Šport

Miamiju osemnajsta domača zmaga proti San Antoniu

New York, 16. 01. 2020 01.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

Spursi so vedno težaven nasprotnik in tudi tokrat so vse do zadnje minute skušali Heate prisiliti k drugemu domačemu porazu. Toda Miami je znova pokazal, da v svoji dvorani igra še posebno zagrizeno.

Bam Adebayo in Jimmy Butler sta osrednja zobnika košarkarskega stroja iz Miamija.
Bam Adebayo in Jimmy Butler sta osrednja zobnika košarkarskega stroja iz Miamija. FOTO: AP

Neuspešen izlet v New York je pozabljen, Miami je znova v zmagoviti kolumni. Zanimiva tekma, dolgo skoraj brez prekrška, kljub odločnim obrambam, je bila neodločena do zadnjih minut. Prvi zvezdnik Miamija Jimmy Butler je imela znova težaven večer proti San Antoniu, zato pa je še enkrat več zablestel novinec decembra Kendrick Nunn, s 33 točkami in 72-odstotnim metom ost napada domačinov.

"Uspelo mu je priti v odličen ritem," je trener Dallasa Erik Spoelstra pohvalil mladeniča. Tudi ta je potrdil, da so mu prvi zadeti koši dali zagon, ki ga je zadržal do konca srečanja. Po njegovih besedah je odločila obramba v drugem polčasu, "po (neuspešnem) gostovanju (v New Yorku) je bilo treba obraniti dom". Nato pa dodal, da je "bilo lepo dobiti nagrado za novinca meseca, upam da bo še kakšna".

Precej zaslug za zmago ima tudi Goran Dragić, s 17 točkami drugi strelec Miamija, dodal jim je 5 podaj. Pri San Antoniu 30 točk in 7 podaj DeMarja DeRoazana ter 21 točka Pattyja Millsa ni zadostovalo, LaMarcus Aldridge jih je dosegel dvanajst.

REZULTAT

Trener domačih Spoelstra je pred tekmo sporočil, da je med poškodovanimi Tyler Herro, novinec Miamija si je levo koleno poškodoval na torkovem treningu. To ni zmedlo domačinov, hitro so serijo devetih točk prišli v vodstvo, predvsem po zaslugi Kendricka Nunna, gostje pa so potrebovali minuto predaha, da zberejo misli. Menjava peterk je prinesla nekaj jalovih napadov na obeh straneh, nato je Miamijeva klop prevzela pobudo in zvišala prednost na sedem točk (24:17).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poškodba Herra je odprla vrata na igrišče Kellyju Olyniku, ob povratniku Jamesu Johnsonu je Miami spominjal na peterke iz preteklih sezon. Pri gostih se je s serijo trojk ogrel Patty Mills, za domačine je ogenj bruhal zmaj iz Ljubljane, tri zaporedne trojke Gorana Dragića so izničile Millsova prizadevanja. Vrnitev prve postave je prinesla razpoloženega Demarja DeRozena za Spurse in hladnega Jimmyja Butlerja pri Heatih, ki je imel znova težave z natančnostjo (2 točki iz šestih metov). San Antonio je tako ob polčasu ujel Miami (51:51).

Nunn je med polčasom prejel nagrado za novinca meseca decembra v vzhodni konferenci, in igro nadaljeval s popolnim metom. Tudi Butler je drugi del začel s košem, komaj svojim drugim na tekmi. Druga peterka Spursov je prinesla svežino, ki je gostom pomagala do prvega vodstva v drugem polčasu, Spoelstra pa je domačine poklical na minuto odmora. Neustavljivi Mills je s trojkami znova razbijal consko obrambo Miamija. Rezervna klop Miamija je vzpostavila ravnotežje, a so gostje vseeno četrtino dobili za dve točki ( 77:75).

Vrnitev k osnovam

Heati imajo v areni American Airlines sedemnajst zmag in le en poraz, najbolje v ligi branijo domačo igrišče. Toda poraza proti Netsom in Knicksom, posebno zadnji, sta ne samo prvi zaporedno izgubljeni tekmi, ampak sta spomnila na lansko sezono nenehnih vzponov in padcev. "Nekajkrat smo se že rešili z izjemnimi zadnjimi četrtinami, tako v obrambi kot napadu. Toda zadnjih nekaj tekem nismo igrali dobre obrambe, napad je usahnil in tako dobiš takšne rezultate," je Spoelstra opisal zadnje težave.

Trener Miamija Erik Spoelstra trdi, da ne razmišlja o spremembah v moštvu.
Trener Miamija Erik Spoelstra trdi, da ne razmišlja o spremembah v moštvu. FOTO: AP

Tik pred polovico sezone se začenja kazati pravi značaj moštev, Miami pa mora pokazati, ali je dosedanji uspeh le začetni zagon, prijetno odstopanje od njihove prave vrednosti, ki ga bo bolj odločna igra tekmecev postavila na realna tla, ali pa so iz neopaznih delov v resnici sestavili celoto, ki lahko v končnici seže zelo visoko. Že serija tesnih zmag je kazala, da se lahko sreča hitro obrne, sedaj je postalo jasno, da imajo težave v obrambi in da prehitro izgubijo osredotočenost ob vodstvu proti na videz slabšim ekipam. 

 

Nove priložnosti

Spoelstra je po torkovem treningu dejal, da se morajo vrniti k osnovam. "Vsak se trudi, da bi igral bolje. Skušamo postati bolj dosledni. Naša obramba še ni na ravni, ki jo želimo. Poudarek je na še," je opisal stanje duha. Po njegovih besedah si med vadbo ogledujejo posnetke tekem, iščejo prave rešitve in skušajo celotno moštvo dvigniti na višjo raven. Hkrati je podaril, da ne razmišljajo o spremembah sedanjih vlog igralcev. "Vsak mora svoje delo opraviti le malo bolje, dokazali smo, da to zmoremo."

Obnovljena poškodba Justisa Winslowa je rešila vprašanje, kako ga vključiti nazaj v postavo, ter ponudila priložnost za novo vstajenje Jamesa Johnsona. Po tednih sedenja na klopi, ker je na priprave prišel povsem izven forme, se je vrnil z vso silo in bil na tekmi s Knicksi ena redkih doslednih  svetlih točk. Njegova telesna igra je prišla v pravem trenutku za moštvo, ki ima težave v obrambi, s čvrstostjo svojih predstav na igrišču in včasih tudi z odločnostjo pri lovljenju odbitih žog.

Klub je hkrati podpisal triletno pogodbo z novincem Chrisom Silvo, ki se mu tako ne bo treba več seliti med Miamijem in njihovim razvojnim moštvom Skyforce v Sioux Fallsu. "Resnično sem vznemirjen, še bolj se bom lahko posvetil delu in imel več priložnosti," je dejal 23-letnik iz Gabona. Prejšnja dvosmerna pogodba je namreč dopuščala le 45 dni igranja in treniranja za Heate. Podobno dvosmerno pogodbo so sedaj podpisali s krilom Kylom Alexandrom, ki v razvojni G ligi dosega v povprečju 10,6 točke in 9,1 skoka na tekmo.

Goran Dragić po New Yorku ni bil pretirano zaskrbljen.
Goran Dragić po New Yorku ni bil pretirano zaskrbljen. FOTO: AP

Srečanja s San Antoniem so poseben izziv za Bama Adebaya, saj ga je trener Gregg Popovich lani odslovil iz reprezentance za svetovno prvenstvo (ki je neslavno končala na sedmem mestu, najslabše v zgodovini ameriških nastopov). Krilni center Miamija v tej sezoni dokazuje, da je resen kandidat za februarsko tekmo zvezdnikov. Adebayo sicer pravi, da je na Popovichevo zavrnitev (dejal  mu je, da še ni pripravljen) že zdavnaj pozabil.

Toda v moštvu, kjer čustvene odziva usmerja srboriti Jimmy Butler, je malo verjetno, da bi računi ostali neporavnani. Vsakršna motivacija – tudi dokazovanje kdo je pripravljen in kdo ne – pa je v dolgi sezoni vzponov in padcev dobrodošla spodbuda. Goran Dragić po New Yorku ni bil pretirano zaskrbljen, po njegovih besedah je "sezona dolga, zgodijo se tudi takšni porazi".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lock Down
16. 01. 2020 07.55
+4
Bravo Gogi, TV3 se pa naj zamisli ali sploh mislijo prenašat kakšno tekmo Goran ali Luke.
Borza
16. 01. 2020 08.21
+1
Verjetno lahko izbirajo med tem, kar jim ponudi Arena. Dobra predstava Gorana.