Šport

FOTO: Odprta Vodna kocka

Peking, 28. 01. 2008 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Pekingu so v uporabo predali enega najbolj prepoznavnih objektov letošnjih olimpijskih iger.

Krstni nastop v novem objektu bo konec meseca.
Krstni nastop v novem objektu bo konec meseca. FOTO: Reuters

Futurističen objekt imenovan Vodna kocka bo med igrami gostil tekmovanja v plavanju, sinhronem plavanju in skokih v vodo.

Tako izgleda center za vodne športe v Pekingu, ki je vreden slabih 140 milijonov evrov.
Tako izgleda center za vodne športe v Pekingu, ki je vreden slabih 140 milijonov evrov. FOTO: Reuters

Uradno se objekt sicer imenuje državni center za vodne športe, vendar se ga je zaradi zanimive zunanjosti hitro prijelo ime Vodna kocka. Zunanja fasada oblikovno sicer zelo preproste, v kvader zasnovane zgradbe, je namreč narejena iz prosojnega materiala. Ta je napolnjena z zračnimi baloni, vse skupaj pa obliva bleda modra svetloba. Gradnja ene od novih pekinških znamenitosti je trajala več kot štiri leta, saj so morali zaradi zahtevne arhitekturne zasnove poiskati nove rešitve tako za jekleno konstrukcijo kot za membrano, ki obdaja objekt. Zunanja "obleka" je narejena iz dveh plasti teflonu podobnega materiala, ki zgradbi omogoča dihanje, podobno kot v rastlinjakih.

Že pred odprtjem pa so ugotovili, da se zaradi onesnaženega zraka v Pekingu umazanija nabira tudi na zračnih balonih, ki so del fasade, zaradi česar bodo morali vse "mehurčke" redno čistiti. Kitajci so skrivnostni tudi pri razkrivanju stroškov enega najbolj prepoznavnih olimpijskih objektov, ocene strokovnjakov o finančni vrednosti projekta pa se gibljejo med 102 in 136 milijoni evrov. Prvi tekmovalni preizkus bo Vodna kocka doživela že konec januarja, ko bo tam potekal mednarodni plavalni miting.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YAMPOI
28. 01. 2008 13.52
Denarno se splača bolj kot navadni avtomobili, ampak naftni mogotci preplačajo te poizkuse.
eiffel
28. 01. 2008 13.13
Na tvoje retorično vprašanje dolgočasen odgovor: zmore že, samo denarno se ne izplača.
ironmaiden@siol.net
28. 01. 2008 12.32
Človeštvo zmore zgraditi nekaj takega a ne more narediti avtomobil, ki bi delal na nekaj kar je manj škodljivo kot nafta?