Šport

Nova drama v Miamiju, nova zmaga v podaljšku

New York, 29. 12. 2019 02.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
5

Srečanja med Miamijem in Filadelfijo prežema posebne vrste tekmovalnost, tudi v tretje ni bilo nič drugače. Gledalci na Floridi so drugi večer zapored uživali v drami do zadnjih sekund, Heati pa so pokazali, da so velemojstri napetih končnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nakup sezonske vstopnice za domače tekme Miamija je bila ena boljših naložb v iztekajočem se letu. Serija petnajstih zmag, neutrudljivo moštvo, ki se bori do zadnjega diha, in vrsta dramatičnih zaključkov tekem, vedno v korist domačih. Heati so drug večer zapored zmagali le s točko razlike, proti trdoživi Filadelfiji je bilo treba odigrati podaljšek. Po Goranu Dragiću v petek je bil tokrat junak novinec Tyler Herro, Miami pa je desetletje zaključil s šeststoto zmago v domači dvorani.

V izenačenem srečanju so izničili 35 točk in 11 podaj prvega zvezdnika gostov Joela Embiida ter preživeli drugi večer zapored, ko Jimmy Butler ni bil zelo natančen. Toda kar sedem igralcev je imelo najmanj deset točk. Vse bolj pa se kaže modrost trenerja Erika Spoelstre, ko je Dragića postavil v drugo peterko ter tako dobil dva močna napada. Slovenski veteran je bil z 19 točkami drugi strelec domačih (dodal je še 7 podaj in 3 skoke). Znova so se izkazali mladi igralci Miamija, Heati pa z novo zmago nad eno najboljših ekip vzhoda dokazujejo, da so resni kandidati za finale vzhodne konference.

Goran Dragić se je veselil zadetka v podaljšku, ki je pripomogel k zmagi.
Goran Dragić se je veselil zadetka v podaljšku, ki je pripomogel k zmagi. FOTO: AP

Trdo in napeto

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097376/4031

Butler se je ob prvem napadu znašel povsem sam na levi strani črte za tri mete, z žogo v roki postal, vsi so se ustavili in ga opazovali, prvi zvezdnik Miamija je po dolgem predahu grdo zgrešil. Med smehom se je vrnil na svojo stran igrišča, občinstvo v domači dvorani pa se je spraševalo, ali je to napoved razpleta. A so Heati hitro povedli, prva četrtina se je namesto obrambnega drobljenja razpletla v spopad napadov. Dragić se je ob vstopu v igro s hitrim košem pridružil napadalni vročici. Zaostajali niso niti Sixersi in ob koncu prevzeli pobudo, po nekaj zgrešenih metih domačinov pa tudi vodstvo (33:28).

Drugo četrtino je bolje začela Filadelfija ter s trdo obrambo in boljšim skokom hitro ušla na šest točk prednosti. Toda Miamijevi igralci s klopi so zopet dobro opravljali svoje delo. Dragić je poleg nekaj košev z domiselnimi podajami poskrbel, da je zadeval atletski Derrick Jones. A sta na drugi strani to počela tudi Embiid in nekdanji član Heatov Josh Richardson. Dragič je z novim košem v zadnji sekundi polčasa poskrbel, da so gostje na odmor odšli le s petimi točkami prednosti (59:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V tretji četrtini so igralci Miamija z odločno igro in boljšim skokom pokazali, da ne nameravajo izgubiti druge tekme v svoji dvorani. Hitro so povedli, Duncan Robinson ni znal zgrešiti izza črte, toda serijo njegovih zadetkov je ustavila peta osebna napaka. To ni pretirano zmotilo ritma domačinov, zadevati je začel prvi zvezdnik Butler, Dragić pa si je prislužil občudujoče vzdihe komentatorjev in občinstva, ko se je postavil na pot naletu mogočnega Embiida (a so mu vseeno dosodili prekršek). Ob pravi bitki na igrišču so gostje pred zadnjo četrtino zadržali prednost (85:79)

Trda tekma v Miamiju je bila boj za vsako žogo.
Trda tekma v Miamiju je bila boj za vsako žogo. FOTO: AP

Zadnjo četrtino je s košem odprl Dragić, trener Spoelstra pa je moral kmalu vzeti minuto odmora, saj letos sicer odlični Bam Adebayo ni bil kos zvezdniku Filadelafije Embiidu. Kljub temu si je Miami pridobil manjšo prednost in jo ohranjal vse do slabih pet minut pred koncem, ko so gostje izenačili, po nekaj napakah domačih pa poldrugo minuto pred koncem ušli za pet točk. Heati so s svojo pregovorno nepopustljivostjo v 49 sekundah zadeli šest točk in s pomočjo hladnokrvnega Herra prevzeli vodstvo za dve točki. Na drugi strani je Richardson zgrešil prvi prosti met, nato namenoma še drugega in Benu Simmonsu je žogo šest desetink pred koncem uspelo potisniti v koš. Ob izenačenem rezultatu (108:108) je bil na vrsti podaljšek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je v tej sezoni v njih nepremagljiv. Obe moštvi sta se znova izmenjavali v vodstvu, Dragić in Adebayo sta našla pot mimo odličnega Embiida, 18 sekund pred koncem je Simmons izenačil. Heati so imeli odločilni napad, žoga je bila dolgo pri Butlerju, Al Horford ga je dobri dve sekundi pred koncem ustavil z osebno napako. Butler je zadel le en prosti met, a je bilo dovolj. Filadelfija ni izrabila zadnjega napada, Harris je zgrešil zadnji met in Miami je še enkrat več obranil domače igrišče (117:116).

Iskanje identitete

Miami tokrat ni znal ustaviti Joela Embiida (v ospredju), a to ni pomagalo Filadelfiji.
Miami tokrat ni znal ustaviti Joela Embiida (v ospredju), a to ni pomagalo Filadelfiji. FOTO: AP

Sixersi od vsega začetka sezone veljajo za ene od favoritov vzhodne konference, kar so že dokazali z zmagami nad Milwaukeejem, Bostonom, Indiano in Torontom. Toda hkrati jih pestijo porazi s klubi z dna lestvice, nenazadnje petkov za eno samo točko z Magici. Kar kaže, da še vedno iščejo svojo identiteto. Po besedah Tobiasa Harrisa odsevajo tekmece, "igramo na njihovi ravni, pa naj gre za obupno, povprečno ali pa najboljše moštvo v NBA. Moramo se naučiti, kako igrati na visoki ravni vsak večer."

V Miamiju so odsevali eno večjih presenečenj dosedanje sezone, pri čemer bi se počasi morali otresti besed o presenečenju. Po nekaj letih eksperimentiranja s postavami, sestavljenimi iz povprečnih igralcev, včasih močno preplačanimi, sta predsednik kluba Pat Riley in Spoelstra našla oziroma vzgojila kombinacijo nadarjenih novincev in veteranov, ki s košarko brez pozicij, vztrajno obrambo in veliko strelskimi orožji melje nasprotnike in ne odneha do zadnje sekunde. Kar so v petek znova dokazali s prigarano zmago nad Indiano, ki jo je prinesel koš Gorana Dragića.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik479666
29. 12. 2019 10.54
+5
Bravo Gogi!!!
krneki_123
29. 12. 2019 09.19
+10
Goran nadaljuje pot k izbiri za najboljšega šestega igralca. Bravo.
AS1983
29. 12. 2019 08.10
+12
Miami vse tesne tekme dobi letos, velemojstri
dule100
29. 12. 2019 07.58
+10
Pa to je neverjetno, a je to sploh mogoče!?
Mauzahecmauzares
29. 12. 2019 07.21
+15