostojno za dogodek all star.
Wolfman
08. 03. 2021 08.19
+13
Eden izmed najdolgočasnejših dogodkov v svetu košarke pa je ALL STAR tekma!
asdfghjklqwertz
08. 03. 2021 08.19
+4
In potem so neameričani krivci, da se v nekaterih klubih ne igra himne itd ... a spomnimo se, kdo so bili tisti, ki so pred ameriško himno protestno klečali ...
Bajkerrado
07. 03. 2021 21.53
+9