Šport

ESPN: Zakaj Messi in Cristiano Ronaldo nista Michael Jordan

Torino, Barcelona, New York, 21. 05. 2020 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Medijska hiša ESPN je nedavno končala predvajanje odmevnega dokumentarnega filma o Michaelu Jordanu in ekipi Chicago Bulls. Čez nekaj dni se je njihov vodilni nogometni poročevalec Gabriele Marcotti pozabaval z vprašanjem, kaj Jordana loči od Lionela Messija in Cristiana Ronalda.

Messi in Ronaldo (oba na fotografiji) med enim od številnih "el clasicov" v španskem prvenstvu, kjer sta skupaj igrala devet sezon.
Messi in Ronaldo (oba na fotografiji) med enim od številnih "el clasicov" v španskem prvenstvu, kjer sta skupaj igrala devet sezon. FOTO: AP

Je način delovanja Michaela Jordana "recept" za uspeh tudi v nogometu, se je vprašal Gabriele Marcotti, ki velja za enega najprepoznavnejših športnih novinarjev na svetu. Avtor številnih knjig o nogometu in reden gost številnih pogovornih oddaj meni, da je odgovor vsekakor pritrdilen, sploh ko govorimo o "delovni vnemi, lakoti in odločnosti".

"Vsak športnik, profesionalec ali kakšen drug, vam bo povedal, da te vrline naredijo razliko, skoraj tako kot inteligenca in atletske sposobnosti. Seveda pa je občudovanje do Jordana v teh pogledih bolj kot ne vsesplošno," meni Marcotti, ki opozarja, da je "druga zgodba kemija ekipe".

"Vsaj danes, vsaj v nogometu. Športni verziji Jordana, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, ne bi mogla ravnati tako, kot je on. Pravzaprav tudi ne ravnata," dodaja Marcotti. "Očitna razlika je, da govorimo o dveh različnih športih. Ko si eden od 11 igralcev na igrišču, je tvoj vpliv zmanjšan v primerjavi s tem, ko predstavljaš eno petino ekipe na parketu. V košarki si udeležen v vsako akcijo, tako v napadu kot obrambi," meni italijansko-ameriški avtor. 

Neprimerno pomembnejši je v nogometu tudi vpliv sreče
Dodal je: "V nogometu si lahko najboljši igralec na svetu in lahko minejo dolga obdobja, v katerih nimaš vidne vloge. (Če ste kdaj imeli priložnost gledati Messija s tribune, ste opazili, da se na trenutke zdi, kot da je na nedeljskem sprehodu v parku, nato pa sčasoma izbruhne.). V športih z velikim številom zadetkov je vpliv sreče in naključij manjši kot denimo na tekmah nogometa, ko je lahko edini zadetek posamična napaka ali neki tip, ki zadene s 30 jardov (dobrih 27 metrov, op. a.), česar ne bi mogel ponoviti, pa če bi poskušal čisto vsak dan v naslednjem desetletju."

Ronaldo na predstavitvi pred polnim stadionom Santiago Bernabeu leta 2009.
Ronaldo na predstavitvi pred polnim stadionom Santiago Bernabeu leta 2009. FOTO: AP
"Lepo si je bilo ogledati Zadnji ples. Zdaj vidite, kako je igrati z Zmagovalcem. Ali vam je všeč ali ne. Če vam ni, ne igrajte te igre," se je glasil komentar Zlatana Ibrahimovića na družbenih omrežjih. Švedski napadalec se v nekaterih pogledih prav tako sklada z delovanjem Michaela Jordana, a nekdanjega zvezdnika Ajaxa, Juventusa, Interja, AC Milana, Barcelone, Paris Saint-Germaina Marcotti primerja "s talentiranim starejšim tipom", ki pride z mlajšimi igrat le zato, da bi jih zbadal, nato pa, če mu ne uspeva zadevati, začne klicati prekrške. "Deloma zaradi njegovega potepuškega karakterja, v 20 sezonah je devetkrat zamenjal klub, deloma pa zaradi osebnosti, ki je bila bolj Samotni volk kot Vodja tropa, Ibrahimović ni ustrezna primerjava za Jordana," je prepričan Marcotti.

Jordan je z nekdanjimi kolegi košarkarji v dokumentarnem filmu večkrat spregovoril, kako je bil nepopustljiv do soigralcev, ki jih je nemalokrat tudi užalil in se z njimi stepel. Marcotti v tem pogledu opozarja, da je imel legendarni ameriški košarkar za današnje nogometne razmere neverjeten vpliv ne le na soigralce, temveč na ves klub, ki ga je iz anonimnosti dvignil med najbolj prepoznavne športne blagovne znamke.

'Barcelona in Real na nogometnem zemljevidu tudi brez Messija in Ronalda'
"Nogomet ne deluje tako. Barcelona ni potrebovala Messija, da jo je postavil na zemljevid, tako kot Ronaldo ni poskrbel, da je Real Madrid postal pomemben. Barca je osvojila dva ligaška naslova in Ligo prvakov v dveh sezonah, še preden se je Messi kot najstnik uveljavil kot član začetne postave. Medtem je Real osvojil državna naslova v dveh od treh let pred Ronaldovim prihodom in dva naslova v Ligi prvakov v prejšnjem desetletju," je pristavil Marcotti.

"Košarka je tako kot večina ameriških športnih lig usmerjena k izenačenosti. Če imate 'franšiznega' igralca (igralca, ki je prvi obraz kluba, op. a.), običajno gradite ekipo okoli njega, v ta namen se odpoveste tudi izbiranju na prihodnjih naborih, če je treba. Nogomet ima po drugi strani superklube, ki vedo, da bodo ostali, če že ne prevladujoči, pa pomembni (in finančno močni) tudi v primeru, da izgubijo superzvezdnike. Tako deluje zgodovina, to je gotovo, a je tudi dejstvo, da v nasprotju z NBA nogomet običajno postavlja klubsko promocijo pred promocijo znamk, ki jim pripadajo igralci."

Messijev vpliv pri Barci (naj bi bil) vsaj deloma primerljiv z Jordanovim
Res je tudi, priznava Marcotti, da nogometni klubi prav tako poskušajo zadovoljiti svoje največje zvezdnike na vse načine. Eden najbolj otipljivih načinov je seveda najvišja plača v ekipi, a je razlika do ostalih soigralcev "neprimerljiva" s tisto, v kateri je užival Jordan, piše novinar ESPN. Spominjal se je tudi poteze madridskega Reala, ki je leta 2013 objavil, da je za Garetha Bala londonskemu Tottenhamu plačal manj denarja za prestop kot štiri leta prej Manchester Unitedu za Ronalda, da je Portugalec ostal (vsaj v medijih) najdražji nogometaš na svetu.

"Kar zadeva trenerje, od slovesa Carla Ancelottija do prihoda Rafe Beniteza, je bil Ronaldo v najboljšem primeru zgolj zunanji svetovalec," pravi Marcotti. "Messijev vpliv pri Barceloni je morda bližji Jordanovemu (pri Bullsih, op. a.). Dnevno nam servirajo zgodbe, kako bi lahko lastnoročno odločil predsedniške volitve 2021 s tem, da bi podprl tega ali onega kandidata, kako so Gerarda 'Tata' Martina  leta 2013 ustoličili za trenerja, samo da bi mu ustregli, in kako si obupno želi, da bi se Neymar vrnil na Camp Nou. A v vsem tem času se je Messi vzdržal zgodnje volilne kampanje (vsaj javno), Martino je ostal le eno sezono in Neymar je še vedno pri PSG. Na kratko, Messi in Ronaldo nista Michael Jordan."

Podobno kot Jordan je ekipo na svojih plečih nosil tudi Diego Maradona (na fotografiji s čepico).
Podobno kot Jordan je ekipo na svojih plečih nosil tudi Diego Maradona (na fotografiji s čepico). FOTO: AP

Primerjava z Maradono, a časi so se spremenili
Kot najboljšo primerjavo z legendarno št. 23 ekipe Chicago Bulls, ki je z njim osvojila vseh šest naslovov v klubski zgodovini, Marcotti vidi Napoli z Diegom Maradono v 80. letih prejšnjega stoletja. Neapeljčani do prihoda mitskega Argentinca niso osvojili  nobenega naslova, nato z nogometašem, ki je svojo državo leta 1986 ponesel tudi do naslova svetovnega prvaka, dve "zvezdici" v Serie A, po njegovem slovesu pa je sledil izpad v nižjeligaško tekmovanje in bankrot.

"Ko govorimo o Jordanovem osornem načinu vodenja, hitro postane jasno, da bi se v nogometu težko tako vedla Messi ali Ronaldo. Ne morete si predstavljati Messija, da bi soigralcu Gerardu Piqueju rekel, da ne sme jesti večerje, ker je odigral slabo tekmo. Ali da bi zbadal Ansuja Fatija, dokler ne bi zajokal. Ali da bi udaril Frenkieja de Jonga. Jasno je, da je del tega osebnost, Messi je bolj umaknjen in vsaj navzven deluje kot nasprotje alfa samca. Tudi Ronaldo klub očitni samozavesti, prepričanosti o sebi in zunanjosti primadone nikoli ni poniževal za motivacijo, vsaj ne da bi vedeli," trdi Marcotti.

"(Kylian) Mbappe, (Jadon) Sancho, (Trent) Alexander-Arnold so na čelu seznama 36 najboljših nogometašev z 21 leti ali manj. Nato je tu dejstvo, da živimo v drugem obdobju, to pa velja ne le za nogomet, ampak tudi za Jordanove naslednike v NBA. Zaradi vseprisotnih družbenih omrežij in snemalnih naprav, intenzivnosti preučevanja in milisekund, ki so potrebne, da dogodek ali delček videoposnetka postane viralen ‒ in da o njem takoj sodijo ter ga secirajo ‒ so takšni scenariji skoraj nemogoči."

Vodenja z ustrahovanjem današnji šport ne spodbuja
Spremenili so se tudi pogledi na to, kako se vede vodja ekipe. Tu Marcotti omenja izjavo španskega košarkarja Alexa Abrinesa, nekdanjega člana moštva Oklahoma City Thunder, ki je za El Pais dejal, da "v smislu zahtevnosti ljudje, kot sta Michael ali Kobe (Bryant), ne obstajata več".

"Košarka se je razvila in ni več potrebno, da bi bil kdorkoli zahteven v tem slogu. Vsi, ki jim uspe priti v NBA, so tja prišli zaradi svojega talenta in svojega dela, na koncu pa vsi razumejo, da si vsak želi najboljše za ekipo," je dejal Abrines, ki je po vrnitvi v Evropo še drugič v karieri oblekel dres Barcelone.

"Če parafraziramo Vladarja Niccoloja Machiavellija, je bolje biti ljubljen kot osovražen, a najbolje od vsega je, da se te bojijo," pa je sklenil Marcotti. "Jordanov nekdanji soigralec Jud Buechler je mirno priznal, da se ga je večina pri Bullsih bala. Morda je to največja razlika med Jordanom in igralci kova Messi ter Ronaldo. V nogometu imajo soigralci superzvezdnike včasih radi ali pa jih sovražijo, a igra preprosto ne spodbuja vodenja z ustrahovanjem. Še posebej ne v tem obdobju, ne glede na šport." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dudo Dudic
21. 05. 2020 21.34
+1
Prva stvar je ta,da se kosarka igra z roko,kar je veliko lazje natrenirati kot nogo,ker pot iz mozganov v roko je veliko krajsa kot v noge.Drugo pri kosarki je samo 5 igralcev in je veliko bolj predvidljiva in sablonska kot nogomet,veliko,veliko bolj.Nogometasi so veliko,veloko boljsi atleti kot kosarkasi.Ne mislim pa kosarkase podcenjevati,samo o nogometu in nogometasih pisati take neumnosti je bolano.Nogomet je bil in bo ostal sport stevilka 1dokler bo obstajal svet v taki obliki.
cripstoned
21. 05. 2020 21.15
+5
jordana loci to da je igral kosarko ki je manj gledana kot pa nogomet v celoti...ce gledamo gledanost je nogomet bolj popularen po svetu kot pa kosarka...ob tem je potrebno dodati se da gre za 2 povsem razlicna sporta...res pa je da ne lebron niti curry in ostali nikoli ne bodo na nivoju jordana..nogomet je pa povsem drugacna stvar...ronaldo in messi nimata konkurence le v moderni dobi medtem ko so za moje pojme zidane, r9 in maradona nesmrtni...
samomojemnenje
22. 05. 2020 11.56
+10
Ko zaključita aktivno kariero, bosta tudi Ronaldo in Messi nesmrtna.
Krematorij666
21. 05. 2020 14.22
+18
Nisem bral...odgovor, ker ne znata igrati košarke
Milica Pavlovi?
21. 05. 2020 13.57
+3
amerikanc se nej briga za bejzbol in kriket
Lima33
21. 05. 2020 13.56
+1
To kar je Jordan za košatko je Ronaldo Nazario seveda za nogomet... Oba sta legendarna in vedno se bo govorilo o teh dveh... Ostali so medijski približek edino v nogometu je temu nazivu zelo blizu Messi...
resnicaosvobaja
21. 05. 2020 13.19
+0
Vprašanje bi lahko bilo obratno ...
resnicaosvobaja
21. 05. 2020 13.22
+3
Drugo pa je v popularnosti nogometa ali košarke v ZDA...
Milica Pavlovi?
21. 05. 2020 13.54
+4
kaj sploh pisejo ameriski novinarjo o nogometu. tam je nogomet sam za reklamo.
RedRooster
21. 05. 2020 13.16
+3
Vsak vrhunski šport je težak in ni možno kar tja v tri dni vse primerjati! Logika in dejstva pa so očitna, košarka se nikoli ne igra v dežju, snegu in mrazu, celo klima je v nekaterih dvoranah, tudi podlaga ni mehka in razmočena, gol nekdo brani in pred žogo je veliko več igralcev kot pri košarki, ko lahko žogo vržeš preko vseh; nog. profesionalci na prazen gol od desetih poizkusov sigurno 8x zadanejo isto mesto, videl sem nekatere v slo. ligi na treningu 10 x zaporedoma zadeti prečko iz 11m, da ne govorimo, da se pri košarki stalno menjajo in da se tekma tudi prekinja, da ena minuta naraste na 10x, pa da je konkurenca v nogometu strašna, ker ljudi pod 190cm je veliko več, pa tudi več je poškodb, pa če bi bile noge iste kot roke, bi z njimi lahko jedli in popravljali avto, avtomatika ni ista..., uskladiti ekipo od 11 igralcev je nekaj drugega kot s petimi; s tem ne mislim zmanjšati težo košarke, ker je pač način igre drugačen, ker tudi za dirkača ne moremo reči, da samo sedi v avtu, primerjave so nehvaležne..
cekinar
21. 05. 2020 13.03
-1
Lino Mesić iz NK Bjelovar mi pravi,da je daljnji sorodnik znanega argentinskega nogometaša."moja sučut"sem mu odgovoril.
Milica Pavlovi?
21. 05. 2020 13.47
+2
dans je pa en hud moderator v sluzbi. se to se ne moremo menit kje kdo letuje. pa onega modela messinikoli je tudi pobrisal.
Dudo Dudic
21. 05. 2020 12.48
+2
Vsem pametnjakovicem,ki tukaj pametujete in novinarju.Vsak nogometas lahko z lahkoto odigra nba tekmo.Zdaj kako bo igral je druga zgodba,vendar vecina nogometasev tudi dobro igra kosarko.Zdaj pa dajmo enega kosarkasa,recimo vasega Jordana da gre igrat 1 Snl.Prisel bi do ogrevanja in 25 min tekme.Nekateri pametujejo o inteligenci nogometasev.Nogomet je najbolj mnozicen in najbolj popularen sport na svetu in zato je profil ljudi veliko vecji kot v drugih sportih,tako da se najdejo tudi manj inteligentni.Zanimivo pa je da je Messi,Maradona,RonaldoFederer,Djokovic,Gretzky,...so vsi beli.Edino pri kosarki so crni in zanimivo, da so tudi Tesla in ostali,da jih ne nastevam bili beli.Toliko o intelektu kosarkasev. Vrhunski nogometasi so v povprecju vsi nadpovprecno inteligentni.Podatki se dobijo tudi na netu
Dudo Dudic
21. 05. 2020 13.12
+2
Malo pristranski zakljucek je.Da za igranje kosarke ni potrebno biti prav prevec pameten je pa treba biti crn,ker crni imajo boljse atletske sposobnosti kot beli.Kjer je pa treeba uporabljati glavo pa crnih ni.Pa brez zamere
Dudo Dudic
21. 05. 2020 13.13
+2
samomojemnenje
21. 05. 2020 13.17
+9
Kaj pa Tiger Woods, Lewis Hamilton, itd...A avto voziš brez glave ali golf?
Dudo Dudic
21. 05. 2020 21.29
+0
No Hamilton ni najboljsi vseh casov pri formuli,so zopet beli
samomojemnenje
22. 05. 2020 11.54
+1
Ja, je pa drugi s šestimi naslovi, Šumi jih ima sedem, a ga lahko še ujame, če bodo sploh dirkali.
Ka pa mislis
21. 05. 2020 12.06
+18
Jordan je legenda itak, meni najljubsi kosarkar, biti legenda nogometa ki ga gleda in igra cel svet je pa zame tezje.
Rožice cvetijo
21. 05. 2020 11.33
+15
"Je način delovanja Michaela Jordana "recept" za uspeh tudi v nogometu, se je vprašal Gabriele Marcotti, ki velja za enega najprepoznavnejših športnih novinarjev na svetu". Novinarju ne bi škodil še kakšen izpit iz psihologije. Neumna primerjava igralcev dveh,kot noč in dan, različnih športov in njihovih akterjev. Dokazano je, da imajo med športniki vrhunski košarkaši najvišji IQ, žogobrcarji pa najnižjega.
lumpimonster
21. 05. 2020 11.10
-1
In kdo je ronaldo?
mamuvamspalim
21. 05. 2020 10.46
+15
zato ker nista američana
lumpimonster
21. 05. 2020 11.13
-1
Dej???
21. 05. 2020 10.44
+12
Zelo dober članek, Ibrahimovič je še najbližje Jordanu po obnašanju, ampak je problem, ker nima tolko talenta in volje, da bi lahko opravičil svoje obnašanje.
BitterTruth
21. 05. 2020 10.51
+9
gregggegg2
21. 05. 2020 11.26
+7