Šport

Dragić se je uspešno vrnil za zmago Miamija nad Torontom

New York, 24. 02. 2021 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Slovenski veteran je bil po slabih treh tednih zunaj igrišča deležen osrednje pozornosti, njegovih petnajst točk pa je bilo pomemben del za zmago proti vedno napornemu Torontu (116:108). Četrti uspeh zapored še ni zagotovilo preobrata v težavni sezoni, toda Miami se je v zgoščeni vzhodni konferenci začel prebijati navzgor.

Goran Dragić (desno) se je po dobrih dveh tednih okrevanja uspšeno vrnil v moštvo.
Goran Dragić (desno) se je po dobrih dveh tednih okrevanja uspšeno vrnil v moštvo. FOTO: AP

Ob vrnitvi Gorana Dragića (15 točk, 3 podaje, 2 skoka) je bil Miami znova podoben moštvu iz lanskega finala, ne samo po obrazih, ampak po čvrsti igri, ki je odlikovala moštvo s Floride. Osrednjo vlogo sta znova prevzela Jimmy Butler (27 točk, 10 podaj, 8 skokov, 3 ukradene žoge, blokada) in Bam Adebayo (19 točk, 4 podaje, 12 skokov, ukradena žoga in blokada), ki sta z dobro igro najlepše odgovorila na tokratno zavrnitev trenerjev, da ju niso uvrstili niti med rezervno postavo vzhoda na tekmi zvezdnikov. Ob strani sta jim stala Duncan Robinson (17 točk, 2 podaji, 2 skoka, ukradena žoga) in Andre Iguodala (12 točk, podaja, 4 skoki, blokada), oba sta zadela po štiri trojke. Gabe Vincent je dodal tri (11 točk, ukradena žoga) in Miami se je uspešno otresel hitrih in vztrajnih Raptorsov, ki so jih v prvi četrtini zasuli z meti od daleč. Kar osem jih je bilo natančnih izza črte za tri točke, s petimi in štirimi zadetimi meti sta jih najbolj pestila Fred VanVleet (24 točk, 7 podaj, 4 skoki) in Kyle Lowry (24 točk, 8 podaj, 7 skokov, 3 ukradeni žogi). 

"Vedeli smo, da so dobro moštvo, v prvem polčasu so zadeli nekaj norih metov. Nikoli ne odnehajo," je Dragić po koncu srečanja pohvalil tekmece. Dejal je, da se po dolgi odsotnosti počuti dobro: "Mislil sem, da bom bolj utrujen, a je šlo brez težav, nisem bil preveč zadihan." Trener Erik Spoelstra je povedal, da je še prezgodaj za oznanilo o premaganih začetnih težavah, "nikoli nimaš občutka, da je delo končano, še naprej moramo garati, a zdi se, da smo vse bolj zdravi in napredujemo". Po Dragićevih besedah klub preveva precej bolj pozitivno vzdušje. "Razpoloženje je krasno, ko zmaguješ. A moramo ostati zbrani, še naprej delati, vemo, da je sezona še dolga. Premagati smo morali kar nekaj ovir in odsotnosti igralcev, a ne iščemo izgovorov. Zdaj smo se končno zlili kot moštvo, občutek je drugačen, lahko gradimo na tem. Čaka nas vrsta domačih tekem, to moramo izrabiti in se prebiti višje na lestvici," Slovenec verjame v precej boljši drugi del sezone.

Potek srečanja 

Za Miami je vedno dobra napoved, ko Duncan Robinson tekmo začne z uspešnim metom za tri točke. In še boljša, ko takoj zatem doda še drugega. Začetne težave gostov je olajšala trojka OG Anunobyja, nato je še eno dodal Kyle Lowry in srečanje je bilo znova izenačeno. Heati so delovali precej boj živahno kot na začetku meseca, ko je moštvo pogosto postavalo na igrišču. Igralci so se odkrivali in žoga je hitro krožila, še posebej ob začetnih nepazljivostih obrambe Toronta. Tega je reševal razpoloženi Lowry, ki je po štirih tekmah počitka neumorno zadeval od daleč. Pridružil se mu je tudi Pascal Siakam, in Kanadčani, ki to sezono igrajo na Floridi, so prevzeli vodstvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po dobrih šestih minutah je v igro kot prva menjava vstopil Goran Dragić. Ob  izgubljeni žogi Raptorsov je Kendrick Nunn to potisnil do Slovenca in ta je sam v protinapadu dosegel prvi dve točki. Med trojkarje Toronta se je vpisal tudi Fred VanVleet in gostje so s 55-odstotnim metom od daleč ohranjali tesno tekmo. Chris Boucher je potrdil, da so Raptorsi izjemno razpoloženi za mete od daleč, še eno trojko je dodal VanVleet in gostje so začeli graditi prednost. Dragić je s prodorom pod obroč in zadetkom pokazal, da ima spočite noge. Trud je znova izničil VanVleet, tokrat z metom s kar dobrih desetih metrov. Izgubljena žoga DeAndre'ja Bembryja in nato prekršek sta prinesla dva prosta meta in še napad, ki ga je Andre Iguodala izrabil za met za tri iz levega kota. Toda neutrudni Raptorsi so dodali še deveto trojko v četrtini, natančen je bil Norman Powell, in gostje so ob njenem koncu vodili za tri točke (35:32).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gabe Vincent, ki je dobil priložnost ob odsotnem Tylerju Herru, je drugo četrtino začel z metom od daleč, s katerim je izenačil srečanje. V klub treh točk se je vpisal tudi Dragić, njegov naslednji poskus je blokiral do neba raztegnjeni Boucher. Svojo začetno natančnost je našel Robinson, njegov met za tri je znova izenačil tekmo. Slovenec je na klop sedel po dobrih štirih minutah druge četrtine, ko se je na igrišče vrnil Jimmy Butler. Nova trojka Igudale je pobudo prinesla domačim, kar je potrdil tudi prvi koš Butlerja. Zvezdnik Miamija je srečanje začel zelo umirjeno, a počasi stopnjeval igro. Trener gostov Nick Nurse je ugovarjal prekršku Lowryja nad Butlerjem, a so sodniki po ogledu posnetkov potrdili svojo odločitev. Lowry je skušal krivico uravnati s trojko, a je Iguodala nemudoma odgovoril z enako mero.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva uspešna protinapada Heatov sta domačim prinesla sedem točk prednosti, prva trojka Nunna jo je raztegnila na deset, odlična obramba Butlerja in njegov protinapad na dvanajst. Slabe tri minute pred koncem je Dragić zamenjal Robinsona in hitro še v drugo zadel izza črte za tri točke. Trener domačih Erik Spoelstra se ni strinjal z dosojenim prekrškom Kellyja Olynyka nad Siakamom in sodniki so se strinjali, da ima prav, zvezdnik Toronta pa je po prekršku v napadu s tretjo osebno napako sedel na klop. Trojka Powella je nekoliko olajšala težave gostov, a so ob koncu prvega polčasa vseeno odšli v garderobo z desetimi točkami zaostanka (66:56).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lowry je na začetku drugega polčasa s četrtim metom za tri točke potrdil, da bo tekma še dolga. Nato je še z enim košem prednost znižal na pet točk, Anunoby je odgriznil še dve in Spolestra je že po dveh minutah igre moštvo sklical na posvet h klopi. Anunobyjeva trojka je izenačila tekmo in Heati so morali znova pljuniti v dlani. Najprej je od daleč zadel Butler, nato še Robinson. Adebayo je z lepim preigravanjem prišel do obroča in žogo odločno zabil v koš. Dragić se je na parket vrnil slabih pet minut pred koncem četrtine, njegova tretja podaja je bila seme za četrto trojko Iguodale in domače moštvo je znova vodilo za enajst točk. Prosti meti VanVleeta so zaostanek gostov znižali na sedem, a se je na igrišče vrnil Adebayo in pod košem pestil obrambo gostov. Terence Davis je bil sedmi Raptors, ki je zadel za tri točke, a je Vincent vrnil z enako mero. VanVleet je ob iztekanju igralnega časa zdrsnil na tla, a se je pobral na noge in v zadnji sekundi z metom iz skoka postavil končni rezultat tretje četrtine, 92:85 za domače. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vincent je nadaljeval ostrostrelstvo tudi na začetku zadnje četrtine. Pri Torontu se je prebudil center Aron Baynes s petimi zaporednimi točkami, tri so prišle izza črte za tri. Nato je trojko za Kanadčane dodal tudi Davis in Spoelstra se je odločil za novo minuto odmora. Po njej se je na igrišče vrnila prva peterka Miamija, ki se je soočala z odločno obrambo Raptorsov po celem igrišču. Na drugi strani je spretni VanVleet preigral podobno ostro pokrivanje domačih in našel prostega Powella na črti za tri. Veselje ni trajalo dolgo, saj je od daleč zadel tudi Butler, po ukradeni žogi pa zdrvel v protinapad za pet zaporednih točk. Tako je trener Nurse Raptorse poklical na bojni posvet. Ta je spodbudil VanVleeta k še enemu dolgemu metu za tri, toda po nekaj ukradenih žogah in zgrešenih metih na obeh straneh je Butler izrabil neodločno obrambo in tudi sam znova zadel od daleč. Prvi zvezdnik Miamija je prevzel vajeti srečanja, a so Raptorsi imeli neumornega VanVleeta, ki je iz levega kota še petič zadel za tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja minuta se je začela s šestimi točkami prednosti za domače in skokom za žogo, ko so gostje ustavili Adebaya. Žogo je zgrabil Butler in zgrešil, a je Igudali uspel pomemben skok v napadu. Znova je vrgel Butler, žoga je znova končala v rokah Miamija, a se je oglasila sirena za iztek napada. Ogled posnetkov je pokazal, da se je žoga dotaknila obroča, domači so dobili nov napad, v katerem je Adebayo žogo potisnil v koš in 32 sekund pred koncem so vodili za osem točk. Lowry je zgrešil za tri, a nato z dobro obrambo Butlerja prisilil k izgubljeni žogi. Po prekršku nad Powellom je ta s prostima metoma znižal na šest točk zaostanka. Miami je pred zadnjimi 15 sekundami odšel na posvet, po njem je sledil prekršek nad Butlerjem, ki je obakrat zadel s črte za proste mete. Zadnji poskus Davisa je zgrešil cilj in Miami je zmagal četrtič zapored (116:108).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Dragić pred tekmo

"Počutim se dobro, še vedno me čaka veliko dela, ampak gleženj je vse boljši," je Dragić dejal na jutranjem ogrevanju. "Moram pa biti pameten, poškodba je bila precej huda. Videli bomo, kako se bo gleženj odzval (ne tekmovalni ritem), opravil sem nekaj težkih treningov ... bomo videli. Zagotovo želim biti pripravljen stoodstotno in pomagati moštvu." Posledice zvina so bile hujše, kot se je zdelo prvi večer, ko je še upal, da bo lahko odpotoval na gostovanje v New York.

Toda nato je izpustil ne samo obe tekmi s Knicksi, ampak serijo sedmih gostovanj, s katerih so soigralci prinesli štiri zmage in tri poraze. "Bilo je težko, hotel sem biti dela tega, a sem moral poskrbeti za okrevanje. Na srečo imamo tehnologijo, s trenerjem in fanti sem bil ves čas na zvezi, jim želel srečo pred tekmami in si vse ogledal," je opisal povezavo z moštvom.

"Sprejeti moraš, kar prinese vsak dan ... opraviti svoje delo, biti profesionalec," je Dragić (desno) opisal soočenje s težavno sezono.
"Sprejeti moraš, kar prinese vsak dan ... opraviti svoje delo, biti profesionalec," je Dragić (desno) opisal soočenje s težavno sezono. FOTO: AP

A vseeno ni bilo lahko, ko je tekme le gledal po televiziji in ni mogel pomagati soigralcem. "To je morda najtežje, sediš doma in razmišljaš, zakaj ne naredite tega, zakaj ne onega. Ko si na igrišču, je vse videti drugače. Žoga noče skozi obroč, nimaš dobrih trenutkov, sploh v obrambi, in plima se hitro obrne, posebno v NBA. To smo že doživeli, zato je treba ohraniti zbranost vseh 48 minut in odločno zaključiti tekme."

Slednje bo še pomembneje v drugem delu sezone, ko vsaka tekma šteje. "Moštva so nagnetena skupaj, nas le dve zmagi ločita od petega mesta. Zato se moramo dobro pripraviti in čimvečkrat zmagati," je dejal pred razkritjem urnika za drugi del sezone, v katerega bodo Heati morali stlačiti tudi preloženo tekmo z Bostonom iz začetka januarja, ko se je moštvo soočilo z obvezno karanteno za vrsto igralcev, vključno z Dragićem.

"Celotna sezona je čudaška, nič več me ne preseneti. Ampak moraš se prilagoditi, sprejeti, kar prinese vsak dan, ne se zatekati k opravičilom, ampak opraviti svoje delo, biti profesionalec," je Slovenec stvarno sprejel tegobe športnega tekmovanja sredi pandemije. "Na koncu bomo vsi imeli skoraj enak urnik, takrat bomo videli. Do konca sezone je še daleč, čaka nas veliko tekem, osredotočeni moramo biti le na to, da jih čim več zmagamo in poskusimo priti v končnico."

Del pandemičnih tegob in poškodb so tudi nenehne menjave Miamijevih peterk. Dragić je z Jimmyjem Butlerjem in Bamom Adebayom – skupaj so bili motor uspehov v lanski končnici – v tej sezoni odigral le 66 minut. "Ampak to ni nujno samo slabo. Morda je dobro za kaj drugega, že sedaj smo vajeni raznolikosti (v postavah), tako bomo v končnici na ta način prekaljeni." Po njegovih besedah ima moštvo dolgo klop, "na srečo imamo veliko fantov, ki igrajo dobro in lahko zapolnijo vrzeli ter dokončajo delo. Stvari skušam jemati s pozitivne plati, ko bomo znova vsi na kupu, bomo skušali odigrati najbolje, kot zmoremo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.