Šport

Državni rekord Isakovičeve

Rim, 12. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plavalka Radovljice Sara Isakovič je na mednarodnem plavalnem mitingu v Rimu dosegla nov slovenski rekord na 400 m prosto.

Z izidom 4:13,27 je za 62 stotink sekunde popravila star rekord, ki ga je Triglavanka Anja Čarman dosegla na sredozemskih igrah pred štirimi leti v Tunisu. Isakovičeva je z rekordnim dosežkom zaostala le za Romunko Camelio Potec (4:09,83) in Kostaričanko Claudio Poll (4:10,87). Slovenska reprezentantka je nato nastopila še na 100 m prosto in bila prav tako tretja (57,00). Zmagala je Finka Hanna Maria Seppala (55,23) pred Američanko Karo Lynn Joyce (56,62).

Sara je postavila nov slovenski rekord na 400 metrov prosto (Foto: POP TV)
Sara je postavila nov slovenski rekord na 400 metrov prosto (Foto: POP TV) FOTO:

"Po vseh teh nastopih je današnji rekord zame še poseben uspeh, saj sem že kar precej utrujena. Prav neverjetno, saj ga nisem pričakovala. Vesela sem tudi uvrstitev na stopničke in medalj, saj je v vseh disciplinah konkurenca tukaj izjemna, same uveljavljene olimpijke," je po nastopu razkrila Sara Isakovičeva in dodala, da se že jutri odpravlja na priprave v Koper. Zanimivo je, da na 400 m prosto kljub odličnemu dosežku ne bo nastopila na SP. "Disciplina je na sporedu že prvi dan, tretji dan pa me čaka moja paradna disciplina 200 m prosto. S trenerjem Miho Potočnikom sva se zato dogovorila, da na letošnjem prvenstvu še ne bova tvegala."

"Tako zmagi Anje, kot odlični časi Isakovičeve so v tem trenutku, ko se pripravljamo na sredozemske igre in svetovno prvenstvo, izjemnega pomena. Obe bosta z dosežki pridobili tudi na potrebni samozavesti, ki je ni moč natrenirati," je o nastopih reprezentantk povedal trener Miha Potočnik.

Anja Klinar je v nedeljo zmagala na 200 m mešano (2:17,87), brez popoldanskega nastopa pa je ostala na 200 m prsno (2:38,57). Že v soboto je Klinarjeva osvojila prvo mesto na 400 m mešano (4:47,57), Sara Isakovič pa je bila v svoji paradni disciplini 200 m prosto četrta z 1:59,90. Slednja je imela ob sebi spet izjemno konkurenco. Zmagala je srebrna z olimpijskih iger v Atenah Italijanka Federica Pellegrini (1:58,51) pred slovito Poljakinjo Otylio Jedrzejczak (1:19,43) in Pollovo (1:59,66). Za slovensko plavalko je bilo izjemno pomembno, da je spet premagala magično mejo dveh minut v tej konkurenci. Klinarjeva je slavila suvereno, za boljši izid pa so ji manjkale močnejše sotekmovalke, saj je Jeseničanka sredi tedna v francoskem Cannet en Roussilionu dokazala, da je trenutno v formi, ko lahko plava tudi do dve sekundi hitreje.

Skupaj je na mitingu nastopilo 530 plavalcev iz 31 držav in po zasedbi je miting v Rimu ob zagrebškem ta teden najmočnejši v Evropi. Poleg celotne italijanske reprezentance, ki je tako kot slovenska napovedala, da se bo v polni zasedbi udeležila letošnjih sredozemskih iger v Španiji, so v Rimu skoraj celotne reprezentance Poljske in Romunije, del ameriške izbrane vrste ter ob že naštetih še posamezni izjemni plavalci, kot denimo Kanadčanka Elisabeth Warden, Slovakinja Martina Moravcova, alžirski sprinter Iles Salim in Madžar Laszlo Cseh.