Košarka

Heati v Washingtonu boljši od razredčenih Wizardsov

New York, 10. 01. 2021 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Najboljši igralec Wizardsov Bradley Beal se je že ogreval na igrišču, ko je izvedel, da mora zaradi stikov z okuženim Jaysonom Tatumom iz Bostona v karanteno. Domači so bili tudi brez poškodovanega Russella Westbrooka, a so se morali Heati vseeno potruditi za svojo četrto zmago sezone (128:124).

Goran Dragić (levo) pravi, da je težko ostati osredotočen na košarko "ob vsej tej norosti okoli nas".
Goran Dragić (levo) pravi, da je težko ostati osredotočen na košarko "ob vsej tej norosti okoli nas". FOTO: AP

Gostovanje v Washingtonu ni odpravilo težav v igri Miamija, sploh neprevidnih minut ob koncu tekme ali pa slabega prvega polčasa, ko skoraj niso igrali obrambe in so jim Wizardsi tudi brez Bradleya ter Westbrooka nasuli 71 točk. Stvari sta na pravo mesto postavila zelo dobra tretja četrtina, v kateri so pokazali, zakaj sta jih jeseni le dve zmagi ločili od naslova prvakov, in dejstvo, da jim je nasproti stala najslabša obramba v ligi.

Jimmy Butler (26 točk, 9 podaj, 10 skokov, 2 ukradeni žogi) je po poškodbi gležnja in majavem začetku sezone znova v svoji stari koži. Ponovil je dosežek 26 točk proti Bostonu in pokazal, da je eden najboljših igralcev na obeh straneh igrišča. Bam Adebayo (9 točk, 4 podaje, 16 skokov) je imel tokrat tih večer, a sta njegove koše nadoknadila izvrstni Tyler Herro (31 točk, 2 podaji, 9 košev) ter natančni Goran Dragić (21 točk, 5 podaj, 2 skoka), ki je s sedmimi trojkami izenačil rekord kariere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znova je dobro igral tudi Kelly Olynyk (18 točk, 5 podaj, 6 skokov), vrnitev v prvo peterko je očitno poživila njegovo igro. Skupaj so Heati v divjanju prve četrtine dosegli nov klubski rekord s 47 točkami, a jim ta ni dosti pomagal, saj so hkrati naredili deset prekrškov in sedemkrat izgubili žogo, zato so vodili le za tri točke. Pri domačih je odsotnost obeh zvezdnikov izrabil Izraelec srbskega porekla Deni Avdija (20 točk, 5 podaj, 5 skokov, 2 ukradeni žogi). 20-letni novinec je ob koncu skoraj ogrozil zmago prvakov vzhoda, z rezervnim branilcem Garrisonom Mathewsom (22 točk) pa sta najbolj zavzeto branila domačo dvorano. Trener Miamija Erik Spoelstra je po tekmi dejal, da ob polčasu ni bil potreben nikakršen govor. 

Statistika Gorana Dragića na tekmi Washington Wizards - Miami Heat.
Statistika Gorana Dragića na tekmi Washington Wizards - Miami Heat. FOTO: Sofascore.com

"Vsem je bilo jasno. Nismo igrali obrambe ali pa smo jo igrali s premalo energije in povezanosti,« je opisal začetno ležernost svojih varovancev. Miami že jutri čaka gostovanje pri Bostonu, nato zaporedna večera v Filadelfiji. Oba kluba imata zaradi okužb in poškodb hude težave s številom igralcev, ki lahko pridejo na igrišče. Posebno pri Bostonu je negotovo, ali bo jutri lahko zbral osem razpoložljivih Celticsov.

Vrhunci tekme Washington Wizards ‒ Miami Heat:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja
Tekma je trajalo manj kot dve minuti, ko je na igrišču zaradi poškodbe levega kolena obležal center Wizardsov Thomas Bryant. Namesto njega je vstopil veteran Robin Lopez, breme zadevanja pri domačih pa je prevzel krilni center Rui Hachimura. Gostje so predvsem v napadu s pridom izrabili razredčene vrste Washingtona in precej lažje kot običajno nizali koše, a so morali paziti, saj so ranjene zveri najnevarnejše. Dragić je prvič v igro vstopil točno kot ura, sredi prve četrtine, ko so Wizardsi kazali, da ne mislijo zlahka prodati svoje kože. Slovenec je začel s štirimi uspešnimi meti za tri točke. Heati so prvi del tekme izvrstno zadevali, a so imeli težave z neprevidno obrambo, v kateri so kopičili prekrške.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami ni imel težav s poškodbami, a so si Heati sami nakopali težave, ko so si hitro nabirali osebne napake. Center Adebayo je v prvem polčasu igral le dobrih osem minut, saj je že sredi druge četrtine naredil četrti prekršek, in to v napadu. Domači so gostom vsilili hiter ritem igre, obe moštvi skoraj nista branili obroča, zato je prvi del srečanja spominjal na poletno pripravljalno tekmo. Ob koncu polčasa sta obe strani presegli 70 točk, Miami je vodil za štiri (75:71).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek drugega polčasa je prinesel preobrnjeno podobo, Miami je začel zelo dobro obrambo, zato pa se je v prvih minutah močno ohladil njihov met. Adedbayo ni imel najboljšega večera, po dobrih štirih minutah tretje četrtine je dobil morda nekoliko preostro prisojeno peto osebno napako in znova sedel na klop. Njegovih soigralcev to ni zmotilo: Herro in Butler sta nizala koše, še dve trojki je prispeval Dragić, Achiuwa je spretno izrabil podaji za dve lepi zabijanji. Washington je ob 28 točkah gostov zmogel le 15 in zaostajal že za 17 točk (103:86).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na začetku zadnjega dela je Miami pobegnil že za 24 točk, k čemur je pripomogla tudi sedma trojka Slovenca. Nato se je napad Floridčanov ohladil, domače moštvo pa je vztrajno zmanjševalo njihovo prednost, da se je skrčila na samo še osem točk. Vrnitev Adebaya je okrepila obrambo, dodal je šest točk in tekma se je zdela zapečatena. Toda mladi izraelski Srb Avdija je potreboval samo dobrih trideset sekund, da je nasul tri trojke, zaostanek znižal na pet točk in morebitne starejše gledalce z Balkana spomnil na znameniti polfinale Jugoslavije proti Sovjetski zvezi, ko je slednja v zadnji minuti izničila devet točk prednosti nasprotnikov. Miami se je tudi z nekaj sreče izognil takšnemu zasuku in si prislužil tretjo zmago (128:124).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Dve Ameriki
Miami je Washington obiskal le dva dni po napadu na kongres, dogajanje v sredo pa je zasenčilo razmišljanje o nestanovitni igri in tekmecih. Sredino srečanje med Bostonom in Miamijem je nekaj časa viselo v zraku, ko so igralci razmišljali, ali bi ob dogajanju v Washingtonu sploh ostali na igrišču. »V naši skupini je izjemno veliko nezadovoljstva, poparjenosti, razočaranja in jeze,« je trener Spoelstra opisal razpoloženje v garderobi po protestih, ki so se sprevrgli v divjanje in poskus, da bi preprečili uradno potrditev rezultata volitev. »Predstavljajte si, da bi gruča temnopoltih izgrednikov hotela v kongres. Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo. Solzivec. Gumijaste krogle. Vse, kar bi (policija) imela na razpolago. Kot temnopolti Američan vem, da živimo v dveh Amerikah. Nočejo, da bi bili enakopravni,« je jasen center Adebayo. K takšnim mislim je prispevala tudi odločitev tožilstva v Wisconsinu, da ne bodo sodili policistu, ki je avgusta v mestu Kenosha sedemkrat v hrbet ustrelil temnopoltega Jacoba Blaka.

Zaskrbljenost povečuje širjenje pandemije, v zadnjih dveh dneh so se tudi med igralci začeli kopičiti pozitivni izidi testiranj, med okuženimi je center Bostona Robert Williams, ki je v sredo igral proti Heatom. Wizardsi so se takrat merili s Filadelfijo, pri kateri so dan kasneje našli okužbo Setha Curryja. Čeprav testiranje ne pri Miamiju ne pri Washingtonu (še) ni pokazalo morebitnih okužb, pa Spoelstra pravi, da je morebitna zaskrbljenost igralcev povsem normalna. »Fantje morajo prenesti kar precej, pomembno je, da smo prijazni drug z drugim. Vsi se trudimo biti čim bolj disciplinirani, da na ta način zagotovimo delovanje lige, a to ne pomeni, da smo neobčutljivi (ob pandemiji),« je razmere opisal Spoelstra. »Težko je biti zaprt ob vsej tej norosti okoli nas in izven košarke, ob covidu, ob protestih, ob vsem tem. Toda profesionalci smo in vse to moramo prestati ter opraviti svoje delo,« ugotavlja tudi Dragić.

Delo jim gre od rok precej slabše, kot si sami želijo, posebej skrhana sta napad in met za tri točke. Po besedah Dragića je to tudi zaradi tega, ker so druga moštva po njihovem vzponu do finala še dodatno motivirana za tekmo proti njim. »Na hrbtu imamo tarčo, dokazovati moramo, da (prejšnja sezona) ni bila srečno naključje. Še vedno verjamem, da smo resnično dobro moštvo, samo najti moramo svoj prejšnji ritem,« je prepričan slovenski veteran. Za iskanje po besedah Adebaya nimajo več veliko časa. »Prišli smo do točke, ko moramo najti rešitve, preden bo prepozno, Nočemo se navaditi, da bomo poraze odpravili z besedami: 'OK, zmagali bomo naslednjo tekmo,' ker bomo zdrsnili do zadnjega mesta za končnico. Stvari moramo popraviti ta trenutek,« je opozarjal pred tekmo. Tudi  Butler ne želi slišati opravičil. »Ni izgovora za slabo igro, ne v naši kulturi, za katero pravimo, da jo imamo. A tega ne počnemo. Nihče. Ne jaz ne Bam, nihče,« je odločen prvi zvezdnik Floridčanov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.