Šport

Francosko zmago zasenčila smrt otroka

Pau, 17. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoz Patrice Halgand (Jean Delatour) je zmagovalec desete, 147-kilometrske etape dirke po Franciji od Bazasa do Paua. Gre za prvo zmago Halganda na Touru in hkrati prvo francosko slavje na letošnji dirki.

Patrice Halgand
Patrice Halgand FOTO: Reuters

Francoski uspeh je z drugim mestom dopolnil Jerome Pineau (Bonjour), tretji pa je bil Belgijec Ludo Dierckxsens (Lampre - Daikin). Zeleno majico najboljšega šprinterja je prevzel Avstralec Robbie McEwen (Lotto-Adecco), rumeno, vodilnega v skupni razvrstitvi pa je obdržal Španec Igor Gonzalez de Galdeano (ONCE-Eroski).

Slovenska predstavnika sta v cilj pripeljala z glavnino s štirimi minutami zaostanka; Andrej Hauptman (Tacconi Sport) je bil 28., Martin Hvastija (Alessio) pa 160.

Do smrti povozili otroka

Etapo je žal pospremil tragičen dogodek, saj je eno od vozil iz spremljevalne karavane, ki se premika pred kolesarji, do smrti povozilo sedemletnega dečka. Še preden so tekmovalci štartali ga je zbilo vozilo, ki po progi prevaža prireditelje, pokrovitelje in novinarje. Navkljub takojšni pomoči je fant umrl med helikopterskim prevozom v bolnico. Tragedija je sprožila val obtožb na račun organizatorjev in varnosti milijonov gledalcev, ki vsak dan v živo spremljajo karavano. Ogorčenost je razumljiva, saj ne gre za prvi takšen primer. Pred dvema letoma je prav tako spremljevalno vozilo do smrti povozilo 12-letnega dečka.

Dovoljen doping nosilca rumene majice

Pred začetkom etape je udeležence razburila informacija o dopingu nosilca rumene majice Španca Igorja Gonzaleza de Galdeana. Na dopinški kontroli po končani šesti etapi so v vzorcu de Galdeana našli 1346 nanogramov salbutamola, dovoljena meja pa je 1000 nanogramov. Kot je sporočil predstavnik antidopinške komisije Mednarodne kolesarske zveze UCI Leon Schatteneberg, pa je bil nesporazum kmalu razrešen, saj je Španec predstavil zdravniško spričevalo o upravičenosti uporabe zdravila za astmo, ki je bilo očitno krivo za povišano vsoto omenjene substance.

Deseta etapa, najkrajša na letošnjem Touru, je potekala v skladu s pričakovanji. Šlo je za zadnjo etapo pred obračuni v Pirenejih in zaradi kratke razdalje ter pretežno ravninskega profila etape je bil tempo kolesarjev izredno visok (tretja najvišja povprečna hitrost v zgodovini Toura - 48,932 km/h), v ospredje pa se je uspelo prebiti tekmovalcem, ki v gorah verjetno ne bodo igrali pomembnejše vloge.

Po nizu neuspelih napadov je prvi resni pobeg uspel enajstim kolesarjem 70 kilometrov po štartu. Nabrali so si že tri minute prednosti, kar je zadostovalo, da so sami odločali o zmagovalcu. Deset kilometrov pred ciljem so se odcepili Ludo Dierckxsens (Lampre - Daikin), Stuart O'Grady (Credit Agricole), Patrice Halgand in Jerome Pineau. Največ moči je v zadnjih kilometrih ostalo Halglandu, ki je preostalih sedem kilometrov neulovljivo pobegnil in Franciji zagotovil prvo zmago na letošnji pentlji.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8