Šport

Dragićev Toronto je prepričljivo izgubil pred domačim občinstvom

New York, 21. 10. 2021 05.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
4

Navijači v dvorani Scotiabank Arena so po mesecih košarkarske suše spet slišali himno O Canada in navdušeno pozdravili vrnitev moštva, ki je minulo sezono prevedrilo v floridski Tampi. Toda gostje iz Washingtona so bili tokrat precej močnejši, šele nekaj njihove nepazljive igre ob koncu je ublažilo poraz (98:83).

Goran Dragić svojo štirinjasto sezono v NBA začenja v barvah Toronta.
Goran Dragić svojo štirinjasto sezono v NBA začenja v barvah Toronta. FOTO: AP

Domač zvezdnik Fred VanVleet se je je zahvalil za topel sprejem, nato je znova zavihrala zastava z geslom "Mi, sever." Trener Nick Nurse je Goranu Dragiću (9 točk, 4 podaje, 3 skoki) na prvi tekmi zaupal mesto v prvi postavi, vanjo je postavil tudi novinca Scottieja Barnsa. Dragićev soigralec iz Miamija Precious Achiuwa je domačim priboril prvo žogo, Slovenec pa s podajo našel VanVleeta za trojko. Hitro je dodal še koš iz srede rakete, nato se je ritem zadevanja nekoliko ustavil. Za Washington je bil od daleč natančen Kyle Kuzma, izenačil je Spencer Dinwiddie, Bradley Beal pa je goste popeljal v vodstvo. Achiuwa je imel nekaj težav pri potiskanju visokih podaj soigralcev skozi obroč. To je popravil s prodorom in zabijanjem, toda Dinwiddie in Beal sta še naprej zadevala, center Daniel Gafford si je s skokom v napadu priboril prvi točki, ob sedmih točkah zaostanka je trener Nurse vzel prvo minuto premora. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej je VanVleet izrabil novo podajo Dragića, nato še prodrl pod koš in zaostanek znižal na tri točke. Na polovici četrtine je Slovenec sedel na klop, zamenjal ga je Gary Trent mlajši. Beal je novi točki dodal iz prodora, Barns pa je z lepim metom prek glave navdušil domače občinstvo. Za goste je zadel srbski Izraelec Deni Avdija, Trent pa je izrabil slabo podajo Wizardsov in v protinapadu žogo položil v koš, kar je bil znak za premor na zahtevo klopi Washingtona. Domača je v igro poslala Ukrajinca Svija Mykhailiuka, ki se je izkazal med pripravami. Po premoru je bil za goste natančen Raul Neto, Wizards Khem Birch pa je bil v drugo s črte za proste mete obakrat natančen. Sledilo je nekaj zmedene igre domačih na obeh straneh, kar je Montrezl Harrell izrabil za dve zaporedni zabijanji in polaganje žoge v koš. Trener Nurse je za zadnjo minuto četrtine v igro znova poslal Dragića, zadnji poskus VanVleeta pa ni šel skozi obroč. Tako je Washington četrtino dobil za osem točk (26:18).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je drugo četrtino začel z odločnim prodorom mimo Aarona Holidayja, za svoj drugi zadetek iz igre. Odgovoril je Dinwiddie s polaganjem, sledila je poldruga minuta brez zadetka, nato je Dragič zadel z vrha črte za tri točke. S tretjo podajo je odprl vrata za polaganje Mykhailiuka. Prosta meta Dinwiddieja ter polaganje Beala, ki je dobil še prosti met, je razliko znova povišalo na osem točk. Slovenec je v protinapadu že zdrsnil na tla, a žogo uspel potisniti do Barnesa, ki jo je med belimi majicami položil v koš. Nato je na drugi strani naredil komaj opazen prekršek nad Avdijo, odločitev sodnikov pa je tako razsrdila trenerja Nursa, da so ga nagradili s tehnično napako. Polaganji Kuzme in Gafforda, ki je dobil še dodatni met, sta ob zgrešenih metih Toronta prinesla ducat točk prednosti in domača klop je vzela novo minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podaja VanVleeta je omogočila zabijanje Achiuwe, nato so domači izgubili žogo v naslednjem napadu, kar je Harellu omogočilo lahko zabijanje. Zgrešeno trojko Barnesa je Kuzme kaznoval z metom od daleč, nekaj kasneje dodal še enega od dveh prostih metov. Koš VanVleeta je ustavil rast zaostanka Raptorsev, toda dve polaganji Neta in eno Harella so gostom prinesla že dvajset točk naskoka in čas je bil za nov posvet domačih. Po njem je Trent zamenjal Dragića, sodniki pa so prekinili domači napad, ko se je Harell zapletel v besedni dvoboj z reperjem Drakom v prvi vrsti, in Wizardu prisodili tehnično napako. Lepo zabijanje OG Anunobyja je dvorano dvignilo na noge, sledila je vrsta zapravljenih priložnosti na obeh straneh, dokler ni Kuzma za Washington prodrl pod koš. Skozi belo obrambo se je prebil tudi VanVleet in žogo položil v koš, nato se je nadaljevala nenatančnost na obeh straneh. Anunoby je zgrešil dolgi met, nato še polaganje po skoku za odbito žogo. Trojka Beala pa je postavila končni rezultat prvega polčasa, 57:37 za goste.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so drugi polčas začeli z zagonom iz prvega, hitro je zadel Dinwiddie, nato se je po prestreženi podaji Barnesa med strelce vpisal še Kentavious Caldwell-Pope. Prvi zadetek za domače je bil prosti met Banesa, nato je Achiuwa pobral odbito žogo po svojem zgrešenem metu in jo položil v obroč. Z Dinwiddiejem sta izmenjala prekrške, le da je Wizard zadel oba prosta meta, Raptor pa oba zgrešil. Dragić je po obetavnem začetku zgrešil svoj četrti zaporedni met, a nato z dobro obrambo Dinwiddieja prisilil k prekršku v napadu, njegovemu tretjemu. Novinec Barnes je nakazal svoj talent, ko je potrpežljivo preigral obrambnega igralca Washingtona in zadel. Dragić je znova odšel z igrišča na polovici četrtine, v kateri se je nadaljevala strelska suša domačega mošta. Koš Khema Bircha ni prinesel veliko veselja, saj je Avdija zadel od daleč.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Birch je vztrajno skakal za svojimi odbitimi žogami, a trikrat zapored zgrešil, nov zadetek Barnsa je moštvu v rdečem vlival upanje, da je pred njimi bolj plodna prihodnost. Wizardsi so domači koš polnili tudi s črte za proste mete in se bližali tridesetim točkam razlike. Težave Toronta je ponazoril met Chrisa Boucherja od daleč, ko je povsem zgrešil obroč. Tudi Washington je imel težave z meti za tri točke, natančni so bili pri vsakem petem,  a jih je reševala domača razglašenost, saj so zadeli le vsakega desetega. Ko je tudi VanVleet žogo vrgel povsem v prazno, je bilo jasno, da Toronto doživkja precej slab večer. Namesto njega je trener Nurse v igro poslal Dragića, trojka Boucherja pa je vlila nekaj življenja med gledalce v dvorani. Ti so navdušeno pozdravili vstop Dalana Bantona, v Kanadi vzgojenega igralca, ki je nekaj sekund kasneje ob izteku tretje četrtine zadel za tri s svoje polovice igrišča in dvorano postavil na noge. Domači so vseeno zaostajali za 22 točk (81:59).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Raptorsi so zadnjo četrtno začeli s postavo s klopi, trojka Trenta, ki ji je sledila dolga podaja Bantona za koš Boucherja, pa so opozorili goste, da tekma še ni dobljena. Po minuti odmora je znova zadel Banton, vrnitev prve postave gostov pa je prinesla štiri točke Beala. Vmes sta zabijanji Boucherja in Bircha spodbudili glasno navijanje občinstva, ki jih je nekoliko utišal Beal s košem tik pred iztekom napada. Polaganje Bantona je nadaljevalo zagon domačih mladincev, a je zadel Neto, nato pa še Avdija zgrešen poskus Beala za tri potisnil v obroč in Toronto je pet minut pred koncem tekme vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedmi poskus od daleč Anunobyja je našel pot skozi obroč, enako je zdrsnil tudi osmi in razlika je kopnela. Domači nalet je mirilo polaganje Gafforda, Raptorsi so upali, da so našli svoj met in bodo v zadnjih treh minutah nadoknadili 13 točk zaostanka. Izgubljena žoga gostov je prinesla koš Barnsa, ki je zadel še dodatni prosti met. Dve minuti pred koncem je bila razlika deset točk, nato je Caldwell-Pope v pravem trenutku zadel šele drugič na tekmi, a za tri točke. Po zgrešenem polaganju VanVleeta je bil natančen tudi Harell in tekma je bila praktično zapečatena. Moštvi do konca tekme nista več zadeli in Toronto je po več kot šesto dneh vrnitev na domače igrišče začel s porazom (98:83).

Pogled pred tekmo

Kanadčani po vrnitvi iz Tampe upajo, da je slaba forma ostala v ZDA, na Floridi je ostal tudi Kyle Lowry, dolga leta osrednje ime kluba. Dragić, ki je skupaj z mladim in še ne povsem obtesanim centrom Achiuwo v zameno zanj prišel iz Miamija, je za sabo pustil nerodnost o višjih ambicijah iz burnega slovenskega poletja in prevzel vlogo izkušenega veterana, ki usmerja energijo poskočnih mladcev okoli sebe. To je moštvo Pascala Siakama in VanVleeta, prav tako ni jasno, kako dolgo bo Slovenec plačeval (visoke) kanadske davke, saj že od prihoda ves čas v zraku visijo govorice o njegovi prodaji. Dolgo so ga povezovali z Dallasom, a sezono začenja v rdeči uniformi Toronta, tokrat s številko 1 na hrbtu. Prav tako je ljubljanski zmaj vsa ugibanja potisnil na stran in dal vedeti, da ni nagnjen k melodrami in je pripravljen postati pomemben člen moštva.

Tri ogrevalne tekme, v katerih je nastopil (eno je počival), je začel v prvi peterki, trener Nurse ga je pustil v njej tudi za začetek rednega dela sezone. "Je dober, izkušen igralec. Čvrst, lahko zadene mete za tri točke, lahko usmerja moštvo, razume, kaj se dogaja na igrišču. Lepo je imeti takšnega igralca," ga je pohvalil. Slovenec je dejal, da so Raptorsi eno najbolj atletskih moštev v njegovi karieri. "Na vsakem položaju imamo fizično močne igralce, jaz sem morda še najmanj od vseh," se je na pol šalil. Zobje časa so lani nekoliko nagrizli igro 35-letnika, toda izkušnje trinajstih sezon v najboljši ligi na svetu lahko pokrpajo kakšno tovrstno luknjo. Kljub vsem letom še vedno občuti vznemirjenje prve tekme, "pred prvim sodniškim žvižgom je vedno nekaj treme, toda ko žoga poleti v zrak, vse to izgine. Ni važno, koliko časa časa si v ligi, še vedno je zabavno," se je v torek po treningu veselil novega začetka.

Zadnje pripravljalno srečanje je bilo prav proti Wizardsom, Raptorsi so ga dobili za pet točk (113:108), Dragić pa se je s 16 točkami – štirikrat je zadel izza črte za tri točke – in parom podaj otresal poletne rje. Po nekaj zaskrbljenosti zaradi trebušnih težav – "malce sem se že prestrašil, da sem staknil covid" – je bil nared za soočenje z Wizardsi.  Uresničile so se napovedi , da bo prenovljeni Washington zaigral veliko bolj čvrsto, čeprav zvedznik Beal še išče uigranost s sedmimi novimi soigralci, med njimi so preverjena imena kot Kuzma, Harrell in Dinwiddie. "Krepimo kemijo med nami, skušamo razumeti, kako si bomo pomagali v obrambi, kako bomo raztegnili napad, kakšne so naše vloge," je Beal opisal napore svojega moštva. Raptorsi se dela lotevajo brez Siakama, ki še okreva po poletni operaciji ramena, za zdaj ni jasno, kdaj bo nared za igro. Nekaj bremena skuša prevzeti krilo Anunoby, ki iz obrambnega specialista raste v grožnjo tekmecem na obeh straneh igrišča. Dobro igro je v pripravah kazal tudi novinec Barnes.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igi31
20. 10. 2021 19.49
-4
Goran igra za tujce 💰💰💰 ko je treba za olimpijske za Slovenijo je pa nenadoma penzjonist
Dr.Rugelj
20. 10. 2021 20.01
+2
jare66
20. 10. 2021 20.08
+3
mislm kaj?? a si vsaj star 16 da imamo razlago za tvoj neumesen komentar?
krneki_123
20. 10. 2021 18.56
+5
Gremo Goran, pokaži jim, da si še vedno Dragon!