Šport

Dragićev Miami sezono začel s porazom pri Orlandu

New York, 23. 12. 2020 23.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Izgubljene žoge so bile glavni krivec, da so morali prvaki vzhoda znova sklonjenih glav iz Orlanda. Komaj sedem tednov po porazu v finalu NBA morda pogrešajo običajni daljši počitek. Tudi Lakersi so v torek sezono začeli s porazom, razlika je sicer v tem, da so se merili s trdimi Clippersi, Miami pa s precej šibkejšimi Magici. Na koncu so bili slednji zasluženo boljši (113:107).

Goran Dragić je imel sedem tednov počitka za okrevanje po poškodbi stopala, soočenje z Orlandom je prvi tekmovalni preizkus forme v novi sezoni.
Goran Dragić je imel sedem tednov počitka za okrevanje po poškodbi stopala, soočenje z Orlandom je prvi tekmovalni preizkus forme v novi sezoni. FOTO: AP

Trener Erik Spoelstra je srečanje začel s postavo Tyler Herro, Jimmy Butler, Duncan Robinson, Moe Harkless in Bam Adebayo, kar verjetno pomeni, da bo Goran Dragić znova začenjal s klopi, tako kot lansko sezono. "Precejšnje razkošje je, če lahko s klopi pripelješ udeleženca tekme zvezdnikov,« je Spoelstra podobno kot že v prejšnji sezoni utemeljil izbiro Slovenca za prvo menjavo. Tudi Dragić je po srečanju dejal, da nima težav s svojo vlogo. Imel je dober večer, z 20 točkami je bil drugi najboljši strelec moštva, dodal jim je sedem podaj in štiri skoke. Prav tako je bil skrben z žogo, zapravil jo je samo enkrat. Precej slabše je šlo Adebayu – prvi strelec je dosegel 25 točk (4 podaje, 11 skokov), a kar sedemkrat zapravil žogo. Tudi Butler (19 točk, 7 podaj, 3 skoki) je bil nepreviden, žogo je izgubil šestkrat, a to vsaj uravnotežil s sedmimi ukradenim žogami, kar je njegov osebni rekord. Skupaj je moštvo žogo izgubilo kar 22-krat, podobne težave so ga pestile tudi na začetku prejšnje sezone.

"To ni bil napad zmagovalnega moštva," je Spoelstra priznal težave, posebej pri prenašanju žoge od igralca do igralca. Površna igra je pestila obe strani, tako da bi končni rezultat lahko nagradil ene ali druge. Toda v zadnjih minutah je bil Orlando predvsem na krilih Evana Fournierja (25 točk, 4 podaje, 3 ukradene žoge) bolj zbran, Miami pa daleč od izjemno učinkovitega moštva končnice, ki je s silovitimi zaključki potolklo tekmece. Dobra novica je zanesljiva igra Dragića, ki je pokazal, da je poškodba levega stopala, zaradi katere je bil omejen njegov nastop v finalu, pozdravljena. Slovenski veteran je s podajami razigral tudi novinca Preciousa Achiuwo, ki je svoje prvo redno srečanje v NBA končal z osmimi točkami in tremi skoki. Miamija kljub nastopu v finalu nekateri znova ne uvrščajo med favorite – tekma z Orlandom jim je morda dala prav. A Dragić pravi, da se na to ne ozirajo: "Tudi lani so nas uvrščali na sedmo ali osmo mesto, zato se ne zmenimo za zunanje ocene.

Pandemijske težave v Houstonu
Načrt lige NBA, da bodo skušali sezono kljub pandemiji covida-19 izpeljati v dvoranah klubov, ne pa v izoliranem okolju, je doživel prvi udarec, saj so zaradi okužb v Houstonu morali odpovedati srečanje med Rocketsi in Thunderji iz Oklahoma Cityja. Vsaj trije igralci Houstona, vključno z Johnom Wallom in DeMarcusom Cousinsom, so bili pozitivni ali pa rezultati njihovih testov niso pokazali, da niso okuženi. Moštvo je bilo že prej brez prvega zvezdnika Jamesa Hardna, ki je znova prekršil pravila z udeležbo na zabavi (Harden trdi, da ni šlo za klub s slačipuncami), zato je v obvezni karanteni. V njej so že prej bili tudi štirje drugi igralci, kar je pomenilo, da Houston ni imel na voljo vsaj osmih igralcev. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V  zadnjih dneh so menda propadli pogovori o morebitni Miamijevi kupčiji s Houstonom glede njihovega nezadovoljnega zvezdnika. To je dobro za moralo v klubu, saj igralcem vsaj nekaj časa ne bo treba razmišljati, ali bodo morda del odkupnine zanj in jih čaka selitev v Teksas. Prav tako se Heatom ne bo treba ubadati s Hardnovo muhavostjo. Za zdaj nimajo težav niti z okužbami. "V zadnjih tednih je bilo veliko načrtovanja, veliko razprav o možnih razpletih. Vsaka organizacija mora pričakovati nepričakovano, pripravljena mora biti na veliko nepredvidljivih stvari," je pred srečanjem v Orlandu opozoril Spoelstra.

Potek tekme
Srečanje je odprl hiter koš Herra, ki pa je že v naslednjem napadu z neprevidno podajo izgubil žogo, podobno se je dogajalo tudi Butlerju in Robinsonu. Slednji se je odkupil z dvema zaporednima trojkama, ki sta pomagali Heatom ohraniti prednost pred Magici. Prihod Dragića v igro pet minut pred koncem četrtine je pokazal, da je bila zadnja pripravljalna tekma dobra napoved, kako bodo potekale menjave Miamija. Slovenec je z zadeto trojko, nato pa še s košem za dve točki hitro pokazal, da namerava nadaljevati z dobro igro, s katero se je je še posebej odlikoval v prejšnji končnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naslednji menjavi sta bila Andre Igoudala in Kelly Olynyk, kar je kazalo, da se Spoelstra zanaša na preizkušene igralce iz prejšnje sezone, za dobro mero jim je dodal novinca  Achiuwo. Ta je očitno postal nova tarča Dragićevih podaj nad obroč – novinec je dosegel svoj prvi koš na redni tekmi NBA. Nato je s prodorom hitro dal še drugega. Medtem je priložnost dobil tudi Kendrick Nunn, druga postava Miamija pa je kazala dobro pripravljenost, predvsem je bila z žogo precej previdnejša od začetne peterke. Ob koncu četrtine so imeli Heati dve točki prednosti (29:27), sedem jih je prispeval Dragić.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetne minute druge četrtine so prinesle počasno vrnitev začetne postave in z njo težave zaradi zapravljenih žog, kar je prineslo vodstvo Orlanda. Domačini so s skoraj 60-odstotnim metom kazali, da bo moral Miami odločneje zaigrati v obrambi. Butlerjevo poskakovanje na eni nogi po doseženem košu je prineslo minuto odmora, po njej je trdoživi zvezdnik znova stopil na igrišče. To ni preprečilo počasnega večanja prednosti domačih, ki so izrabljali napake Miamija predvsem pa bili boljši pod košem. Slabi dve minuti pred koncem četrtine se je na igrišče vrnil Dragić. Miami je na polčas odšel z zaostankom štirih točk (57:53).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miamijeva prva peterka je drugo polovico srečanja znova začela z izgubljeno žogo, a je domači niso izrabili. Herro je z novim košem počasi pilil svojo igro, Robinson je dodal tri točke, le da s črte za proste mete, ne za mete za tri točke. Butler je štiri izgubljene žoge uravnotežil s šestimi ukradenimi in že v tretji četrtini dosegel svoj prejšnji rekord. Ko je skoraj ukradel sedmo, bi morali sodniki po njegovem piskati prekršek nad njim, kar jim je dal jasno vedeti, zato so ga nagradili s tehnično napako. Dragić je v igro vstopil dobrih šest minut pred koncem četrtine, njegove podaje z Butlerjem so odprle prostor za Robinsona in njegovo tretjo trojko, ki je poravnala rezultat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dosojena tehnična napaka je razgrela Butlerja, ki se je nanjo odzval s hitrimi sedmimi točkami. Dragićev met pred glave je prinesel novo izenačenje, nato je z izkušnjami veterana izsilil prekršek na črti za tri točke in Miami popeljal v vodstvo. Slovenec je nadaljeval z dobro igro in nakazal, da bo morda znova kandidat za najboljšega igralca s klopi. Njegovih šest točk v tretji četrtini je pripomoglo, da je Miami pred zadnjim delom igre vodil za štiri (83:79).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnjo četrtino je z večjim zagonom začel Orlando, nekaj zgrešenih metov gostov so kaznovali z zadetki. Natančen je bil predvsem rezervist Terrence Ross, lepo zabijanje Aarona Gordona po še eni izgubljeni žogi Heatov pa je bilo znak za Spoelstro, da je čas za minuto odmora. Po njej je Butler s prodorom na koš zadel in izsilil še prekršek, a se je trener domačih Steve Clifford pritožil nad odločitvijo. Po daljši razpravi so sklenili, da ima prav,  Butlerjev koš je veljal, a ni imel še dodatnega prostega meta. Uvodno zmago so še naprej majale izgubljene žoge ter slabše lovljenje žoge pod domačim obročem, kar je Magicom omogočalo, da so popravljali napake.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgrešeni prosti meti običajno zanesljivega centra Orlanda Nikole Vučevića so gostom pomagali, da so ujeli domače, prestrežena žoga in hiter protinapad Adebaya pa sta jim prinesla novo vodstvo, a se je odlični Črnogorec hitro odkupil z zadetim metom za tri točke in Magice popeljal v vodstvo. Spoelstra je v igro poslal Dragića, svojega džokerja s klopi, poldrugo minuto pred koncem so imeli domači štiri točke prednosti. Markelle Fultz je izrabil mlajše noge in Slovenca prisilil h prekršku, Dragić mu je nato vrnil s košem. Toda v naslednjem napadu je po odlični podaji Vučevića Evan Fournier zadel in izsili še prekršek. Ko so 29 sekund pred koncem domači imeli devet točk prednosti, je bilo jasno, da bo Miami sezono začel z neprijetnim porazom. Zadnje sekunde so bile tako rutinsko metanje prostih metov Orlanda in jalov trud gostov, da bi dosegli preobrat (113:107).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sezona za potrjevanje uspeha 
Prvič v zgodovini NBA je med finalom in novim začetkom minilo tako malo časa, toda po besedah trenerja Miamija Spoelstre so najboljša moštva navajena takšnega ritma. "Če redno nastopaš v finalu ... Golden State, vsa moštva LeBrona (Jamesa), naše staro moštvo vsa so se soočala s hitrimi prehodi (v novo sezono). To je cena iskanja veličine," ugotavlja Spoelstra. Lakersi so v noči na sredo morda tudi zaradi tega podlegli mestnim tekmecem. Butler, ki je v finalu imel povprečje 43 minut igre na tekmo, zato ni igral na pripravljalnih tekmah, omejen igralni čas bo imel tudi v rednem delu sezone. Vodstvo kluba bo tako skušalo ohraniti svežino nog 31-letnega prvega zvezdnika.

Krilni center Moe Harkless (levo) bo skušal zapolniti  praznino, ki jo je povzroči odhod Jaeja Crowderja.
Krilni center Moe Harkless (levo) bo skušal zapolniti praznino, ki jo je povzroči odhod Jaeja Crowderja. FOTO: AP

Miami je po dosedanjih ocenah dobro izrabil prestopno obdobje, 23-letni center Adebayo je s podpisom 200-milijonske pogodbe postal temelj prihodnosti kluba, vsaj za eno leto se je vrnil izkušeni Dragić, skupaj z Butlerjem so jedro miamijevega uspeha. V klubu so izgubo Jaeja Crowderja pokrpali z veteranom Harklessom, iz vrst Lakersov je prišel še izkušeni branilec Avery Bradley. Noben od njiju ni blestel v pripravljalnih tekmah, slednji je v torek dejal, da vsak prost trenutek izkoristita za učenje uigranih kombinacij moštva in gledanje posnetkov. "Ni lahko, ampak to je del menjave moštva. Tako kratko pripravljalno obdobje je nenavadno, ampak ne ostane nama drugega, kot da se čim prej prilagodiva," je bil jasen Bradley. Tudi Harkless ugotavlja, da bosta po podpisu pogodbe z novim klubom morala nemudoma v ogenj. "Težko se je prilagoditi, toda oba sva osredotočena, korak za korakom skušava postati boljša in se prilagoditi sistemu. Mislim, da to deluje," se je strinjal tudi Harkless.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnja pripravljalna tekma s Torontom je pokazala, da KZ Okpala raste v zelo dober krilni center, za njim se že kali tudi izbor prvega kroga letošnjega nabora, Achiuwa. Mladi Nigerijec bo potreboval še precej izkušenj na ravni NBA, kar vključuje tudi napake, toda po nekaterih napovedih bi lahko v drugem delu sezone morda že trkal na vrata prve postave. Herro in Robinson bosta dokazovala, da prejšnja sezona ni bila preblisk, ampak da prvi v resnici raste v odličnega strelca in organizatorja igre, drugi pa svoji zlati roki za mete od daleč dodaja tudi igro na koš. Oba sta dolžnika v obrambi, v kateri sta bila redni tarči nasprotnih napadov. Nunn se bo skušal spomniti, kako je dosegel naslov drugega najboljšega novinca rednega dela prejšnje sezone in se ne samo vrniti na to raven, ampak narediti korak naprej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.