Šport

Gabrovec: Storimo vse, kar je v naši moči, da se bo šport spet lahko vrnil

Ljubljana, 21. 10. 2020 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez Bogdan Gabrovec je danes v nagovoru oziroma pismu športnikom poudaril pomen ukvarjanja s športom tudi v teh kriznih časih, obenem pa pozval k upoštevanju odlokov o omejitvi gibanja. Gabrovec je izrazil upanje, da se bo šport v Sloveniji kmalu lahko vrnil na običajno raven.

Gabrovec (na fotografiji ob predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu) med tradicionalnim novoletnim sprejemom Nogometne zveze Slovenije.
Gabrovec (na fotografiji ob predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu) med tradicionalnim novoletnim sprejemom Nogometne zveze Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Bogdan Gabrovec je poudaril, da v teh težkih časih, ko si moramo skoraj čisto na novo urediti svoja bivanja in navade prilagoditi ukrepom, ki jih je sprejela vlada, tudi šport ni ostal nepoškodovan. Kljub močnemu vplivu epidemije na organizirano ukvarjanje s športom se do nadaljnjega še nadaljujejo ligaška tekmovanja najvišje ravni in mednarodna tekmovanja, tekmovalni naboj ostaja prisoten, profesionalni športniki lahko opravljajo svoje delo, ker je ta del športa najtežje prilagoditi oziroma ga je možno le prekiniti, ugotavlja prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Gabrovec se je nato dotaknil predvsem rekreativnega športa.

"Športna vadba je dokazano izredno pomemben element krepitve telesnega in duševnega zdravja, krepi imunski sistem in je tako ključen dejavnik v uspešnem boju proti virusnim obolenjem. Kot seveda razumemo in spoštujemo namen začasnih ukrepov, je v najnovejših razmerah bilo nujno potrebno zamejiti tudi ukvarjanje s športom na neko sorazmerno obvladljivo mero, ki jo je zaradi pestrosti dejavnosti težko določiti," je med drugim zapisal Gabrovec.

Opozarjanje na pomen ustrezne telesne aktivnosti tudi v času omejitev
Gabrovec opozarja tudi, da za vse velja velika mera samoodgovornosti in da morajo vsi narediti vse in še več pri preprečevanju širjenja okužb.

"Za ves preostali del organiziranega športa je trenutno, in srčno upamo, da ne predolgo obdobje, ko bo potrebno dejavnosti prilagoditi na način, da jih bomo lahko varno izvajali čim dlje časa, z omejitvami glede druženja. Na OKS se bomo še naprej trudili, promovirali in opozarjali na izjemen pomen ustrezne telesne aktivnosti za vsakogar izmed nas tudi v času omejitev," je zapisal Gabrovec in izpostavil, da je strokovno vodena vadba najbolj primerna za dosego želenih učinkov.

Športa vlada ustrezno ne podpira oziroma upošteva
"Ob tem bomo nadaljevali z našimi prizadevanji, da politični odločevalci šport prepoznajo kot izjemno pomembno družbeno področje, ki ima realne in dokazane pozitivne učinke na družbo  ‒ tudi gospodarstvo in zaposlitve. Zato morajo v pripravi različnih ukrepov države šport ustrezno upoštevati in mu nameniti ustrezno podporo, kar se do sedaj še ni zgodilo. Šport potrebuje s strani države konkretno podporo, ki ne sme biti samo deklarativne narave in je močno prisotna ob stalnih izjemnih uspehih slovenskih športnikov. Potem pa se hitro poleže. Na žalost," je še sporočil Gabrovec.

Športnikom ter ljubiteljem športa je naložil, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se bo zdravstvena slika v državi obrnila na bolje; tudi z doslednim upoštevanjem navodil in priporočil zdravstvene stroke in samozaščitnim delovanjem in odgovornostjo. Na ta način, je pismo končal Gabrovec, se bomo lahko čim prej in v kar največjem številu vrnili v šport, k športnim dejavnostim, ki jih ljubimo in brez katerih je težko.

Pasica koronavirus oktober
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

monkeybiznis
21. 10. 2020 20.30
+1
Kaj se ta oglaša... Kot da je obstoj OKS first world problem... Vsi vemo, da se Gabrovec samo zato kaže, ker ga skrbi za njihove ritke...