Šport

Heati so morali trdo delati za zmago nad Spursi

New York, 29. 04. 2021 02.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Miami je dobro začel tekmo proti San Antoniu, toda gostje so nato izničili začetni naskok in vse do konca grozili, da bodo preobrnili srečanje. A je Jimmy Butler znova odigral odlično zadnjo četrtino, Goran Dragić je dosegel 18 točk in Heati so se obranili za nujno potrebno zmago (116:111).

Goran Dragić (z žogo) je z dobrim drugim polčasom pomagal k zmagi nad Spursi.
Goran Dragić (z žogo) je z dobrim drugim polčasom pomagal k zmagi nad Spursi. FOTO: AP

"Preveč nihamo v igri prevzamemo vodstvo, nato pa naredimo nepotrebne napake, ki nas drago stanejo," je Dragić (18 točk, 7 podaj, ukradena žoga) razmišljal pred tekmo. Zgodba se je ponovila. Po odlični prvi četrtini domačih je San Antonio v drugi izničil doseženo, sledil je trd boj do konca, ko je Butler (29 točk, 6 podaj, 8 skokov, ukradena žoga) z dvanajstimi točkami v zadnji četrtini in prostimi meti ob izteku tekme odbil zadnji juriš Spursov. "Temu je namenjen ta del leta," je poudaril prvi zvezdnik Miamija. "Vsi moramo igrati po svojih najboljših močeh, tekmovati, dati vse od sebe in zmagati na čim več tekmah." Za slednje sta bila ključna koš in še prosti met Bama Adebaya v zadnji minuti (21 točk, 2 podaji, 11 skokov, ukradena žoga). 

Miami je imel pet igralcev, ki so dosegli vsaj 18 točk. Izstopal je Dewayne Dedmon (18 točk, 9 skokov, blokada), ki mu je to uspelo v le 16 minutah igre. Rezervni center se je moštvu pridružil v začetku aprila, potem ko nekaj mesecev sploh ni igral. "Ko je nekdo tako dolgo odsoten z igrišča, ne veš, kako se bo odzval. A je ohranil odlično telesno pripravljenost, poleg tega je veteran, ki je igral v veliko različnih ekipah, dolgo tudi v prvi postavi. Na igrišču daje veliko energije, Bamu pa omogoča, da se odpočije," ga je pohvalil trener Miamija Erik Spoelstra. Dedmon pa je dejal: "Lahko bi sedel doma na kavču in gledal košarko ali se zabaval z njenim igranjem. Raje se zabavam. Nisem prišel, da bi se pritoževal nad minutami ali vlogo v moštvu, tu sem, da dam vse od sebe in se pri tem zabavam."

Statistika Gorana Dragića na tekmi Miami Heat - San Antonio Spurs.
Statistika Gorana Dragića na tekmi Miami Heat - San Antonio Spurs. FOTO: Sofascore.com

Z zmago so Heati ostali v koraku s šestim Bostonom, ki je premagal Charlotte, in četrtim New Yorkom, ki je bil boljši od Chicaga. Peti Atlanti so se približali na zmago, tako da bo izjemno pomembna vsaka od preostalih devetih tekem. Butler sicer trdi, da se ne zmeni za položaj na lestvici, "zmagati moramo na čim več tekmah, potem bomo videli, kje bomo končali." Dragić pa je že pred srečanjem poudaril, da se želijo izogniti dodatnim kvalifikacijam. "Upamo tudi, da bomo imeli prednost domačega igrišča. To je naš cilj," je Ljubljančan, ki je nocoj prišel na tretje mesto najboljših podajalcev Miamija vseh časov,   dal vedeti, na kaj ciljajo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potek srečanja
Adebayo je avstrijski center, Jakoba Poeltla, prisilil k hitremu prekršku in zadel prosta meta. Na drugi strani je Duncan Robinson po mnenju sodnikov nepravilno ustavil Keldona Johnsona, ki pa ob košu ni zadel dodatnega prostega meta. Kendrick Nunn in Robinson sta Miami popeljala v vodstvo, ki ga je znižal prodor DeMara DeRozana. Heata sta ponovila serijo, Robinson tokrat s trojko, Nunn je preigral Poeltla in Spursi so vzeli zgodnjo minuto odmora. Avstrijec je s prodorom na koš zaostanek znižal na pet točk, Nunn je nadaljeval z natančnimi meti. Trevor Ariza je nastavil telo pred Poeltla in center gostov prisilil k prekršku v napadu, nato pa podal Nunnu za prodor do obroča. Po drugem košu DeRozana je San Antonio zaostajal za sedem točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na polovici četrtine je v igro vstopil Dragić, druga peterka Spursov pa je načenjala prednost domačih. A ne za dolgo, saj je Slovenec zadel prvo trojko, Butler pa prestregel podajo in žogo popeljal do obroča. Nato je v protinapadu našel Dedmona, ki je zlahka dosegel prvi koš. Butler se je ogreval, polprotinapad je končal s košem, zraven pa ob prekršku dobil še prosti met. Dejounte Murray je z nekaj srečnimi odboji prekinil sušo Spursov, nato je Butler z baletnim prodorom znova zaposlil Dedmona. Koš Lonnieja Walkerja IV in trojka Rudyja Gaya sta nekoliko olajšala položaj gostov. Četrtino je zaključil Butler, tako da jo je Miami dobil za 11 točk (31:20).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka Pattyja Millsa preko Dragića je odprla drugo četrtino, še eno je dodal Walker in razlika se je skoraj prepolovila. Preredka obramba je omogočila lahek met Gayu, Heati pa niso zadeli dobri dve minuti, dokler ni Adebayo le našel poti do obroča. Nato je prestregel podajo gostov in zabil, Spursi pa so se odločili za minuto odmora. Po njej je Walker prodrl do koša, Poeltl pa s skokom v napadu popravil zgrešen met kolegov. Adebayu so dosodili dva zaporedna prekrška v napadu, trener Spoelstra je drugemu ugovarjal. Sodniki so mu po ogledu posnetkov pritrdili in Adebayu dodelili dva prosta meta, namesto centra Miamija pa je tretjo osebno napako dobil center San Antonia.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razplet je spodbudil Adebaya, po košu DeRozana je lepo zabil. Težava za Miami je postal Walker, ki je najprej zadel dolgo dvojko, dodal še trojko in goste popeljal v vodstvo. Adebayo je pred menjavo še enkrat zabil, žogo je v koš odločno potisnila tudi njegova menjava, Dedmon, a je DeRozan s košem in še prostim metom San Antoniu priigral novo prednost. Dedmon je z novim zabijanjem izenačil, nato pa blokiral met Gaya, a je ta zadel v drugem poskusu. Koša Johnsona in DeRozana sta vodstvo San Antonia okrepila na šest točk, trojka Trevorja Arize in koš Adebaya, ki je dobil še prosti met, pa sta srečanje poravnala. Serijo domačih je nadaljeval Butler, prekinil jo je prekršek nad Johnsonom, ki je zadel oba prosta meta. Butlerjev prekršek v napadu je Gorguiju Diengu omogočil, da je goste s prostima metoma popeljal v vodstvo, a je Dragić s trojko ob izteku časa omilil slabo drugo četrtino Miamija, ki je polčas končal s točko prednosti (55:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je tako kot prvega začel Nunn z dvema zaporednima košema, mednju se je z zadetkom  vrinil Murray. Butler je krepil prednost domačih, a sta DeRozan in Johnson po izgubljeni žogi Miamija izničila doseženo. Nunn je začel znova, tokrat s trojko, pri gostih pa se je prebudil Devin Vassell in dosegel prvi točki zanje. Trojka Murraya jih je popeljala v vodstvo, nato so Heati izgubili žogo, Vassell pa je hitro dodal še zabijanje in Spursi so vodili za štiri. Prosta meta DeRozana sta razliko dvignila na šest točk, na drugi strani je Dedmon popravil zgrešen met domačih, a je Vassell s trojko poglabljal težave Miamija. Lotil se jih je Butler z novim košem, Dedmon je znova zgrabil zgrešen met Heatov in košu dodal še prosti met.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezervni center Miamija je postal iskra v napadu, s prostima metoma je izenačil, Butler pa je domače znova popeljal v vodstvo. Dragič je po ukradeni žogi zgrešil met za tri in jezno skočil na podstavek koša, a je nekaj kasneje le zadel izza črte za tri točke. Nato je s prodorom izsilil prekršek Dienga in zadel oba prosta meta. To sta bila tudi zadnja zadetka tretje četrtine, v kateri so domači s serijo 15 zaporednih točk prišli do osmih točk prednosti (82:74).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dedmon je tudi v zadnji četrtini zadeval, tokrat po podaji Dragića, njegovi dvatisoči v dresu Miamija. Gostje so znova izrabljali slabosti druge peterke domačih ter s trojkama Gaya in Walkerja klop Heatov prisilili k zgodnji minuti odmora. Ta je pomagala, Dragić je najprej zadel za tri, nato dodal še prodor do obroča. Koš Murraya je prekinil zagon domačih, Robinson ga je nadaljeval s trojko, a je od daleč zadel tudi Vassell. Četrta podaja Slovenca je prinesla lepo zabijanje Adebaya. Dragić je z novim prodorom kazal podobo iz lanske končnice, dvakrat zapored je zadel tudi Murray. Prosta meta Adebaya sta prednost dvignila na osem točk, a je Murray znova dosegel koš, dodal mu je še prosti met ob četrtem prekršku Adebaya, a je to na drugi strani ponovil tudi Butler.  V napad gostov se je znova vključil DeRozan, na drugi strani je Butler zmagal v pingpongu za žogo in jo potisnil v obroč. Polaganje Johnsona je nadaljevalo lov gostov na Miami, a je šesta podaja Dragića prinesla nov koš Butlerja in dodatni prosti met. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nunnova trojka je prišla v pravem trenutku, dobre štiri minute pred koncem so domači vodili za deset. Johnson je znižal na osem, Walker je košu dodal prosti met in dobri dve minuti pred koncem je bila razlika le še pet točk. Murray jo je znižal na tri, Butler pa jo je s prostima metoma znova raztegnil na pet. Prvi koš Poeltla v drugem polčasu je prišel v pravem trenutku za goste, a se je na drugi strani Adebayo v gneči priboril žogo, jo ob prekršku uspel vreči skozi obroč, zadel je tudi prosti met. Spursi so imeli slabih 52 sekund, da izničijo šest točk zaostanka, Gay je začel na pravi način, s trojko. Butler je z metom čakal skoraj do konca napada, sodniki so menili, da je Poeltl naredil prekršek. Trener Spursov Gregg Popovich je vložil ugovor, a so ga sodniki zavrnili, Butler pa je zadel oba prosta meta. Gayev nov poskus za tri je zgrešil tarčo, Miami pa je prišel do trdo priborjene zmage (116:111).

Vrhunci tekme Miami Heat ‒ San Antonio Spurs:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddolores
29. 04. 2021 10.34
+1
Dej nehaj s temi Heati, ker je že Heat množina!
Sortegilio
29. 04. 2021 09.27
+0
Takole 90 % politikom v Sloveniji nikoli ni treba garati. Oni sam lapajo.
Gregib
29. 04. 2021 08.20
-2
Tale Kopušar pa iz vsake NBA tekme, na kateri igrata naša asa naredi doktorsko dizertacijo... Glada na to, da gre za šport čez lužo, ki ga dejansko (vsaj prad play-off-om) le peščica, ta pa si kvečjemu ogleda tekmo, bi bil rezultat namreč dovolj, ne? Mislim, kje je npr detajlen članek o tekmi, kjer so Wizardsi premagali favorizirane Lakerse... ker... no one cares...