Šport

Dragićeve sanje: Vsak večer razmišljam o naslovu prvaka

New York, 04. 12. 2020 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
16

Le sedem tednov po enem najlepših presenečenj sezone in hkrati enem večjih razočaranj za klub iz Miamija, ki je bil tako blizu veliki lovoriki, se Heati že pripravljajo za nov naskok nanjo. Komaj dovolj časa, da je slovenski veteran Goran Dragić zacelil poškodovano stopalo, čeprav je njegova leva noga v jutrih po treningih še vedno nekoliko otrpla.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Goran Dragić čaka na začetek sezone v ligi NBA
    02:03
    Iz 24UR: Goran Dragić čaka na začetek sezone v ligi NBA
  • Iz SVETA: Goran sanja šampionski prstan
    02:31
    Iz SVETA: Goran sanja šampionski prstan
  • Goran Dragić o plakatih, ki jih je po Ljubljani izobesil njegov klub, in uvrstitvi slovenske izbrane vrste na EP
    01:03
    Goran Dragić o plakatih, ki jih je po Ljubljani izobesil njegov klub, in uvrstitvi slovenske izbrane vrste na EP

 

"Vsak večer, preden zaspim, razmišljam o naslovu prvaka," je razkril, kaj je njegova glavna motivacija, da vztraja v napornem življenju vrhunskega košarkarja. Še posebej, ko je bil že tako blizu. Dragić sicer pravi, da sta finale in minula sezona že za njim. "Vse, kar sem odnesel iz nje, je želja, da bi bil nazaj, da bi imel drugo priložnost in bil zdrav v finalu," je poudaril, da je v mislih že usmerjen naprej. "Minulo sezono smo bili res blizu. Sedaj vemo, kaj je potrebno za to, kako dolga je pot, a vemo tudi, da imamo vsa orodja, ki jih potrebujemo. Verjamem, da nam lahko uspe, tudi zato sem se vrnil v Miami."

Ljubezen med klubom in slovenskim veteranom je obojestranska, toda košarka je predvsem posel, v katerem so čustva pomembna, če se ujemajo z načrti. Predsednik kluba Pat Riley ne skriva, da ti zajemajo pogodbo še z enim superzvezdnikom, še posebej, če mu je ime Giannis Antetokounmpo. To pa pomeni reze med dosedanjimi pogodbami, da bi imeli dovolj denarja za grškega boga košarke. A so z lepo gesto – velikimi plakati po slovenski prestolnici – ljubljanskemu Zmaju dali vedeti, da je še vedno dobrodošel. "Res sem bil ganjen. Nikoli nisem skrival, da se hočem vrniti v Miami, ko sem videl, da si me želijo (v svojih vrstah), sem občutil olajšanje in bil na koncu zelo vesel. Nova pogodba pomeni, da lahko nadaljujemo skupno pot," Dragić upa, da bodo lahko ponovili odlično leto.

Goran Dragić se po poškodbi v finalu NBA vrača z željo, da bi imel še eno priložnost za veliki met.
Goran Dragić se po poškodbi v finalu NBA vrača z željo, da bi imel še eno priložnost za veliki met. FOTO: AP

Previdnost v času pandemije
Pred kamero je sedel v majici z napisom kultura, še enim opominom na tako opevano klubsko obsedenost z garanjem, telesno pripravljenostjo in poudarjanjem skupine pred posameznikom. "Tukaj sem sedaj pet let, na začetku se je bilo kar težko prilagoditi. Moraš biti v izvrstni telesni pripravljenosti, vsak dan merimo delež telesnih maščob. A je zagotovo pomagalo moji karieri, to je sedaj način življenja. To je Miami kultura, nanjo smo ponosni, sam sem ponosen, da sem del tega moštva." Mnogi menijo, da je bila tudi ta kultura zaslužna za njihov preboj do velikega finala, bili so med tistimi ekipami, ki so se najbolje prilagodile na pandemično osamo Disneyjevega središča na Floridi. Morda so bile takratne razmere celo pisane na kožo Heatom in njihovi medsebojni povezanosti in načelu eden za vse, vsi za enega.

Neobičajna bo tudi prihajajoča sezona, tokrat zunaj varovalnega kokona in ob najhujšem divjanju pandemije po ZDA. "Najbolj pomembna bo naša organizacijska budnost, naša zaveza, da se bomo držali predpisanih protokolov," je poudaril trener Erick Spoelstra. Po njegovih besedah morajo sedaj ustvariti svoje lastno mini varno okolje,"moramo biti disciplinirani, ves čas misliti na to, da storimo vse, kar je v naših močeh. Virus je še vedno okoli nas, ne smemo ga podcenjevati." Spoelstra pravi, da se igralci zavedajo, kaj se dogaja v drugih športih, da se je treba strogo držati predpisanega ravnanja, pa še to ne zagotavlja stoodstotne varnosti. To poudarja tudi Dragić: "Ob vrnitvi v telovadnico se znova zavedamo, kako pomembno je odgovorno obnašanje, nošenje mask, izogibanje gneči. Skrb, da bodo vsi varni. Upam, da bo cepivo učinkovito in bodo razmere znova normalne."

Vzhod je nepredvidljiv
Temni oblaki pred začetkom sezone niso pregnali ugibanj, kako sta nabor in prestopno obdobje spremenila razmerja moči. V prenovljeni vzhodni konferenci bo preboj do velikega finala še težji, dežurni favorit vzhoda Milwaukee se je okrepil z novim organizatorjem igre Jruejem Holidayjem. Boston je svoji že tako nevarni postavi dodal še Tristana Thompsona pod košem. Brooklyn z vrnitvijo Kevina Duranta postaja nova uganka vzhoda, nihče si ne upa napovedati, ali bodo izjemno dobri ali izjemno slabi. Filadelfija skuša notranja neravnovesja uskladiti z novim vodstvom, na klopi vajeti sedaj drži sloviti trener Doc Rivers, ki sicer ni znal umiriti notranjih trenj pri Clippersih, v vrhu kluba sedi spretni Daryl Morey iz Houstona. V Washingtonu upajo, da bo zvezdniška kombinacija Bradleyja Beala in Russella Westbrooka več kot samo obupen poskus obdržati Beala v ameriški prestolnici. In seveda Kanadčani. Toronto je v Orlandu po odličnem rednem delu sezone pogorel v polfinalu, a so zelo nevarni.

Bam Adebayo (v belem dresu spodaj) je osrednji gradnik prihodnosti Miamija, Dragić  (v belem zgoraj) pa izkušen igralec, ki upa, da bodo že tokrat naredili korak naprej.
Bam Adebayo (v belem dresu spodaj) je osrednji gradnik prihodnosti Miamija, Dragić (v belem zgoraj) pa izkušen igralec, ki upa, da bodo že tokrat naredili korak naprej. FOTO: AP

Miami je izgubil Jaea Crowderja, namesto njega je iz Lakersov prišel branilec Avery Bradley, nekdanji član najboljše obrambne peterke NBA, dva metra visoko krilo Maurice Harkless pa bo v novem okolju in ob znameniti kulturi skušal oživiti svojo kariero. Moštvo je zmes mladih talentov in izkušenih veteranov, svojo 18. sezono s Heati nadaljuje tudi Udonis Haslem kot nekakšen neuradni trener, predvsem pa vodnik za mladince. Veliko si obetajo od Preciousa Achiuwe, izbora v prvem krogu nabora. "Njegove atletske sposobnosti, hitrost, gibljivost, zmožnost, da igra na različnih položajih, so nadpovprečne," je prepričan Spoelstra. Visoka pričakovanja spremljajo tudi lanska novinca. Tyler Herro in Kendrick Nunn sta bila veliko odkritje minule sezone, sploh prvi je v finalu končnice pokazal neustrašnost in hladnokrvnost. "Oba sta imela izjemno prvo leto, veselim se, da bom lahko priča njunemu napredku. Na treningu ju bomo čim bolj preizkušali, da bodo tekme zanju potem lažje," je napovedal slovenski veteran.
 

Razporejanje minut
Dragićeva vloga ob novi gneči na branilskih položajih po prihodu Bradleyja še ni dorečena, lani je v tekme vstopal s klopi, nato med končnico napredoval v enega ključnih igralcev prve peterke in prvega strelca. "S trenerjem še nisva govorila o moji vlogi v moštvu, zagotovo bova to opravila zelo kmalu. Ampak kot sem že dejal, tukaj sem, da pomagam, naredil bom, karkoli bo trener potreboval od mene. Lani me je prihajanje v igro s klopi nekoliko presenetilo, ampak sedaj sem prilagajanje na takšno vlogo že opravil, vem, kaj lahko pričakujem in bo precej lažje," s skoraj filozofsko mirnostjo pričakuje, kako bo Spoelstra zastavil nov pohod proti končnici. Kljub skrajšani sezoni (72 namesto 82 tekem) v mnogih moštvih na glas razmišljajo o "upravljanju bremena", kot se politično korektno reče počivanju zvezdnikov.

Dragić in trener Erik Spoelstra (desno) bosta kmalu dorekla, kakšno vlogo bo tokrat imel Slovenec.
Dragić in trener Erik Spoelstra (desno) bosta kmalu dorekla, kakšno vlogo bo tokrat imel Slovenec. FOTO: AP

32-letni Jimmy Butler, 34-letni Dragić in 36-letni Andre Iguodala bodo brez dvoma morali paziti nase. "Odločitev o morebitnem počivanju med sezono je v rokah trenerja. Skupaj z Lakersi smo imeli najmanj počitka, ključno je, da bomo ostali čim bolj zdravi in v dobri formi. A to me ne skrbi, imamo veliko igralcev, ki lahko prevzamejo breme, vsak večer je lahko kdo drug," je Slovenec ponovil mantro, ki so jo v Miamiju ponavljali skozi vso končnico in ki je držala, dokler ni njegova poškodba in poškodba Bama Adebaya pokazala, da so med igralci vseeno razlike, pa čeprav gre za borbene Heate. Ljubljančan je vseeno prepričan, da imajo zelo dolgo klop, številne igralce, ki lahko prevzamejo naloge na igrišču, tako v obrambi kot v napadu. "V končnico bi radi prišli čim bolj sveži. In zdravi. Zato je sedaj čas za trdo delo, za izboljšanje igre, da se bomo znova vrnili v finale in tokrat zmagali."

Trdo delo bo tokrat drugačno, ne samo zaradi nedavne poškodbe. "Način mojega treniranja se je precej spremenil, ko si mlad delaš na tehniki, eksplozivnosti ... z leti pa spremeniš način razmišljanja in dela. Več delam s stroji, ki ne obremenijo nog in kolen, kondicijske priprave v bazenu ..." Hkrati poudarja, da "dokler bom igral, se bom trudil izboljšati igro. To je moj način dela. Rad bi še izbrusil met za tri točke, pa visok met čez obrambnega igralca, najbolj pomembna stvar pa bo skrb za telo, ostati zdrav." Ena od nagrad za celoten klub je odprtje sezone na božični dan, priznanje moštvu, da je med najbolj opaznimi v ligi. Miami je dobil zgodnjo uro opoldne, kar je za igralce, vajene večernega dela, precejšnja sprememba ritma. "Pozitivno je, da smo del božičnega paketa, nekoliko manj zgodnja ura, a smo profesionalni atleti, ni pomembno, kdaj je tekma, prišli bomo na igrišče in dali vse od sebe. Dan prej se bomo zabavali z otrokoma, odpirali darila, nato bom odšel zgodaj v posteljo, da bom nared za srečanje," je Dragić napovedal, kako bo vstopil v svojo trinajsto sezono v NBA.

Prihod na EuroBasket
Prav tako je jasen, kaj bo počel na evropskem prvenstvu 2022: "Če se bodo razmere s covidom-19 umirile, bom odšel nanj, a kot navijač." Po zlati medalji v Istanbulu vztraja pri svoji reprezentančni upokojitvi. "Vesel sem, da so fantje pokazali, česa vse so zmožni in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Tja sodimo, saj smo aktualni prvaki. Nastop si zaslužijo mladi fantje, ki so ga priborili, ni lepo, če nekomu odvzameš mesto, za katerega je tako trdo delal. Jaz bom ostal upokojen, doma z otrokoma."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mahh
04. 12. 2020 15.42
+1
Ni glih zdravo ce tok razmišlja o tem ampak, konckoncu mu prvoščem. Upam da mu ne gre samo za denar
Trippin balls
04. 12. 2020 10.58
+1
BS nakladanje.ne verjamem
Trippin balls
04. 12. 2020 10.59
+1
to me je vedno motilo pri Goranu.čisto nasprotje tega pa je Luka
booncl
04. 12. 2020 09.54
+2
Privoščim 💪💪💪 Finale : Dallas - Miami
Andrej Volaj
04. 12. 2020 09.28
-2
Želko Kacin
04. 12. 2020 09.25
+2
Njegovo špilanje se zaključuje
tarzan13
04. 12. 2020 09.23
+3
mislim da gogi bolj razmišlja o miljonih kot o košarki
macek_garfield
04. 12. 2020 09.23
+2
ti kar razmisljaj se naprej pa to
Hecnaokuzba
04. 12. 2020 09.07
+5
Si pa res revez, ce samo to studiras
avioo
04. 12. 2020 09.18
+2
eni pa imajo edino misel kako bodo ozdraveli,denar ti nič več ne koristi.
uporabnica portala
04. 12. 2020 08.58
-1
Dobro in pravilno razmišljanje, ki ne velja le za športnike in le za cilje na športnem področju.
uporabnica portala
04. 12. 2020 09.00
-1
*in ne le za cilje na športnem področju (da ne bo dvoma!)
jodr
04. 12. 2020 08.58
-1
Dragićeve sanje.......; v svojih sanjah se boš postaral, prvak NBA pa nikoli ne boš, na žalost. Bi ti pa privoščil,da se ti sanje uresničijo.
AnnaDee
04. 12. 2020 08.55
+3
Manjka Maksutova analiza Dragičev davkov, ki jih ni plačal Sloveniji predvsem pa svojih saj nikoli ni plačal niti centa, ko ga tako moti Roglič.
Supervillain
04. 12. 2020 08.08
+0
Nje mu biti fauš.
avioo
04. 12. 2020 09.20
+0