Šport

Adebayo je s košem ob koncu prinesel pomembno zmago za Heate

New York, 18. 04. 2021 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Miami je serijo treh porazov prekinil na najboljši način, z dobro predstavo proti enemu od največjih favoritov za naslov prvaka. Brooklyn je padel ob košu Bama Adebaya ob izteku igralnega časa, veliko zaslug za zmago (109:107) pa je imel tudi Goran Dragić z osemnajstimi točkami.

Goran Dragić (desno) in soigralci so Kyrieja Irvinga in Brooklyn pričakali po razočaranju treh zaporednih porazov.
Goran Dragić (desno) in soigralci so Kyrieja Irvinga in Brooklyn pričakali po razočaranju treh zaporednih porazov. FOTO: AP

Miami je v petek izgubil proti enemu najmanj uspešnih moštev v tej sezoni, na nedeljsko matinejo je prišlo eno najbolj uspešnih. Čeprav je bil Brooklyn brez Jamesa Hardna, v prvi četrtini pa se je poškodoval tudi Kevin Durant, so naphani z zvenečimi imeni, Heati pa so igrali brez svojega prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja, ki ima težave z zvinom desnega gležnja. Izenačeno tekmo je odločila zadnja akcija Adebaya (21 točk, 5 podaj, 15 skokov, 2 ukradeni žogi), ki je počakal na iztek igralnega časa, nato pa s korakom nazaj premagal obrambo Netsov. "Ko je žoga prišla do Bama, je pogledal h klopi, takrat sta se nama pogleda ujela, roke sem že imel v zraku. Sporočilo je bilo 'Okej, naj bo to zadnji met'," je trener Miamija Erik Spoelstra opisal zadnje sekunde. "Pogledal sem Spoja in mu dal vedeti 'Ne vzemi odmora, to je eden redkih trenutkov, ko nimam dveh branilcev'," je Adebayo podobno opisal njuno telepatijo ob koncu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ni večje motivacije, kot je niz treh zaporednih porazov. Takrat je moštvo polno obupa, hoteli so igrati dobro, tudi ob izgubljenih žogah so bila srca na pravem mestu, skušali so najti soigralce," je Spoelstra opisal razmišljanje v garderobi. Poudaril je, da je zmago prinesla obramba, s katero so ob koncu ustavili nekaj ključnih napadov Netsov. Od muh ni bil niti tokrat zelo uravnotežen napad. Dragić (18 točk, 6 podaj, 8 skokov, ukradena žoga) je bil drugi strelec moštva, tesno sta mu sledila tudi Kendrick Nunn (17 točk, 3 podaje, 2 skoka, 2 ukradeni žogi) in Trevor Ariza (15 točk, 9 skokov). Izkazal se je tudi Dewayne Dedmon (10 točk, 10 skokov), novi center druge peterke, ki je prvič nastopil pred domačim občinstvom. Pri Brooklynu je imel odličen večer s klopi Landry Shamet (30 točk, 3 podaje 2 skoka), Kyrie Irving (20 točk, 9 podaj, 4 skoki, 2 ukaredni žogi, 2 blokadi) je porabil 19 metov, zadel pa le šestkrat. 

Goran Dragić vs Brooklyn
Goran Dragić vs Brooklyn FOTO: Sofascore.com

Tudi Dragić je v ospredje postavil obrambo, "osredotočeni smo bili nanjo ... ko igraš dobro v obrambi, je tudi napad lahko dober." Za svojo igro je dejal, da "še ni tam, kjer bi hotel. A delam na tem. Druga peterka še išče svoj ritem. Nisem igralec, ki bi se vnaprej predajal, hočem se boriti do konca. Hočem v končnico, v njej pa je vse mogoče, to smo dokazali že lani." Podobno razmišlja tudi Adebayo, "sezona se lahko preobrne zelo hitro, že po eni tekmi. V tej ligi so se zgodile že bolj nore stvari. Vedno sem optimist, vedno sem pozitiven. Ostati moramo zbrani." Slovenec je dodal "vedno se vrnemo, ni pomembno, kako težko je. To je bila pomembna tekma za nas, posebej zaradi samozavesti. Jutri pa nas čaka še eno trdo delo."


Potek srečanja

Prvi zadetek je bila trojka Duncana Robinsona, toda Durant je vrnil z enako mero, po košu Adebaya pa ponovil vajo. Nato je zgrešil prosta meta, a zadel še tretji koš za Netse. Pri Heatih je odgovoril Nunn, njegov met za tri točke je izenačil rezultat, nato je od daleč zadel tudi Ariza in Brooklyn je vzel minuto odmora, floridski navijači pa so upali, da bo začetna natančnost domačih vzdržala vseh 48 minut srečanja. Po vrnitvi na igrišče sta moštvi zaporedoma izgubili žogo, gostje pa niso izrabili priložnosti od daleč. Nunn je nato znova zapravil napad, gostje so zgrešili še en met izza črte za tri točk, Ariza pa ne, in Miami je vodil za šest točk. Irving je s korakom nazaj dosegel prvi točki, na slabi polovici četrtine je v igro vstopil Dragić. Nunnovo polaganje žoge v obroč je ohranjalo prednost Heatov, prepolovila jo je trojka Blakea Griffina. Tokrat neumorni Ariza je ob prvi podaji Slovenca še v tretje zadel od daleč. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledila je hladna prha v obliki zaporednih trojk Shameta in tokrat je bil Miami na vrsti, da z minuto odmora prekine zagon gostov, ki so izenačili. Klop Brooklyna je sporočila zanje vznemirljivo novico, da se Durant zaradi poškodbe levega stegna ne bo več vrnil v igro. Med trojkarje se je vpisal tudi Dragić, Shamet pa je z zabijanjem nadaljeval serijo košev. Dežju domačih zadetkov od daleč se je pridružil Nunn, Slovenec pa je s črte za proste mete dodal dve točki. Zagon Miamija je skušal s trojko ustaviti Alize Johnson, a je Dragić znova zadel od daleč. Nato se je napad domačih ustavil, koš Nicolasa Claxtona, trojka Timotheja Luwawuja-Cabarrota in polaganje Jeffa Greena pa so prinesli točko prednosti za goste. Nova moč Miamija, center Dedmon, je s prostima metoma postavil končni rezultat četrtine, 32:31 za domače.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adebayo je drugo četrtino začel s svojim komaj drugim košem, Brooklyn je imel razpoloženega Shameta, ki je zadel prek centra domačih. Prodor Luwawuja-Cabarrota je prinesel vodstvo gostom, za domače je vnovič zadel Adebayo. Po nekaj zatišja je Robinson oživel zadevanje izza črte za tri točke, Dragić pa najprej prestregel podajo, nato pa s svojo tretjo trojko Netse prisilil k minuti odmora. Po njej je Green z dvema točkama skušal slediti Heatom, pri katerih je Dedmon zadeval s črte za proste mete. Podobno je počel precej neopazen Irving, po izgubljeni žogi Miamija pa je neumorni Shamet dodal nov zadetek. Obramba Miamija še ni zaznala, kdo je najbolj nevaren strelec večera in Shametu pustila, da je po izgubljeni žogi domačih od daleč izenačil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi točki Tylerja Herra je nemudoma zasenčila četrta trojka Shameta. Dedmonovo polaganje je kazalo, da je Miami imel srečno roko pri zadnji pridobitvi kluba. Ko je obramba domačih začela nekoliko bolj paziti na Shameta, je to odprlo nekaj več prostora za Irvinga, dve njegovi trojki sta grozili, da so morda z dežja prišli pod kap. Mednje se je s svojim metom od daleč vrinil Andre Iguodala. Dedmon ja nadaljeval z zanesljivo igro pod obročem in dodal prosta meta, 37-letni Iguodala pa z zabijanjem segel globoko v rezervoar preostalih tovrstnih akcij ob iztekanju svoje kariere. Dragićeva peta podaja je Nunnu omogočila novo trojko, Heati pa so znova povedli za šest točk. Irving je spretno preigral obrambo, na drugi strani je Adebayo s košem iz obrata pokazal vse širši nabor svojih napadalnih orožij. Ob koncu druge četrtine je prvi točki dosegel tudi Joe Harris, to je bil tudi zadnji koš prvega polčasa, ki ga je Miami dobil za štiri točke (64:60).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Irving je drugi polčas začel s polaganjem na koš, po dveh zaporednih izgubljenih žogah domačih je Griffin, ki se je od zabijanja preusmeril na črto za tri, z drugo trojko kaznoval nepazljivost Heatov. Odmor ni ugasil žara Shameta, njegova trojka je Netsom prinesla štiri točke naskoka. Vrnil je Nunn s svojim četrtim zadetkom od daleč, Adebayo je na koš Harrisa odgovoril z odločnim zabijanjem. Miamiju je prednost vrnil koš Iguodale, ki je dodal še prosti met ob prekršku. Visoki skok Brucea Browna v napadu je popravil zgrešen met Irvinga, prodor Robinsona je pokazal, da ima zlata roka Miamija še kaj več kot nevarno natančnost od daleč. Toda preobilje odličnih igralcev Brooklyna je prišlo na plan ob trojki Harrisa, s katero so gostje povedli za točko, Heati pa so se umaknili na posvet h klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brown je pospravil še en zgrešen met soigralcev, nato prestregel slabo podajo Adebaya. Miami ob dobri obrambi Brooklyna skoraj štiri minute ni zadel, dokler Dedmon ni dobil prostih metov. Tudi Netsi niso blesteli, v tem času je zadel le Irving. Sušo košev iz igre je prekinila trojka Nunna, s katero je slabe tri minute pred koncem četrtine izenačil. Lepo kroženje žoge pri Heatih je prineslo koš Arize, a je domača obramba pozabila na Claxtona, ki je hitro izenačil. Dragić je s košem in prostim metom dosegel klasične tri točke, Luwawu-Cabarrot zadel iz prodora. Moštvi sta drveli po igrišču in zgrešili nekaj polaganj, nato je Shamet s prostim metom izenačil. Dolga dvojka Herra, njegov komaj drugi zadetek na tekmi, je pomenila, da je Miami tretjo četrtino končal z dvema točkama prednosti (86:84).
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Adebayov polovični izkupiček s črte za proste mete je na začetku zadnje četrtine Miamiju prinesel tri točke naskoka. Adebayo je dosegel tudi prvi koš iz igre, ko je pospravil zgrešen poskus Dragića. Netsi so prvič zadeli iz igre po dobrih dveh minutah, koš Browna jih je popeljal v vodstvo, pred tem so Heate lovili s prostimi meti. Domače je s petimi zaporednimi točkami pognal Herro, ki je najprej žogo položil v obroč, nato zadel od daleč. Škodo je popravljal Green, toda nova trojka Miamija, zadel je Duncan, je pomenila minuto odmora za goste. Po njej je Dragić prodrl pod obroč in zadel, a so v obrambi pustili preveč prostora za Browna. Ta je nekaj kasneje v protinapadu pobral zgrešeni met Harrisa in temu vrnil žogo, ki je v drugo zadel za tri točke in dobrih pet minut red koncem domačo klop spodbudil, da je vzela minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že šesta izgubljena žoga Adebaya je bila kaznovana s trojko Shameta, Adebayo je bil znova nepreviden z žogo, Shamet je ponovil vajo in gostom prinesel štiri točke prednosti. Ne ravno zadovoljen trener domačih Spoelstra je tako po le minuti igre zahteval nov premor, s katerim je prekinil serijo enajstih zaporednih točk Brooklyna. Posvet ni pomagal, Harrisov koš je štiri minute pred koncem razliko zvišal na šest točk. Adebayo se je skušal odkupiti z zadetkom ob prekršku, a je zgrešil dodatni prosti met. Ta sta bolje šla Irvingu, Adebayo se je odzval z zabijanjem po lepi podaji Slovenca. Ariza je zadel izpod obroča in zaostanek znižal na dve točki, Dragić je v protinapadu izenačil slabih 44 sekund pred koncem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zgrešenem metu Irvinga je Dragić žogo prenesel na drugo stran igrišča, kjer jo je dal v roke Adebaya. Ta je čakal, da se je čas skoraj iztekel, nato pa stekel proti košu, naredil korak nazaj, vrgel in žoga je ob koncu tekme zdrsnila skozi obroč, gledalci pa so navdušeno skočili s sedežev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.