Šport

Heati so po trdem boju s Celticsi v zadnji četrtini ubranili zmago

New York, 09. 05. 2021 22.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Miami je tri četrtine imel srečanje trdno v rokah, nato je juriš Bostona te pripeljal na rob velikega preobrata, ne pa čezenj. Predvsem po zaslugi Jimmyja Butlerja, ki je zadeval, ko je bilo najbolj potrebno, Miami pa je ohranil dovolj naskoka iz prvega polčasa za nujno potrebno zmago (130:124). Goran Dragić je v 28:59 minute dosegel devet točk (iz igre 3/10, od tega za tri 3/5), dodal pa je še sedem podaj in tri skoke ob eni izgubljeni žogi.

Goran Dragić se je otresel težav s poškodbami in je vse bližje odlični igri iz lanske končnice.
Goran Dragić se je otresel težav s poškodbami in je vse bližje odlični igri iz lanske končnice. FOTO: AP

Nedeljska matineja lanskih finalistov vzhoda je bila nadomestilo za januarja odpadlo tekmo, ko je koronavirus zdesetkal garderobo Miamija. Tokrat so bile razredčene vrste Celticsov, saj so srečanje začeli brez drugega strelca Jaylena Browna, ki ga muči zvin desnega gležnja, nato je po prvem polčasu v garderobi ostal prvi center Robert Williams III, ki ga muči poškodba palca na levi nogi. V sezoni, ki sta jo moštvi letos izpeljali nekoliko slabše od pričakovanj, njun obračun najbrž odloča, kdo bo moral v dodatne kvalifikacije. Tekma je od prvega skoka za žogo dišala po končnici, obe moštvi sta vedeli, kako pomemben je izid. Miami je povedel že za 26 točk, a se je Boston z odlično obrambo v drugem polčasu na koncu približal na samo šest točk. Puščajoči jez gostov je krpal Butler (26 točk, 11 podaj, 7 skokov, 2 ukradeni žogi), šest trojk Duncana Robinsona (22 točk, podaja, 3 skoki, ukradena žoga) in dovolj dobra igra Bama Adebaya (20 točk, 3 podaje, 6 skokov, 2 ukradeni žogi) pa so pomagale, da so ustavili brzenje Celticsov v zadnji četrtini. Goran Dragić (9 točk, 7 podaj, 3 skoki) tokrat ni tako zelo blestel kot pri zmagi proti Minnesoti.

Goran Dragić vs Boston
Goran Dragić vs Boston FOTO: Sofascore.com

Pri Bostonu se je razigral Evan Fournier (30 točk, 8 podaj, 3 skoki), ki je zadel sedem od enajstih poskusov od daleč. Tesno mu je sledil Jayson Tatum (29 točk, 6 podaj, 5 skokov, ukradena žoga, blokada). Miami je v prvem polčasi z 79 točkami dosegel drugi najvišji rezultat v zgodovini kluba (konec lanskega februarja so jih Clevelandu nasuli 82), nato je njihova natančnost v drugem precej popustila, zasluge gre pripisati tudi precej bolj čvrsti obrambi Celticsov. Fournier, ki je Heate pestil tudi kot član Orlanda, pa je po prestopu v zimskem roku skoraj postal njihov rabelj tudi v uniformi Bostona. Miami se je sedaj utrdil na šestem mestu vzhodne konference, v torek pa mora ponoviti vajo, če ga želi obdržati. Do konca sezone ga namreč čakata še težki tekmi doma proti prvi Filadelfiji in v gosteh proti tretjemu Milwaukeeju, nato pa v prihajajočo nedeljo nekoliko lažji zaključek sezone proti Detroitu.

 

Potek srečanja

Koš je s prostima metoma načel Adebayo, po prekršku Marcusa Smarta. Polaganje Fourniera je tekmo odprlo za Boston, nato je Butler našel osamljenega Robinsona pod košem. Novo polaganje Bostona, tokrat Williamsa, je nakazalo nevarnost za Miami, točke izpod obroča, a je Kendrick Nunn s košem in nato še trojko prinesel začetnih pet točk prednosti za goste. Prodor in zadetek Smarta ter prvi koš prvega strelca domačih Tatuma sta jo skoraj izničila, toda sledila sta trojka Robinsona in protinapad Heatov po izgubljeni žogi Kembe Walkerja, zaključil ga je Nunn. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je juriš nadaljeval z novo trojko Robinsona, nato je Adebayo izrabil prosta meta, med njima je v igro vstopil Dragić. Odgovor Bostona je prišel v obliki trojke Smarta, nato je Aaron Nesmith zadel izpod obroča po zgrešeni trojki Slovenca. Domači nalet je ustavil nov zadetek Adebaya, prvi koš za goste je dosegel tudi Trevor Ariza. Pri Bostonu se je prebudil Walker, ob poškodovanem Brownu je domače moštvo potrebovalo točke veterana. Prva podaja Dragića je prinesla koš Butlerja, Slovenec je nato zadel za tri in Miamiju prinesel 12 točk prednosti. Ta je trajala le do trojke Nesmitha, a je po novi prestreženi podaji Butler našel Tylerja Herra za zabijanje. Slaba obramba Celticsov je Dragiću odprla prostor za drugo trojko. Boston je skušal slediti s črte za proste mete, a je od daleč zadel še Nunn in Miami je prvo četrtino dobil za 13 točk (36:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Williams je drugo četrtino odprl z zadetkom izpod obroča, Herro pa je ob drugi podaji Dragića nadaljeval z vročico prve četrtine. Po spretni potezi Slovenca, ki je ob skoku v napadu žogo od igralca Bostona poslal z igrišča, je Herro zadel še enkrat za 15 točk naskoka. Boston je nujno potreboval koš Tatuma, ki je prodrl skozi sicer dobro obrambo gostov. Pri teh se je med strelce vpisal tudi Andre Iguodala, Willams pa je znova pod obročem našel dovolj prostora za zadetek domačih. Miami je imel razigranega Herra, njegova trojka je Celticse prisilila k hitri minuti odmora. Po njej je Tatum prodrl do koša, a je bil Herro znova natančen izza črte za tri točke. Boston je skušal izrabiti njegovo nekoliko manj trdno obrambo, Smart je preko njega zadel prvič, nato je Nunn položil žogo v koš za Miami, Smart je zadel drugič, tokrat je odgovoril Iguodala. Ko je Smart zadel še v tretje, je Miami vzel minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njej je Herro sedel na klop, vse bolj čvrsto domačo obrambo pa je premagal prodor Arize. Veteran Tristan Thompson je pobral zgrešen met Celticsov za prvi točki izpod koša, Ariza je s trojko razliko zvišal že na dvajset točk, a je od daleč hitro zadel tudi Smart. Ariza je odgovoril s tradicionalno trojko, košem in prostim metom ob prekršku. Sodniki so zahtevali menjavo žoge, po njej je Tatum zadel za tri točke, menjava pa ni prizadela gostov, Adebayo je prodrl do obroča in ob košu dobil še prosti met. Zabijanje Arize po lepi podaji Butlerja je pomenilo 23 točk prednosti za Miami, sledila je še trojka Robinsona in čas je bil za nov premor za Boston. Težave Celticsov je nekoliko unesla trojka Fourniera, ki je ostal sam na periferiji, ko so se Heati družno podili za Tatumom. Ta je zadel naslednji napad, odgovoril je Ariza, nato je Fournier dodal še en koš za domače. Toda Ariza je rutinirano zadel za tri ob izteku napada. Miami pa je prvi polčas končal s 25 točkami naskoka (79:53).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugega je začel z dvema hitrima prekrškoma, Walker je drugega kaznoval s prostima metoma. Sledila je trojka Fourniera, nato nova prosta meta Walkerja in Boston je imel serijo sedmih zaporednih točk. S črte prostih metov jo je prekinil Butler, zadel je enega od dveh. Izvrsten met Miamija je ostal v prvem polčasu, prvi koš iz igre je bila trojka Robinsona po skoraj treh minutah tretje četrtine. Od daleč je zadel tudi Fournier in prednost gotov je bila znižana na dvajset točk. Fournier je s prodorom dodal še dve točki, Heati so zapravili žogo in Fournier je z novim prodorom zadel in dobil še prosti met. Celticsi, ki so zaradi poškodbe prsta Williamsa ostali brez prvega centra, so kljub temu imeli zagon, ki ga je Miami skušal prekiniti z minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Butler je vedel, da je čas za dodatno energijo in iz obrata dosegel komaj drugi koš iz igre Miamija v tretji četrtini. Walker je puščanje krvi gostom nadaljeval s črte za proste mete, a je znova zadel Butler. Prodor Smarta je zaostanek domačih znižal na 15 točk, nato je razigrani Fournier zadel za tri. Prekršek v napadu Adebaya je prišel v slabem trenutku, a ga Celticsi niso kaznovali, Ariza pa je izpod obroča zadel nujno potreben koš za Miami. Podobno olajšanje je prinesla trojka Robinsona, Tatum pa je domače znova približal na 15 točk. Nekaj nove energije je gostom v napadu prinesel Dragić, za tri je zadel iz desnega kota igrišča, še vedno pa je bila nekoliko raztrgana obramba, Luke Kornet je brez težav zabil. Butler je prestavil v višjo prestavo, najprej je s prostima metoma, nato pa s prodorom dosegel štiri točke. Podaja Dragića mu je omogočila lepo zabijanje, na drugi strani je protinapad enako izrabil Nesmith. Dva zaporedna koša Dewayna Dedmona sta okrepila samozavest Miamija, ki je po koncu tretje četrtine ohranil 21 točk prednosti (105:84).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić je začel z lepo podajo za zabijanje Dedmona, sledil je nov naskok Celticsov. Začelo ga je polaganje Nesmitha, ki je nato slabo podajo Herra kaznoval s trojko. Po prodoru Walkerja je nova serija sedmih točk Bostona zaostanek znižala na šestnajst in klop Miamija je zahtevala hiter premor. Ta ni pomagal, Carsen Edwards je zadel za tri, nato dodal še prosta meta in gostje so vodili le še za enajst točk. Šesta podaja Dragića je Butlerja pognala v uspešen prodor do koša, nato je prigaral še en zadetek in čas za posvet so potrebovali pri Bostonu. Prodor Tatuma je ohranjal upanje domačih, da lahko preobrnejo srečanje, ko je Fournier znova zadel za tri, so bili že blizu. Adebayo je skozi obrambo Bostona zaoral do koša in zabil, podobno spreten je bil Walker, le da je precej nižji branilec žogo samo položil v obroč. Prodor Tatuma je razliko znižal na samo osem točk in Miami je odšel na še eno minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trda obramba Bostona je Heate odrezala od koša, na drugi strani je Walker z novim prodorom mimo Dragića odkril luknjo pri Heatih. Slovenec se je oddolžil s podajo Butlerju na črto za tri točke. Zvezdnik Miamija ne meče veliko trojk, ta je prišla kot naročena. Klop Bostona je uspešno ugovarjala prekršku Fourniera nad Butlerjem, ki je nato zgrešil met od daleč, Tatum je s hitrim napadom znižal zaostanek na sedem točk. Fournier je goste kaznoval s trojko, obliž za Miami je bila dolga trojka Robinsona. Kljub dobri obrambi Bostona je bil Adebayo znova uspešen, Walkerjeva trojka je pomenila sedem točk zaostanka. Prodor Butlerja ga je zvišal na devet, Celticsom pa je začelo zmanjkovati časa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

24 sekund pred koncem je Smart zadel enega od dveh prostih metov, nato so Celticsi naredili prekršek nad Adebayem, tudi ta je le enkrat zadel s črte za proste mete. Tatum je hiter napad končal z zabijanjem, 15 sekund pred koncem so domači zaostajali za sedem. Prosta meta Butlerja sta zapečatila tekmo, Fournier je sicer še dodal trojko, a Miami je uspel ubraniti zmago (130:124).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.