Šport

Glavni cilj smučark vrnitev na vrh

Ljubljana, 23. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska reprezentanca motivirano začenja novo sezono. Po izredno slabi lanski se želi vrniti na stare položaje, še posebno to velja za slalom, čeprav tudi v veleslalomu napovedujejo izboljšanje lanskih dosežkov.

V veleslalomu je lani dobre rezultate nanizala Tina Maze in delno Alenka Dovžan
V veleslalomu je lani dobre rezultate nanizala Tina Maze in delno Alenka Dovžan FOTO: Reuters

Prvo priložnost za dokazovanje bodo slovenske alpinke imele že v soboto, ko jih na ledeniku v Soeldnu čaka uvodni veleslalom.

"Z novim vodstvom je delo postalo drugačno in bolj zanimivo. Dobro delo na pripravah se mora obrestovati in pričakujemo, da se bomo vrnile na stare tire. Vreme na treningih nam ni šlo povsem na roko, toda težave so imeli tudi v drugih reprezentancah, tako da ne bi smele preveč zaostajati," pravijo dekleta, ki v svoji sestavi niso doživele velikih sprememb. Reprezentanco A še naprej sestavljajo Špela Pretnar, Alenka Dovžan, Nataša Bokal, Mojca Suhadolc, Tina Maze, Mojca Suhadolc, Špela Bračun in Lea Dabič, od mladih pa sta se najboljšim pridružili še Ana Kobal in Ana Drev. Prav slednja - lani je točke nabirala v evropskem pokalu, si je ob Pretnarjevi, Dovžanovi in Mazetovi, ki so imele nastop že zagotovljen, v kvalifikacijah priborila mesto za nastop na uvodni tekmi sezone.

Kako so pripravljene varovanke novega trenerja, mladega Korošca Rasta Ažnoha, je zaenkrat še neznanka. Pravih primerjav namreč niso imele, tako da je zaenkrat nemogoče napovedati, kako se bodo upirale Švicarki Sonji Nef, Avstrijki Michaeli Dorfmeister, Norvežankama Andrini Flemmen in Stini Hofgard Nielsen, Švedinji Anji Paerson, Kanadčanki Allison Forsyth, Italijanki Karen Putzer in drugim, ki so v zadnjih letih krojile veleslalomski vrh. Praktično edina primerjava je interna tekma v Soeldnu, na kateri je sodelovala tudi odlična Finka Tanja Poutiainen. Pretnarjeva, Dovžanova in Finka so bile po časih izenačene, nekoliko pa je zaradi slabe vožnje na ravnini zaostajala lani najboljša slovenska velestalomistka Mazetova. "Imam občutek, da so dekleta trenutno v veleslalomu boljše pripravljena od fantov in da lahko od njih veliko pričakujemo," meni novi direktor reprezentanc Klemen Bergant, ki je na tem mestu zamenjal legendarnega Toneta Vogrinca.

Izredno motivirana je letos Špela Pretnar
Izredno motivirana je letos Špela Pretnar FOTO: Reuters

Slovenske specialistke za tehnične discipline v pripravljalni sezoni niso imele posebno velikih zdravstvenih težav, škoda pa je, da je tik pred odhodom v Soelden zbolela letos izredno motivirana Špela Pretnar. Bolezen ji je pobrala nekaj moči, toda upa, da se ji to ne bo posebej poznalo.

Izidi s prve tekme seveda še ne bodo natančno napovedale, kako se bo razvijala sezona, ki se po ledeniški tekmi nadaljuje čez mesec dni, se pa po njej da dosti sklepati. Lani je tekmo dobila Dorfmeistrova pred Nefovo, pokojno Regine Cavagnoud in Forsythovo, ki so z izjemo nesrečne Francozinje krojile vrh tudi med sezono. Od Slovenk - lani jih je nastopilo pet (poleg štirih, ki nastopajo tudi letos, še Mojca Suhadolc) sta se v finale uvrstili le Mazetova (13. mesto) in Dovžanova (18. mesto), ki sta tudi pozneje pokazali največ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3