Formula 1

Bo McLaren kaznovan?

London, 12. 07. 2007 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vohunska saga v formuli 1 se nadaljuje. FIA je McLaren obtožila kraje Ferrarijevih podatkov.

Ferrariju naj bi ukradli za 780 strani informacij
Ferrariju naj bi ukradli za 780 strani informacij FOTO: Reuters
FIA je v sporočilu zapisala, da gre za podatke, s pomočjo katerih bi lahko "oblikovali, projektirali, sestavili, testirali, razvijali ali upravljali letošnji Ferrarijev dirkalnik“.

Mednarodna avtomobilistična organizacija FIA, pod okrilje katere spada tudi formula 1, je moštvo McLarna obtožilo kršenja športnih pravil, ker so pri njih našli Ferrarijeve zaupne dokumente. Kot so zapisali v uradnem sporočilu, naj bi imelo trenutno vodilno moštvo s skupnem seštevku med marcem in julijem letos brez dovoljenja v lasti dokumente in zaupne informacije, ki pripadajo ekipi iz Maranella.

FIA je zato predstavnike srebrnih kot priče povabila na izredno zasedanje mednarodnega sveta za avtomobilistični šport, ki bo 26. julija v Parizu. Kakšna kazen čaka moštvo McLarna, če bo spoznano za krivo, niso pojasnili.

Formula za Jamesa Bonda

Predstavnik Ferrarija je dejal, da gre za dva diska, na katerih je shranjenih kar 780 strani podatkov

Afero je sprožilo odkritje zaupnih dokumentov na domu zdaj že suspendiranega McLarnovega glavnega dizajnerja Mika Coughlana. Dobil naj bi jih od Ferrarijevega mehanika Michaela Stepneyja, ki je zaradi suma ostal brez službe. Njegov nekdanji delodajalec je v Italiji proti njemu sprožil sodni postopek, Stepney pa vse obtožbe odločno zanika. Zato pa je pripravljenost na sodelovanje pokazal Coughlan, ki je na londonskem sodišču dal pisno izjavo pod prisego v zvezi z domnevno krajo podatkov.

Coughlan in Stepney sta bila sodelavca pri moštvu Benneton, pa tudi pri Ferrariju. Da še vedno sodelujeta je postalo jasno, ko sta se s prošnjo za zaposlitev skupaj obrnila na šefa Honde.

McLaren: Podatkov nismo uporabljali

Pri McLarnu trdijo, da zmagujejo brez Ferrarijevih tehničnih rešitev
Pri McLarnu trdijo, da zmagujejo brez Ferrarijevih tehničnih rešitev FOTO: Reuters

Pri McLarnu trdijo, da pri izdelavi letošnjega dirkalnika niso uporabili Ferrarijevih tehničnih podatkov. "Prepričan sem, da bomo sčasoma v celoti oprali svoje ime,“ je dejal šef moštva Ron Dennis.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urosgaberscek@gmail.com
17. 07. 2007 08.59
Podatke je dobil eden izmed moštva. Ni jih pa hotel dobiti McLaren kot moštvo! Poleg tega naj bi oba mehanika prodajala te Ferrarijeve informacije Hondi. Verjetno brez vednosti moštev. In pa Ferraristi. Edino tko znate zmagavat. Na nepošten in nešporten način. Samo da zmaga Ferrari, če zmaga kdo drug je gotovo goljufal. Kajne? Bodite tko pošteni in priznajte da se dogaja pri Ferrariju isto. Saj se dogaja ta špijonaža po vsej F1. Vse ekipe slikajo ostale dirkalnike in poiskušajo dobiti informacije zakaj je drug dirkalnik hitrejši in potem to uporabijo v svojem. Ferrari ni nič boljši. Ko se je pa to zgodilo rdečim pa so dali takoj v javnost in zajokali kako so ubogi in kako vsi kradejo od njih.... daj zresnite se no. Ferrari je bil zmeri v okrilju Eclestona in so lahko počeli kar so hoteli. In kakšne kazni so dobivali? Smešne. Kakšen miljonček ali pa odvzem najboljšega kvalifakicjskega časa. Dajte no...
user863
15. 07. 2007 19.03
"Pri McLarnu trdijo, da pri izdelavi letošnjega dirkalnika niso uporabili Ferrarijevih tehničnih podatkov" - kere buče, če jih niso uporabljal, zakaj so jih potem sploh hotl podatke dobit???
emil_meho@hotmail.com
14. 07. 2007 14.41
dej dej mclarnu že od 99' ne gre več a ferrariju v 8 letih so mel bleme sm z menjalnikom v sezoni 2005/06 pa dobr kšne druge malenkosti mclaren pa je meu kimija pa vsen fant ni mogu ene dirke odpelat da ni kj šlo ja edin monte carlo so zmagal pa še to ohoho kr je počasna steza (govorim pred to sezono) i zdj kao pa zmagujejo na račun novincev v moštvu halooo alonso je vešč al naj en od vs prešalta z kotalk na rolarje pa bo vidu da si biu ne vem kok dobr na kotalkah si na rolerjih čisti zgembovc kokr alonso in to mu hamilton lepo dokazuje tamau nima niti sezono za sabo pa ga poka po ovinkih ja seveda potem pa svizec zavije čokolado v folijo. pa k se spomnm šumija rest in penzija je tut rabu dobr pr njem so ble še noge u kulcu ampak sej veste ka hočem rečt da je formula eno trdo garanje in zdj prhajam na bistvu če se mclarnu dokaže krivda se jim avtomatsko odvzemejo vse točke i prepove nastop za to leto sej to ne bi človk reku da je ne vem kok huda kazen ampak je pa to pol tak finančni primankljaj da bi loh v primeru da se je to zgodil pr privat red bullu al pa aguri sm diskonektal bi se loh pa bi pol vedl ka je formula a kaj je pita od zelena žita
Ferrari Fan
13. 07. 2007 22.29
Sej ni važn, če podatke uporabjo ali ne. (so jih). V vsakeh primeru je Mclaren kriv in upam da bo spoznan za krivega! Hamilton pa naj se poslovi od naslova je navaden zelenc!
dark švejder
13. 07. 2007 09.00
A ja in kaj je sedaj z zgodobo o pokvarjenem vetrovniku v Maranellu?
dark švejder
13. 07. 2007 08.59
Dajte se malo umirit preden začnete udrihat vsevprek. Pri tako različnih bolidih kot sta Mc in Fr je izjemno težko kaj pametnega naredit. To je tako, kot če bi hoteli rešitve iz F16 prenest na Mig (pa ne mi govorit o Mig29 ali Su27 ker sta že na pogled kopiji dočim se bolida razlikujeta kot noč in dan)... in še pojdite pregledat na kakšno uradno stran f1 tehnično analizo sprememb na bolidih iz dirke v dirko in vam bo jasno kakšen je bil osnovni bolid na začetku sezone in kakšen je sedaj. Naj najprej raziščejo vse skupaj, potlej bomo lahko komentirali.
Peter?ek
13. 07. 2007 08.23
Ne vem zakaj so potem imeli dokumete pri sebi, v kolikor si z njimi niso pomagali!? Ja dirkači niso nič krivi ob tem, je pa kriv njihov delodajalec, da se grejo take podle igrice, za kar je seveda treba moštvo kaznovati, samo denarna kazen tukaj nima vpliva, tako da edino odvzem točk opravi pravo vzgojno kazen.
kstebe
13. 07. 2007 07.41
"Predsednik Fie Max Mosley je potrdil, da bi lahko bila oba voznika McLarna, Lewis Hamilton ter Fernando Alonso, kaznovana z odvzemom točk na naslednji veliki nagradi v Veliki Britaniji, če bo moštvo spoznano za krivega. " WTF... a zdej bojo pa kaznovani za eno dirko :D :D .. pa pojma nimajo no!!!! drugac pa freebsd.. prve 2 dirke je ferrari bil mocno mocno pred vsemi - malo osvezi spomin. Potem pa jim je forma padala padala padala, nakar izvemo, da so imeli pokvarjen vetrovnik!!! Kako dolgo je bilo to, samo oni vedo (ceprav so izjavili da komaj 14 dni)! Se pravi vse spremembe ki so jih na dirkalniku naredili niso testirali prakticno mesec dni. Prosim spomni se prvih dirk kaksno je bilo stanje ;) Drugac pa se enkrat.. ni vazno ali ima mclaren enake dele kot ferrari, to je tazadnja stvar, ki je tu pomembna. Gre se zato, da mclaren tocno ve, kako deluje ferrari, kaksne gume jim ustrezajo, kako se slednje obrabljajo, na katerih dirkaliscih bodo imeli prednost, poznajo aerodinamicne dele, kjer gre samo za idejo, ki jo popolnoma drugace realizirajo in prakticno nadgradijo v boljse.. tu se gre za dosti vec kot le to da bi pa zdaj imel m. enake dele kot f.
peksic
13. 07. 2007 07.03
mperko1, tole bos moral popravt.. cez noc ni mclaren dohitu ferrari, ampak je blo ravno obratno - vsaj fer bodi. sicer sem mclarnov navijac..res tule malo smrdi, se strinjam;) je pa vprasanje, kaj tocno so uporabili, ce sploh so kaj. glede na to, da je ferrari sele sedaj dobil extremno konkurencen bolid, bi rekel da mclaren ni kaj prida kopiral, ce ne bi imeli ravno tak bolid.. no ja,saj nas bo svetovno znani POP TV komentator obvescal ;))
toxicox
12. 07. 2007 18.58
wtf sramota za Mclaren vse so vedeli kako bo delal Ferrari vse točke naj jim vzamejo
b.r.e.m.b.o
12. 07. 2007 18.58
a..... | hehehehehehhehe
zapy3@yahoo.com
12. 07. 2007 18.34
a.....! Vidim da je tvoja domišljija brez meja!! Sklepam po tvojem vzdevku!! Zakoga pa dirkačev ne kaznovat??? Če nebi mel tazga avta tut rezultatov ne blo takih k so bli !!!! Verjetn sta pa tud vprašala koga, zakoga sta naenkrat tok hitra!! Se pa spomnem Hamiltonovih besed izrečenih Massi po njegovi zadnji zmagi," da na nasledni dirki pa pričakuje da bojo že pred ferrarijem"!!! Neki se mu je že mau svital, hmmmm...
a.....
12. 07. 2007 17.11
je tut ferrari kriv...sj je mclaren dubu podatke od njih.za vsako stvar sta kriva dva ...in če bo kaznovan mclaren mora bit tut ferrari.ferrari je ena navadna gniloba.zmer je bla.no sm zdj je mal bulš ker je šu schumacher stran.
a.....
12. 07. 2007 17.04
fihvtuibhueh4
DarthRevan
12. 07. 2007 16.31
To je pač industrijska špijonaža. Načelno padajo tu težke denarne kazni. Se pa strinjam s Ferrari-jem; ekipo zaradi mene lahko kaznujejo, dikračev pa ne, saj nista onadva kriva.
ferrari
12. 07. 2007 16.27
Upam samo,da ne bodo takratko potegnili dirkači,ki nimajo nič skupnega s afero,skupno jim je le to,da so piloti teh dirkalnikov. Pa čeprav sem že od samega začetka od kar je seveda prišel k Ferrariju Schumacher njihov navijač in sedaj zaradi Masse se mi nekako nezdi prav,da bi nasrkali dirkači McLarna,ki so samo dirkači in se verjetno ne ukvarjajo s aerodinamiko ter ostalo podrobnostjo dirkalnika.
mperko1@siol.net
12. 07. 2007 15.25
mogoče je pa le še malo pravice v f1. upam da bo mclaren kaznovan z odvzemom točk!!! ker je nemogoče da teh podatkov od ferrarija , mclaren ne bi uporabu za svoje namene. kako pa mislte da je mclaren "čez noč" dohitu in prehitu ferrari???!!!na srečo spet ferrari prihaja v prednost zasluženo!
b.r.e.m.b.o
12. 07. 2007 15.25
ahahahha..bravo irie.fox ...še jih dej :)
Bostjan Petek
12. 07. 2007 15.13
irie.fox Zakaj bi pa trpeli privrženci ferarija?? hehe.... Ferari je zakon bil in bo!!
DarthRevan
12. 07. 2007 15.06
Prav gotovo je vsaka ekipa ki je kadarkoli zmagovala kradla Ferrarijeve podatke...JAPAJADE! Bomo videli kaj bo, veste, F1 je biznis.