Formula 1

Mercedes prepričuje Räikkönena

London, 19. 11. 2009 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finski dirkač 1 Kimi Räikkönen je pripravljen razmisliti o nadaljevanju dirkanja v formuli 1, a le pod enim pogojem: pri Mercedesu ga morajo prepričati, da bo imel v sezoni 2010 na razpolago dirkalnik, s katerim se bo lahko boril za zmage in naslov svetovnega prvaka.

Kimi Räikkönen se očitno še ni povsem odrekel trem stvarem, ki jih je imel v formuli 1 najrajši: šampanjcu, zmagam in naslovom svetovnega prvaka.
Kimi Räikkönen se očitno še ni povsem odrekel trem stvarem, ki jih je imel v formuli 1 najrajši: šampanjcu, zmagam in naslovom svetovnega prvaka. FOTO: Reuters

Po včerajšnji uradni potrditvi prestopa Jensona Buttna k moštvu McLaren-Mercedes je bilo največ zanimanja namenjeno temu, kaj se bo zgodilo s svetovnim prvakom iz leta 2007. Räikkönenov menedžer Steve Robertson je priznal, da pri ekipi iz Wokinga niso bili pripravljeni sprejeti njihovih finačnih zahtev in da se bo njegov varovanec najverjetneje odločil za enoletni premor, katerega bi izkoristil za nastopanje v reliju za svetovno prvenstvo: "Denar ni Kimijeva prioriteta, pač pa zmagovalen dirkalnik, ki pa mu bi ga lahko po našem prepričanju dajo le pri McLarnu. Škoda, da se nismo uspeli dogovoriti,“ je včeraj sporočil slabo novico Finčev menedžer.

Se bo Ledeni mož vrnil pod okrilje trikrake zvezde?
Se bo Ledeni mož vrnil pod okrilje trikrake zvezde? FOTO: Reuters

A nekaj upanja, da si bo Ledeni mož le premislil, je dal Robertson v današnjem intervjuju za Autosport: "To jo formula 1. Če dajo pri Mercedesu dobro ponudbo, s katero nas lahko prepričajo in s katero bo zadovoljen tudi moj varovanec, bomo premislili. Nikoli ne reci nikoli. Vedno je možno, da pride do preobrata,“ je dal menedžer žarek upanja številnim privržencem nekdanjega dirkača, Sauberja, McLarna in nazadnje Ferrarija. "Če si v formuli 1 devet let in si osvojil naslov svetovnega prvaka, potrebuješ velik izziv – v njegovem primeru so to nove zmage in novi naslovi svetovnega prvaka. Kimi čuti, da mu je v formuli 1 ostalo še nekaj nedokončanega dela in če bo imel priložnost, bi rad ponovno zmagoval in osvajal naslove. To je njegov glavni cilj. Kaj pa bo v resnici počel prihodnje leto, se bomo skupaj  odločili v prihodnjih dneh.“

 

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
21. 11. 2009 22.48
Soling, drugo leto bo lahko presenetil marsikdo marsikoga.Postanki bodo odvisni samo od načina vožnje dirkača(obraba pnevmatik), tako da bo smeha in pol.Če bi že stavil, raje stavi na Senno, strokovna javnost ga hvali, da je ubral pravo pot, ko je letos vozl Le Mans serijo, da je hiter in da ima veliko možnosti za uspeh.Edina uganka pri njemu je moštvo.
faaac
21. 11. 2009 20.55
Soling: ti sicer veliko pišeš in klatiš traparije o sezoni 2007, vendar tebe skrbi sezona 2010. Od kar je Alonso podpisal za ferari ga stalno napadaš.Preberi vse svoje komentarje od njegovega podpisa in ugotovi kolikokrat ga omenjaš.S svojimi komentarji iščeš podpornike pri ferararijevih navijačih. Alonso ni kriv, da so odpustili Kimija, tako se je odločil ferari na podlagi rezultatov v 2008, ko ga je Kimi precej biksal. To kar je kazal letos je bilo bolje in po moji oceni je boljši od Mase, vendar na to kdo bo vozil ferarija ne odločamo mi. Še dobro, da voznike ne izbiraš ti, ker bi verjetno v F1 vozil hamilton in 19 voznikov tipa Kovalajnen.
Soling
21. 11. 2009 20.05
Animax, bobo vidli naslednjo sezono. Stavim, da bo imel Massa kar lepe možnosti za konkurenčnost.
AlternativeFacts
21. 11. 2009 14.52
Ne moreš enačiti Massinega primera z Alonsovim.Pri Massinem primeru, je Raikkonen najprej izgubil vse možnosti za naslov, šele potem so Masso začeli podpirati, kolikor me spomin služi, pa je bil Alonso do konca v boju za prvaka.
Soling
21. 11. 2009 14.05
Tu se pa ne strinjam, potem lani pri rdečih nikakor ne bi smeli podpirati Masse. Pomojem se ve kja se pričakuje od voznika št.1. Če pa se izkaže, da ime več možnosti drugi voznik, ga je treba podpreti, kar smo bili priča glede Masse, ki je imel tudi prednost strategije, je to opravičeno. Seveda pa to ni pravilo.
AlternativeFacts
21. 11. 2009 10.35
Soling, če podpišeš pogodbo kot prvi voznik, potem te moštvo mora tretirati kot prvega voznika, drugače je to kršitev pogodbe, ni druge variante, pa če obračaš kolikor hočeš.Pogodba je pogodba.
Soling
20. 11. 2009 17.53
Točno tako. Podpisal je pogodbo kot prvi voznik. Ker pa je McLaren vedno razlagal, da sta pri njih voznika vedno tretirana enakovredno do takrat, dokler ne kaže enemu od niju dati prednost. Logično bi bilo, da bi si Alonso kot 2x SP to prednost ustvaril, pa si je ni. Zato tudi ni prenesel, da so podprli Hamiltona. Z debitantskimi predstavami je Hamilton res takrat prekosal samega sebe. Je bil pa rizik podprti novinca, ker vseeno ni imel dovolj izkušen. To je bil za Alonsa šok, od katerega si še sedaj ni opomogel. Vse to pa je pripeljalo do krega med Alonsom in Ronom. Skratka kratko je potegnil Alonso. Vendar, pa ni bil sposoben na začetku kot št.1 naredidi premoč nad novincem, ki jo je kasneje v Renaulthu. To z bremzanjem Hamiltona je komparacija, normalno da tega ni v pogodbi. In v pogodbi tudi ni, da če bo št.2 uspešnejši, da bo kjub temu tretiran rezultatu primerno.
AlternativeFacts
20. 11. 2009 15.14
Tole pa si jaz nemorem predstavljati.Kako bi lahko Alonso podpisal pogodbo, kjer bi bila recimo klavzula, da morajo bremzati Hamiltona.Hamilton do leta 07 ni imel niti enega nastopa v F1, pogodbo so podpisali v letu 06, tako, da si lahko samo predstavljam, da je podpisal pogodbo kot prvi voznik, vsaj za prvo leto.
Soling
20. 11. 2009 13.51
Ja, ampak to si predstavljam, da se ni držal dela pogodbe, kjer bi moral novinca bremzati, ne pa vzpodbujati.
vednoprav
20. 11. 2009 11.55
Soling - No sedaj si pa lepo sam povedal ,kar ti že mi ves čas dopovedujemo. Problem je bil McLaren in to je seveda RončiDenči,ki je držal figo v žepu.
AlternativeFacts
20. 11. 2009 11.47
@vednoprav Schumacher je svoje odpeljal, v nekem članku je celo pisalo, da bo prekinil pogodbo z Ferrarijem, ker naj bi delal znotraj FIA-e kot Toddov pomočnik ali nekaj v tem smislu.Lahko pa da je N.Haug mislil J.Villeneuva, ta pa pravi da intenzivno trenira za povratek v F1 v nam bližnji Avstriji?To bi bilo sploh presenečenje s strani Mercedesa. :D @Soling Seveda ni imel probleme s Hamiltonom, ampak z vodstvom Mclarena.Zato pa je tudi lahko razdrl pogodbo, ker se nekdo ni držal napisanega, kaj praviš?
Soling
20. 11. 2009 11.15
Seveda podrobnosti ne bodo razjasnjene. Alonso je samo komentiral, da osebno z Lewisom nima problemov in da se z njim ni kregal. Normalno pa je, ker sta bila oba kandidata za naslov, da se je med njima zaostril odnos.
AlternativeFacts
20. 11. 2009 10.55
"Kakor koli, Hamilton je šel svojo pot.Znebil se je Fernanda Alonsa in mislim, da bo želel ohraniti "pomembni" položaj v moštvu.".Soling, nevem, kako lahko izrine sovoznika iz moštva, če ima ta veljavno pogodbo za x let.Alonso tudi ni tako zažagan, da bi razdiral pogodbe samo zato, ker ga je nekdo premagal v enakovrednem dvoboju, tudi moštvo samo bi potegnilo bolj rigorozne ukrepe proti njemu.Samo za info.Leta 94 je Williams hotel imeti v moštvu Senno in Prosta.Seveda se je Prost uprl in izstopil iz zgodbe.V tem letu je Mclaren dobil Peugeot-eve motorje in njihova želja je bil Prost.Prost se je strinjal in začel testirati, takrat pa se je oglasil F.Williams in mu jasno povedal "ali boš dirkal za nas ali pa sploh ne boš dirkal".Kako se je končalo upam da veš.Enako bi se zgodilo v zgodbi Alonso vs Hamilton, če bi katerikoli od teh dveh zaradi užaljenja prekinil sodelovanje.
stroj1
20. 11. 2009 10.25
vednoprav bi bilo zanimivo :)
vednoprav
20. 11. 2009 10.00
Tole kar sem sedajle prebral bolj spada v rubriko,saj ni res,pa je. ko je Mercedes objavil novico, da je prevzel 75,1-odstotni delež moštva Brawn GP, so se pojavila ugibanja, ali bo nemški proizvajalec v srebrni bolid posadil Schumacherja Govorice se nanašajo na to, da ima Schumacher s Ferrarijem pogodbo in za rdeče iz Maranella dela kot svetovalec, a ta pogodba ne predvideva obveznosti v formuli 1, temveč se nanaša na testiranje cestnih avtomobilov Ferrarija. Teoretično to pomeni, da bi lahko v sezoni 2010 dirkal za Mercedes: ne smemo pozabiti, da je Mercedes Schumacherja podpiral v zgodnjih dirkaških letih in je bil Schumacher sredi kariere tik pred tem, da podpiše za McLaren-Mercedes, a se je odločil za Ferrari. Vodo je na ogenj prilil športni šef Mercedesa Norbert Haug , ki je dejal, da bo Mercedes morda presenetil z dirkaško zasedbo. "Popolnoma razumem, da ljudje po celem svetu želijo vedeti, kdo bo dirkal za Mercedes v naslednji sezoni. Nič še ni dokončno, toda upam, da bomo lahko kaj objavili v naslednjih tednih. Obljubljam, da bomo v tej smeri svoje delo opravili zelo dobro – in morda lahko poskrbimo za kakšno presenečenje," je dejal Haug.
Soling
20. 11. 2009 07.05
Zopet kako si to prevedeš. Grob prevod je odstraniti. Vendar podrobneje ne pojasnjuje načina. Odstranil ga je, ker je bil najmanj enakovreden, oz. dva ne morta bit podprvaka... Torej je bil podprvak boljši. Se pa strinjam z izjavo.
22-22
19. 11. 2009 22.30
Sifu
19. 11. 2009 22.24
Soloing, ne vidim razloga zakaj bi moral Alonso pomagati Hamiltonu, ko pa sta bila vendar oba v naslovu za svetovnega prvaka? Resda je imel Hamilton 2 ali 3 točke več od Alonsa toda v boju za naslov sta bila oba. kimi pa je pomagal Massi šele takrat, ko zanj ni bilo niti teoretičnih možnosti več. Kar pa se Kimija tiče, mislim, da ga bo mercedes naslednjo leto vendarle prepričal. Bo moral Finec pač malce popustiti pri svojih finančnih zahtevah. Pa tudi sicer stavim da bo tudi v naslednji sezoni imel več šans z Mercedezom (sedanjim Brownom) pa tudi z Red Bullom kot pa bi jih/jih bo imel z Ferarijem ali Mc larnom, ki bosta v naslednji sezoni bolj ali manj vegetirala, se mi zdi. Vsaj takšen občutek imam.
Soling
19. 11. 2009 21.57
Animax, Vem na kaj misliš. A v tem delu je zelo dvosmiselno skopo rečeno, da moštvo diha s Hamiltonom in ne definira odnosa z Alonsom. Mislim da se osredotoča na vse tri sezone. Battnu je pa točno jasno, da je prejel znesek kot št.2. Njegovo pa je, da je izbral to opcijo. Vendar, če bi se pokazal Button kot uspešnejši, zakaj ne bi bil podprt. Tudi pri Ferrariju je bil Kimi št.1, a ko je kazalo, da je Massa uspešnejši, je dobil potrebno podporo. To pa ne pomeni, da so Kimija ovirali, temveč da je imel Massa prednost strategije. Podobno si razlagam tudi sezono 2007 v McLarnu. Ko je Hamilton presenetil, kar nihče ne more oporekat, je dobil ustrezno podporo in ne takoj, šele ko se je dokazal. Tu pa v povezavi obstaja ena velika razlika. Kimi se je športno sprijaznil, da Massi kaže bolje in je "sodeloval", oz, ga ni oviral, medtem ko se s tem ni mogel sprijazniti takrat 2x prvak Alonso in je Hamiltona celo "oviral". Če bi imel takrat Hamilton vsaj nekakšno minimalno pomoč, ki se pričakuje od moštvenega kolega - mislim na trenutek, ko mu je kazalo bolje kot Alonsu - bi bil nesporno SP. Tako čutim, takšen vtis sem dobil na stezi. Kaj se je dogajalo v zakulisju me ne zanima. Če bi McLaren kakor koli deloval kaznivo, naklepno proti Alonsu in s tem kršil pogodbo, v kateri so te stvari še kako definirane, bi lahko Alonso ukrepal. Če pa je bil prikrajšan v strategiji, ko je Hamiltonu kazalo bolje, je pa to čisto normalno. Ker strategija je optimalna samo za enega in to prednost boljšega. Vendar o tej prednosti je bilo govora šele v drugi polovici sezone in ne v štartu sezone 2007.
AlternativeFacts
19. 11. 2009 19.38
@Soling Res je to kar praviš, ampak to je drugi del(zadnji) članka.Prvi del pa govori o odnosih znotraj Mclarena in Brawna.Kakšno vlogo ima Hamilton od samega začetka in kakšno vlogo lahko zato pričakuje Button in zakaj, ter kakšno vlogo bi Button lahko imel pri Brawnu.