Šport

Federer še vedno brez Pariza

Pariz, 04. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številki ena svetovnega tenisa Rogerju Federerju je znova spodletel poskus, da bi se povzpel še na zadnji vrh teniškega sveta.

Roger Federer še naprej ostaja brez zmagle v Roland Garrosu
Roger Federer še naprej ostaja brez zmagle v Roland Garrosu FOTO: Reuters

Tako kot za Borisa Beckerja, Peta Samprasa, Stefana Edberga, Jimmyja Connorsa, Arthurja Ashea in Johna Newcombea tudi za Švicarja Rogerja Federerja igrišče Roland Garrosa ostaja zakleto.

A v nasprotju s svojimi slavnimi predhodniki lahko 23-letni Federer edini turnir za grand slam na pesku naskoči še velikokrat. "Motivacija za prihodnje leto je zdaj še toliko večja," je Švicar povedal po petkovem polfinalnem porazu z Rafaelom Nadalom.

Velika želja po izpolnitvi zbirke vseh štirih turnirjev za grand slam, ki je doslej uspela le Fredu Peryju, Donu Budgeu, Rodu Laverju, Royu Emersonu in Andreju Agassiju, je v Federerjevih očeh več kot očitna. "Nikoli ne veš, koliko priložnosti boš dobil, da zmagaš na takšnem turnirju. Odlično sem začel, a stvari nisem uspel speljati do konca. Bil sem preveč nestabilen," je Federer s solzami v očeh povedal po petkovem porazu.

Rafael Nadal in Roger Federer pred polfinalnim dvobojem (Foto: Reuters)
Rafael Nadal in Roger Federer pred polfinalnim dvobojem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters


V sedmem poskusu se mu je prvič uspelo prebiti do pariškega polfinala, veliko pa je obetalo tudi dejstvo, da mu je to uspelo brez izgubljenega niza. Nato se je na drugi strani mreže pojavil mladi španski fenomen Nadal in delo dveh tednov je splavalo po vodi.

Švicar je letos nanizal le tri poraze
Švicar je letos nanizal le tri poraze FOTO: Reuters


Nadal je bil v nasprotju z srečanjem v Miamiju, kjer se je Federer po dveh nizih zaostanka še uspel izvleči, tokrat premočan. Španec je po srečanju poudaril, da je premagal najboljšega igralca sveta, tudi Švicarju pa za izjemno predstavo svojega mladega nasprotnika ni zmanjkalo superlativov: "Danes je bil boljši od mene. Njegova rotacije žogice je neverjetna," pravi Federer.

Roger Federer je letos v 49 nastopih igrišče kot poraženec zapustil le trikrat, od tega dvakrat na pesku. Rane, ki jih pustil pesek Roland Garrosa, naj bi zacelila sezona turnirjev na travnati podlagi. Že v ponedeljek bo Federer "voliral" v nemškem Halleju, kjer brani naslov. Na travi ne bo osvojil ničesar novega, bo pa lahko veliko branil, saj je na najhitrejši podlagi že dve leti neporažen.