Šport

Egiptu primat na Črni celini

Akra, 10. 02. 2008 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tomaž Klemenčič
Komentarji
1

Nogometna reprezentanca Egipta je v finalu afriškega prvenstva premagala Kamerun z 1:0.

Egipčani so z zmago v finalu 26. prvenstva Afrike ubranili naslov prvaka izpred dveh let in ponovili uspehe generacij, ki so si ta laskavi naziv priigrale tudi v letih 1957, 1959, 1986 in 1998.

Kamerunci se lahko tolažijo z drugim mestom, ki je po prikazanem na turnirju, povsem realno. Selektor Egipta Hassan Shehata je kamerunskega kolega Otta Pfisterja nadigral v taktičnem smislu in tako postal šele drugi strateg v zgodovini afriških prvenstev, ki mu je uspelo naslov osvojiti dvakrat zapored. Pred njim je to v letih 1963 in 1965 storil legendarni selektor Gane C.K. Gyamfi.

Egipčanom je poveljeval najboljši vratar prvenstva, 35-letni Essam El Haddari.
Egipčanom je poveljeval najboljši vratar prvenstva, 35-letni Essam El Haddari. FOTO: Reuters

Shehatini varovanci so v finalu potrpežljivo nevtralizirali vse poskuse “levov” in čakali na priložnost za hitre protinapade. Na turnirju so navdušili z izjemno hitro transformacijo iz obrambe v napad, ki je lahko za vzor tudi mnogim evropskim reprezentancam. S tehnično dovršeno igro so utrujali tudi Kamerunce, ki so skušali streti odpor žilavih in prebrisanih “faraonov” s surovo močjo, a so vedno naleteli na trd obrambni zid, ki mi je odlično poveljeval najboljši vratar prvenstva, 35-letni Essam El Haddari. Junak finala in najbolj vzklikano ime na ulicah egiptovskih mest pa je Mohamed Aboutrika. 29-letni režiser igre kairskega Al Ahlyja je namreč po hudi napaki kapetana Kameruna Rigoberta Songa zabil edini gol na tekmi, ki je pomenil tudi končno zmagoslavje in veliko slavje Egipčanov.

Na celotnem turnirju so Egipčani edini remi oddali proti Zambiji, vse ostale nasprotnike pa so premagali, Kamerunce celo dvakrat. Slednjim ostaja v uteho naslov najboljšega strelca prvenstva, ki je odšel v roke Samuela Eto’oja, ki je petkrat premagal nasprotne vratarje, skupaj pa je s 16-imi goli tudi prvi strelec afriških prvenstev vseh časov. 27.pokal narodov bo znova na sporedu čez dve leti, najboljše afriške reprezentance pa se bodo takrat srečale v Angoli.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amcki
10. 02. 2008 21.54
Zasluzeno!!! Kamerun skoraj celo tekmo v podrejenem polozaju. Egipt je organizirana in takticno zelo mocna ekipa in ubranili so naslov, ceprav so vsi racunali na Slone, Gano in Kamerunce. Vratar Hadari, kapetan Hassan in napadalec Zaky so cudo, ko pa tle dodamo se Zidana, Aboutreiko, Fathyja dobimo res pravo borbeno ekipo za respect!!! V Afriki igrajo severnjaki dosti bol sablonsko in takticno, za razliko od juznjakov, ki so atletsko neverjetno sposobni, vendar takticno zelo slabi. To se je pokazalo tudi na letosnjem prvenstvu.