Šport

Mavericksi so z drugo zmago v LA-ju osupnili Clipperse

New York, 26. 05. 2021 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
70

Dallas je v dvorani Staples Center drugič zapored porazil Clipperse (127:121) in povsem zasukal razmerje moči. Ob 39 točkah Luke Dončića ni bilo dovolj niti 41 točk Kawhija Leonarda. Ljubljančan je dodal še sedem skokov in sedem podaj. Losangelešani, ki so si z načrtnimi porazi ob koncu sezone za tekmeca izbrali Dallas, pa so sedaj v precejšnjih težavah.

Luka Dončić (v belem) je bil na prvi tekmi nerešljiva enačba za Clipperse.
Luka Dončić (v belem) je bil na prvi tekmi nerešljiva enačba za Clipperse. FOTO: AP

Mavericksi niso potrebovali dodatne motivacije za igranje v končnici, a se vseeno zdi, da je nekaj podcenjevanja pri Clippersih dodatno razžarilo njihovo borbenost. Vedeli so, da za napredovanje potrebujejo vsaj eno zmago v gosteh, sedaj imajo v žepu dve, Losangelešani pa so moštvo, ki se mora v gosteh izvleči iz težav. Dončić (39 točk, 7 podaj, 7 skokov, ukradena žoga) je po srečanju dejal, da sploh ni vedel za mahinacije Clippersov, "če želiš postati prvak, moraš premagati vse tekmece." In to potrdil z odlično igro na tekmi, kjer je bila obramba v ozadju. A so po besedah trenerja Dallasa Ricka Carlisla prav obrambni napori Slovenca in Kristapsa Porzingisa (20 točk, 4 skoki, 4 podaje, 3 ukradene žoge, 2 blokadi) v tretji četrtini prinesli prednost, ki je goste popeljala do zmage. Clippersi so v prvem polčasu imeli Leonarda (41 točk, 4 podaje, 6 skokov, 2 ukradeni žogi), ki je zbral 30 točk, nato jih je v drugem polčasu dosegel le še enajst. "Kawhi je v prvem polčasu delal, kar je hotel. V odmoru so trenerji izzvali igralce, naj se mu bolj čvrsto postavijo na pot v obrambi," je Carlisle opisal pogovor v slačilnici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na drugi tekmi je bolje šlo drugemu domačemu zvezdniku Paulu Georgeu (28 točk, 6 podaj, 12 skokov, ukradena žoga), toda teksaški as iz rokava je bil tudi tokrat Tim Hardaway mlajši (28 točk, 5 podaj, skok, ukradena žoga), ki je s trojko tik pred zadnjo minuto uplahnil zadnji juriš Clippersov. "To je koš, za katerega živiš. To so meti, ki odločajo tekme," je bil zadovoljen po srečanju. A nemudoma dodal, da je "občutek krasen, čustva kipijo do neba, čaka pa nas še veliko dela. Vemo, kakšen klub so, izvrstni igralci, ne smemo se sprostiti." Podobne misli so obhajale tudi Porzingisa, ki se je najprej opravičil za svojo kršitev pravil, ko je odšel v nočni klub. Po njegovih besedah so ga "pravila nekoliko zmedla", vrh lige ga je kaznoval s 50.000 dolarji, lahko pa je vseeno igral. "Morda smo nekoliko preveč praznovali, to je komaj druga zmaga. Čaka nas še veliko dela, Clippersi pa so odlično moštvo," je bil previden.

"Do sedaj smo bili zelo osredotočeni in odločni, moramo zagotoviti, da se to nadaljuje. To je lahko serija sedmih tekem, fantom sem nocoj rekel, naj uživajo, nato nas čaka delo doma," se je Carlisle pridružil previdnosti. Po njegovih besedah so mlado moštvo, ki ima nekaj izkušenj iz lanske končnice, prav tako imajo nekaj veteranov, ki so se že kalili v tekmah na izpadanje. Denimo Josha Richardsona (9 točk, 3 podaje, 2 skoka, ukradena žoga), čeprav je izgubil mesto v prvi postavi, ga to ni vrglo iz tira. Vsi njegovih koši so prišli v zadnji četrtini, od trojke, s katero je odbil naskok Georgea, do štirih prostih metov ob koncu, s katerimi je ohranjal razliko. Kar je bilo še posebej pomembno na večer, ko so njegovi soigralci zadeli komaj vsak drugi prosti met, Dončić pa manj kot vsakega tretjega. Slovenca to ni zmedlo, "moramo igrati odločno in se ob tem zabavati," je opisal moto ekipe.

Luka Dončić vs Clippers
Luka Dončić vs Clippers FOTO: Sofascore.com

"Fantje so lačni uspeha," je dejal Carlisle, nato pa poudaril, da je vedno izziv, "kako se po zmagi upreti človeški naravi in ohraniti sedanjo raven osredotočenosti." To bomo videli v petek, ko bodo Mavericksi stopili pred več kot 15.000 navijačev v domači dvorani. "Dolgo sem čakal na to, na igranje v končnici pred domačim občinstvom v naši areni," se je Dončić vnaprej veselil zase nove izkušnje. Na drugi tekmi jih je spodbujal navijač, ki je vse to že dal skozi in moštvo popeljal vse do naslova prvakov. Dirk Nowitzki je bil lahko zadovoljen s predstavo naslednikov, Carlisle pa je dodal, da "nikoli ne škodi", če je v bližini, "kot neke vrste urok za srečo."


Potek srečanja

Dallas je tudi drugo tekmo začel odločno, Hardaway je izrabil podajo Maxija Kleberja za prvi koš na srečanju, Kleber je nadaljeval s prvo trojko. Domače moštvo je na semafor vpisal George, Kleber je po prvi podaji Dončića zabil, George pa znova položil žogo v obroč. Med strelce se je vpisal tudi Dončić, George je še v tretje ponovil vajo s polaganjem. Prva trojka Slovenca je prinesla šest točk prednosti za goste, a je od daleč zadel tudi Leonard. V naslednjem napadu je dodal še prosta meta in Clippersi so ulovili Maverickse. Sledila je trojka Hardawaya, Dončić je zabil in glasno zahteval tudi prekršek, od daleč je bil v drugo natančen še Kleber. Vmes je Marcus Morris žogo položil v koš, domače moštvo pa je ob sedmih točkah zaostanka vzelo minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej je vnovič zadel Kleber, Leonard pa je s trojko lovil goste. Lep prodor Hardawaya, nato pa v naslednjem napadu podaja Porzingisu za zabijanje sta nadaljevala zagon Dallasa, pri Clippersih pa je Leonard nanizal šest točk. Vmes je razpoloženi Hardaway zadel za tri, še bolj razgreti Kleber je dodal met čez glavo, in Mavericksi so imeli osem točk prednosti. Načela sta jo prosta meta Reggieja Jacksona, nato koš Leonarda, vrnil je Dončić z zadetkom iz bližine obroča. Trojka Nicolasa Batuma je nadaljevala razžiranje naskoka gostov, skok v napadu Willieja Cauleyja-Steina je nekoliko ustavil erozijo, a je odločni Leonard četrtino zaključil s prostima metoma in Dallas je ob njenem koncu vodil za dve točki (35:33).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srečanje je izenačil zadetek Jacksona na začetku druge četrtine. Jalen Brunson je s prvim košem znova prinesel prednost za Dallas, a je Jackson zadel še za tri točke in Clippersi so prvič na tekmi povedli. Koš Dončića je izničil Batum, ki je dobil še prosti met, Slovenec je nato zadel še enkrat, a se je Rajon Rondo sprehodil do obroča. Brunson je znova izenačil, veteran Serge Ibaka pa je opravil še en sprehod skozi nekoliko preveč porozno obrambo Dallasa. Lepa podaja Richardsona je zaposlila Cauleyja-Steina, po njegovem zabijanju pa je domača klop vzela minuto odmora. Po njej je Brunson našel pot mimo hrvaškega centra Ivice Zubca, a je Leonard nadaljeval z odlično strelsko formo iz prve četrtine. Zadevati je začel tudi Porzingis, najprej je preigral Zubca, nato je utišal dvorano z dolgo trojko. Koš Leonarda je prinesel že 22 točko za odličnega Clippersa, nato je podajo Ronda izrabil George in čas za posvet je potrebovala klop Dallasa. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Padec Porzingisa v obrambi je podaril lahek koš Georgeu, sodniki so menili, da je Latvijec ob tem napravil tudi prekršek, in Clipper je dodal še prosti met. Dolga trojka Dončića je prinesla prednost gostom, pri Losangelešanih je napadalno breme prevzel George, a je Slovenec znova prodrl do obroča, tokrat dobil še prosti met. Leonard je zaznal, da ga Dončić dohiteva po številu točk, zato je uprizoril lep prodor z obratom okoli Porzingisa. Trojka Finneyja-Smitha je nemudoma dobila odgovor od daleč Patricka Beverleyja, a je bil izza črte za tri točke natančen tudi Slovenec, ki se je v obrambo vračal s širokim nasmehom. Nato je slabo podal, kar je George izrabil za lahko zabijanje. Koš Porzingisa je ohranjal prednost Dallasa, neumorni Leonard je dodal še enega s korakom nazaj, zraven je dobil tudi prosti met. Nova napaka Dončića je prinesla zabijanje Jacksona, Leonard pa je v svoj repertoar zadetkov dodal trojko. Z dolgim metom je odgovoril Hardaway, ki je pred tem zgrešil prosta meta. Zato je polaganje Ronda ob koncu četrtine pomenilo, da so Clippersi prvi polčas končali z dvema točkama naskoka (73:71).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je začela trojka Hardawaya, Zubac pa je z zabijanjem prišel šele do svojih prvih dveh točk. Žoga se je pri metu Porzingisa dolgo obotavljala na obroču, nato pa le zdrsnila vanj za tri točke Latvijca. Ta je dobro igral tudi v obrambi, a nato dobil četrto osebno napako in moral na klop. Mavericksi še vedno niso imeli rešitve za Leonarda, ki je zbral že 32 točk, zato pa je Hardaway zadel za tri. Dodal je še prosta meta, nato je po izgubljeni žogi Leonarda, ki je stopil z igrišča, Dončić zadel od daleč in Clippersi so ob zaostanku za sedem točk vzeli minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

George je izrabil korake Slovenca in v napadu zadel, Kleber si je priboril prosta meta, a tako kot večina Mavericksov zadel le enega. Lep prodor Hardawaya je zarezal skozi vrste LA-ja, na drugi strani je Jackson zadel trojko. Dončić je pod obročem našel Cauleyja-Steina, ki je zabil, nato je še sam zadel. Clippersi so nekoliko zaostali in prosta meta Hardawaya sta prinesla 11 točk prednosti za goste. Domači napad je pognala nova trojka Jacksona, klop Dallasa pa je menila, da je čas za premor. Dončić je po njem prišel pod obroč in zadel mimo Batuma, nato je vrgel tudi preko Leonarda, ki je bil nekoliko manj odločen v napadu, a je vseeno dodal še en koš. Dončić je nadaljeval z zgrešenimi prostimi meti, a je po košu Teranca Manna zadel svojo peto trojko. To je bil zadnji koš tretje četrtine, Dallas jo je končal z devetimi točkami naskoka (101:92).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji del igre se je začel z nekaj zgrešenimi meti, dokler ni Porzingis potopil žoge v koš s srednje razdalje. Nato je Brunson prodrl do obroča in dobil še prosti met, Dallas pa je vodil že za 14 točk. Loviti jih je začel George, ki je nanizal pet točk s košem in nato še trojko, a je Richardson v pravem trenutku zadel za tri, svoj prvi koš na tekmi. Energijo je domačim vrnila blokada Georgea, ki je ustavil protinapad Finneyja-Smitha, na drugi strani pa je Mann po dveh skokih v napadu žogo le spravil skozi obroč. Trener Dallasa je vzel minuto odmora, da se srečanje ne bi obrnilo v korist LA-ja. Richardson je začel nizati zadetke, Dončić je našel Porzingisa, ki je dodal še eno zanimivo trojko, Slovenec pa je nato v obrambi prestregel podajo Clippersov. A je tudi Hardaway zgrešil dva prosta meta. Kazen je prišla v obliki trojke Morrisa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabijanje Georgea je razliko znižalo na osem točk, Morris je dodal trojko in klop Dallasa je vzela nov premor. Po skoraj štirih minutah brez koša za Maverickse je Dončić žogo le položil v obroč, nato so sodniki Morrisu prisodili prekršek v napadu, njegovo šesto osebno napako, in ga poslali na klop. Po prekršku Beverleyja nad Hardawayem je domača klop ugovarjala odločitvi, sodniki pa so se po ogledu posnetkov strinjali in namesto prekrška dosodili sodniški met. Najvišje je skočil Porzingis, Dončić pa prodrl do obroča in zadel. Enako je naredil tudi Leonard, toda Porzingis je izrabil podajo Hardawaya za zabijanje. Trojka Leonarda, nato pa izgubljena žoga Dončića in polaganje Manna so prednost gostov znižali na štiri točke. Toda Hardaway je s trojko odprl hladno prho za občinstvo v LA-ju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabijanje Georgea slabo minuto pred koncem je vrnilo nekaj energije, toda skok v napadu Finneyja-Smitha po zgrešenem metu Slovenca je 32 sekund pred koncem in ob petih točkah prednosti pomenil olajšanje za Maverickse. Richardson je po prekršku zadel oba prosta meta, Batum je hitro zadel za tri, Dallas je vodil za štiri točke, do konca je bilo dobrih dvanajst sekund. Prekršek Leonarda je prišel slabih deset sekund pred koncem, Richardson je znova zadel oba prosta meta, Clippersi pa so ob zaostanku za šest odšli na zadnji premor. Po njem je Jackson zgrešil trojko in Mavericksi so še v drugo zmagali (127:121).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blazter
26. 05. 2021 16.19
+1
Super igra. Bi verjetno več podajal, pa če falijo ostali.
Houdor
26. 05. 2021 13.45
-8
Ni timske igre, vse na Dončiću. Tako ne bo šlo v nedogled.
Bourne
26. 05. 2021 14.31
+4
S katerim cepivom so pa tebe cepili?! Doncic je seveda car, ampak THJ 28 tock, KP 20, MK 13, JB 9, JR 9 , WCS 6, DFS 3.
09ZarMan10
26. 05. 2021 13.39
+17
Dončič ima na tekmo vsaj tri nadrealistične poteze. Fant je preprosto virtuoz. Res je, da med tekmo tudi greši, saj je smrtnik, vendar so napake glede na njegov doprinos k igri zanemarljive. Resnično je fascinantno videti, kakšen vpliv ima 22 letni Slovenec na celoten milijonski ustroj Dallasa in kakšne poteze krasijo njegov veličasten košarkarski talent. Fascinantno in upam, da se športni navdušenci zavedamo, kakšnega košarkarskega genija spremljamo onkraj luže!
09ZarMan10
26. 05. 2021 13.58
+8
Drugače pa igranje z ognjem (kalkuliranje pri izbiri boljšega nasprotnika) se velikokrat maščuje! Prav jim je! Čeprav še serija zdaleč ni zaključena, saj je možen popolni preobrat in Clippersi so tega več kot sposobni, pa vendarle se zdi, da so letos ujetniki svoje slabe karme
JAZsemTI
26. 05. 2021 12.38
+3
Dončić me spominja na oni vic "...kaj pa otrok vé, kaj je 500kil bakra?!"
drimtim
26. 05. 2021 11.54
+18
Želeli so Dalas pa ga imajo.Imeli bodo slab spanec ,sm napisal že pred tekmami.Luka je edinstven,ne vedo še oni s kom imajo opravka.Rojen zmagovalec.Kaj jim dela.
Komendator
26. 05. 2021 10.52
+15
S to zmago je Dallas postal 32. moštvo v zgodovini lige NBA, ki je zmagalo prvi dve tekmi v gosteh. Od tega se jih je 27 uvrstilo v naslednji krog.
OlalaKokoĐambo
26. 05. 2021 10.43
+27
Tako mali , pa ze tako VELIK !! Slava tebi Luka !!!!! Ko sem bil star 13, 14, 15 sem se zbujal ob 2 zjutraj , da sva z sosdeom gledala Jordana !! Sedaj se zbujam zaradi LD 77
Anticripstoned
26. 05. 2021 12.01
+1
s sosedom sta se zbujala? lepo ti...podpiram vaju
Anticripstoned
26. 05. 2021 12.06
+1
tako mali pa tako velik...a to si tut sosedu govoru kò sta se zbujala? 😁
Min1Gun
26. 05. 2021 15.10
franci1972slo
26. 05. 2021 10.37
+15
Luka je zmazal Clipperse kot Poli salamo za zajtrk.
blade90
26. 05. 2021 10.43
-9
Luka ne žre poli salamo, on žre subwaj v ameriki
Komendator
26. 05. 2021 10.53
+6
Joc Pečečnik je velik ljubitelj poli salame. Ko se vrne iz Amerike je to vedno prva hrana, ki si jo privošči, vsaj tako je izjavil v nekem intervjuju.
OldSkul
26. 05. 2021 11.06
+7
Najprej poli salama, potem še poli pašteta :D
blade90
26. 05. 2021 10.07
+4
Mavsi so letosnjo sezono dali clippersom najvecjo razliko ob polcasu v vsej zgodovini NBA za 50 tock, ni presenecenje da jih bodo zmagali 4-0
asdfghjklqwertz
26. 05. 2021 10.27
+8
To je šport ... Danes zmagaš, jutri izgubiš. Vsak ima svoje dobre dneve in slabe.
NisteResni
26. 05. 2021 10.30
-4
je treba tud kako tekmo pogledat ajnstajn... luka se igra s fliprsi, ce bo tko nadeljeval loh do finala pridejo, sam k prekla od porzingisa ni sposobn igrt lod kosem
franci1972slo
26. 05. 2021 10.31
+8
Prekla od porzingisa jih je reševala v obrambi na tej tekmi.
titomeni
26. 05. 2021 11.20
+1
Nisteresni, bi rekel da ti tud nisi vec kot 2 tekmi pogledal
starcov
26. 05. 2021 09.44
-13
jest bi raje videl da dallas izpade da bi luka pomagal reprezentanci ker tko kot igrajo v letošnji končnici bojo v finalu
asdfghjklqwertz
26. 05. 2021 10.29
+10
Življenski cilj luke ni več reprezentanca slo in osvojitev 1. mesta, ker je to že osvojil. Največ bo imel od svojega življenja, kar se športa tiče, če bo osvojil naslov in postal mvp.
blade90
26. 05. 2021 10.45
+5
Največ bo imel od življenja če bo vesel in zadovoljen z življenjem, poglej maradono, z nogometom je ogromno dosegel pa je vendarle v zadnjih letih življenja bil nesrečen
Strunjan
26. 05. 2021 09.43
+13
Bravo Luka! Clippersi si znani po aroganci trenerja in umazani igri!
titomeni
26. 05. 2021 11.21
+4
Strunjan, clipersi imajo letos novega trenerja
gripson
26. 05. 2021 09.41
+16
...le kam so se sedaj poskrili kritiki (tipični slovenceljni), ki so vehementno razlagali, kako bo mali pogorel v ZDA, ker se tam igra popolnoma drugačna košarka kot v Evropi. In da nima, po njihovo, za burek... In da on ni Slovenec, pa da itak košarko in nogomet igrajo samo taspodnji.... Čigava retorika je že to? Odgovor na moje prvo vprašanje - skrivoma gledajo tekme in ga občudujejo. Bravo Luka. Poklon. Upam, da dobiš prstan.
franci1972slo
26. 05. 2021 10.35
-7
Pa sej po obnašanju in življenskem stilu res ni Slovenec. Če ne bi bil znan bi ga skoraj zagotovo zmerjali, da je če.fur. Rad popiva, posluša srbsko glasbo in ne slovenske, govori tekoče srbsko… Ampak kaj ima to sploh zveze, a ni važno, da dobro igra in dokler igra za našo reprezentanco je ugotavljanje teh “rdečih krvničk” precej nepomembno.
KOdOvce
26. 05. 2021 13.23
+4
Franci ti ga poznaš al kak? Če bi instagram imel, bi sedaj videl, da govoriš na pamet, tvoji stavki pa nakazujejo, da častiš našega enega in edinega odrešenika Slovenije. Imam prav? Ker edini Slovenci, ki imajo čez taki fenomen, ki ga imamo tam čez lužo, nekaj slabega za povedat, so Janšisti in nobenga drugega še za zdaj nisem slišal ali opazil.
KOdOvce
26. 05. 2021 13.24
+4
Popiva, govori tekoče srbsko.... ta je iz nove24 vzeta al od kod? HAHAHAH
KOdOvce
26. 05. 2021 13.31
+6
Če bi se Dončić pisal Kovač, Kotnik, Podobnik, Lepej, pol bi pa bil narodni heroj, Janša bi mu že zdaj pošiljal razne medalje in značke
Uporabnik1833045
26. 05. 2021 09.38
-9
Dober začetek, se bo pa zdaj zakompliciralo. Danes so Clippersi precej falili s taktiko, saj so šli z enako, kot so jo imeli že na prvi tekmi in tako, kot so jo imeli proti Dallasu sredi sezone. Sigurno bodo za naslednje tekme ubrali drugo taktiko in bodo imeli podoben pristop, kot v lanski končnici. Bo veliko težja naloga od zdaj naprej.
Gorenc_pa_pou
26. 05. 2021 09.44
+11
to pa ni res...spremenil so taktiko kako so luka pokrival ampak je se vseen zadevou
Uporabnik1833045
26. 05. 2021 09.59
-4
Taktiko so imeli skoraj da enako, kot na prvi tekmi. So bolj tesno pokrivali, to je pa to ... Zdaj bodo pa začeli s precej agresivno igro. Prvo domačo tekmo bodo verjetno Mavericksi zgubili, dalje pa bo odvisno od prilagojenih taktik obeh ekip. Tukaj bi rekel, da bo zdaj odvisno vse od dnevne forme in predvsem od trenerjev, kateri bo ubral boljšo strategijo in manj od samih igralcev (kvaliteta je znana, ostalo je le strategija).
NisteResni
26. 05. 2021 10.32
+0
swep, nimajo sans flipersi, ce pa zacne se porzingis igrat pol jim pa 12 šap ne pomaga
lluckyss
26. 05. 2021 09.21
+18
Se vam ne zdi, da je tole pojasnilo pod fotografijo milo rečeno nepotrebno ;)...."Luka Dončić (v belem) "
sLOVEnec56
26. 05. 2021 09.20
+16
Žar, navdušenje, sproščenost, čarovnija! To je Luka Dončič!
krneki-123
26. 05. 2021 09.20
+5
Melita Medved
26. 05. 2021 09.06
+7
hom
26. 05. 2021 08.58
+8
MojsterSplinter
26. 05. 2021 08.53
+19
To je prava mentaliteta: "Če želiš postati prvak, moraš premagati vse tekmece."
Niko Iništa
26. 05. 2021 08.47
+14
Enostavno se igra z njimi.. Fantastično!