Šport

Dončićev lahkoten korak je sprožil verižno reakcijo za zmago

New York, 02. 12. 2021 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
9

Kadar Luka Dončić zadnjo četrtino presedi na klopi, je nekaj hudo narobe ali pa zelo prav. Proti New Orleansu je bilo slednje, Dallas je na krilih svojega superzvezdnika že v prvi četrtini povsem zasenčil domače moštvo in slab okus zadnjih dni poplaknil s prepričljivo zmago (139:107).

Luka Dončić (levo) je z odločno igro tako v napadu kot obrambi dal ton celotni tekmi v New Orleansu.
Luka Dončić (levo) je z odločno igro tako v napadu kot obrambi dal ton celotni tekmi v New Orleansu. FOTO:

Pelicansi postajajo zdravilo za muke Mavericksov, saj so jih ti premagali že osemkrat na zadnjih devetih srečanjih. Trener Jason Kidd je tokrat v prvo peterko namesto Tima Hardawayja mlajšega (16 točk, podaja, 2 skoka) postavil Reggieja Bullocka (6 točk, podaja, 2 skoka, ukradena žoga). Zamenjava je morda koristila obema, saj sta po komaj 21-odstotnem metu od daleč na prejšnjih šestih tekmah tokrat skupaj zadela šest od desetih metov za tri točke. Toda pravi razlog za navdihujočo igro je bil eksploziven začetek Dončića (28 točk, 14 podaj, 4 skoki, ukradena žoga), ki je nemudoma začel nizati koše in podaje. Že v prvi četrtini je zadel sedem od osmih metov in podal šestkrat ob devetih koših preostalih Mavericksov. "Luka je bil fenomenalen, tekmo je začel vroč, delil je žogo, začel s pravo energijo za moštvo in sprožil verižno reakcijo za vse," je Kristaps Porzingis (20 točk, 2 podaji, 10 skokov, 2 blokadi) pohvalil soigralca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvo, ki zadnje tekme ni in ni zmoglo zadeti, je v New Orleansu podrlo rekord kluba s kar 68,7-odstotnim metom, kar pomeni, da so v povprečju zgrešili le vsakega tretjega. Pa še to je "pokvarilo" le nekaj zgrešenih trojk Porzingisa (zadel je eno v šestih metih) in Dončića (dve od petih), za dve točki so zadeli kar 79,6 odstotka metov, kar je tretji najboljši dosežek v zgodovini NBA. "Odzvali smo se krasno, igrali z veliko energije," je takoj po koncu tekem dejal nasmejani Slovenec. Po njegovih besedah je bil ključ do zmage obramba, "igrali smo jo odlično, sploh prvi polčas, tako moramo nadaljevati tudi naprej, dobra obramba pelje k dobremu napadu." Podobno je menil tudi Kidd: "Vse se je začelo s čvrsto igro v obrambi, v prvem polčasu jim nismo dopustili hitrih košev ob prehodu v obrambo. Luka pa je dal ton tekmi, nocoj je bil spet Luka."

Poudaril je, da je vedno veliko govora o statističnih podrobnostih, "toda vse se začne s pravim duhom. Fantje so od prvega sodniškega meta do konca dali vedeti, da so povsem v tekmi. V zadnjih dneh smo govorili o tem, da ob slabih rezultatih postanemo tiho, moramo pa spodbujati drug drugega." Tokrat se je duh vrnil v telesa, Dončić je znova igral lahkotno v napadu in čvrsto v obrambi, za sabo pa potegnil celotno moštvo. Žoga je krožila, odprti meti, ki so se prepogosto odbijali od obroča, pa serijsko drseli vanj. Ne samo Hardaway in Bullock, od daleč so bili natančni Dorian Finney-Smith (6 točk, 4 podaje, 2 skoka in ukradena žoga), ki je zadel oba poskusa za tri, Jalen Brunson (17 točk, 3 podaje) je zadel tri od štirih, Sterling Brown (8 točk, podaja, 5 skokov, ukradena žoga) dva od treh. In kadar Mavericksi, ki imajo nalogo igrati obrambo in zadevati za tri točke, svoje delo opravijo z odliko, Dallas zmaguje.

Obramba, ki je povsem ustavila najboljšega strelca New Orleansa Jonasa Valančiūnasa (6 točk, podaja, 5 skokov, ukradena žoga), je imela le eno veliko luknjo. Brandon Ingram (29 točk, 3 podaje, 2 skoka) je s preveliko lahkoto prihajal do meta in na koncu z 29 točkami postal najboljši strelec tekme, a je bil to le blažev žegen ob hudem porazu. Hkrati pa opozorilo, da mora Dallas do konca sezone najti branilca, ki bo lahko v končnici ustavljal nevarna krila tekmecev. Kar sta že v prejšnji sezoni pokazala Kawhi Leonard in Paul George. Morda je to priložnost, da se izkaže Bullock, čeprav je Kidd po tekmi dejal, da ni imel v mislih obrambe, "pač pa košarko, ni obrambe ali napada, le preizkušanje, ali lahko Reggieju okrepimo samozavest", ko ga je postavil v prvo peterko. Tudi Dončić ni dajal velikega pomena menjavi, "sezona traja 82 tekem, moramo preizkušati nove postave, včasih pomaga, včasih ne".

Goran Dragić in Luka Dončić
Goran Dragić in Luka Dončić FOTO: Twitter

Slovenec je spregovoril tudi o prihodu srbskega trenerja Igorja Kokoškova, ki v Dallasu skrbi za napad. "Imava skupen spomin z Eurobasketa, super je, da je prišel. Ne le zame, vsem zelo pomaga, tudi trenerju." Nekaj besed je namenil tudi težavam Gorana Dragića, ki je po prihodu k Raptorsom obsedel globoko na klopi in mu trener Nick Nurse ni več dajal priložnosti, sedaj pa je zaradi osebnih razlogov v soglasju z vodstvom kluba za nedoločen čas zapustil Toronto. "Spremljam, kaj se dogaja in se pogovarjam z njim. Zagotovo se bo vrnil, vemo, kakšen igralec je in je bil. Vemo, kašen potencial ima in znova bo zaigral, kot zna."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

niktalop
02. 12. 2021 15.56
Luka Dončić (levo) je z odločno igro tako v napadu kot obrambi dal ton celotni tekmi v New Orleansu. Še dobro da ste napisali da je Dončić levo, ker bi drugače mislil da je on črnec na desni strani fotke.
AS1983
02. 12. 2021 10.14
+4
Popolna tekma za dallas, ki je potreboval to zmago po slabsih predstavah v zadnjem casu
TEDOxy50pMEDO
02. 12. 2021 10.08
-6
"nasmejani". Spet vrstni pridevnik. Koliko Slovencev je igralo v dresih Dallasa, da je bil eden od njih nasmejan, da bi se potem lahko vprašalo, kateri je bil nasmejan? Uradno je eden, dejansko nobeden.
bavar
02. 12. 2021 09.52
+1
Ko New Orleans ne igra obrambe, ko je ekipa med slabšimi v ligi itd. Čestitke Dončiču, naj še kak naš pride v to franšiso.
rocky6
02. 12. 2021 10.26
+0
kater nas pa ma predispozicije za to fransizo?
M teorija
02. 12. 2021 09.30
-5
Za par košev mora dvignit povprečje, da ne bo pol dvomov kdo je najboljši!?
GMajky
02. 12. 2021 08.48
+4
spoštovanje
02. 12. 2021 08.32
+5
no sej bo počas....ajmo Luka, kdo je king of the playground
Ana desetnica
02. 12. 2021 08.18
+10