Šport

Dončić se je rje otresel z zmago

New York, 27. 12. 2019 02.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
17

"Kot bi pretekel maraton, drugače je, če manjkaš več tekem," se je preznojeni Luka Dončić veselil zmage nad San Antoniem. Sosedom iz Teksasa pa ni manjkalo veliko, da ne bi ponovili šoka iz Toronta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razmeroma hitra vrnitev Dončića po poškodbi je razveselila košarkarski svet, razen morda San Antonia. Slovencu sta kljub nekoliko počasnemu začetku le dve podaji zmanjkali do novega trojnega dvojčka, tekmo je končal s 24 točkami, 8 podajami in 10 skoki. Dallas se je otresel treh zaporednih porazov doma in razveselil svoje navijače, srečanje je na svojo stran prevesil s serijo trojk v zadnji četrtini. Na koncu ga je sirena odrešila silovite vrnitve Spursov, ki je prinesel neprijetne spomine izpred nekaj dni. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zelo sem utrujen, a je krasno, da sem nazaj in da smo zmagali," je po tekmi dejal Dončić in poudaril, da je dež trojk v času, ko je sedel na klopi, dokaz, kako dobro moštvo je Dallas. "Lahko se merimo z vsemi, le še naprej moramo tako igrati in zmagovati." Podobno zaupa Kristapsu Porzingisu, ki je zadel le štiri od 15 metov: "Potrebno bo še nekaj časa, kot sem dejal na začetku leta, iz tekme v tekmo sva boljša, on in jaz, tako morava nadaljevati.

Mavericksi so se otresli neprijetnega priokusa iz Toronta, v soboto jih čaka prvo iz serije treh gostovanj, Golden State Wariorsi v San Franciscu. V tej sezoni eno najslabših moštev lige je v sredo pokazalo preblisk šampionske veličine, ko je prepričljivo premagalo Rocketse iz Houstona. Dallas je v nedeljo pri Lakersih, razsrjenih po porazu z mestnimi tekmeci Clippersi, silvestrovo pa bodo preživeli v Oklahomi.  

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097352/4031

Krotenje zveri

San Antonio je začel netradicionalno, z metom za tri točke, a je prvi koš zadel Dallas, trojko Doriana Finney-Smitha. Domači so hitro povedli in prednost držali večji del prve četrtine, toda obramba Spursov je počasi razrahljala njihovo natančnost. Dončić je bil z desetimi točkami najboljši strelec Mavericksov, Kristaps Porzingis s šestimi zgrešenimi meti največji dolžnik. Spursi pa so v zadnjih minutah prevzeli pobudo, ukradli nekaj žog in četrtino zašpilili s trojko ter povedli (24:20).

Dončić se je že med zabijanjem smejal duhoviti podaji za hrbtom Setha Curryja.
Dončić se je že med zabijanjem smejal duhoviti podaji za hrbtom Setha Curryja. FOTO: AP

"Luka je zver, zdi se, da počne, kar hoče, moramo ga bolje ustaviti," je trener gostov Gregg Popovich napovedal taktiko ob začetku druge četrtine. S Slovencem na klopi v prvih minutah niso imeli težav, druga peterka San Antonia je zlahka držala korak z rezervno klopjo domačih. Obe moštvi nista zadevali od daleč, gostje so bili bolj natančni iz bližine, kar je ohranjalo tekmo izenačeno. Pri Dallasu sta nato predvsem Tim Hardaway Jr. in Dwight Powell pomagala Dončiću loviti goste. Powell je koš polnil ob lepih podajah Slovenca. Trojka Porzingisa – meti od daleč v zadnji sekundi postajajo njegov zaščitni znak – je poskrbela, da je Dallas polčas končal s petimi točkami prednosti (52:47).

Začetek drugega polčasa ni prenesel spremembe, rezultat je ostajal tesen. Napoved lažjega dela za domače je bila četrta osebna napaka LaMarcusa Aldridgea že v tretji minuti nadaljevanja. Popovich je moral daleč najboljšega strelca Spursov poklicati na klop, domačini pa so začeli večati prednost. Veteran Rudy Gay je s parom trojk ob koncu nekoliko omilil razliko, Dallas je na premor odšel s petimi točkami zaloge za zadnjo četrtino (79:74).

"Luka igra dobro za nekoga, ki ga ni bilo deset, enajst dni, na začetku je bil nekoliko rjast," je bil trener Rick Carlisle ob začetku zadnjega dela igre zadovoljen z vrnitvijo svojega najboljšega igralca. Porzingisovo nenatančnost je odpravil z besedami, da "mora igrati svojo igro, ne bo zadel vsakega meta, a mora še naprej igrati". Latvijec se mu je nemudoma zahvalil z dvema zadetima trojkama in podajo Delonu Wrightu za tretjo. Ko je četrto v koš poslal še Finney-Smith, je Popovich nalet domačih prekinil z minuto odmora. Ni pomagalo, bombardiranje od daleč sta nadaljevala Jalen Brunson in Wright. Spursi so na koncu poskusili z orožjem Toronta, agresivno obrambo po vsem igrišču in se približali le na štiri točke, a jim je za preobrat zmanjkalo časa (102:98).

Dve filozofiji

Srečanja s San Antoniem so del teksaškega troboja, v katerem sodeluje tudi Houston. Spursi so bili do zdaj najbolj uspešni, toda letos so daleč od svoje nekdanje veličine, Mavericksi pa niso več "mali bratec", sredi novembra so jih gladko porazili (117:110), Dončić jim je nasul 42 točk, ob 12 podajah in 11 skokih. Toda Spursi imajo za sabo napadalno eksplozijo. Po domačem porazu proti Clippersom (134:109) so se v ponedeljek znesli nad Memphisom in jim s 67,4-odstotnim metom napolnil koš za kar 145 točk. Zvezdnika Aldridge in DeMar DeRozan sta dokazala, da sta še vedno mojstra igre pod košema.

Pri Dallasu in San Antoniu gre za soočenje moštev s povsem drugačno filozofijo, trener Popovich ni ljubitelj meta za tri točke, Spursi so s povprečjem 26 metov za tri na tekmo povsem na dnu razpredelnice NBA. Carlisle razmišlja povsem drugače, Dallas je s povprečjem 41 metov z razdalje na drugem mestu, takoj za strojem za trojke iz Houstona. Prvo tekmo je praktično odločila ta razlika, Carlislovi fantje so zadeli 17 trojk, Popovichevi osem. Skoraj povsem enako je bilo v drugo, 16 trojk Dallasa in le 8 Spursov z manj kot 28-odstotnim metom od daleč.

Naskok na prvenstvo

Zadovoljen nasmeh Dončića po zadetki trojki na prvi tekmi s Spursi.
Zadovoljen nasmeh Dončića po zadetki trojki na prvi tekmi s Spursi. FOTO: AP

"Počutim se dobro," je pred tekmo zagotovil Dončić. Za hitro okrevanje se lahko zahvali tudi temu, da se je poškodoval v domači dvorani, saj so nemudoma začeli zdravljenje. Že nekaj ur po zvinu je bil v bazenu s tekočim trakom, kjer je s hojo razgibaval sklep. Po njegovih besedah je Dallas klub z veliko dobrimi igralci, ki so tudi brez njega igrali zelo dobro. "A je drugače, če le sediš na klopi in gledaš moštvo," je opisal občutke ob seriji štirih tekem, ki jih je izpustil zaradi poškodbe. Najbolj boleč je bil zagotovo poraz v Torontu, ko Dallas po 30 točkah prednosti ni znal ustaviti izjemnega naleta Raptorsov in so se v anale vpisali kot moštvo, ki je v enem največjih preobratov v zgodovini NBA potegnilo krajši konec.

Enotno mnenje med košarkarskimi strokovnjaki je, da so se Mavericksi tudi brez slovenskega žrebička dobro kosali z najboljšimi ekipami vzhodne konference (v štirih tekmah dve zmagi in dva tesna poraza, tri skupaj s tekmo proti Miamiju, kjer si je Dončić zvil gleženj). "Dallas je resnično dober. Ni jim treba čakati leto ali dve, že zdaj lahko o sebi razmišljajo kot o moštvu, ki lahko osvoji prvenstvo," je prepričan trener in komentator televizjje ESPN Jeff Van Gundy.

Obuti "Dončik"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić med bolniško odsotnostjo ni počival, Nike je pred srečanjem uradno sporočil, da je Slovenec postal ambasador blagovne znamke Jordan Air. Zunaj igrišča je njegove ameriške navijače razgrela tudi nova parodija Klemna Slakonje "My name is Luka".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Absurdni neverjetni video" si je prislužil dolg članek v vplivnem spletnem časniku The Athletic, kjer so predstavili slovenske avtorje spota in njegovo nastajanje. Slakonjevo neprenehno ponavljanje "-čić" pa še ni doseglo Charlesa Barkleyja, nekdanji zvezdnik NBA in komentator mreže TNT Slovenca še vedno vztrajno naslavlja z "Dončik".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brat od pepetovga brata
27. 12. 2019 09.12
-2
slakonja je samo pozresen...
dark horse
27. 12. 2019 08.34
+4
Vau 600k ogledov torej je res navdušil video vse na svetu :D
DaDo77
27. 12. 2019 08.28
+5
»Dončić se je rje otresel z zmago« naslov? Potem »Dallas je v nedeljo pri Lakersih, razsrjenih po porazu z …« Razsrjenih? Resno? Še en vrhunski članek najboljšega spletnega portala v regiji. A kaj zaposlujete? Imam enega prijatelja, ki je drugače kuhar, toda mislim, da je več kot kvalificiran za vašo ekipo »novinarjev«.
schranz91
27. 12. 2019 08.44
+2
še za sabo ne preberejo preden ne objavjo, neverjetn
disorderliness
27. 12. 2019 10.52
+3
"Razsrjenost". Zelo lepo. Nič ne hvalim slovenštine na tem portalu, ampak ta izraz mi je sedel in vse pohvale od mene mojstru, ki ga je našel in uspel uporabiti. To je slovenščina: bogat, širok, poetičen jezik.
anakondabox
27. 12. 2019 08.23
+3
Ne samo, da je Luka naučil Američane virtuoznosti in čudežnih obratov, zdaj brez napak izgovarjajo tudi šumnike DonČIČ. #car
LightningBolt
27. 12. 2019 07.50
+15
Kakšne rje? Je z vami vse ok?
schranz91
27. 12. 2019 07.52
+5
samo gležen si zvije in ko se vrne je najboljši igralec na tekmi, po njihovo je če si gležen zviješ da si takrat zarjavel
Lock Down
27. 12. 2019 09.14
+4
Bo treba cel članek prebrat, preden se razburjata. To so besede njegovega trenerja Ricka Carlisla, on pa verjetno že ve.
disorderliness
27. 12. 2019 12.19
+2
Če si gleženj zviješ, zarjaviš, ne da si zarjevel. Tako govorijo trener in Dončič in vsi v tem poslu, da jih lahko razumejo tudi otroci. Namesto zarjavelost bi lahko uporabili tudi medicinski izraz "atrofija", kar pa številni otroci ne bi razumeli in bi se morali najprej o tem podučiti in bog ve, kako bi izraz vplival na pametnjakoviče portala 24ur.
schranz91
27. 12. 2019 18.46
-1
Xtreme jaz bi potem rekel naj se naučijo prevajat ker to zagotovo ni rekel
frigulefragule
27. 12. 2019 07.39
+3
terra luna
27. 12. 2019 07.24
+8
9/23 met iz igre, 1/6 met za tri
schranz91
27. 12. 2019 07.22
+8
"dončić se je rje otresel z zmago" kakšn naslov neki je to, bil je poškodovan 11 dni in je dobro igral kot da se nebi poškodoval in vi potem neki omenjate da se je otresel rje, po mojem mnenju je ta naslov žaljiv
Mauzahecmauzares
26. 12. 2019 21.54
-5
Luka Revolveraš
bbbiba
26. 12. 2019 21.35
+3
catgod
26. 12. 2019 21.14
+14
Samo neko nakladanje v clanku...kdaj in ob kolkih je pa tekma??