Formula 1

Finci spet na pohodu

Ljubjana, 07. 03. 2008 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Finski dirkači so že od nekdaj tesno povezani s formulo 1. Bo novi svetovni prvak spet iz dežele tisočerih jezer?

Še več pred začetkom nove sezone formule 1 si poglejte v oddaji Krog za ogrevanje, ki bo na sporedu v nedeljo 9. marca ob 22. uri in 30 minut na POP TV.

Skozi desetletja so finski dirkači krojili vrh v skoraj vseh kategorijah motošporta. Izrek 'if you want to win, you need a finn', oziroma, če hočeš zmagovati, potrebuješ Finca, pa je postal moto večine šefov moštev.

Kimi Raikkonen
Kimi Raikkonen FOTO: Reuters

Mnogi verjamejo, da se je dirkanje v podzavest Fincev vtisnilo v letih, ko so Helsinki med leti 1939 in 1963 gostili ulično dirko. Junaki, kot sta Timo Makkinen v reliju in Keke Rosberg v formuli 1, pa so postavili prve vzore mladim Fincem.

V formuli 1 se še dobro spominjamo Mike Hakkinena. Številka ena dobro pristoji tudi tretjemu finskemu prvaku Kimiju Rikkonenu. Mehanik iz majhnega mesta Espoo, kjer je začenjal svojo kariero v kartingu, je z veliko zaupanja Petra Sauberja leta 2001 že sedel v dirkalniku.

V zgodbo o finskem uspehu sodi tudi Heikki Kovalainen. Dirkač iz mesteca Espoo, ki bo letos dirkal pri srebrnih puščicah. Sicer je bil šele tretja izbira ekipe iz Wokinga, a po rezultatih letošnjih testiranj sodeč, se je v moštvo dobro vživel.

Bomo tudi v letošnji sezoni imeli finskega prvaka?

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
07. 03. 2008 14.09
+1
Jaz bi rekel da k temu nekaj pripomorejo snežne razmere. Kajti če obvladaš avto v snegu, ga obvladaš povsod.
dark dog
07. 03. 2008 13.44
tinaa-tinaa ne se jezit do takih napak pride zato ker so članki prevedeni iz drugih jezikov, torej od novinarjev kjer se za veliko mesto smatra 500.000 prebivalcev in več ... potem pa samo prevedejo v slovenščino in to je to ... :) ne se jezit prec :)
tinaa-tinaa
07. 03. 2008 11.03
Dajte POPTV novinarji, preverite dejstva preden napisete kaj. Kimi Räikkönen res prihaja iz mesta Espoo, ki pa se zdalec ni tako majhno kot vi navajate. je eno izmed najvecjih mest Finske s skoraj toliko prebivalci kot jih ima Ljubljana. Drugi finski dirkac pa je Heikki Kovalainen in ne Heiki. Kovalainen prihaja iz mesta Suomussalmi kjer zivi priblizno 10 tisoc ljudi.