Šport

Miami doma precej boljši od Oklahoma Cityja

New York, 05. 01. 2021 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
1

Miami je eno od mnogih moštev v NBA, ki nihajo iz tekme v tekmo. V srečanju z Oklahoma Cityjem bi jim že zaradi tega moralo iti dobro, saj so bili v Dallasu precej nerazpoloženi. Ekipa v prenovi se je izkazala kot dobrodošel tekmec za uravnavanje napredka, kronanega s prepričljivo zmago (118:90).

Goran Dragić (v belem dresu) je prepričan, da bodo v Miamiju odpravili začetne težave in se vrnili v šampionsko formo.
Goran Dragić (v belem dresu) je prepričan, da bodo v Miamiju odpravili začetne težave in se vrnili v šampionsko formo. FOTO: AP

Šesta različna začetna peterka v šestih tekmah je morda prinesla odgovor, kako zapolniti luknjo na krilnem centru. Na številki štiri v košarkarskem žargonu je tokrat začel Kelly Olynyk in z 19 točkami ter 8 podajami lepo zaokrožil napore prve postave. Pravi odgovor na to iskanje bo seveda prinesla sreda in soočenje s precej trdovratnejšim Bostonom, toda tokratna podoba Heatov je že spominjala na moštvo iz Orlanda, ki se je tudi zdesetkano v finalu čvrsto upiralo Lakersom. "Košarka ni nekaj, kar lahko osvojiš. Vedno znova moraš početi stvari, ki ti pomagajo do uspeha," je trener domačih Erik Spoelstra pojasnil zasuk po petkovi brezkrvni igri moštva proti Mavericksom. Vrnil se je stari Jimmy Butler (18 točk, 6 podaj, 3 skoki), ki v Dallasu ni zadel iz igre in je zmogel le dve točki, tokrat pa zadel prva dva koša, dodal deset točk v drugi četrtini in poganjal celotno moštvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nihče ni dvomil, da se bo prvi zvezdnik Miamija in pregovorni garač hitro otresel začetne zarjavelosti. "Pritiskali smo nanj, naj bo odločnejši, kar mu je vrnilo ritem. Ko je Jimmy osredotočen na igro, je posebne vrste igralec," ga je pohvalil Bam Adebayo (20 točk, 4 podaje, 8 skokov). Vse boljši center postaja torišče moštva. "Jimmy in Bam sta naša glavna (igralca), napad deluje prek njiju," je bil jasen Spoelstra, ostali člani prve peterke pa se osredotočijo na svoje naloge. Tyler Herro (7 točk, 8 podaj, 9 skokov) tokrat ni polnil koša, pač pa povzročal težave Thunderjem na obeh straneh igrišča. "Vsak večer ne gre za doseganje točk, trener mi že od začetka sezone dopoveduje, da je treba odigrati prave akcije," je bil mladenič zadovoljen s svojo igro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj so napačne odločitve, je izkusil novinec Precious Achiuwa (6 točk, 7 skokov), ko je ob koncu prve četrtine napravil prekršek nad Mikom Muscalo (4 točke) in mu omogočil dodaten prosti met ob zadeti trojki. Nato je slabo podal žogo v igrišče, prestregel jo je Justin Jackson (6 točk, 7 skokov) ter nemudoma zadel za tri. Thunderji so tako v le 3,8 sekunde dosegli šest točk za izenačeno prvo četrtino. Učna ura za mladega Nigerijca ni bila pretirano škodljiva, saj so domači hitro prevzeli vajeti proti ekipi v prenovi, ki jo je z 18 točkami vodil Shai Gilgeous-Alexander (še 4 podaje, 2 skoka). Tudi Goran Dragić tako kot Herro tokrat ni imel strelskih presežkov, v 22 minutah je zadel tri od sedmih metov, skupaj je sedmim točkam dodal sedem podaj. Duncan Robinson (12 točk, 3 podaje, 4 skoki) je po mrtvilu v Dallasu oživil svoj met za tri s štirimi zadetki v desetih poskusih, najbolje je šlo tokrat razpoloženemu Olynyku, ki je zgrešil le dva od sedmih poskusov izza črte za tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čiščenje igre 

Thunderji so z vseh vetrov zbrano moštvo, najdaljši staž z njimi ima Hamidou Diallo (9 točk, 3 skoki), 45. izbor iz nabora pred tremi leti, v prvi peterki sta le dva člana iz prejšnje sezone, 22-letni Gilgeous-Alexander in 20-letni Luguentz Dort (12 točk, 2 podaji), ki so ga leta 2019 prezrli na naboru, a se je nato skozi poletne priprave prebil do Oklahoma Cityja. "Ni važno, kako je moštvo videti na papirju, imamo fante, ki lahko igrajo vsak večer in so zelo dobri," se Gilgeous-Alexander ne zmeni za takšna opažanja in mlade igralce. Povprečno starost nekoliko dvigujeta izkušeni 34-letni center Al Horford (2 točki, 5 skokov), ki je prišel iz Filadelfije, in prav tako 34-letni organizator igre George Hill (3 točke, 2 podaji), ki je prejšnjo sezono igral za Milwaukee. Za oba sicer velja, da sta v moštvu le začasno in bosta v zimskem prestopnem obdobju nadaljevala s selitvijo po ligi. Brez njiju je povprečna starost igralcev komaj dobrih 22 let.

Miami je povsem drugačna zgodba, izkušeno in preizkušeno moštvo je zbir mladcev in veteranov, s katerim so igrali v finalu NBA. A jih je na prvih štirih tekmah mučila podobna nestanovitnost kot večino drugih v ligi. Trener Spoelstra še išče učinkovito prvo peterko, doslej je vsako tekmo začel z drugačno kombinacijo, del tega so povzročile tudi poškodbe igralcev. Duhovni vodja ekipe Butler je zaradi zvina gležnja izpustil dve tekmi, v Dallasu se je vrnil močno zarjavel, zgrešil je vseh šest metov. Najzanesljiveje igra Adebayo, ki je najboljši strelec. Dragić se je vrnil k svoji vlogi iz minule sezone, ko kot šesti mož s klopi poživi igro moštva, pred nocojšnjo tekmo je bil s povprečjem 15,2 točke drugi strelec, s 5,2 podaje na tekmo pa je najučinkoviteje delil žoge soigralcem. "Še vedno je zelo zgodaj v sezoni, strelska forma pa močno odstopa, to vedo vsi," je Spoelstra pojasnil začetne težave. "Boljši smo, kot je videti, to naši fantje dobro vedo. Toda liga je težka, polna dobrih moštev, z odlično obrambo. Skupaj moramo zaigrati bolje, da bomo ustvarjali priložnosti, ki nam najbolj ustrezajo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Floridčani so imeli kratek počitek in še krajše priprave, na katerih so skušali jedro ekipe zliti z novimi pridobitvami. Branilec Avery Bradley (8 točk) se počasi vključuje v igro, v Dallasu je zadel zelo spodobnih pet od osmih metov za 15 točk, odlikuje se z zagrizeno obrambo, kar ga včasih pripelje v težave z osebnimi napakami. Več težav imajo s krilnim centrom, po odhodu Jaeja Crowderja v Phoenix je zazijala luknja, ki naj bi jo zakrpal Moe Harkless, toda ta se še ni znašel v novi vlogi. Spoelstra je poskusil z Adebayem (in Meyersom Leonardom na centru), a je eksperiment trajal samo prvi dve minuti hudega poraza proti Milwaukeeju. Sedaj je začetno postavo zapolnil Andre Iguodala (9 točk), toda kmalu 37-letni veteran ne bo zmogel sam prenašati bremena. Spoelstra v ozadju kali novinca Achiuwo, ki iz tekme v tekmo igra bolje. A hkrati opozarja, da 21-letnika čaka še veliko dela. "Osredotočeni smo ne samo na njegovo igro na srečanjih, pač pa še bolj na njegov razvoj. Sam je zelo predan temu, je delaven, prizadeven, hitro se uči," ga je pohvalil trener.

Achiuwa črpa izkušnje veteranov, kot je neuradni trener na klopi Miamija, Udonis Haslem. "Fantje mi vedno z veseljem pomagajo in odgovarjajo na vprašanja. To mi močno pomaga razumeti sistem in slog igre moštva," je mladi Nigerijec hvaležen za pomoč. V drugi peterki se je dobro ujel z Dragićem, ki ga rad poišče s podajami nad obroč za lepa zabijanja. Slovenski veteran verjame, da bo igra stekla, ko se bodo otresli začetne negotovosti. "Občutek imam, da smo površni, očistiti moramo nekaj stvari v igri. Ko enkrat imaš formulo za uspeh, jo moraš samo nekoliko očistiti," je napovedal. Igra bo stekla bolje, ko bo znova v stari formi Butler. "Je velik del ekipe, naš vodja, vsi mu sledimo. Potrebnega je nekaj časa, da se vrneš v ritem. Vem, da mu bo to kmalu uspelo, ko pa igra dobro, vsi sledimo njegovemu zgledu," je Dragić prepričan v novo dobro sezono.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
05. 01. 2021 10.34
Pricakovana zmaga miamija, sezona bo se dolga, se bojo nihanja, a ce miami sestavi dobro obrambo in soliden napad potem so na dobri poti v koncnico