Formula 1

Michael Schumacher: Gledam pozitivno

Berlin, 24. 12. 2009 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sedemkratni svetovni prvak formule 1 Michael Schumacher je v sredo javno oznanil vrnitev v elitno tekmovanje formule 1.

Nemec Michael Schumacher, ki je v dirkaškem pokoju od leta 2006, se bo v sezoni 2010 vrnil v svetovno prvenstvo formule 1 za volanom Mercedesa. Kerpenčan je svojo vrnitev komentiral z besedami 'gledam pozitivno', pri tem pa je imel v mislih predvsem madež, ki bi lahko očrnil njegovo sicer brezhibno kariero sedmih naslovov prvaka. "Karkoli se bo že zgodilo, na vse gledam pozitivno. Tudi če ne bo teklo po načrtih, moram to sprejeti. Ko poslušam mnenja drugih, imam dober občutek. Vsi mi zaupajo, predvsem pa zaupam sam sebi in verjamem vase," je v pogovoru za televizijsko postajo RTL dejal šampion, ki bo 3. januarja dopolnil 41. let.

Michael Schumacher
Michael Schumacher FOTO: Reuters

"To je prav to, kar si trenutno želim početi. Želim zmagovati, vem, da bom moral dati svoj maksimum, konkurenca je zgoščena, velik izziv pa je, da se bom kosal z 20 let mlajšimi tekmeci," je dejal Nemec, ki bo 14. marca 2010 nastopil že na 251. dirki kariere. Pozitivno so vrnitev Schumacherja označili pri Mercedesu, kjer so prepričani, da bo vrnitev šampiona povečala prodajo njihovih vozil. Podpredsednik športnega oddelka pri ekipi Mercedes Norbert Haug je za televizijo ZDF dejal 'njegova vrnitev bo povečala prodajo vozil in javnost opozorila na kakovost trikrake (Mercedesove) zvezde'.

"Vsekakor bo vrnitev Schumacherja prispevala k dvigu kakovosti tekmovanja, iz katerega so pred časom izstopili velikani, kot so Toyota, Honda in BMW," je zapisal časnik iz Cottbusa Lausitzer Rundschau. Časnik je Schumacherju zaželel srečno in varno vožnjo.

Časnik Sächsische Zeitung iz Dresdna se je vprašal zakaj se Nemec vrača, najbrž ne zaradi pomanjkanja denarja in premalo naslovov prvaka. "Najbrž želi dokazati, da lahko kljub letom kljubuje vsakdanu. Če bo sodelovalo tudi njegovo telo, zakaj pa ne," so zapisali v časniku. Tudi Leipziger Volkszeitung se je sprva spraševal zakaj. "Kaj želi ob vseh superlativih, ki jih je dosegel, še dokazati? Odgovor: nič. Najbrž je večnega perfekcionista zmotilo le dejstvo, da kariere ni končal kot svetovni prvak. Vsekakor pa je že zdaj znan vsaj en zmagovalec, velik nemški avtomobilistični proizvajalec je dobil gigantskega reklamnega agenta."

Italijanski Tifosi so nekdanjemu zvezdniku ekipe Ferrari kljub žalosti zaklicali 'Addio', nekateri z 'Arrivederci Amico', nekateri pa s 'Ciao izdajalec!'. "Nad njegovo odločitvijo sem razočaran, ampak ostala bova prijatelja," je dejal predsednik Ferrarija Luca di Montezemolo. "Želimo mu veliko sreče. Od danes bo naš nasprotnik, kot vsak drug in poskušali ga bomo premagati," je povedal predstavnik za tisk ekipe Ferrari Luca Colajanni.

"Vettli, Hamiltoni in Alonsi si mislijo: bomo že pokazali temu starcu, kako se dela. Ampak mislim, da bodo morali pošteno paziti," je za nemški radio povedal nekdanji svetovni prvak Niki Lauda.

Imajo pa pred novimi dvoboji z najboljšim mešane občutke mlajši dirkači. "Kaj naj rečem? Nas sicer vse skupaj ne zadeva veliko. Verjamem, da je profesionalec in da ve, kako se mora pripravljati na sezono," je dejal zdaj spet v senco umaknjeni zvezdnik novega nemškega vala Sebastian Vettel, 22-letni svetovni podprvak.

"To, da se Schumacher vrača v formulo 1, je odlična novica za ta šport. Ampak ne vem, če so to dobre novice za Michaela Schumacherja. Na kocko bo namreč stavil svoj ugled," je Nemčevo vrnitev komentiral aktualni svetovni prvak med vozniki Britanec Jenson Button.

Brat Michaela Schumacherja Ralf je dejal: "Vem, da so se s tem izpolnile sanje marsikaterega navijača formule 1. Lepšega božičnega darila si mnogi niso znali predstavljati." "Ta vrnitev ima zgodovinske razsežnosti in bo leto 2010 zaznamovala kot čarobno leto formule 1. Vrnitev Michaela Schumacherja ni navdušila zgolj navijačev formule 1," je dejal vodja športnega programa televizije RTL Manfred Loppe. "Vrhunska odločitev," je komentiral vodja športnega oddelka pri televiziji Sky Ralph Fürther.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1m
25. 12. 2009 17.40
šumi pa rosi sta bolj za vkakšno drsalno revijo
22-22
24. 12. 2009 20.40
Ja. Ferrarijevi navijači nimajo kaj jokati (oz. oni lahko jočejo, uprava pač ne). Niso mu ponudli sedeža, pogojev in je šel (žal) drugam. Pri Ferrariju so se odločili za Alonsa. Če mu uspe postati sv. prvak pri rdečih ob Schumacherju pri Mercedesu bo res med največjimi. Če to uspe Schumacherju bo v trenutku pridobil armado navijačev, ki bo (edina) lahko konkurenčna tisti v rdečih kapah. Schumacher pa definitivno ni priljubljen v Veliki Britaniji, pa tudi v Braziliji ga niso nekaj častili. Drugod je bil dosedaj št. 1. Mogoče bo postala takšna država po novem tudi Italija. Bomo videli koliko so navijači (ne)hvaležni. Bi pa bilo zanimivo videti v Monzi najmanj polovico srebrnega, zgolj kot protest proti njihovi upravi, seveda v kolikor ne Massi, ne Alonsu ne bi šlo.
beeamer
24. 12. 2009 20.18
Authority kje si ti najdu 40M €?? Podpisal je za 7M € na leto. Ferrari ni več tisto kar je bil, večina glavnih ljudi se je zamenjala, težko bodo drugo leto zmagovali, poleg tega ima Mercedes vsaj na papirju najboljše možnosti za uspeh, najboljši konstruktor, najboljši strateg in seveda, Schumi.. Prvih par dirk še ne pričakujem čudežev, vendar ne pozabite, podpisal je za tri leta, tudi to nekaj pomeni.
Authority
24. 12. 2009 17.57
Prej je bil bog v Nemčiji in Italiji... sedaj bo samo še v Nemčiji (v drugih državah pa niso vsi zanj ali proti). Drugače pa je to njegova odločitev. Aja... Letno bo prejel 40mio€... in to 3 leta, kolikor bo trajala pogodba. Ampak ni vse v denarju... za 40mio€ je tu tudi želja po dirkanju... seveda. Forza Ferrari. Forza Alonso.
faaac
24. 12. 2009 17.53
Leta 2006 je bil Šumi verjetno sit vsega skupaj in se je odločil za odhod v pokoj, vendar je kot zagrizeni športnik pogrešal F1. Želel si je vrnitve nazaj in če bi imel ferari letos dober avto, bi se verjetno vrnil po Massini nesreči. Prestop k mercedesu pa verjetno pomeni, da bo imel ferari tudi letos slab avto, ki ne zadovoljuje Šumija. Lahko se zgodi, da bo tudi Mclaren igral podrejeno vlogo. "Projekt" Mercedes-Schumacher je tako velik, da mu bo marsikaj omogočeno.
BrezBremz
24. 12. 2009 17.19
ferrary pa propadu bruhahahah
_dolfi_
24. 12. 2009 17.13
@Sergio20 kaj jim bo delu...risanke kazal!!!!
moljer
24. 12. 2009 17.01
kva češ nemc je nepupustliv do konca majstore.gdor zna zna
policeman90
24. 12. 2009 16.39
CIAO, IZDAJALEC!!!
dejan46
24. 12. 2009 15.42
Zdaj je po dolgem času prišel bog v formulo (Schumy), drugi pa bojo bili le njegovi učenci, ki jih bo učil kako se vozi.
zoran13
24. 12. 2009 15.26
Žal, a očitno pri Ferrariju ne znajo ravnati z njihovimi svetovnimi prvaki. To je že najmanj tretjič, da so po Nikiju Laudi, Michaelu Schumacherju in sedaj še po Kimiju Raikkonenu, odslovili svetovnega prevaka. Očitno jih je Michael Schumacher motil tudi, ko je bil po službeni dolžnosti v njihovih boksih, kljub temu, da je imel na tak način podpisano pogodbo o poslovnem sodelovanju, in to, tudi po osvojitvi 5 kratnega naslova svetovnega prvaka za Scuderio Ferrari. Očitno je prišlo do nesoglasja tudi s predsednikom Scuderie Ferrari Lucom Cordero Di Montezemolo, saj si ta lahko prevzame, tudi del krivde za "oviranje" dirkačeve nadaljne kariere. Po debaklu najmanj treh svetovnih prvakov, hočejo namreč dokazati, da so v Formuli 1 pomembni oni in samo oni in da so piloti lahko samo srečni, da vozijo njihovo Formulo 1. In prav zato gre tudi Michaelu Schumacherju čestitati, saj je po znamenitem "ne" Nikija Laude v letu 1977, takrat še legendarnemu commendatoreju Enzu Ferrariju, to že drugi "ne", ki se je začel že na poletnih testiranjih. Tako, da so "nastale" tiste boečine v vratu, prav zaradi želje, da se Michael Schumacher dokončno otrese njihovega patronata in seveda diktata. Tudi zato, se je ponovno vrnil na steze, kot že veliko dirkačev in šampijonov pred njim, med njimi gotovo največja Niki Lauda in Alain Prost, tako kot onadva z drugimi moštvi, kot je bila Scuderia Ferrari. Zato naj ga sedaj spremlja sreča in zdravje, kjerkoli že bo, saj se že z njegovimi dosedanjimi dosežki, novih lahko šele veselimo. Tudi pri 41 letih.
Jure Jovan 1
24. 12. 2009 15.01
Pa ka si ne zasluži štirih novic, ka si bolan ti? Ni večjega imena v formuli 1 kot je Michael Schumacher... 12 novic si zaluži, ne 4!! Verjami mi, da bolj pomembna novica od tega je lahko še samo Ecclestonov odstop pa popolnoma NIČ drugega ;) Brez zamere, LP!
toto46
24. 12. 2009 14.16
AlternativeFacts
24. 12. 2009 14.00
24ur, če boste objavljali samo članke o M.Schumacherju, bom še jaz začel pisati samo še SCHUMI,CAR.In tako se začne potop zanimanja o formuli 1.
burek55
24. 12. 2009 13.56
JOEDOE--TUDI TI SI NE ZASLUZIS PROSTORA ZA KOMENTAR ------SALABAJZER
Sergio20
24. 12. 2009 13.25
Kaj jim bo delo Šumi drugo leto......juhu...
Ivan Jurkovi?
24. 12. 2009 13.05
Lepo je, da se Schumi vrača, a štirih novic zapored si pa vseeno ne zasluži.
venci
24. 12. 2009 13.05
mu ne verjamem,da gleda pozitivno,kok je že tist-volk dlako menja nravi......
nerynerka
24. 12. 2009 12.59
aja pa Hakkinen se vraca iz gokartov na f1.....Damon Hill pa se prepricuje svojo tasco ce gre uhka nazaj na steze.....
bergi1
24. 12. 2009 12.43
spet bomo začel gledat F1 to bo še zanimivo bravo:)))